Върни се горе

Линк към интервюто на проф. Илко Гетов за "Тази сутрин", БТВ

 

Водещ: Ние продължаваме с още напрежение, но то е в друга сфера, сферата на здравеопазването. Директорът на многопрофилната болница във Враца подаде оставка след масовото напускане на медици от детското отделение. Ситуацията предизвика спешна среща със здравния министър, а сега в студиото е неговият заместник проф. Илко Гетов. Добро утро.

Проф. Илко Гетов: Добро утро.

Водещ: Преминаваме към наистина друг проблем, чухме преди малко какво се случва в МВР, но при вас ситуацията също не изглежда никак лека. Ако говорим конкретно за Враца, за болницата във Враца, вчера чух думите на здравния министър, на този етап ще закърпим положението. Какво означава закърпване на положението и всъщност ще се реши ли тази криза с педиатри във Враца?

Проф. Илко Гетов: Ами на този етап доколкото знам след поредица срещи с всички институции – кмет, областна управа, на лекарите, персонала на лечебното заведение, ще бъде продължена работата му, като, разбира се, ще се търсят устойчиви варианти за решаване на подобни кризи и в бъдеще. Министърът не е приел оставката на директора на лечебното заведение, така че с общи усилия се надяваме нещата да бъдат стабилизирани. Но това е един сериозен симптоматичен проблем с лекарите от различни специалности, в това число и педиатрите, които са твърде неравномерно разпределени и концентрирани…

Водещ: И не са добре заплатени също, както те казват.

Проф. Илко Гетов: …И недобре заплатени, и при недостатъчно добри условия, включително в Плана за възстановяване и устойчивост има предвидени средства за обновяване, за апаратура на детските отделения. Тоест правят се необходимите стъпки, но както виждате нещата са, ако мога да кажа и наследство, което сме получили.

Водещ: Как ще бъдат накарани лекари да отидат във Враца, лекари да речем от София, педиатри, които да отидат от София да работят там, защото доколкото разбра шестима се търсят, шест педиатри?

Проф. Илко Гетов: Толкова е необходимо, за да се поддържа денонощния режим на работа на това отделение, като бройка говорим. Но тук биха могли и лекари от Враца, които са общопрактикуващи лекари и са със специалност педиатрия, биха могли да се включат. Но това, разбира се, е въпрос на преговори и на решения.

Водещ: Знаете ли за други болници, които имат същия проблем? Здравният министър вчера спомена, че ще се прави цялостен анализ на състоянието на болничната помощ в България. Има ли други проблеми, други проблемни такива места, в които се случва същото, но не е стигнало до медиите?

Проф. Илко Гетов: Ами съвсем наскоро имаше подобен случай и в Ловешката болница, където също бяха затворени няколко отделения поради липсата на лекари и поради много лошо финансово състояние. Така че Националната здравна карта или здравната карта в България ще даде реалното състояние след направените анализи и съответно ще се търсят варианти за решение. Един такъв е създаването на Национален фонд за подпомагане на равномерното разпределение на лекари и медицински сестри в страната, който трябва да заработи от следващата година. И вече имаме идея, имаме концепция, имаме стъпки, които трябва да бъдат изминати, за да се случи на практика този фонд.

Водещ: Важен проблем, за който искам да попитам, с шествалентните ваксини за деца - имаше притеснения у родители, има ли вече достатъчно количества в РЗИ и изобщо каква е ситуацията, решен ли е проблемът окончателно?

Проф. Илко Гетов: Ситуацията е следната. В момента в страната има малко над 1000 дози от тази ваксина, като снощи министър Хинков подписа указание към общопрактикуващите лекари, към РЗИ-тата, към Лекарския съюз, към Здравната каса. Ето го това указание, като в него са набелязани мерки за приоритетно използване на тези налични дози за децата, бебетата, които би трябвало да получат първи прием от тази ваксина, защото той е важен, за да започне процеса на имунизация. Всеки следващ прием може да бъде отложен, знаем, това се е случвало и в други ситуации като пандемии и така нататък, включително ако е болно детето. А нямаме предепидемична или епидемична обстановка, за да се притесняваме относно втори, трети и друг прием. Същевременно вчера имаме уверение от фирмата, че количествата от „Хексацима“, ваксината шествалентната, за България са произведени, опаковани са, предстоят регулаторните процедури по освобождаването на партидата и съответно логистичните така да се каже стъпки, за да стигнат до общопрактикуващите лекари. В мрежата има достатъчно дози за първа доза на бебетата.

Водещ: Защо обаче се стигна до този проблем, защо тези ваксини са изчезнали от нашия пазар, каква е причината?

Проф. Илко Гетов: Те не са изчезнали, пак казвам, те не са изчезнали, има недостиг. Проблемът…

Водещ: Защо са недостатъчни?

Проф. Илко Гетов: Проблемът е производствен при производителя. Но пак казвам да края на месеца, най-късно в началото на септември ние ще имаме необходимите количества за бих казал почти цяла година.

Водещ: Непрекъснато в ефира ни излъчваме репортажи за липса на инсулин. Колко вида инсулин сега липсват, има ли проблеми всъщност с инсулина и какви са причините? Защото буквално всяка седмица нашите зрители могат да видят репортаж хора, които се опитват да намерят инсулин и да поддържат живота си буквално.

Проф. Илко Гетов: Вижте сега, аз няма да говоря за причините и за факторите, защото това вече е изтъркана тема и който и пациент да попитате, той ще ви каже какви са причините. Аз ще ви кажа, че ние играем на котка и мишка. Непрекъснато, ежедневно, ежечасно получаваме сигнали по отношение на липсата на инсулин и тази история не може да продължава повече така. Това, което е последният сигнал, който получихме от вашата медия с липсата на  „Тресиба“ – ще ви кажа, че „Тресиба“ миналата седмица беше в забранителен списък за износ на СЕСПА. Получи се доставката и тази седмица, тъй като е отговорено на формулата, тази седмица тя вече не е в забранителния списък. Задържа се в складовете, договарят се сделки за паралелен износ и след като се договорят, останалото количество ще се появи на българския пазар. И следващата седмица вероятно „Тресиба“ отново ще влезе в забранителния списък. Тъй като търговците на едро и производителите поеха ангажимент на работна среща с мен, че тези некоректни практики ще спрат. Аз ги приканвам от тази висока трибуна на вашата медия,  да вземат мерки, така че необходимите количества за българските пациенти да бъдат приоритетно реализирани. Независимо от това сме предприели и други мерки.

Водещ: Какви са те и всъщност, вие казвате, че говорим за …

Проф. Илко Гетов: Това е проект на…

Водещ: …но то е важно да се говори, защото в крайна сметка ситуацията остава критична.

Проф. Илко Гетов: Вижте паралелната търговия в рамките на ЕС е една легална практика, тя е разрешена. Поради разликата в цените, поради разликата в количествата, поради липсата на всеобхватен контрол, се стига до този случай, в който количества пристигнали в България, се реализират на други пазари. А за причините защо изобщо има липса и недостиг на лекарства в европейски и световен мащаб, аз не искам сега да се спирам. Това, което сме предприели, на първо място вече е публикуван проект на промени в закона, в който е променена формулата, съкратени са някои срокове, а други срокове са удължени – в смисъл за предварително уведомяване за липса или недостиг. Увеличени са глобите. Надявам се в следващите месеци мерките да са факт. Следващата мярка по препоръка на Комисията по здравеопазването в Народното събрание е промяна в Наредба 4 и всички лекарствени продукти по лекарско предписание ще са с електронна рецепта, с цел ние да знаем във всеки един момент кое лекарство при кой пациент е отишло и в какво количество.

Водещ: Освен инсулина, има ли проблем с други лекарства в момента в аптеките?

Проф. Илко Гетов: О, има, разбира се.

Водещ: Кой е по-сериозният проблем и с кои лекарства?

Проф. Илко Гетов: Ами например мога да ви дам информация, че липсва един антидот, който се използва за тежки случаи на морфиново, амфетаминово отравяне и така нататък. И там се справихме със ситуацията, внесени са количества, тоест предстоят да бъдат внесени количества от Полша, с полска опаковка. Ние играем ролята на пожарникари в тази област и затова казвам, че нещата не могат да продължават така.

Водещ: Говорим си в последните дни много за медицинските хеликоптери и премиерът също беше питан в едно интервю за това преди няколко дни. Направи ми впечатление обаче, че все още няма яснота кога ще го видим този медицински хеликоптер в действие, има противоречиви информации. Вие знаете ли кога ще го видим наистина в екшън, в действие?

Проф. Илко Гетов: Първата машина, която е предвидена и ще бъде платена по ОП „Региони в растеж“ ще дойде до 15 декември, тя е вече…

Водещ: Вие вярвате ли наистина в това, защото аз от години слушам, че ще имаме хеликоптер, а наистина все нещо обърква плановете.

Проф. Илко Гетов: Сега, аз ви казвам какво аз знам, а кой какво ви казва си е негова отговорност. Машината в момента е на поточната линия. В момента тя се асемблира, за да може да дойде до България. В понеделник идва доставката на наземното оборудване и машината трябва да бъде в България между 15 и 30 декември. След като пристигне хеликоптера, трябва да има период на регистрация. Така че машината трябва да бъде оперативна във втората половина на януари 2024 година, защото медицинския персонал, който е обучен теоретично и вече е преминал курсовете във ВМА, аз искам тук да благодаря на колегите за тези обучения, тъй като ние имаме 96 обучени медици от различни специалности, трябва да тренират и в реални условия. След което тази машина ще бъде оперативна, тя ще бъде базирана в София. Следващия хеликоптер трябва да е при нас до 30 юни 2024 г. и така на всеки шест месеца трябва да идва по един до края на 2026 година. Това е предвидено по Плана за развитие и устойчивост. И ако ние не реализираме тези доставки, съответно няма да получим парите.

Водещ: Ще участват ли тези хеликоптери в планински акции, защото чувам точно информации, че няма да са подходящи за акции в планините, а са много необходими там знаете?

Проф. Илко Гетов: Да, разбирам какво ме питате. Съгласно Плана за устойчивост тези хеликоптери са предвидени за спешна медицинска помощ по въздух или т.нар. въздушни линейки. Така че при определени случаи и условия те биха могли да участват и в планинските райони за спасяване, но не и за планинско търсене. Това са леки машини, оборудвани са със специфична медицинска апаратура, те летят на по-ниска височина и така нататък. Има специфики в това да имаш машина за планинско търсене и спасяване и да имаш въздушна линейка. Например лоши метеорологични условия, невъзможност за кацане, необходимост от това да бъде изтеглен пострадалия, термокамери за нощно виждане – това са неща, които друг тип машини трябва да бъдат оборудвани. Но в определени случаи тези въздушни линейки биха могли също да бъдат използвани за планинско спасяване или по-скоро за транспортиране на пострадал при инцидент в планината.

Водещ: Дано да е така, защото има нужда знаете, непрекъснато, всеки ден слушаме за акции, в които има нужда да се използват.

Проф. Илко Гетов: Само ще допълня, че вече сме в активни разговори с транспортното министерство, които са авиационните власти и имат необходимата компетенция за разширяване  и надграждане на HEMS в този му вид със създаване на звено за планинско търсене и спасяване. Тук и ПСС за изключително компетентни и тях ще търсим. Но това са и допълнителни средства в бюджета, всичко е в интензивен диалог.

Водещ: Нека да погледнем към резултатите от нашата анкета, нашата система „Холар“, възможността на зрителите ни да участват пряко в предаването.

Проф. Илко Гетов: Аз благодаря на зрителите, поне аз така чета резултатите и благодаря на колегите от цялата мрежа за това, че наистина правят всичко възможно.

Водещ: Дано да отразява реалността това наше проучване.

Проф. Илко Гетов: Нали все пак е допитване.

Водещ: Да, допитване е на зрителите, които в момента ни гледат. Така че надявам се наистина да е решен проблема. И още нещо важно искам да кажа, един извод за резултатите от изкуствения интелект – open AI, хората извън София са по-доволни от наличието на необходимите лекарства. Благодаря ви за това участие.

Проф. Илко Гетов: И аз благодаря.

Сподели в: