Върни се горе

Водеща: В студиото вече е зам.-здравният министър проф. Илко Гетов. По една тема, която буквално тук преди ден имахме много бурни реакции. Яростна критика отнесохте от лични лекари, от БЛС, фармацевтите и те имат своите съображения.

Водещ: Кажете ни сега, има ли пропуски и грешки в изписването на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет?

Проф. Илко Гетов: Добро утро на вас и на зрителите на bTV. Да, наистина преминахме през един много труден период на адаптиране на системата към новите правила и условия. Мисля, че нещата постепенно се урегулират и влизат в нормалното си русло. Това, което ще помоля и лекарите, и фармацевтите, и БЛС, и Българския фармацевтичен съюз, да бъдат по-обрани в дискусиите и в коментарите, защото това не носи добро на никой – нито на тях, нито на пациентите, нито на обществото.

Водещ: Готов сте със статистика?

Проф. Илко Гетов: Какви са данните към 00.00 часа на днешната дата – за периода 1 януари 2021 година – до 15 октомври 2023 година са предписани 44 600 електронни рецепти, от тях са изпълнени 3 300, тоест под 10 процента. На първия ден, в който влизат новите правила, имаме 15 600, на втория ден 17 000, на третия ден 18 000, вчера са близо 19 000.

Водеща: А колко са изпълнените, това е интересно?

Проф. Илко Гетов: Като изпълнените са 8 хиляди, 9 хиляди, 10 200 и вчера са изпълнени 9 300.

Водеща: Около 50 процента звучи така.

Проф. Илко Гетов: Около 65 процента, защото има и анулирани, като броят на анулираните рецепти спадна прогресивно, тоест нещата се вработват и системата започва да функционира. И аз предполагам, че от понеделник ще имаме едни над 20 хиляди рецепти.

Водещ: Добре, онези проценти обаче, които не са изпълнени защо, защо?

Проф. Илко Гетов: А, може да са по много причини. Едната причина може да бъде това, че пациентът е решил да потърси втора консултация. Втората причина може да е, че не може да си позволи съответно финансово.

Водещ: А да отиде да търси медикамент, който го няма в аптеката?

Проф. Илко Гетов: Това, което му е предписано на електронната рецепта, той може само това да получи в аптеката. И нещата, аз искам да кажа съвсем ясно и конкретно – не са променени условията на предписване и на отпускане.

Водеща: Проф. Гетов, само да изясним по критиките на фармацевти и лекари. Как протече разяснителната кампания, как обяснихте на лекарите и как ги обучихте да работят с този софтуер?

Проф. Илко Гетов: Министерството на здравеопазването прави политики и въвежда регулации, а не прави разяснителни кампании с индивидуални практики, лекари и фармацевти. Това, което сме направили, още в началото на този мандат, в юли месец ясно заявихме, че приоритет е дигитализацията. Направихме седем или осем срещи с представители на съсловните организации, последната моя с тях беше на 12-ти. Какво значи информационна кампания? Има на сайта на министерството видео…

Водеща: Вие казвате, това не е наша грижа, обаче всичко е на гърба на пациента. И имате период, в който да го изследвате, има гафове, но няма алтернатива. Защо?

Проф. Илко Гетов: Защото две години и половина имаше гратисен период. В Германия е три месеца.

Водещ: Ама вижте какво правите вие – въвеждате задължението от 16 октомври всички лекарства, антибиотици…

Проф. Илко Гетов: Не всички лекарства, антибиотиците и лекарствата за диабет.

Водещ: …и лекарства за диабет. Аз това казвам, подчертах ги, да са вече задължително с електронна бяла рецепта. Отделно от това обаче давате буферен период, за да изчиствате грешките, знаейки, че ще има грешки. Не трябваше ли първо да изчистите грешките и след това да го въведете като задължение?

Проф. Илко Гетов: Всяка нова система има грешки. Мога например да ви кажа, че в този период ние решихме проблема с предписването от ветеринарните лекари на хуманни лекарства за домашни любимци. Вече имаме 21 човека, ветеринарни лекари, които са предписали по електронната система антибиотик.

Водеща: Проф. Гетов, как ще решите проблема, който чуваме – отива пациента в аптеката, носи си рецептата и му казват, това го нямаме, имаме…

Проф. Илко Гетов: Да, от понеделник и този въпрос ще бъде решен. Имаме предложение от „Информационно обслужване“ за разкъсване на кодовете на идентични лекарства, така че и това ще решим. Ще направим отново среща с БЛС.

Водеща: Какво означава това, какво ще решите с тези кодове?

Проф. Илко Гетов: Идентични лекарства, едното от оригиналния производител, другото от паралелен внос – те са абсолютно идентични.

Водещ: Ние по-скоро говорехме за генеричната замяна – отиваме, казваме, че ни е предписано това, само че ни дават друго със сходни съставки.

Проф. Илко Гетов: Ако бъде разрешено от лекаря, генеричната замяна и сега е опция в наредбата. Просто трябва да бъде отбелязано в полето, че предписващият разрешава замяна, защото той решава с какво да се лекува пациента, това е неговото решение. В аптеката не може на този етап регулаторно да се прави…

Водещ: Прави ли се обаче според вас, правят ли го в аптеките, за да продават по-скъпи лекарства?

Проф. Илко Гетов: Правило се е, но сега не може вече да се прави и това изсветлява системата.

Водеща: Само че в аптеката много често, каза вчера тук и д-р Николова, че хората винаги им предписват алтернативите, тези генерици…

Проф. Илко Гетов: Не, не, това не е вярно.

Водеща: Винаги им ги дават, не ги предписват.

Проф. Илко Гетов: Това категорично не е вярно. В аптеката не могат да дадат генерици, алтернативи и така нататък.

Водеща: Не, с тези така наречени бели рецепти, които не са в електронен вариант.

Проф. Илко Гетов: Да, това беше досега лоша практика, която ние прекъсваме с въвеждането на електронната рецепта.

Водеща: Ако лекарят отметне, давате възможност тази практика да си стои в сила?

Проф. Илко Гетов: Ако лекарят като лекуващ лекар отметне, че разрешава такава замяна, в аптеката може да бъде даден генеричен еквивалент.

Водещ: И на финала на разговора, много набързо да ни кажете кога ще полети първият медицински хеликоптер? Бяхте в Италия заедно с министъра на транспорта.

Проф. Илко Гетов: Първият български хеликоптер ще полети, само че в Италия, може би на 11 или 12 ноември, защото на 10-ти ще слезе от поточната линия. Той ще бъде в България в периода 15-30 декември, след което има тук регистрационни процедури и така нататък. Вероятно ще изпълнява мисии по спешна помощ по въздуха в края на януари – началото на февруари. Да, аз го видях хеликоптера, пипнах го и мога да ви уверя и да благодаря на всички, които работят по този проект, че той ще се сбъдне.

Водеща: Много се надяваме, да и да го видим в полет. Да няма нужда, но когато има, да можем да го наблюдаваме.

Проф. Илко Гетов: Разбира се, ще бъдете поканени.

Водеща: Благодарим ви за разясненията, които внесохте.

Сподели в: