Върни се горе

Водещ: Сутрешният блок на БТВ продължава с важна тема, която появи на дневен ред на 16 октомври, когато бяха въведени електронните рецепти за антидиабетните лекарства и антибиотиците. От тогава обаче наблюдаваме една трудна и влошена комуникация между съсловната организация, между БЛС и здравното министерство около това има ли ползи и има ли по-скоро проблеми след въвеждането изцяло на електронните рецепти. В опит да изчистим проблемите и да видим има ли някакво решение, което да постига пресечна точка, сме поканили зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов. Добро утро.

Водеща: Добро утро.

Проф. Илко Гетов: Добро утро.

Водещ: Преди всичко обаче, не ви виждаме в официално облекло, а с тениска с мустаци.

Проф. Илко Гетов: Да, тениска с мустаци. Месец ноември е месец на мъжкото здраве, на профилактиката на карцинома на простатната жлеза. Аз искам да призова всички мъже на 50 и над 55-годишна възраст да се прегледат. Профилактичният пакет на Касата е достатъчно широк, ние сме осигурили такава възможност, защото здравето на мъжете е част от здравето на цялата нация.

Водещ: Проф. Гетов, нека да изчистим ситуацията, която поне на мен ми изглежда дума срещу дума. В интервю за BG on Air казвате преди ден, че сте дали гратисен период, в който паралелно да функционират и хартиените и електронните рецепти, на следващия ден разбираме в позиция на БЛС, че такъв гратисен период не е даван. На кого да вярваме?

Проф. Илко Гетов: Не съм казал, че сме дали гратисен период, предложили сме различни варианти за така да кажа успокояване на страстите около електронната рецепта, защото въвеждането на електронната рецепта имаше своите позитиви по отношение на контрола на предписването, изясни някои практики – имаме яснота какво, къде и как се предписва. Също така рязко намаляха сигналите за липси и недостиг на лекарства. И в никакъв случай не можем да кажем, че този проект е неуспешен, още повече, че ние изпълнихме решение на Комисията по здравеопазване на парламента

Водеща: Сега, проф. Гетов, вие ремонт му направихте на този проект в краен случай?

Проф. Илко Гетов: Довчера на обществено обсъждане беше пореден ремонт, поискан от БЛС – спешните медици, тоест медиците от спешната медицинска помощ да имат право за определен период от време да продължат да изписват хартиени рецепти.

Водеща: Сега дадохте зелена светлина на това.

Проф. Илко Гетов: Да, този проект стоя довчера на обществено обсъждане. Аз сега като отида в министерството ще видя постъпилите становища и предложения по този проект, включително и на БЛС и отново ще седнем и ще обсъдим какво точно и как точно да бъде въведено, така че да се успокоят страстите, предвид на приближаващия грипен сезон, епидемия вероятно ще има малко по-нататък отложена във времето. Но и не трябва да забравяме, че и Ковид си е налице, тоест той си продължава да си съществува и заболеваемостта расте.

Водещ: Само да затворим и темата с рецептите. Не се ли върши двойна работа от това, което пак се предлага от страна на здравното министерство  - ако се издава електронна рецепта, по-скоро ако се издава хартиена към нея да има и електронна рецепта? Защо трябва да се прави двойна работа за нещо, което може да бъде спестено?

Проф. Илко Гетов: Веднага ще обясня, това беше едно от предложенията и идеята за това е ние да продължим да събираме реални и коректни данни в Националната здравно-информационна система. Тогава когато ние натрупваме данни в Националната здравно-информационна система, ще можем след това да взимаме правилните решения, основани на данни и факти.

Водеща: Лекарите обаче в лицето на БЛС, те казаха, ние този двоен труд няма да го извършваме.

Проф. Илко Гетов: Да, разбрах. Прави са. От друга страна пък ако са само хартиени рецепти, пък фармацевтите ще кажат, ние пък не искаме да ги качваме в Националната здравно-информационна система. Търсим варианти, така че да са удоволетворени всички страни, защото, разберете, съвременното добро управление на обществените системи се базира на данни и на взимане на решения, основани на нещо, което се проследяват тенденциите, изяснява взаимовръзките, зависимостите и така нататък.

Водеща: Проф. Гетов, вие казвате, всички страни да са доволни. Само че точно преди ден майка на 4-годишно дете ми разказа, че е чакала повече от час в аптеката да бъде открита по пътя си тази електронна рецепта. Как ще продължи да функционира тази електронна система в полза на пациентите?

Проф. Илко Гетов: За да функционира едно електронно приложение, трябва да има поне две възможности за идентификация. Въведено в електронната рецепта е ЕГН на пациента и дата на предписване. Сега, някои от страните искаха да се махне датата, да остане само ЕГН. Но така нареченото двуфазово идентифициране по Закона за електронното управление и за сигурността на данните изисква да имаме поне два компонента. Сега мислим дали да не е номер на лична карта, дали да не е някакъв друг вариант, защото всеки може да е чул ЕГН-то ви и да отиде и да го каже.

Водещ: Ама тези неща, изчистването на тези детайли не трябваше ли да са предшестващи, а не следварително да ги правим?

Проф. Илко Гетов: Веднага казвам. Ако електронната рецепта, която съществува от края на 2021 година беше поне в известна степен използвана, всичките тези неща ние щяхме да ги знаем, да сме ги предвидили, да сме ги тествали, защото МЗ не може да тества електронната рецепта, няма как. Аз нямам право да предписвам лекарства и не искам да имам това право.

Водеща: И я тествате върху медици, фармацевти и пациенти?

Проф. Илко Гетов: Това се казва теренно тестване на системата.

Водеща: Много хубаво теренно тестване – докога ще продължи?

Проф. Илко Гетов: Докато намерим точния баланс и пресичането на интересите на всички съсловия.

Водеща: Сега какъв е, какво е решението на този етап от теста, което предлагате?

Проф. Илко Гетов: Ами пак казвам, ще видим какви са предложенията, ще преценим кое е изпълнимо и кое не е изпълнимо. Отново ще говорим с всички съсловия. Вчера имаше една много голяма среща в МС по отношение на недостига на инсулинови лекарства. Така че електронната рецепта показа и как вървят и инсулиновите, тоест лекарствата за лечение на диабет. Тоест трябва да намерим някакъв момент, в който тези интереси да се пресичат и да удоволетворяват всички. Но пак казвам, 100 процента удоволетворение на всички интереси не може да бъде постигнато.

Водещ: Тъй като споменахте за недостига на инсулин, кажете ни какви важни лекарства липсват в този момент от аптечната ни мрежа?

Проф. Илко Гетов: Това, което мога да кажа е, че в последните три седмици рязко намаляха сигналите и случаите на липси и на недостиг. Вчера на тази среща в МС присъстваха всички участници в системата на лекарство снабдяването – инсулин за българските граждани казаха, данните и проверката, която бяхме поръчали и изискали от Агенцията по лекарства, показват, че за два месеца напред в складовете на търговците на едро инсулин за българските пациенти има. Това го гарантирам с цифри.

Водещ: И тук обаче има интересно противоречие, което ние установяваме. Проф. Христо Хинков, който е здравния министър, на срещата с еврокомисар казва, че не е най-доброто решение да се забранява износа на лекарства и въпреки всичко го прави – забранява се.

Проф. Илко Гетов: Да, така е. Да, в името на българските граждани, в името на успокояване на системата, в името така на база на медийни публикации, на писмата получени от народните представители, ние взехме това изключение. И аз вчера казах на тази среща, ако ние две седмици нямаме сигнали за липсващи инсулини и антидиабетни лекарства, заповедта в тази си част ще бъде отменена дефинитивно. Аз ще го предложа.

Водеща: Тоест действа временно?

Проф. Илко Гетов: Абсолютно. До 31.12.2023 година е срока на тази заповед.

Водеща: На финала само, политическия прочит на ситуацията, в която се намирате, бившият здравен министър и председател на Здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов вчера казва, от 18 мерки, нито една не е спазена в срок и няма никакво намерение да бъдат спазени в здравеопазването, проф. Гетов.

Проф. Илко Гетов: Аз за цялата система и за цялото министерство не мога да отговарям. Аз мога да дам пояснения за моите ресори, за които аз отговарям. По отношение на стратегическите документи и второто плащане на Плана за възстановяване и устойчивост, ние сме представили и предали за разглеждане и приемане абсолютно всички документи и е осигурено плащането. По отношение на Спешната помощ – тази година е поставена цел 61 обекта и те ще бъдат открити и пуснати в експлоатация.

Водеща: Тези 18 закъснения не се отнасят до вас, разбрах.

Проф. Илко Гетов: Не са в моя ресор.

Водеща: Благодарим ви.

Водещ: Проф. Илко Гетов, гост на „Тази сутрин“.

Сподели в: