Върни се горе

Линк към интервюто на министър Хинков за "Денят започва", БНТ

 

Водещ: Добро утро, уважаеми зрители. За парите за здравеопазване ще говорим и ще продължим една тема, която вече започнахме в предаването преди 8, а именно какво се случва в болницата във Враца. От другата седмица няма да има прием на деца в детско отделение, защото целият персонал излиза в отпуск. Всъщност целия персонал си е подал молбата за напускане – лекари, медицински сестри, заради натрупани проблеми в годините. Какви са точно те и разрешими ли са? И това ще е част от темите, които ще обсъждаме сега със здравния министър проф. д-р Христо Хинков. Здравейте, добро утро.

Христо Хинков: Здравейте и добро утро.

Водещ: Проф. Хинков, нека да започнем именно със случая във Враца. Струва ми се той е доста показателен изобщо за педиатричната помощ, но там конкретно – как ще бъде разрешен този проблем с лекарите?

Христо Хинков: Днес имам среща в 11.00 часа в областната управа с борда на болницата във Враца, с педиатрите, които напускат, които от тях дойдат, разбира се, с областния управител и имам намерение да се видя и с кмета, или поне да се чуя с него, а след това вероятно ще посетя и болница. Проблемите там не са от вчера, те са дългогодишни проблеми. Разговарял съм с  председателя на борда на болницата, не съм разговарял с изпълнителния директор  сега и ще ми бъде любопитно да чуя защо тя си подава оставката, защото от вчера аз имам нейната оставка.

Водещ: Тя си е подала оставката?

Христо Хинков: Тя си е подала оставката. Тук даже нося нейното заявление за оставка.

Водещ: И с какво го мотивира това заявление за оставка?

Христо Хинков: Желае да бъде прекратен договора за възлагане на управлението на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, на основание член 8.1 от договора по искане на изпълнителния директор, с предизвестие.

Водещ: Защото с д-р Ценова разговаряхме преди малко. Тя в нашия ефир не каза, че иска да напуска и че е подала оставка, вие казвате, че от вчера е входирала такова желание.

Христо Хинков: Пред мен е нейното заявление.

Водещ: Как си го обяснявате?

Христо Хинков: Трудно ми е да говоря за това, защото в крайна сметка, ако един човек не казва цялата истина пред национална медия, значи има някакъв проблем. Аз ще видя какъв е този проблем днес.

Водещ: Финансов е един от проблемите, веднага който ни възниква. Самата тя призна и че с натрупването на отпуските се натрупва, разбира се и загуба за болницата. Така ли е?

Христо Хинков: Вероятно е така. Вероятно Ковид кризата е допринесла много за проблемите в педиатричното отделение, но тези проблеми далеч не са, те са само акселерирани от Ковид кризата. Проблемите с детското медицинско обслужване са от много години, педиатриите не са добре заплатени. Както самата д-р Ценова е споделила на служител в министерството, че отделението не е печелившо. Този поглед към цялостната работа на една болница за това кое е печелившо и кое - не, е пагубен за изпълнителния директор.

Водещ: Не е печелившо – първо какво означава печелившо педиатрично отделение, като знаем…

Христо Хинков: Означава, че клиничните пътеки са с ниска стойност, поради което не може да се разпределя равномерно заплата, в сравнение да кажем с хирургични пътеки и така нататък.

Водещ: Тогава ще се върви ли към увеличаване на тези клинични пътеки?

Христо Хинков: Вижте, това е друга тема. Увеличаването на цените на клиничните пътеки е една много сложна процедура, аз съм възложил екип, който да започне ново остойностяване – да завърши това, което още 2012 година беше започнато от МФ. Има документация за това какво направи тогава работната група, но това е дълъг процес. Ако имам възможност да го завърша, ще го направя, имам такава амбиция. Освен това имам амбиция да въведа и коефициенти за тежест и съпътстващи заболявания към клиничните пътеки, които могат да се изчислят и които могат да допринесат за по-равномерно разпределение на натоварването на хората, които работят.

Водещ: Проценти, които ще влияят за общата сума на клиничните пътеки или?

Христо Хинков: Коефициенти, които ще определят това дали даден случай е тежък, защото една диагноза, една клинична пътека и една цена, не отразяват цялото състояние на болестта на човек. Този човек може да има още няколко други заболявания, които не се отчитат по клиничната пътека.

Водещ: Да, така е. Но, проф. Хинков, знаете, че една от критиките да кажа, въпреки че не е точен израза, на хората е, че вече на тях се гледа като на клинична пътека – проследяване на цялостното им състояние, след това подобряването или влошаването, дали има ефект от лечението, липсва в системата.

Христо Хинков: Вижте, това е така, да. Но клиничната пътека е само инструмент за заплащане на медицинската дейност. Другият начин за заплащане е заплата. Няма лекар в България, който да се съгласи да мине на старата система на заплащане на твърда заплата – освен ако тази заплата не е безкрайно висока. Аз помня още 90-те години, когато в Лекарския съюз, който се създаваше тогава, се обсъждаше това как ще се увеличат заплатите на лекарите, при положение че цялата страна е в такова финансово състояние.

Водещ: Този въпрос и сега стои – как ще се увеличат, ето сега в Спешната помощ имаха искания, имат искания. Как ще се увеличават?

Христо Хинков: Ами ще се увеличат с новия бюджет. Те и сега бяха увеличени, миналата година имаше две увеличения. Аз се срещам няколко пъти с един от синдикатите там и още един, два синдиката всъщност съм виждал по въпросите на спешната помощ. Но трябва да ви кажа, че проблемите са комплексни – Спешната помощ е един от тези проблеми, които трябва да се решават, но тя далеч не е единствена и за щастие много от нещата, които трябва да се случат при тях са започнати. Едно от тези неща е прекатегоризирането на техния труд. Аз съвсем сериозно съм се заел, заедно с министър Шалапатова, да направим преоценка на труда на работещите в спешна помощ и те да станат първа категория.

Водещ: И те да станат първа категория. А парамедиците, темата, която също се прехвърля, включително и сега, защото ще преминем след малко и със спешната въздушна помощ. Има парамедици, те се обучават и във ВМА, и така нататък, но някак си това звено все още не го виждаме в здравеопазването.

Христо Хинков: Така е. Защото парамедиците е много дълбока цялостна реформа, която изважда лекарите от линейките и ги вкарва там, където им е мястото – спешните приемни отделения и в болниците. Истинската система основана на парамедици е това – но парамедици не са само хората, които се обучават сега по тази програма, в развитите страни парамедици са и работещи в тази област, са и пожарникари.

Водещ: Точно така.

Христо Хинков: А също така се обучават и полицаи в медицински дейности, свързани с животозастрашаващи…

Водещ: Та кога и у нас истинската тази система ще заработи?

Христо Хинков: Ами значи тепърва има разговори да се водят за това как ще се въведе системата на парамедиците в България, защото тя е въведена сега частично и на практика само увеличава хаоса. Имаме парамедици, имаме фелдшери, имаме медицински асистенти, имаме лекари, имаме шофьори, имаме санитари. Ето вижте, шест различни …

Водещ: Да, разбирам – и там трябва да се помисли добре. Ще ви върна само крачка назад и отново за децата. Много важна тема впрочем, днес очакваме отговор с шествалентната ваксина ще пристигне, за бебетата говоря, ще я има или няма да я има?

Христо Хинков: Да, ще я има.

Водещ: Днес всичко ще бъде…

Христо Хинков: Да, осигурено е това нещо. Знам това от проф. Гетов, уверил ме е за това нещо, така че ще я има.

Водещ: Питам ви, защото и педиатри, и майки бяха доста обезпокоени, че доставки няма, че се бавят и така нататък, вие казвате – всичко е наред и в днешния ден вече ще има?

Христо Хинков: Днес трябва да има достатъчни количества в РЗИ. Аз не съм се подготвил конкретно с цифри за това, но знам, че въпроса е решен, защото имаше такъв въпрос в Комисията по здравеопазване и ние отговорихме.

Водещ: Да, добре. Това е достатъчно засега като уверение, надяваме се, че ще е така. Що се отнася обаче до педиатричната помощ, за която говорихме и преди малко – Националната детска болница, последно, последно – какво ще се случи и кога ще се случи с нея? На същия терен в „Горна баня“ ли ще бъде, въпреки всички за и против, които и вие сам чухте и кога?

Христо Хинков: Когато заех този пост, първото нещо, с което се сблъсках, беше тази детска болница и проекта, големия проект за нея. Аз въобще не съм спирал проекта за детска болница така както е заложен в „Горна баня“. Всичко което направихме и което излезе малко изкривено и в медии, въобще в публичното пространство беше, че се търсят нови варианти за болница, което не е така.  Аз просто исках да изследвам това, което предишен министър, д-р Кацаров, е предложил,  а то е болницата да бъде на територията на болница…

Водещ: Д-р Меджидиев може би имахте предвид?

Христо Хинков: Не, имам предвид д-р Кацаров, Стойчо Кацаров. Той е изследвал възможностите…

Водещ: Решението за Горна баня беше за д-р Меджидиев, затова ви питах.

Христо Хинков: Да, да и това решение си остава и то не е променяно въобще. Просто имаше едни обсъждания за това как към болницата може да се включи и този циклотрон, който всъщност представлява един апарат за лъчелечение и който би било добре да бъде в близост до детската болница. Но за съжаление той изисква други геофизични параметри, които не са налични в Горна баня. Просто в хода на тези обсъждания излезе информация, която беше доста изкривена и трябваше след това официално да обясняваме от министерството, че нямаме намерение да сменяме мястото. Така че болницата ще бъде построена в Горна баня. Екипите са готови, работи се - отчуждават се имоти и въобще се движим в план.

Водещ: Но ще заработи обществен съвет, тоест хора, които вече какво обаче, с какви правомощия, защото и сега на различни обсъждания имаше такива мнения, сега какво формализирахте?

Христо Хинков: Общественият съвет е създаден с моя заповед, в него са включени всички заинтересовани лица, специалисти водещи в това отношение – той има консултативни функции, той не може да има екзекутивни функции, защото няма как да бъде разписано това. Но неговите консултации са изключително ценни, защото с тази компания, която ще строи детската болница и Консултативния съвет, които създадохме, обществения съвет да го наречем, колаборацията е изключително важна, защото се определят профилите на болницата. Определя се функцията на болницата и сега ще бъда анализиран и този, това проучване за нуждите от педиатрична помощ в страната, което възложено от тази компания, която ще строи болницата, на Европейската банка за развитие. Сега, независимо от това, че това проучване го чакаме някъде октомври-ноември, едни срокове, които мен не ме задоволяват, аз смятам, че ние можем паралелно най-малкото да работим по останалите параметри за изграждането на болницата.

Водещ: И ще има ли достатъчно персонал за Националната детска болница, защото особено ако се появи конкурентна частна такава, знаем каква би била разликата, която би била в заплащането?

Христо Хинков: Засега имаме уверение, че можем да преместим цялата клиника, педиатрична клиника „Проф. Иван Митев“ в новата болница, плюс нови попълнения от специалисти, за които тепърва ще мислим как ще става това. Но има такова уверение, че хората са готови да работят там. Проблемите, които трябва да решим, са свързани с инфраструктурата около болницата, защото достъпът до нея чисто, транспортният достъп трябва да се подобри и през Околовръстното там една връзка трябва да се направи.

Водещ: Това беше една от критиките – за достъпността на болницата всъщност.

Христо Хинков: Това може да се реши в хода и паралелно с изграждането на самата болница.

Водещ: Добре, тъй като сега е много актуална темата и със спешната въздушна помощ, да ви попитам така – ще има ли и хеликоптерна площадка на новата детска болница, тогава когато се строи, има ли я в проекта там?

Христо Хинков: Не, там няма да има. Хеликоптерните площадки всъщност не са проблем да бъдат изградени на почти всички болници, по-големи болници в страната, тъй като това представлява едно пространство, достатъчно голямо да кацне един хеликоптер, да бъде бетонирано и това е. Няма някакви съоръжения специални. Проблемът е за домуванията, за хангарите, но този проблем е решен и той е решен от транспортното министерство – имаше вчера информация на МС за това. С възстановяването на дружеството, което ще – „Хелимед сървис“, фактически нещата се регулират много добре, защото се централизира тази дейност и вече знаем към кого да се обръщаме, когато имаме проблеми.

Водещ: Този път, последно, може ли да сте абсолютно категоричен, че в началото на 2024 година, ние ще имаме въздушна спешна помощ?

Христо Хинков: Не. Ще имаме един хеликоптер, това не е въздушна спешна помощ. Ще имаме един хеликоптер, който ще може да бъде ползван веднага в момента, в който постъпи в България до края на годината. Екипите за него се обучават и са обучени. Въпросът е, че това е цялостна система и тази система се изгражда с години, тя не може да бъде веднъж въведена в режим на изпълнение. Така че ако говорим за това – ще имаме ли въздушна спешна помощ – това е процес и той ще завърши може би след една-две години най-малко.

Водещ: То отдавна се и готвим за този процес, а пък реално от две, да не кажа вече три години и вие казвате, че още не сме готови. Защо все се оказва, че не сме готови и пак ще кажем тази статистика – последни, единствени в ЕС, които нямаме такава спешна помощ. Какво му е толкова сложното?

Христо Хинков: Винаги последният отговаря за недостатъците на предишните. Аз мога да ви кажа, че много други проекти са започнати и са спрени или са забатачени в страната – и в здравеопазването, и извън здравеопазването и това е цялостен културен въпрос за нашите българи, които някак си недовършват работата. Аз имам голяма амбиция да довърша проектите, които са започнати, независимо от това дали тези проекти ще имат много висока принадена стойност или не.

Водещ: Да, но за да се случат по-бързо нещата, имаше идея да се вземат и хеликоптери на лизинг и то още сега лятото, това не се случи.

Христо Хинков: Това не се случи, защото това е, първо изключително скъпо, второ се оказа, че те няма да вършат тази работа. Аз ви казвам, че нашите хеликоптери, които ще бъдат закупени, ще могат да работят пълноценно след около една година най-малкото, защото се оказа, че те нощно време не могат да кацат, защото трябва обучение на тези пилоти, които ще ги управляват. Тук трябва да се изчистят въпроси, свързани с това дали те ще бъдат ползвани за Планинската спасителна служба.

Водещ: Това под въпрос ли е? Защо да не се използват?

Христо Хинков: Ами защото не могат, защото са по различна технология изградени. Например представете си един хеликоптер от HEMS, който ще бъде повикан да кажем да участва в някаква спасителна операция в планината и лебедката, която той трябва да има, за да може да повдигне носилката на човека, който е пострадал, се оказва толкова тежка, че нашите хеликоптери, параметрите на нашите хеликоптери са недостатъчни да поддържат тази височина.

Водещ: Защо сме дали такива параметри? Извинявайте, обаче Планинската спасителна служба от кога чака подобна помощ, защото това им спестява, а и да не говорим за човек, който е пострадал, колко е важно това.

Христо Хинков: Аз затова ви казах, че последния отговаря за предишни проекти. Този проект, когато е започнат, когато е почнало да се мисли и е трябвало да се комбинира с други нужди – с нуждите на ПСС. Ако не е направено това нещо, няма как сега да го подобрим, защото това означава ново отлагане, нови хеликоптери. Тези хеликоптери, които ние…

Водещ: Само правилно ли ви разбрах, все пак ще проверите дали това е възможно или категорично казвате, че за ПСС тези хеликоптери няма да вършат работа.

Христо Хинков: Те ще могат да вършат работа в някои случаи. Там където е възможно да кацне този хеликоптер и да вземе човека от земята, но качването му по този начин с издигане, както си го представяме и сме го гледали, това се оказва, че е много трудно и може би невъзможно заради тежестта на тази лебедка.

Водещ: Разбирам. Много важни теми имаме с вас да обсъждаме, затова така препускам и ми се иска повече неща да ви питам. Очевидно ще останат и за следващ разговор някои. Но сега във фокуса на вниманието са съдебните експертизи. Отводи на съдебни лекари, които трябва да правят такива покрай случая в Стара Загора. Къде се корени проблемът, проф. Хинков? Защото стана дума дори за това, че не всички получават навреме и заплащането си за тези експертизи.

Христо Хинков: Сега, проблемът също е много стар, ние отдавна имаме проблем със съдебната медицина, тя не е само медицинска специалност, тя е гранична, интердисциплинарна професия и там работата е изключително тежка. Медиците, които работят в съдебна медицина са много, трябва да са с особени психологически качества, за да могат да понесат тежестта на това, което правят. Аз имам приятел патоанатом, който ми е казвал, че просто не може да прави секция на дете. Да не говорим за тежки катастрофи, ексхумация и така нататък. Така че това е изключително тежък труд, недобре заплатен, не може да бъде заплатен по методите на здравното осигуряване и там трябва да се работи по определени параметри, които ние трябва да изградим в нашето министерство.

Водещ: Какъв е стандартът по съдебна медицина тогава така да ви попитам, има ли такъв?

Христо Хинков: Стандартът е направен, той беше приет вчера и е качен за обществено обсъждане.

Водещ: Едва вчера обаче. А досега?

Христо Хинков: Ама той си работи отдавна този стандарт. Това, че съвпада със Стара Загора е абсолютно случайно, повярвайте ми. Няма как ние за няколко дни да направим стандарт. Освен това проблемът с медицинските стандарти, който е много стар, още от 2015-2016 година, е и в това, че няма консенсус между отделните специалисти и дружествата по съответните специалности. Много често стандартите падат след жалби в съда, поради което ние имаме проблеми с това узаконяване на тези стандарти. Те представляват всъщност една наредба, но тази наредба се обжалва от различни заинтересовани организации, от една или друга страна гледайки този проблем и стандартът пада.

Водещ: Разбирам. Тук трябва да сложим точка на нашия разговор. Но понеже виждам, че има и немалко зрителски въпроси. Само едно уточнение за начина, по който започнахме нашето интервю. Вие ще приемете ли оставката на директора на болницата във Враца?

Христо Хинков: Ами ще я приема. След като си я е подала, ще я приема. Сега ще отида да се срещна с нея и ще я питам какво има предвид и защо това не го е съобщила, след като е имала възможност в ефир да каже това.

Водещ: Добре, д-р Ценова само да кажем е подала оставка във вчерашния ден, така че вие ще я приемете. Ще се въведе ли задължителна електронна рецепта за антибиотици, промяна, която предишния…

Христо Хинков: Работи се в тази посока, вероятно да.

Водещ: Вероятно да. Добре. Останалите в следващ разговор. Благодаря ви много за това интервю.

Христо Хинков: И аз благодаря.

Сподели в: