Върни се горе

Линк към интервюто на министър Хинков за Нова телевизия

 

Водещ: Проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването. Добро утро, добре дошли.

Проф. Христо Хинков: Добро утро.

Водещ: Има много теми, даже не съм сигурен с коя да започна. Но по актуалност така да се каже колегите са сложили този плаж. Видяхте, че стана скандал заради едно изследване на „Активни потребители“ и СУ – тяхна твърдение, че основно на юг са взимали проби и са пълни с ешерихия коли много над нивата някои плажове – 41 пъти над нормата, фекални води от някакви тръби, заустване по неправилен начин. Здравното министерство през РЗИ опроверга и реагира доста остро. Но вчера аз видях призив и отворено писмо на „Активни потребители“, така както от РЗИ им казаха, дайте да взимаме заедно проби, те казаха, да, добре, хайде до края на седмицата. Знаете ли дали ще се направи това и трябва ли наистина да се направи, където влизат и здравни власти официални и учени от СУ, за да си помогнем с истината, не за да си навредим.

Проф. Христо Хинков: Знам, че това е договорено вече и ще се  направи такава съвместна проба, ще се вземе по стандартите, които РЗИ има и които от десетилетия спазва. Тук въпросът е в това, че много важно е как се взема пробата, в кое време – дали в бурно време, дали в места, където има концентрация на ешерихия коли и така нататък. Но трябва да ви кажа, че …

Водещ: Концентрация на тръби например?

Проф. Христо Хинков: Да. Но основният критерий, това е нивото на чревни заболявания по Черноморието. Няма бум на чревни разстройства и въобще чревни заболявания по българските плажове. Според мен излишно се преекспонира този проблем. Ако си спомняте замърсяването от „Нова Каховка“ беше нещо подобно в началото на сезона – тогава упорито твърдяхме, защото аз самият излязох по медиите…

Водещ: Там има и информация, по-различно е там да ви кажа.

Проф. Христо Хинков: Ами не, все пак ставаше въпрос за замърсяване. Друг тип замърсяване, но замърсяване. И тогава отново от ешерихия коли и някакви други микроорганизми, които могат да дойдат от язовира. Вижте, морската вода е солена, тя просто унищожава тези микроорганизми и това самоочистващо се свойство на морето е много ценно. Освен това преди десет години и повече се направиха много инвестиции за заустване на фекални води, морето се изчисти. Аз самият съм ходил на плаж и като млад и действително беше мръсна водата. Сега нещата са различни.

Водещ: Оставам с впечатление, че не се оспорва резултата, който е излязъл на „Активни потребители“, а методиката, че например не са взети след известно време, като казвате, като се самоочисти, като се разтвори във водата това, което има да се разтваря, след известно време да се види дали са още същите нива. Тоест това, което те са изследвали очевидно е така, но по методиката трябва да се изчака време, за да се разтвори във водата ли това, което идва по тръбите?

Проф. Христо Хинков: Сега, аз не съм специалист в това, но всички казват, че има определена методика, която сертифицираната лаборатория на РЗИ спазва. И тази методика предполага вземане на проба по определен начин.

Водещ: Тоест спорът не е в самата проба, а дали се е задържало това замърсяване или то е само за кратък интервал от време?

Проф. Христо Хинков: Вероятно е така. Ако е от петно, замърсено петно и е взета от там пробата, може да се получи такова нещо.

Водещ: Значи до края на седмицата ще се вземат проби, ако излязат с високи нива, ще се вземе по тази методика, за която говорите, втора проба, за да се види след известно време дали отново нивата са високи, ако са високи първия път?

Проф. Христо Хинков: Точно така. Ние сами щяхме да реагираме.

Водещ: Още един въпрос  с уговорката и разбрах, че и вашия пресцентър е чувствителен, да, правя уговорката, че не вашето министерство е водещо по темата за лабораториите – това, което се случва с водачите, хванати на полеви тест с уж с наркотици, казвам уж, защото се оказва, че може и да е хапче за глава. Чухме от премиера Денков ангажимент да не се чакат осем месеца, седем месеца, десет месеца резултати, а да се направи така че да има лаборатории навсякъде. В каква степен здравното министерство все пак е ангажирано с този процес – само вътрешното ли, ще има ли във всеки областен град или голяма областна болница такава апаратура медицинска, която не за шест часа да джурка с извинение за израза една проба, а за 15 минути да излиза тя?

Проф. Христо Хинков: Вижте трудно ми е да говоря по тази тема, защото водещо министерство тук е МВР. Това, което ние можем да направим е да снабдим с експертна информация МВР за клиничните лабораторни изследвания, които касаят наркотиците. Проблемът е много сложен, защото знаете, че различни продукти, лекарствени продукти могат да дадат фалшиво положителна проба.

Водещ: Дори Нурофен доколкото разбирам.

Проф. Христо Хинков: Така, най-различни. Чух по телевизията, че всъщност трябва да се обръща внимание на листовките за тези продукти, където някъде е писано, че не трябва да се шофира, тоест също да се има предвид този превантивен механизъм, който си съществува, но никой не ги чете тези листовки.

Водещ: Въпросът е, че никой явно не е чел в НС та да определя като наркомани хора, които са порядъчни. Помните, че даже и полицейски служители казаха, ама ние не искаме с тези тестове нас да ни тестват, защото не са хубави тези тестове – иначе ги прилагат на гражданите. Специално техниката, МВР всичко ли организира по тези лаборатории – вие само лекари осигурявате, това ли е?

Проф. Христо Хинков: Ние ще осигурим технологията, ще осигурим медицинските знания в клиничната, в клинично-лабораторната област, но водещо министерство е именно МВР.

Водещ: Вие шофирате ли?

Проф. Христо Хинков: Шофирам, да.

Водещ: А взимали ли сте хапче за глава и въобще мнението ви тук вече като гражданин и като потенциално застрашен да бъде обявен за наркоман какво е мнението ви?

Проф. Христо Хинков: Аз смятам, че не е доизчистена тази наредба и този начин на взимане на проби, защото действително има много, много неясноти. Трябва да се вземе опита в други страни, където се справят по-успешно от нас с този проблем.

Водещ: Да, например?

Проф. Христо Хинков: Например Холандия да вземем.

Водещ: Където от една страна имаме разрешение дори да се употребяват, да се пуши.

Проф. Христо Хинков: Как се справят с този проблем по пътищата.

Водещ: Ето, идея и за вашите колеги от вътрешното министерство. Поглед към един друг проблем и това е прекомерната употреба, имам чувството, че тук като хранителна добавка си взимаме понякога антибиотиците – предписваме си взаимно и по офиси, и на колеги три пъти по едно след хранене и така нататък. От 1 октомври всички антибиотици и лекарства за диабет трябва да се дават от аптеките на пациентите само срещу електронна рецепта. Само ЕГН-то ли ще трябва да дам, име на лекар, някаква дата – този технически въпрос решен ли е?

Проф. Христо Хинков: Е това е технически въпрос. Решен е този въпрос, от „Информационно обслужване“ този въпрос е решен – ще бъдат всички качени на този режим, всички рецепти за антибиотици. И ефектът за това както и за инсулините, ефектът от това е много, очаквам да е наистина сериозен, защото ние все още нямаме програма за борба с антибиотичната резистентност, антимикробната резистентност. Това е много голям проблем, това е европейски проблем, ние имаме задължение пред ЕС…

Водещ: Ще спрат да действат.

Проф. Христо Хинков: …просто ще престане това масово употребяван на антибиотици, с нужда и без нужда от лаици.

Водещ: А за контрола помислено ли е какво ще стане, ако въпреки това се продава и без електронна рецепта количества антибиотик, ще могат ли да се засичат?

Проф. Христо Хинков: Трябва да се помисли и за това, давате ми идея.

Водещ: Защото то и в момента трябва да е само срещу рецепта хартиена, ама…

Проф. Христо Хинков: Това е важен въпрос, може би ще трябва да се забрани това и това да бъде нарушение на закона.

Водещ: А в същия момент всички ли аптеки ще бъдат вързани към, ще бъдат ли задължени да бъдат вързани към тази система?

Проф. Христо Хинков: Да.

Водещ: Даваш си, съобщаваш си ЕГН-то или го показваш на личната карта и тогава?

Проф. Христо Хинков: Да, точно сега точно технологията не мога да ви кажа точно как ще стане…

Водещ: То понякога от там тръгват проблемите, от недомислици там.

Проф. Христо Хинков: …но той детайлно е изработен и това е напълно възможно да се случи и ще стане.

Водещ: Ако съм на морето и личния ми лекар, пак е конкретен въпроса, дистанционно прецени, че съм за антибиотик, ще мога ли да си купя лекарство от аптека на морето?

Проф. Христо Хинков: Ще можете. Всички аптеки, които са свързани в системата, ще могат да ….

Водещ: Някакъв архив ще остава ли в облак, в някакъв файл като досие – какво и кога съм пил? Знаете, че и в момента лекаря пита, последните два месеца, последните три месеца взимали ли сте? Това ще се ползва ли за целта на пациентското досие?

Проф. Христо Хинков: Абсолютно. Идеята на цялата Национална здравно-информационна система е основана на пациентското досие. Там ще се събира цялата информация за един конкретен човек и това ще се съхранява в облака. Така че най-сетне  ще се преодолеят всички тези различия и хаотично предписване на лекарства, самолечение и прочие неща.

Водещ: Минавам към проблема с спешните медици. Помня, че от Спешна помощ София като сме правили репортажи, линейки има, няма достатъчно екипи. Продължава ли да е голям недостига на спешни медици и в момента?

Проф. Христо Хинков: Абсолютно. Вижте, като казахте линейки има, екипи няма, аз бях подложен на една голяма атака от Синдикат „Защита“, който представлява по техни изяви, представлява шофьорите в Спешна помощ. Ако има линейки, значи там има шофьори, ако няма медицински екипи, това е голям проблем.

Водещ: Тоест имате шофьори достатъчно, линейки достатъчно, а нямате екипи така ли?

Проф. Христо Хинков: Те заплашват, че ще напуснат и че ще останем без шофьори в Спешна помощ. Ние правим всичко възможно да увеличим заплатите на целия персонал. Техните искания са такива, че в крайна сметка ако ги приемем, ще се намалят маржовете между медицинската сестра, почти ще изравни заплатата на медицинската сестра, работеща в Спешна помощ и шофьор. Което не е редно.

Водещ: Аз разбирам, че проблема е със заплатите на шофьорите и че не искате да допуснете тези увеличения, защото ми се стори доста груб този скандал. Дали не ги отрязахте с техните искания доста рязко, на фона на съобщения за огромни възнаграждения, малко по-късно ще коментираме, на лекари с милион и половина, говоря за шефове на болници, годишен доход, 800 хиляди, 600 хиляди.

Проф. Христо Хинков: Това не са възнаграждения, това е доход.

Водещ: Да, доход, получен по няколко линии.

Проф. Христо Хинков: Има разлика. Значи нека да кажем за шофьорите – основната брутна месечна заплата за шофьорите става 1500 лева. Като сложите клас и прочие допълнителни натрупвания, те ще се доближат, най-малкото ще вземат 2000 лева брутна заплата.

Водещ: А сестрите и всъщност самите спешни медици с какви възнаграждения са и там не виждате ли проблем? За да имате опашка от желаещи да работят там, а не да имате недостиг на лекари и на сестри.

Проф. Христо Хинков: Никога няма да има опашка от желаещи да работят там.

Водещ: Зависи от заплатата.

Проф. Христо Хинков: Цялата система се нуждае от много дълбока промяна. Трябва да се въведе, това е мое лично убеждение и аз доколкото ще имам възможност ще се боря за това – системата трябва да е основана на парамедици, на истински парамедици, а не въвлечени в общия процес, без да се променя нищо особено. Парамедикът, пожарникарят и полицаят са основните фигури при даването на първа помощ за спасяване на живот в първия златен час.

Водещ: Парамедикът с какво възнаграждение, този който или ще ме спаси, или няма да ме спаси в първия златен час?

Проф. Христо Хинков: Този парамедик в момента е част от екипа, но той не е водещ в този екип. Водещ продължава да бъде лекарят или фелдшерът, там където го няма лекарят. Това е много стара система, която използва лекарски труд, просто го изхабява така да се каже. И без това недостатъчните лекари…

Водещ: Да. С какви възнаграждения са тези хора?

Проф. Христо Хинков: Възнагражденията са им, те ще получават, лекар с две специалности ще взема средно 3300 лева…

Водещ: А чисто ли е това или нечисто?

Проф. Христо Хинков: Това са основни заплати, ние говорим за основни заплати, след това има и клас. Специалист по здравни грижи – 2245 лева. И вижте, господин Николаев….

Водещ: Това сестра ли е – специалист по здравни грижи?

Проф. Христо Хинков: Да, точно така. В крайна сметка говорим за едно увеличение, което идва благодарение на едни добри разчети във финансовото министерство. И изведнъж започват протести – това е много странно. Години наред нямаше никакви увеличения в много сектори, в много специалности. Има огромни диспропорции, вие споменахте….

Водещ: Ами да, годишен доход от милион, доход прав сте, или пък милион и половина, 600 хиляди, 800 хиляди, в различни болници и сега тези хора го четат това нещо и си казват – как се разпределят парите от здравеопазване, от Каса, от министерство, от общини. Тях не ги интересува това, те виждат накрая сравнението, което е шокиращо с техните възнаграждения.

Проф. Христо Хинков: Аз пак казвам, ако един лекар работи в Спешна помощ, той се декфалифицира. Аз съм работил в Спешна помощ, давал съм дежурства поради беднотия навремето като бях млад. Един лекар, работещ в Спешна помощ не знае какво се случва с поставената първоначално диагноза от него на място, след което го закарва в болницата и оттам нататък той го губи от погледа си. Много е важно да се прецени дали моята диагноза, първоначалната ми диагноза съвпада с това, което след това са установили в болницата. Там връзката е скъсана. Мястото на лекаря не е в линейката.

Водещ: Да, кажете сега за тези възнаграждения, дали са нормални, дали са обичайни. Дали трябва да увеличаваме възнагражденията на сестрите или пък трябва да се намалят тези огромни доходи при някои от…

Проф. Христо Хинков: Вижте, не може да намалите доходите, защото доходът е въпрос на лична инициатива. Един човек, един специалист работи, преглежда, труди се от сутрин до вечер.

Водещ: Значи вие каквато и инициатива да имате, ви гарантирам, лична инициатива като министър, че 1 милион на година няма да получите.

Проф. Христо Хинков: Разбира се, че няма -  аз получавам заплата. Аз не преглеждам в момента. Ако аз имам прегледи и ако аз правя операции тежки и така нататък и ходя на няколко места да ги правя, както много често се случва това в провинцията, защото няма достатъчно медицински специалисти лекари, естествено, че доходът ми ще е висок.

Водещ: Не са от прегледи тези, милионът не е просто от прегледи.

Проф. Христо Хинков: Напротив, от прегледи са, това казвам, не са от заплата.

Водещ: От бройка прегледи в лично качество.

Проф. Христо Хинков: Не са от заплата, за това говорим. Сега, как се разпределят вътре в болницата тези доходи, как се разпределя дохода от избор на екип, това е нещо, което аз съм си поставил за цел да проверя, да изследвам, да видя къде е възможно да се намали доплащането от страна на пациента – защото избора на екип представлява точно такова доплащане от страна на пациента.

Водещ: Нямаш избор, трябва да избереш.

Проф. Христо Хинков: А така.

Водещ: Сега, има и едно друго, ние и тук бяхме абсолютно възмутени, безобразие, то не е единичен случай, но скандално беше – от Пловдив възрастно семейство, силен вятър, безхаберие на общината или просто силен вятър – пада дървото и натрошава крака на един възрастен господин, че даже и двата. Първото, което им се случва в болницата е да поискат на съпругата му 4 или 5 хиляди лева бяха за медицинско изделие, избора на екип сигурно си го имаше пак и там. Тези хора са здравно осигурени, те трябва да извадят 5 хиляди лева, за да платят медицинско изделие.

Проф. Христо Хинков: Вие ме вкарвате в темата за това достатъчни ли са средствата за здравно осигуряване. Защото ако средствата бяха толкова колкото в една средна западноевропейска държава чрез здравните ни вноски, може би нямаше да се получават тези диспропорции и да се искат тези пари за медицински изделия и така нататък. Просто парите на Здравната каса не стигат. На всичко отгоре се разпределят крайно несправедливо, защото една огромна част отива за лекарства, една немалка част се реекспортира, което е огромен проблем, искам да го кажа във вашия ефир. Ако имам възможност да се боря с това, да постигна някакъв малък резултат, аз ще бъда изключително доволен, защото това е най-големия проблем в медицината.

Водещ: Затова ли има недостиг на лекарства?

Проф. Христо Хинков: Да, една от основните причини е реекспорта.

Водещ: И за онкоболни лекарствата?

Проф. Христо Хинков: Точно за онкоболни, защото напоследък с напредъка на медицината се появиха нови молекули, които са изключително скъпи, много ефективни в някои случаи, но реекспорта работи и това е въпрос на цялата държава.

Водещ: Защо не го спрете?

Проф. Христо Хинков: Не мога да го спра, защото това е изискване на ЕС. Аз не мога да се боря с регулация от ЕС.

Водещ: Въпросът е, че тук оставаме без лекарства, а очевидно в други държави се внасят.

Проф. Христо Хинков: Точно това трябва да се регулира и трябва да се намери баланса, че ако има достатъчно лекарства за наша употреба, тогава може да се разреши реекспорт. Това е до голяма степен и криминален проблем.

Водещ: Много ви благодаря. Имаме, разбира се и други теми. При следващо участие ще си зададем допълнителни въпроси към здравния министър.

 

Сподели в: