Върни се горе

Линк към интервюто на министър Сербезова за „Още от деня“, БНТ

 

Водещ: Вие сте с „Още от деня“ – предаването за новини, анализи и коментари. Първият ни събеседник е проф. Асена Сербезова. Здравейте!

Проф. Асена Сербезова: Здравейте и благодаря за поканата.

Водещ: Да започна с новината от днес. Кабинетът решихте да преминете към Национален план за държавна администрация без КОВИД-19. Какво означава това на практика – че не просто в МС ще трябва да се влиза със зелен сертификат или след тест, а цялата администрация?

Проф. Асена Сербезова: На този етап това се отнася за МС, като разбира се това е едно начало и заявка за такъв Национален план, за да имат българските граждани администрация, с която всеки е спокоен, че са взети всички мерки за ограничаване разпространението на КОВИД-19. Тук искам да напомня, че зеленият сертификат дава три възможности – ваксинация, както и със съответните тестове и сертификат от прекарано заболяване. Т.е. има три възможности за такъв сертификат.

Водещ: Докъде трябва, според вас, и докъде е идеята, да се стигне с изискването на този зелен сертификат? Имаше ли обструкция от коалиционните партньори, защото видяхме как реагираха партиите в парламента, когато се гласуваше там дали да има или не зелен сертификат?

Проф. Асена Сербезова: На този въпрос ще отговоря така – тъй като много често казват различни граждани, представители на обществото, лекари, други медицински специалисти и се счита, така може би доста неправилно, че решението за това да си поставим ваксина или не, за това дали да бъде задължителен зеленият сертификат, е индивидуално решение. В условията на пандемия това е и така, и не е така. В условията на пандемията ние трябва да осъзнаем перспективата на общественото здравеопазване. И че всъщност - „да“, решението е индивидуално, но последствията са за всички. На практика много често се говори в последните месеци за така наречения колективен имунитет, спомняте си, особено в началото много медицински специалисти казваха, че ние трябва да достигнем, и СЗО го казва, 70% колективен имунитет, за да можем да запазим другите 30%, които по някаква причина не могат да се ваксинират. Така или иначе обаче това обществено мислене, тази колективна интелигентност, не можа да се реализира в България. Ние сме с най-ниското ваксинационно ниво в ЕС. Може би кампанията за комуникация на това как бяха разработени ваксините, какви ваксини има, може би достъпът в началото.., бе доста сгрешен подход. Искам само да Ви кажа – в Португалия, тъй като много често ме питат задължителни ли са или не са ваксините, в Португалия нивото на ваксинация е 90% при доброволна ваксинация, каквато трябва да бъде. Но от самото начало комуникирано много ясно, включително с медиите, включително с хора, които по някакъв начин и определени причини са обичани от обществото – актьори, спортисти, 90% ваксинация. Но там, в тяхната стратегия ясно е разписано, че за ваксини се говори от специалисти, основано на факти, а не от политици.

Водещ: Мисля, че преди малко използвахте словосъчетанието „колективен интелект“. Наистина ли разчитате на това, въпреки че толкова време вече, стоим на, почти сме на около 30% ваксинираните и виждаме какво става в НС, включително и днес от трибуната на НС един от коалиционните партньори във вашия кабинет, излезе с декларация и казаха, това беше д-р Чорбанов, който каза, че трябва да се отмени зеленият сертификат, няма го в споразумението, и е дискриминационен. Как ще убедите хората?

Проф. Асена Сербезова: Зеленият сертификат, това е разбира се в рамките на препоръките на задълженията, които налагат държавите членки, ЕК…

Водещ: Да. И Вашият предшественик д-р Кацаров каза, че той много действал. И благодарение на него имаме увеличение някакво.

Проф. Асена Сербезова:…нека само да довърша. …Така че като такъв документ, като такова изискване все едно да го приравним към европейски регламенти и директиви, които също ги няма в коалиционното споразумение. Така или иначе обаче отново искам да обърна внимание – зеленият сертификат дава три възможности. Т.е. ако някой по някаква причина има съмнение относно ваксините, остават другите две възможности – тестовете, които имат определена валидност и преболедуване от КОВИД-19. По отношение на колективния интелект, ние сме едно общество... Всеки от нас трябва да прояви необходимия интелект, да разчитаме информацията, основана на факти, на наука и независимо дали сме в администрация, дали сме в училища, каква част от обществото представляваме, да даде своя принос, така че нашето общество да се справи с пандемията от КОВИД-19. Пак казвам – тези решения, макар на някого да му се струват индивидуални и като символ може би на отстояване на човешки права, няма по-голяма ценност от живота. Ние трябва да съхраним живота.

Водещ: За да сме максимално ясни – Вие ще се вслушате ли в призива на колегите Ви от ИТН да се отмени сертификата или не? Да или не?

Проф. Асена Сербезова:В какъв смисъл да се отмени сертификатът? Става въпрос за една заповед, която касае МС.

Водещ: Не, не само МС. Защото със зелен сертификат сега се влиза и в други сгради, в други учреждения в МОЛ дори?

Проф. Асена Сербезова: Ще Ви покажа, разбира се, не сега в момента, данни.. аз вярвам на науката. Данните показват два пика - първо във ваксинацията и второ в намаляването на заболеваемостта и разпространяването на заболяването КОВИД-19. Тези два пика са първо, при въвеждането на зелените коридори, т.е. увеличаването на достъпността към ваксините и вторият пик е след въвеждането на зелените сертификати. Защо хората се притесняват, както нали Вие цитирате, от зелени сертификати? Имат ли възможности?

Водещ: Не знам дали се притесняват. Един от аргументите, който се чува, е, че е дискриминационен.

Проф. Асена Сербезова: Защо след като има три опции, къде е дискриминационен? Въпросът да го зададем риторично.

Водещ: Въпросът ми беше – нямате намерение да отнемате заповедта, която влезе в сила за използването и въвеждането на тези зелени сертификати, нямате такова намерение?

Проф. Асена Сербезова: Заповедта е на министър-председателя, аз съм министър на здравеопазването .

Водещ: Нямам предвид за МС днешното решение, а принципно това, което взе като решение Вашият предшественик, това имам предвид?

Проф. Асена Сербезова: Много добре е зададен въпрос след информацията, която Вашата колежка даде преди малко. Вие видяхте какви мерки се възприемат в други държави. И виждаме, че в тези държави по друг начин се държи вирусът, по друг начин се развива заболяването.

Водещ: Разбирам, остава тази мярка. Смятате ли обаче, понеже виждаме какво става и в другите европейски държави с навлизането на Омикрон, там започва да се въвеждат допълнителни мерки, независимо дали си ваксиниран или не, вече има държави, в които задължително влизаш с PCR тест. Вие смятате ли, че трябва да се въведат подобни мерки с оглед на Омикрон, който ще дойде и в България, въпрос на дни?

Проф. Асена Сербезова: Ако може да използвам тази алегория, понеже казахме за Омикрон, за другите държави, които надграждат мерките, в които се действа с мисъл и с този колективен интелект, който очевидно ние не можем да проявим, ако мога да се изразя така – все едно ние по отношение на разбирането за пандемията от КОВИД-19 и успешното справяне с нея, както и по отношение на ваксините сме във втори-трети клас, докато другите пишат дисертация. Защо? Мога да Ви обясня защо се въвеждат в други държави допълнителни мерки срещу Омикрон. Защото този вирус има повече от 40 мутации. Мутациите са в спайк протеина, а всъщност ваксините, които са разработени, както и лекарствените продукти, моноклоналните антитела, които вече ги има и в болниците, действат именно на базата на продуцирането на антитела именно срещу този антиген спайк протеина, но това което казва науката е, че въпреки че ваксините не са разработени срещу тези специфични мутации, ще осигурят висок процент ефикасност.

Водещ: Ще предложите ли затягане на мерките или допълнителни мерки с оглед на идващата вълна Омикрон и към България?

Проф. Асена Сербезова: Постоянно следим, ежедневно, ежечасно, ежеминутно ситуацията. Всякакви мерки трябва да бъдат адекватни към това, което се случва в България. Т.е. ние сме в условията на намаляване на заболеваемостта, разбира се, не е логично мерките да се затягат. В момента, в който ние видим проявление, повишаване на заболеваемост, повишаване на смъртност, ние сме длъжни да запазим живота.

Водещ: Казахте, че ще призовете към този колективен интелект, към доброволното ваксиниране, но все пак виждаме, че има европейски опит, а и световен опит, където има определени професии или възрастови групи, където задължително върви ваксинация, да не говорим, че вече има страни, в които малки деца се ваксинират с конкретни дозирани ваксини? Вие смятате ли, че това е удачно, бихте ли го направили?

Проф. Асена Сербезова: По отношение на групите, току-що идвам от една среща с българския офис на СЗО и разяснявахме взаимно и научените уроци от грешките на комуникационната кампания, тази от преди 2 г. Повечето държави започнаха с други приоритетни групи и това са над 65 г., т.е. те защитиха първо възрастното население. Също така бяха включени много средства и по отношение на образователни кампании и сред медицинските специалисти, сред учителите, защото те са, може би, не мога да намеря българския израз на думата инфлуенсър, но хора, които имат голямо значение за решението дали да се ваксинирате и как ще реагирате на зеления сертификат, защото пак повтарям – не искам да вместваме дискусията само върху ваксиниране, има още две възможности и в този аспект, аз не виждам, след като имаме три опции, къде е нарушението на правата? Така или иначе обаче ще бъде преформулирана комуникационната стратегия, ще се изнесат данни. Мога да Ви кажа например, че аз също говоря с много хора, голяма част от тях ми споделят, в тях е останало усещането, че в някакъв вид ваксините са експериментални продукти. Не, те не са експериментални, те са преминали всички фази на клинични изпитвания, имат официално разрешение за употреба.

Водещ: Ще запазите изцяло доброволния акт на ваксиниране?

Проф. Асена Сербезова: Това зависи от проявата на колективния имунитет, ще я запазя и ще дам всичко от себе си дотогава, докато това е възможно и може да съхрани живота на цената на разумни мерки.

Водещ: Чии съвети бихте следвали? Досега, последните 2 г. видяхме няколко съветника около активните фигури на здравен министър. Първо беше доц. Кунчев, Мира Кожухарова следваше д-р Кацаров, получи медал за това. Разбрахме, че премиерът си е харесал за съветник д-р Радка Аргирова, а Вие?

Проф. Асена Сербезова: Всички имена, които изброихте, са изключително ценни специалисти. Те работят по факти, работят основано на науката. Също така умеят да комуникират добре. Така че ние обмисляме формирането точно на такъв, не бих го нарекла щаб, защото като че ли щаб се изтърка и малко се натовари с негативизъм, може би съвет е удачно. Съвет на науката, съвет за съхранение на живота. Това ще бъде нещо коренно различно. Ще използваме науката, за да убедим хората и не само да ги убедим, убеждението трябва да е по пътя на фактите и на науката. Да, Вие казахте прекрасни имена, прекрасни специалисти. Но има и едни други, които макар и окичени с титли, разпространяваха през медиите факти, факти в кавички, които може да ги направиха известни, но може би оказаха изключително негативно влияние.

Водещ: Този съвет от кой ще се ръководи?

Проф. Асена Сербезова: Когато се реши кой ще го ръководи, какъв ще бъде неговият състав, вие ще бъдете първите, които ще разберете.

Водещ: Към другата голяма тема, която е всъщност и завещание от Вашия предшественик, спряхте сливането на Педиатрията и болница „Лозенец“. Защо? Има ли нещо, което Ви смути?

Проф. Асена Сербезова: Дали ме смути или не, но да кажем, насочи ми вниманието към това, че всъщност този проблем с построяването на детската болница, очевидно е, че българското общество, българските родители, българските деца трябва да имат такава болница. Така или иначе не е решен повече от 15 г. Той има много сериозна предистория, която аз разбрах, както през медиите, докато не бях министър, така и след като станах министър извиках всички заинтересовани страни, за да чуя техните гледни точки, не само, но и за да видя документите. Не е решен повече от 15 г. и някак си няколко дни преди да се сформира редовно правителство имаше едни доста изненадващи бързи действия. Излязоха на протести медиците от болница „Лозенец“, призовавам да не се нарича правителствена, защото този статут е променен отдавна, това не е правителствена болница.

Водещ: Служебният министър Кацаров я наричаше така, казваше че е много хубаво не властта, правителството там да се лекува, а дечицата, цитирам.

Проф. Асена Сербезова: Това не е болница на властта. Статутът на правителствена болница е отнет, това е университетска болница.

Водещ: Кое Ви притеснява във всичко – това, че в края на дните на Вашия предшественик се взе такова решение, виждате нещо прибързано или има втори план, за който всъщност се говори?

Проф. Асена Сербезова: Не бих казала, че ме притеснява, а ми насочва вниманието, тъй като аз от 15 г. съм одитор и по стандарти за управление на качеството, за да се вземе едно адекватно решение, то трябва да бъде основано на факти. Има и много предистория, включително публична, че е имало внасяне в МС на подобно проекторешение. МС не е одобрил решението на своя министър на здравеопазването. Така че всички тези факти, които между другото, благодаря на Вас и на ваши колеги, насочиха внимание, а на мен ми дадоха основанието да спра временно действията по вливането. Извиках и трите страни, разбира се, по отделно, за да мога да ги изслушам, да мога да се запозная с необходимата документация и разбира се да припомня, че това ми е вторият работен ден като министър на здравеопазването. Но успях да направя всички тези срещи.

Водещ: Това, което Ви е привлякло вниманието, има ли скрити интереси?

Проф. Асена Сербезова: Рано е да се отговори на този въпрос, но има доста интересни факти.

Водещ: Кажете някои?

Проф. Асена Сербезова: Рано е да се отговори на този въпрос.

Водещ: Кога ще ни отговорите на тези въпроси?

Проф. Асена Сербезова:  В момента, в който си съставя цялостно мнение. Утре също има и парламентарно питане по този въпрос, несъмнено е, че ще бъде осветлено всичко това, за което Вие питате. Смятам че това са важни въпроси, те трябва да се огласяват в обществото.

Водещ: Вярно ли е, че по този начин се отваря възможност за създаване на друго частно болнично заведение?

Проф. Асена Сербезова:  Не бива лекарите, които в такъв момент са от две години – изнервени, натоварени от системата, понякога системата е твърде неблагодарна към тях, както и ние като пациенти. Също така там има 1000 студенти, които не могат да се обучават, имахме и разговор с ректора на СУ проф. Герджиков да се възстанови учебният процес. За мен като преподавател това е изключително важно. На всички тези въпроси, уверявам Ви, ще отговоря. Но дали има или не, това е в сферата на хипотезите. Не бих си позволила да кажа нищо, освен факти.

Водещ: Останаха още много незададени въпроси като този например, казват че в здравеопазването управляват лобита, Вие идвате от фармацевтичните среди, бяхте председател на фармацевтичния съюз, това означава ли, че фармацевтите си имат свой министър?

Проф. Асена Сербезова: Не, означава че всички медицински специалисти, всички пациенти, обществото, си има министър. Само да поясня: Българският фармацевтичен съюз не е сдружение на фармацевтични фирми, а на магистър-фармацевти, така както Българският лекарски съюз не е сдружение на болнични лечебни заведения.

Сподели в: