Върни се горе

Линк към интервюто на министър Сербезова в бТВ, "Тази сутрин"

 

Водещ: По-добро ли стана здравеопазването ни в последните шест месеца и как политическата криза се отразява на здравната ни система? Мой гост сега е министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова. Добро утро, здравейте.

Асена Сербезова: Добро утро, благодаря за поканата.

Водещ: Винаги сте добре дошли. Питам всеки един мой гост днес, г-жо Сербезова – защо един човек, който редовно употребява наркотици, който няма шофьорска книжка и който е издирван от полицията, уби две млади момичета? Как така, защо?

Асена Сербезова: На първо място, от чисто човешка гледна точка – съболезнования на близките на загиналите по този трагичен и нелеп бих казала начин. На второ място, като общество трябва да си зададем въпроса как се е стигнало дотук, така че на един човек да му се разминава, казано по народно му, както и това да му помагат. Доколкото разбрах от медии, е имало конкретна помощ и след произшествието от органи на реда. Институциите са много важни в България, и не само в България, във всяка една държава, защото те ни възпитават като нация и те могат да нарушат или да отгледат чувството ни за справедливост. И това включително, се отразява и на спазването на законите, на чувството на безнаказаност, дори на това дали подаваме жалби и си търсим правата. Така че ролята на институциите безспорно е важна – аз слушах и предния Ви разговор с д-р Таня Андреева. Но също така и ролята на семейството, на образованието и на ценностите, които възпитаваме в децата си. Всичко това в една амалгама би следвало да разглеждаме, за да си отговорим на въпроса защо се е стигнало до това на един столичен булевард да се случи нещо толкова нелепо и трагично.

Водещ: Хайде и към темите, пряко свързани с Вашия ресор. Не вярвах, че отново ще говорим за COVID посред лято, но се налага. Отново сме на прага на поредната COVID вълна. Разбирам, че до Вашето министерство има сигнали за това, че лечебни заведения отказват да приемат пациенти с COVID симптоми. Защо? Как е възможно това?

Асена Сербезова: На прага сме, както казахте Вие, на поредната вълна. Все още сме далече от тези сериозни числа и статистики, които ние имахме в петата вълна. Около 103 на 100 000 души е заболяемостта. Това преразпределение и преструктуриране на леглата, с което бяхме свикнали преди, е над 400 на 100 000 съответно. Тези мерки трябва да се вземат в съответствие с Националния план за действие при пандемията от COVID-19, който в момента е ревизиран и предстои разглеждане и приемане от Министерски съвет. Към момента обаче всяка една регионална здравна инспекция, разбира се, може да предприеме мерки, както и ние се обърнахме с едно писмо към директорите на регионалните здравни инспекции – като казвам ние, имам предвид ръководството на Министерство на здравеопазването по предложение, разбира се, на главния държавен здравен инспектор, да им напомним, че те са длъжни… Аз по принцип не обичам тази дума, но в конкретния случай мога с чиста съвест да я използвам – те са длъжни, болничните лечебни заведения, да осигурят това лечение. Не е нужно да има инфекциозни отделения. Просто аз ще Ви зачета конкретни пасажи от писмото – че трябва да има просто обособени места, изолатори, стаи с легла, в които да се лекуват тези пациенти, че заболяването протича по различен начин при отделни пациенти, т.е. не е в обхвата само на една медицинска специалност. Могат да се лекуват в структури „Кардиология“, „Вътрешни болести“, „Ендокринология“, но да имат тези изолатори.

Водещ: Какви мерки ще бъдат предприети, за да не се стигне пак до претъпкване на болниците?

Асена Сербезова: Една от мерките, разбира се, е много добра комуникация през регионалните здравни инспекции. Свързахме се и с директорите на някои болнични лечебни заведения в София, за които получихме сигнали от пациенти, че всъщност са отказали прием. Разбира се, установи се, че имат легла, т.е. причината не е това, че няма разкрити легла. Причината не е в покачването на броя на заболелите. Между другото, само да вметна: този вирус, който в момента всъщност циркулира – покачва се заболяемостта, но не са много случаите, които постъпват в болнично лечебно заведение. Така че не може да ги сравним все още като натоварване с това, което бяхме свикнали преди. Разбира се, директорите на регионалните здравни инспекции са получили своите инструкции. По-скоро останах с впечатление от това, което ми докладваха колегите, е, че става въпрос за това, че към момента има недостиг на персонал поради летни отпуски, преразпределение, реорганизация. Но една от мерките каква е – когато дигитализацията обхване и болничните лечебни заведения, електронизацията на процесите, всъщност много лесно ще се вижда, с едно кликване на бутона на клавиатурата, в даденото болнично лечебно заведение колко болни лежат в момента, с какви диагнози и какви са свободните легла.

Водещ: Хайде тук да Ви питам и какви промени се случиха в последната половин година със спешната помощ. Всички помним онази абсурдна картина, в която в пика на поредната, последната COVID вълна линейки обикаляха болниците с пациенти в изключително критично състояние, за да намерят място на съответния пациент в болницата. Т.е. такситата – пардон, линейките се бяха превърнали в нещо като такси. Сега отстранена ли е…

Асена Сербезова: Да, мисля, че лапсусът… Да.

Водещ: Да, грешката е вярна.

Асена Сербезова: Грешката е вярна.

Водещ: Отстранена ли е тази недъгавост на системата? Сега, ако има голяма COVID вълна – никой не е застрахован, ще обикаля ли отново линейката като такси или вече е ясно къде има свободни места в болниците?  

Асена Сербезова: Това, което Вие неслучайно направихте тази грешка – и грешката е вярна, разбира се, се наблюдава и в годините назад, не само в последната COVID вълна. Може да видите и в медиите, ваши колеги и вие самите сте съобщавали за такива случаи. Винаги тези случаи ни карат отново да говорим и на дневен ред да поставим въпроса за спешната помощ. Единият от начините е именно дигитализация, организация. Понякога опира до конкретния приемащ – имам предвид конкретния приемащ сигнала, грешен триаж, т.е. преценка какъв е случаят, с какъв код е. Но системата трябва да е така добре изградена, че да не зависи от конкретния човек. Това, което за спешната помощ мога да Ви кажа – вероятно сте чули, че има един проект, който е още от 2014 г., на стойност 163 милиона лева. Този проект в годините е за обновяване на инфраструктурата на структурите на спешната помощ, които са около 237. Това, което е изключително важно, тъй като отново ние сме в турбуленция, поредната политическа турбуленция, аз го казах и от трибуната на Народното събрание, но тук вероятно ще ме чуят и повече хора и ни гледат повече хора – без да правя комплимент на вашата медия. Здравеопазването, въпреки че звучи като клише, но то трябва да е надпартиен консенсус. Този проект от 2014 до 2020 г. е минавал през управлението на различни министерства и накрая се оказва, че през 2022 г. много малка част от ремонтните дейности по обектите са направени. От 237 обекта, които са били предвидени – говорим още за 2014 г., тъй като показахте, макар и по друг повод, д-р Андреева – на този етап, който сме днес, към 2022 г., той е удължен с две години, са завършени строително-монтажните работи в 10 обекта от системата на спешната помощ. Съставен е акт за 11 обекта, сключени са договори за доставка на медицинско оборудване. Предстои доставянето на новооборудвани линейки. Но това е в двете години удължение. Ако вие надпартийно…

Водещ: Т.е. докога трябва да дойдат тези нови оборудвани…

Асена Сербезова: Той е удължен до 2023 г. Но за какво Ви го казвам това – от 2014 г…

Водещ: Ама добре, защо, защо 2014…

Асена Сербезова: Именно, именно.

Водещ: Осем години!

Асена Сербезова: Именно.

Водещ: Колко министъра на здравеопазването се смениха за това време?

Асена Сербезова: Ами, не мога да ги преброя за осем години колко са се сменили, но немалко. И точно това искам да кажа, тъй като ме запитахте за спешната помощ – естествено, тук ще спомена и проекта, който е по Плана за възстановяване и устойчивост. По него са предвидени доставката на пет медицински хеликоптера, този проект сега ще остане, разбира се, в ръцете на следващото правителство. Но аз апелирам: нека да помислим наистина, колкото и да звучи като клише, поне що се отнася до здравеопазването, без да подценявам другите сфери на човешката дейност и на обществото, но поне що се отнася до здравеопазването е безотговорно да има партиен оттенък спешната помощ. Виждате, един проект от 2014 г. – сега всъщност ние трябва да го довършваме в удължението за двете години. Но нека да Ви разкажа, освен тези хеликоптери, които сме предвидили, 400-те линейки. Предвидили сме увеличение почти от 22 милиона лева за трудовите възнаграждения на персонала, който е зает в ЦСМП-тата, и средствата ще бъдат насочени най-малко към 7000 работещи. Т.е. подобряване на условията, подобряване на базата, дигитализация, постоянство. И постоянно да задавате този въпрос на всеки следващ министър.

Водещ: Обещавам. Но сега, като заговорихме за пари, хайде да говорим за пари. Уволнихте в края на мандата си двама знакови директори на болници – шефа на „Пирогов“ проф. Иван Поромански и проф. Генчо Начев, дългогодишният директор на „Света Екатерина“. Моля Ви набързо, но все пак трябва да питам – проф. Иван Поромански каза, че аргументите, с които го уволнявате, са необосновани и формални, че едва ли не го наказвате заради греховете на предшествениците му, които са били изпълнителни директори на „Пирогов“. Така ли е?

Асена Сербезова: Първо, не бих използвала думата „уволнение“. Това е освобождаване от длъжността „ръководител на болнично лечебно заведение“. И много ми се иска да отделим качествата на лекарите, защото безспорно проф. Начев е признато име в кардиохирургията и е спасил живота на стотици пациенти. Но нека не говорим за качествата на някой, било то и проф. Начев, когото аз уважавам като лекар, като лекар, и качествата като ръководител на болнично лечебно заведение. Първо…

Водещ: Преди да го освободите обадихте ли му се?

Асена Сербезова: Разбира се, че сме разговаряли и сме правили и проверки. И сега ще Ви изнеса и част от резултатите, както и ще се върна към проф. Поромански и неговите твърдения. Част от проверките – за около 6 месеца са направени над 130-140 проверки не само в болнични лечебни заведения, но и в регионални здравни инспекции. Самият факт, че за разлика от други министри на здравеопазването – и може да се върнете назад във времето да проверите моите думи, не съм пристъпила към освобождаване на директори, означава, че няма партийна окраска, няма реваншизъм и няма нищо необосновано и нестъпващо на факти в това, което правя. Изчакала съм да видя резултати от проверките как се управляват болнични лечебни заведения. Проф. Начев от 2006 г., откакто е назначен, е имал само една проверка от Министерство на здравеопазването, от Вътрешен одит.

Водещ: Проф. Начев в кратката си позиция всъщност казва, че…

Асена Сербезова: И мога да Ви разкажа за какво става въпрос.

Водещ: Да, но само да кажа, той казва какви са причините да бъде освободен, при положение че е взел болницата на минус, с дългове, а сега болницата е на печалба.

Асена Сербезова: Не, напротив, болницата има задължения и тези задължения са се увеличили. Когато говорим с числа и данни, винаги трябва да сме много внимателни, защото както този, който ги предоставя, така и този, който ги артикулира към обществото, може да ги манипулира. Болницата има задължения, те са се увеличили, но нямат просрочия. Т.е. задълженията стават все повече и повече, но се плащат навреме.

Водещ: Колко са задълженията на „Света Екатерина“ сега?

Асена Сербезова: Около 7 милиона.

Водещ: 7 милиона.

Асена Сербезова: Това, което иска да Ви кажа, е, че установихме, че има плащания към контрагенти за „Света Екатерина“ без да са спазени всички изисквания на закона за суми над 50 000 и 30 000 лева. Констатирано е, че има нарушения в договорите за медицински изделия. Сключен е първо договор с доставчик, а след това е уведомено Министерство на здравеопазването. Няма система за финансово управление и контрол, няма критерии за разпределяне на допълнителното материално стимулиране. И се получава това голямо неравенство между лекари, началници на отделения, клиники и съответно директора на болничното лечебно заведение.

Водещ: Сега, стана ясно, че за три години като хирург, като кардиолог, простете…

Асена Сербезова: Като кардиохирург, да.

Водещ: Да, кардиохирург. 952 000 лева. И всички си казваме: ами, не е грях да имаш златни ръце, да спасяваш човешки животи и да си богат, нали така?

Асена Сербезова: Първо, това е болница, на която 100% принципал е Министерство на здравеопазването. Това е много важно да се уточни. Това е държавна болница, в която 85% от гражданските договори са усвоени от ръководителя на болничното лечебно заведение. И когато говорим за справедливо заплащане, когато говорим за справедливо разпределение на ресурси, когато ние се мъчим – казвам тази дума, „мъчим“, да увеличим заплащането на така наречените… въпреки че аз не я обичам тази дума – редови лекари, някак си тази диспропорция… Първо, сключването на граждански договор се гласува от съвета на директорите, проф. Начев е гласувал сам за себе си – тук има и морален казус, но освен това има и нарушение на закона. И тук ми се струва, че е добре да помислим: оттук нататък би било редно да има и мандатност на ръководството на всяко едно болнично лечебно заведение и би било редно ние като общество да тачим нашите лекари, особено когато те са такива имена, но аз, като министър на здравеопазването, както и всеки един след мен, би следвало да гледа как се управлява болничното лечебно заведение, защото то конкретното пък е 100% собственост на Министерство на здравеопазването.

Водещ: Сега, на финала сме, г-жо Сербезова. Признахте, че заради професионалната си работа и в случая като министър на здравеопазването е имало заплахи към Вас. От кого, кой Ви заплашва и за какво?

Асена Сербезова: Тези заплахи са още преди да стана министър на здравеопазването. Но не бих искала да влизам в конкретика кого. Обикновено това са хора, които пускат SMS-и или се обаждат през сателитни телефони.

Водещ: Казахте ли на МВР, сигнализирахте ли?

Асена Сербезова: Коя прокуратура да уведомя – тази, която… Засмях се и за секунди замълчах…

Водещ: Да, да, не, аз затова питам…

Асена Сербезова: Която ме обвини за двете интервюта?

Водещ: Да, не питам за прокуратурата, а за МВР. Аз, ако получа нещо заплашително и се притесня, със сигурност ще се обърна към МВР.

Асена Сербезова: Говорихме в началото за ролята на институциите и за това как те ни възпитават, включително и нашето поведение като граждани. Аз съм завела едно дело срещу прокуратурата на 13 октомври 2020 г. От тогава досега е имало само едно заседание, и то преди един месец. Каква е вярата ми в институциите?

Водещ: Искате да кажете, че в България не трябва да чакаме справедливост ли?

Асена Сербезова: Искам да кажа, че и справедливостта е избирателна. Защото мен ме обвиниха за няколко часа – едно абсолютно нелепо обвинение, което се поддържаше една година. Една година от моя джоб, от Вашия джоб, от джоба на гражданите, които ни гледат в момента, излизаха пари – парите да данъкоплатците, за да се поддържа едно обвинение. Една година!

Водещ: Защо „Продължаваме промяната“ не успяха да направят втори кабинет в същото Народно събрание и бяхте ли Вие в този може би втори проектокабинет?

Асена Сербезова: Не сме говорили за конкретни имена с г-н Василев именно поради това, което той каза – че първо трябва да има подкрепа. Първо, подкрепата не е на всяка цена и това е една много достойна постъпка. Дори и да имаше крехка подкрепа, представете си, предвид – тъй като аз споменах и Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да се приемат промени в 23 законодателни акта – представете си, ако има едно крехко мнозинство, като мнозинство тук слагам в кавички, и крехка подкрепа, и няма този надпартиен консенсус и това разбиране да се въздигнат тесните партийни интереси и да си преглътнат егото някои хора, каква мъка, мъчение, включително за този, който управлява, включително и за обществото ще бъде едно такова управление. Смятам, че това е една достойна постъпка.

Водещ: Благодаря Ви за този разговор. Асена Сербезова – министър на здравеопазването в ставка.

 

Сподели в: