Върни се горе

Линк към интервюто на министър Сербезова за „Събуди се“, Нова ТВ

 

Водещ: Продължаваме с един гост, чиито решения са твърде важни за това как ще живее всеки един от нас в следващите месеци. Кога и дали държавата ще затвори, кой ще бъде подпомогнат, при такъв сценарий и ще се справим ли с петата вълна? Гост на предаването е министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Здравейте.

Проф. Асена Сербезова: Здравейте, благодаря за поканата.

Водещ: Благодаря, че се отзовахте. Къде в момента епидемичната обстановка е най-притеснителна у нас?

Проф. Асена Сербезова: Има големи разлики в заболяемостта между отделните региони. Аз ще Ви цитирам например, че 14-дневната заболяемост на 100 000 души, която се наложи като един критерий от Европейския център за контрол на заболяванията и която ние следим, показва, че тази заболяемост в различните части на страната варира от 265 на 100 000 души население, като в Област Кърджали например, до 2369 на 100 000 души в Област Благоевград. Т.е. виждате колко са големи разликите между отделните области в България, което, разбира се, се обуславя от различни причини, от много фактори и затова всеки един областен кризисен щаб, в зависимост от обстановката на регионално ниво, но в съответствие, разбира се, с Националния план за справяне с пандемията от петата вълна взима мерки на регионално ниво. При тази голяма разлика в заболяемостта мерки на национално ниво по отношение на ограничаване на движение – така, както беше в миналото, масово затваряне на училища и т.н., на този етап не са необходими.

Водещ: Ако говорим обаче за мерки на областно ниво, кои области са най-близо до това затваряне, от което всички толкова много се страхуваме?

Проф. Асена Сербезова: Благодарение на този модел, в който ние управляваме и по отношение на заболяемост, по отношение не само на използването на интензивните легла, но също така и на леглата за неусложнени форми на COVID, отчитаме също така заболяемостта не само сред децата, тъй като този път тя е по-висока в сравнение с миналия щам на вируса, неречен Делта, отчитаме заболяемост и сред медицинския персонал. Защото е изключително важно не само бройката на леглата – като че ли ние някак си се фиксирахме в тази бройка, но е важно, има възможности тези бройки легла да бъдат увеличени и това става чрез заповеди на директорите на регионалните здравни инспекции. Но, изключително важно е кой ще застане на това легло, кой ще се грижи за нас.

Водещ: А колко са се увеличили заболелите медици?

Проф. Асена Сербезова: Т.е. заболяемостта на медицинския персонал – това се следи ежедневно, а по отношение на въпроса Ви – кои области са „по-проблемни“, мога да Ви съобщя, че това е София-град. По-проблемни отново слагам в кавички, защото тук говорим за един многофакторен анализ, който ни дава възможност обаче, този нов модел ни дава възможност за прогнозируемост. И може би Вие забелязахте, че Министерство на здравеопазването, в частност и главният държавен здравен инспектор, както и различните директори на регионални здравни инспекции, започнахме по-открито да говорим за това кое предстои. Т.е. не, както в близкото минало да научавате заповедите на министъра или на съответните директори на регионални здравни инспекции от сайта на съответните институции, да влизат в рамките на 24 часа. Напротив, това, което обсъждахме по регионите с по-голяма заболяемост и скорост на запълване на леглата, включително на интензивните легла, всъщност предстои за след около 5 дни.

Водещ: Къде обаче предстои?

Проф. Асена Сербезова: Казахме София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора, в Бургас също, като тези мерки, те се взимат на областно ниво, т.е. във всяка област има кризисен щаб, който, разбира се, координира мерките със съответните регионални структури на Министерство на образованието. Максимално сме отразили желанието на Министерството на образованието да бъде запазен присъственият процес за малките ученици от 1. до 4. клас.

Водещ: В тези области ще бъде ли спряно присъственото обучение за от 1. до 4. клас – тези, които описахте като притеснителни на този етап?

Проф. Асена Сербезова: Не, в тези области остава присъственото обучение от 1. до 4. клас. Следим. Това, което исках да кажа, е, че през Националната здравно-информационна система, в която попълват данни всички болнични лечебни заведения, които лекуват такива пациенти, както и регионалните здравни инспекции, се генерират данни, включително на ниво паралелка. Т.е. знае се във всяко едно училище коя паралелка е карантинирана, в коя паралелка как се движи заболяемостта. Заболяемост на учители, на медицински персонал, бройките за леглата, които споменах, за неусложнена форма и съответно за интензивни грижи. И на практика, също в рамките на различните възрастови групи от учениците също знаем как се придвижва заболяемостта.

Водещ: Има ли някъде, където от 1. до 4. клас няма да ходят на училище след 5 дни?

Проф. Асена Сербезова: Към настоящия етап се запазва, разбира се, присъственият учебен процес, като, разбира се, този процес се следи много динамично. Регионалните структури също на Министерството на здравеопазването чрез съответните РЗИ-та са в пряк контакт с регионалните структури на Министерството на образованието. И, разбира се, тази ваканция, която обяви и акад. Денков – министърът на образованието, също ще даде възможност за една почивка, без това да повлияе негативно на учебния процес.

Водещ: Тези 80% заети интензивни легла, които някак всички регистрирахме като основен …

Проф. Асена Сербезова: Се фокусирахме върху тях, да.

Водещ: … като основен критерий за това дали държавата ще бъде затваряна или не. Едни от критиците на тази идея казват „Късно е. Когато стигнем до 80% интензивни легла, късно е вече тогава да затваряме държавата. Трябва мерките да са преди това, а не да изчакваме да се стигне до тези 80%“. Съгласни ли сте с тази теза?

Проф. Асена Сербезова: Критиците, както ги нарекохте, на тази теза вероятно пропускат, че това не е единственият фактор. Когато това е единственият фактор, съм съгласна с тях, но това не е единственият фактор, който ние отчитаме. Аз изброих част от факторите. Как прочита вирусът е изключително важно, какви хора се разболяват, в какви възрастови групи, както и как се лекува това заболяване в извънболнични условия, как се натоварва системата. Изключително многофакторен е анализът, включително отчитаме и броя на спешните повиквания. Спешните повиквания, които водят до хоспитализация – включително и този фактор се отчита. Така че, това са повече от 10-15 фактора. Разбира се, някак си бе подет този фактор за леглата, може би защото е добре разбираем, може би защото е добре обясним, но уверявам Ви, не е единственият.

Водещ: Обяснете обаче нещо, което като че ли не стана ясно по отношение на заетостта на леглата. Ако интензивните легла в Монтана са изчерпани, как един пациент в интензивно състояние от Монтана ще бъде превозен до Видин, където, да кажем, има свободно легло?

Как се случва това?

Проф. Асена Сербезова: Първо, трябва да бъдат взети всички мерки той да не стигне до това интензивно състояние и тук, може би, е мястото, отговаряйки на този въпрос, отново да подчертая за пореден път, че над 90% от хората, които стигат до т.нар. интензивно състояние, са неваксинирани. Числата тук са пределно ясни. Статистиката е ясна и тя може да бъде видяна и през публичния правителствен портал за COVID. Така че, отново използвам случая да апелирам да се повиши ваксинационният обхват, защото ваксините не ни пазят на 100% - и никой не го е твърдял, но ваксините ни пазят от тежко протичане на заболяването. И категорично е ясно, че тези, които стигат до интензивните грижи, в по-голямата си част – над 90%, са неваксинирани.

Водещ: Са неваксинирани.

Проф. Асена Сербезова: Това, което Вие ми зададохте като въпрос…

Водещ: Кажете, да.

Проф. Асена Сербезова: … се случва със заповеди в рамките на областта на регионалните здравни инспекции, това преразпределение на легла. Има и капацитет за увеличаване на легата, но тук при увеличаване на капацитета е необходимо да се съобрази със заболяемостта на медицинския персонал и наличността на медицински персонал в конкретното заведение.

Водещ: Т.е. те няма да бъдат превозвани, а по-скоро в конкретното място ще се увеличат леглата?

Проф. Асена Сербезова: В конкретното място понякога е възможно, в зависимост от конкретните обстоятелства, да се увеличат тези легла. Както и, разбира се, ще се стига и до ситуации и именно затова е това клъстериране на по-големи региони, и в университетските болници, и в областните центрове, предвид и това, че именно в университетските болници и областните болници има от т.нар. моноклонални антитела. Така че, в зависимост от самите особености на лечението, което изисква конкретният човек, неговата транспортабилност, възможно ли е той да бъде транспортиран или не до друго болнично лечебно заведение, мнението на лекуващите лекари, прогнозата, включително обаче и това ваксиниран ли е или не, защото отново повтарям, че се усложнява …

Водещ: Ще има ли време обаче за всичко това за човек, който е толкова зле?

Проф. Асена Сербезова: Има много по-спешни състояния, в които българските медици се справят успешно. Ние трябва да… Вече две години, вече трета година те имат опит с лечението на COVID-19. Разполагат и с арсенал от нови лекарствени продукти, и моноклонални антитела, Ремдесивир, предстои и лекарствен продукт, който е в таблетна форма – Монопиравир. Това са международни, не патентни, така че няма проблем да ги споменавам в ефир.

Водещ: Да, ще Ви попитам след малко за лекарствата, защото очакваме голяма доставка – знаем, през следващите дни. Но доколкото Ви разбрах, тези хора по-скоро няма да бъдат транспортирани, а ще се търси разширяване на капацитета?

Проф. Асена Сербезова: Това е решение на лекуващия екип, но те имат възможности, включително и на регионално ниво, включително и с увеличаване на капацитета. Но, разбира се, моят апел е и към гражданите, които си направят например бърз тест и установят, че са позитивни, нека не се крият от системата, нека се доверят на системата, нека се обявят пред своя личен лекар или да отидат в COVID зона и да се оставят на грижите на медицината.

Водещ: Ние винаги говорим за тази скрита заболеваемост.

Проф. Асена Сербезова: Точно така, да не говорим за тази скрита заболеваемост, защото колкото по-рано потърсят квалифицирана медицинска помощ, толкова са по-големи шансовете, разбира се, тази битка с COVID-19 да приключи успешно.

Водещ: Да поговорим за „зелените сертификати“, тъй като те са, като че ли една от основните теми, които вълнуват хората у нас, а и не само. Преди няколко седмици премиер Кирил Петков каза: при 70% ваксиниране те отпадат. Преди няколко дни каза: вече са 60% ваксинираните и 5% заетост на интензивните легла. Вчера един доктор тук, в студиото, попита откъде идват сега тия проценти, има ли някаква научна обосновка или утре ще са 65, други ден – 85%.

Проф. Асена Сербезова: Така.

Водещ: Така.

Проф. Асена Сербезова: Това е практика в други държави, в едни други общества, които са по-развити в това отношение, имат и по-голям обхват на ваксинацията. Знаете, че в много държави се използва и в рамките на държавата, в рамките на страната „зелен сертификат“ за достъп до обекти с обществено предназначение.

Водещ: Но защо 60% точно?

Проф. Асена Сербезова: Само да приключа с …

Водещ: Да.

Проф. Асена Сербезова: Това, което искам да Ви кажа, е, че в 24 държави от Европейския съюз – това са над 85% от държавите в Европейския съюз, се използват тези, така, както ги наричаме, „зелени сертификати“ за достъп до обекти с обществено предназначение. Т.е. „зеленият сертификат“, неговата необходимост, тя е въведена със заповед на министър Кацаров през ноември миналата година. Тя не е българска иновация. Това се случва в 85% от държавите в Европейския съюз и 100% от държавите, разбира се, го използват за движение, с цел да се улесни безопасно движение, не за да се попречи на движението между отделните държави, а за да се осигури безопасно.

Водещ: Това го знаем, но кажете защо това е в България.

Проф. Асена Сербезова: Защо в тези 85% от държавите, които го използват по този начин, с обектите за обществено предназначение – те са с по-висок процент ваксинация и в част от тези държави, знаете, започва обсъждането на отпадането на редица мерки. Така че, логично е, когато се повиши и ваксинационният обхват, да се мисли за облекчаване на различни мерки и в този смисъл е и, разбира се, апелът на министър-председателя.

Водещ: А защо 60%? Преценили сте, че това е …

Проф. Асена Сербезова: Като се вземе предвид 60% - това, което той цитира от ваксинираните, ако ваксинираните са 60%, ако вземем предвид и преболедувалите, това означава, че действително процентът ще е много голям. Друг е въпросът той може ли да бъде постигнат в едни по-кратки срокове, в …

Водещ: Може ли, според Вас?

Проф. Асена Сербезова: С темповете, с които ние се ваксинираме, е трудно да се каже, че тези 60% не могат да бъдат достигнати в по-големи или в по-кратки срокове.

Водещ: В рамките на годината очаквате ли да достигнем 60% ваксинирани?

Проф. Асена Сербезова: Ние трябваше да ги постигнем много по-отдавна. Ние трябваше да започнем още преди две години по съвсем различен начин ваксинационния процес и ще Ви кажа част от грешките, които бяха допуснати преди две години.

Водещ: Имаме много въпроси, актуални, затова нека да говорим занапред. Кажете, според Вас, 60% ще достигнем ли?

Проф. Асена Сербезова: Но това, което е сега, то е продукт и функция от това, което се случи преди две години. Ние започнахме с групи, които не са приоритетни. В другите държави започнаха с възрастното население. В момента ваксинираме за около ден, ден и половина толкова, колкото се ваксинираше в първия месец, в който пристигнаха ваксините. Т.е. ние не може… Съгласна съм, че трябва да гледаме напред, абсолютно съм съгласна с Вас, но говорейки за ситуацията сега, не може да не я говорим в контекста на това, което се е случвало.

Водещ: Така е, но поставяте ли си някаква …

Проф. Асена Сербезова: Това е целта, това е поставената цел.

Водещ: Да. Т.е. няма някакъв срок, в който си казвате: 60% ще успеем да достигнем.

Проф. Асена Сербезова: Колкото по-бързо се случи, толкова по-добре, защото отпадането на редица мерки е функция също от ваксинационния обхват.

Водещ: Ваксинацията. От февруари „зеленият сертификат“ за пътуване в Европа ще има валидност само 9 месеца. Смятате ли, че това трябва да стане факт и в България?

Проф. Асена Сербезова: Това са препоръките на Европейската комисия – да бъде в рамките на 270 дни, от 1 февруари считано, ще има такава валидност. Не отпада, разбира се, засега, тъй като много Ваши колеги ми задават въпроса – удостоверението за антитела. На този етап не отпада, остава валидно. Разбира се, трябва да приведем срока на валидност на „зелените сертификати“, тъй като това е по силата на един регламент, и след като Европейската комисия указва такива срокове, ние трябва да се приведем в съответствие с тези срокове, 270 дни или 9 месеца.

Водещ: Т.е. от февруари вече …

Проф. Асена Сербезова: 1 февруари.

Водещ: … хората с две дози, зеленият им сертификат ще важи 9 месеца.
Проф. Асена Сербезова: С пълния ваксинационен курс „зеленият сертификат“ от 1 февруари ще важи 270 дни, точно.

Водещ: А хората, които са преболедували – ние също създадохме едно българско изключение, сертификатът им да важи година след преболедуването. Този срок ще бъде ли съкратен?

Проф. Асена Сербезова: В момента се обсъжда именно за хората, които са преболедували, както и за тези удостоверения за антитела, които са българска иновация. Към момента здравните експерти обсъждат. В момента, в който има някакво решение, разбира се, ще го обявим, обясним. Няма да поставям хората пред свършен факт. Напротив, ще обясним защо е взето едно или друго решение.

Водещ: Вие накъде клоните – да се съкрати ли срокът на хората след …

Проф. Асена Сербезова: Нека да оставим здравните експерти. Министърът трябва да създаде организацията, да осигури обективност на оценката, да осигури вземане на мненията на заинтересованите страни, но в никакъв случай не бих си позволила да изземам мнението на здравните експерти еднолично.

Водещ: Ще изчакаме другия пък, като дойдете, да ни разкажете и за това.

Проф. Асена Сербезова: Разбира се.

Водещ: Стимулите за ваксинация са за възрастните хора на този етап.

Проф. Асена Сербезова: Така.

Водещ: Тези 75 лева 700 000 души ще ги получат, стана ясно. Обмисляте ли разширяване на кръга от хора, които ще бъдат стимулирани да се ваксинират – хронично болни, хора с увреждания, други рискови групи?

Проф. Асена Сербезова: Понеже използвахте тази дума, „стимулите за ваксинация“ – няма по-голям стимул за ваксинация от това да съхраниш своя живот и този на близките, на хората, които обичаш. Така че, това е стимулът на ваксинация – статистиката. И факт е, аз отново ще си позволя, с Ваше позволение, да го повторя: над 90% от хората, които стигат до интензивни грижи, не са ваксинирани. Няма по-голям стимул за ваксинация от тази статистика. А иначе Вие реферирате към въпросните 75 лева.

Водещ: Да, ще бъде ли разширен кръгът от хора, които ще имат право да ги получат?

Проф. Асена Сербезова: Коментираше се също така за разширяване на кръга с хора, които са и български граждани, и получават българска пенсия, и живеят обаче в чужбина, така че предстоят разговори. Всъщност те са в ход с Министерство на труда и социалните грижи, как това да се случи. По отношение – Вие сама споменахте тези групи с придружаващи заболявания, със социално значими заболявания над определена възраст – именно от тях започнаха другите държави своята ваксинация преди две години, когато ваксините бяха налични.

Водещ: Те ще бъдат ли стимулирани сега под някаква форма или сега не?

Проф. Асена Сербезова: Няма по-голям… Ако са под определена възраст, разбира се, тази мярка не ги обхваща, за 75 лева, но пак казвам, няма по-голям стимул от това да забавят развитието на усложнения от COVID, които в същото време биха се допълнили и от дадено социално значимо заболяване. Няма по-голям стимул от това да се съхрани животът.

Водещ: Няколко теми за финал, тъй като времето ни, за съжаление, тече доста по-бързо от очакваното. Болница „Лозенец“ – беше сменено ръководството й. С няколко изречения – защо променихте състава на ръководството там?

Проф. Асена Сербезова: Съставът на ръководството бе променен и във връзка с резултати от одитен доклад. Аз назначих една проверка в болница „Лозенец“. Не бих искала на настоящия етап да изнасям каквито и да било …

Водещ: Има ли злоупотреби?

Проф. Асена Сербезова: … данни за злоупотреби, защото има други органи, които ще определят извършена ли е злоупотреба или не е. В болница „Лозенец“ – знаете, че тя и поотделно е коментирана, както и в контекста на сагата – бих употребила съвсем спокойно тази дума, сагата, тъй като става въпрос за десетки години за Детската болница. Така че това, което правим – изчакваме и процедурата за Детската болница да бъде одитирана. Съвсем скоро, до 10 дни се очаква да приключи проверка на АДФИ – това е Агенцията за държавна финансова инспекция. Така че, всъщност картинката е сложна, комплексна.

Водещ: Какви са притесненията, опасенията Ви там, без да казвате …

Проф. Асена Сербезова: Докато не видя окончателния резултат, аз мога да имам само хипотези. Уверявам Ви …

Водещ: Но за финансови злоупотреби ли, така наречени, става въпрос?

Проф. Асена Сербезова: Става въпрос за процедури, става въпрос за осигуряването на една справедливост при разпределяне на средства, става въпрос за едно ефективно управление. Така че, това са едни принципи, които всяка една болница трябва да очаква, че спазването им ще бъде проверено, тъй като Министерство на здравеопазването е принципал на голяма част от болничните лечебни заведения. И разбира се, ние нямаме капацитета всички болнични лечебни заведения да бъдат проверени наведнъж – говоря за чисто физическия и експертен капацитет, но започваме от там, откъдето са, ако мога така да се изразя, невралгичните точки.

Водещ: Има ли други директори на болници, които евентуално могат да бъдат сменени? Знаем, че с идването на всеки нов здравен министър често се случват такива рокади.

Проф. Асена Сербезова: Не би трябвало с идването на нов здравен министър автоматично да се очакват такива рокади. По-скоро това, което аз искам да видя, е как са се управлявали болничните лечебни заведения в съответствие с правилата, в съответствие със законите, в съответствие с норми, пак казвам, за справедливо разпределение на средства. Особено тези болнични лечебни заведения са „интересни“, откъдето са напуснали много медици. Ние не можем …

Водещ: Кои са тези болници?

Проф. Асена Сербезова: Включително и тази болница, за която споменахте.

Водещ: „Лозенец“.

Проф. Асена Сербезова: „Лозенец“. Не може да си позволим, повярвайте ми, особено в годините на COVID-19, да си позволим да напускат медици. Мен лично ме интересува като министър на здравеопазването защо от една болница напускат много медицински специалисти, какво трябва да се направи, така че да осигурим те да работят спокойно.

Водещ: Това е много важна тема. Накратко да кажете - 30 000 опаковки хапчета за COVID-19 пристигат у нас. Очаква ли се, кога? Накратко.

Проф. Асена Сербезова: Може би визирате продукта, който е за лечение на по-леките форми. Всъщност идеята на Монопиравир на една американска фармацевтична компания, идеята на това перорално лечение е всъщност да не се стига до болница.

Водещ: Кога ще дойде у нас?

Проф. Асена Сербезова: Но отново ще Ви уведомим за точните … Разбира се, подписан е договор, но се очакват съответните процедури, включително разрешаване за употреба и т.н., но е подписан договор за до 20 000 опаковки. Това, към което апелирам обаче – това лечение, разбира се, то ще бъде осигурено на хората, които имат нужда, по преценка на техния лекуващ лекар. Лечението е в рамките на пет дни, като се намалява с голяма степен вероятността – 50-60%, формата от COVID-19 да се усложни и човек да стигне до болница. Но уверявам Ви, в момента най-ефективна и най-евтина мярка, това е ваксинацията. Разбира се, осигуряваме и лечение, което е стотици пъти по-скъпо от въпросната ваксина …

Водещ: Но най-добре е да не стигаме до там.

Проф. Асена Сербезова: Но най-добре е да не стигаме до там.

Водещ: Сега, на финала вече на нашия разговор ще Ви покажа една снимка, защото говорим за ваксинация, за спазване на мерки, понеже тя предизвика голямо брожение в социалните мрежи – това е премиерата на един български филм, на който виждаме голяма част от Министерски съвет много близо едни до други, без маски. Какъв е коментарът на здравния министър, когато вижда това?

Проф. Асена Сербезова: Коментарът на здравния министър е, че ако някой от тях е излязъл положителен, тъй като са прекалено близко един до друг, тези, които са в рамките на метър и половина и са прекарали повече от 15 минути заедно, трябва да бъдат карантинирани.

Водещ: Благодаря Ви много за този разговор.
Проф. Асена Сербезова: И аз Ви благодаря. Бъдете здрави!

Водещ: Проф. Асена Сербезова – в студиото на „Събуди се“. И Вие също, и разбира се, нашите зрители.

Сподели в: