Върни се горе

Линк към интервюто на министър Сербезова за „Тази събота“, БТВ

 

 

Водещ: Вижда ли се краят на вечните реформи в здравеопазването ни? Мой гост е здравният министър Асена Сербезова. Аз имам книга за четене от проф. Кантарджиев, а Вие имате много работа. Не само, че нямахте 100 дни толеранс, мисля че и 100 часа нямахте толеранс, и 100 минути, при тази криза, която беше с болница „Лозенец“. Честно, съжалявате ли вече, че приехте този пост?

Асена Сербезова: От самото начало знам, че това е преди всичко една отговорност и много работа и много книги, защото всеки един министър трябва да взима адекватни решения на базата на данни и на факти, на базата на науката. Какво означава да съжалявам – знаех с какво се захващам, знаех, че няма да бъда сама, защото има екип, има много подготвени съветници. Също така, аз имам предистория в администрацията. Бях изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата 4 години. Бях 2 г. координатор на СЗО по лекарствена политика и оценка на здравните технологии и от 25 години всъщност изучавам тази материя. Имам 20-годишен опит във фармацевтичния бранш на различни позиции.

Водещ: Точно, госпожо Сербезова, защото имате тази добра предистория, знаете, че най-често сменяните министри в България са тези на здравеопазването. При какви обстоятелства сама бихте си тръгнали от този пост, без министър-председателят да Ви напомня, че трябва да си подадете оставката?

Асена Сербезова: Действително това е, както го наричат Ваши колеги, един горещ стол, въпреки че не бих казала, че особено на настоящия етап от развитието на обществото, има някой стол, който не е горещ. Аз от 1944 г. насам всъщност изчислих, че това е 33-ти министър. Около 400 дни се задържа един здравен министър в България, като това е средно, разбира се, като не броим служебните министри. Поемането на този пост е една изключителна отговорност. Той не бива да се поема с мисълта, че е добре за кариерата или съответно да се окаже с някакъв страх, че е зле за кариерата на съответния човек. Трябва да бъде поеман с мисълта, че е една възможност. За какво е възможност? Възможност е да се направят малки и добри неща първоначално за здравеопазването. След това, ако има хоризонт - по-големи, и съответно да се направят тези реформи, за които ние всички говорим, но затова трябва да има един пълен хоризонт и един пълен мандат.

Водещ: Дано не са 400 дни, както Вие казвате, по историческа статистика. Поне 4 г. да бъдат, но проблем № 1 – ниската ваксинация у нас. Проф. Кантарджиев преди малко издаде - в понеделник събирате лекари, експерти, учени, като, доколкото разбирам, Вашата идея е личните лекари да изнесат тази информационна кампания и да убедят своите пациенти, че всъщност ваксините са полезни, а не вредни, но очаквам от Вас детайли – как ще повишите степента на ваксинация в България?

Асена Сербезова: Има резултати от едно проучване, което е направено в България. Разбира се, не ни учудват тези резултати, че най-много доверие хората имат на своите лекари и фармацевти, на медицинските специалисти, които са с тях. Понякога личните лекари са с нас от самото ни раждане, така че кой по-добре от нас може да ни съветва, от личните лекари може да ни съветва за това какво е добре за здравето. В началото, може би преди около 2 г., бе пропуснато ценно време за една комуникационна кампания сред медицинските специалисти, тъй като, примерно информационните РНК ваксини, имат своите особености при производството, начинът, по който бе оценена документацията - също, тъй като тя не бе оценена по обичайния начин, а бе оценена на т. нар. „ролинг ревю“, т.е. оценяват се различни части от документацията едновременно тогава, когато са налични. И по този начин процесът бе скъсен, но оценка на това в никакъв случай не означава, че е направен компромис с качеството и безопасността на ваксините.

Водещ: Така. Когато говорите обаче за ключовата роля на личните лекари, разбрах че идват ваксините за деца между 5 и 11 г. На 20 декември би трябвало да са в България, но разбирам, че те няма да бъдат поставени от личните лекари, а ще има определени ваксинационни пунктове, което признавам на мен не ми звучи, не съм прочела книгата на професора, но не ми звучи логично, защо да не ги поставят личните лекари, та те най-добре познават децата, които лекуват?

Асена Сербезова: Това са многодозови ваксини, малко по-специфични са при приложението именно поради тази многодозовост, но в момента разработваме тези инструкции, правила, и те ще бъдат огласени, обяснени защо така ги предлагаме.

 

Водещ: Т.е. личните лекари няма да слагат ваксините на децата?

 

Асена Сербезова: Към момента разработваме правилата и те ще бъдат огласени. Само да довърша защо се насочваме към лекарите и фармацевтите, защото те могат да предадат в достъпен вид тази по-специфична информация към хората. Разбира се, има хора, които са в негативизъм и в отрицанието на ваксините изобщо. Това са около 10-12 % според това проучване. Голям процент от хората са тези, които се колебаят. Ние именно към тях ще се насочим, защото с подходящата информация може да се получи отговор на въпросите, които ги интересуват.

 

Водещ: Кажете ми честно напълно ли сте съгласна с намерението на министър-председателя Кирил Петков държавната администрация, за нея да бъде въведен зелен сертификат най-рано от март догодина?

 

Асена Сербезова: Първо, етапът е до март месец, което представлява един достатъчно голям срок, за да се приведат в съответствие. Но и към сегашния момент, когато говорим за зелен сертификат, бих искала да насоча внимание, че има три опции. Това не са само поставянето на ваксини, но също така тестове и преболедуване. Не знам за другите министерства, но за министерството, което управлявам в момент, колегите ми дадоха статистика, около 80% са ваксинирани. От една страна бяха обвинявани и политиците, и членовете на изпълнителната власт, че не дават личен пример, а от друга страна, когато го дадоха, бе повод за бурни дискусии.

 

Водещ: В парламента как да се влиза – със зелен сертификат или без зелен сертификат, Вашето професионално мнение?

 

Асена Сербезова: Във всички държави, разбира се, има различни ограничения, като зеленият сертификат, колкото и да се представя като някакво негативно от част от обществото явление, отново искам да напомня, че дава три възможности. Всъщност по този начин се ограничава и разпространението на инфекцията. Знаем, че новият вирус ще е три пъти, така казват специалисти, три пъти по-бързо ще се разпространява. Някои казват, че ще бъде по-слаб, други – по-силен. Трудно е да се прогнозира какво ще бъде разпространението на един вирус в държава, в която има 30% ваксинирани. Съвсем друго ще бъде в държава, в която има 90% ваксинирани.

 

Водещ: И тъй като, както Вие казвате, Омикрон ще се разпространява много по-бързо от досегашните щамове, според Вас, да помислим да кажем месец, преди да се е развихрила вълната в аванс, изискват ли се някакви нови мерки, за да бъде защитено обществото ни от Омикрон?

 

Асена Сербезова: Точно затова свиквам този съвет в понеделник, за който проф. Кантарджиев ме издаде. Всъщност в този съвет влизат инфекционисти, вирусолози, епидемиолози, БЛС, БФС.

 

Водещ: Ще кажете ли някои от имената, които сте поканили, освен проф. Кантарджиев?


Асена Сербезова: Проф. Аргирова, д-р Маджаров, колегите от Български фармацевтичен съюз, д-р Брънзалов, д-р Гергана Николова, това са представители на личните лекари, на които много ще разчитаме в тази кампания. Тази кампания този път ще бъде направена и със съветите и сътрудничеството на СЗО, разбира се, пригодено към българските условия, но не е нужно да откриваме топлата вода в комуникацията към хората.

 

Водещ: За или против сте обособяването на COVID болници или предпочитате всъщност болните от COVID, както досега да бъдат лекувани във всички болници?


Асена Сербезова: Преди да Ви отговоря на този въпрос, аз ще изискам един анализ по отношение на това как функционират тези ковид зони в болници, представляват ли проблем за организацията на болниците, представлява ли проблем за пациентите, така че отговор „да“ или „не“, преди да видя за какво става въпрос, няма как да Ви дам.

 

Водещ: Искате първо анализа. Към скандала със сливането или преобразуването на детската болница „Проф. д-р Иван Митев“ и болница „Лозенец“. Спряхте това, поне временно, но кажете ми защо му е на един министър, говоря за служебния министър Стойчо Кацаров, да взима едно толкова важно решение без проект, без дискусия и съгласие в гилдията три дни, преди да престане да бъде министър?
 

Асена Сербезова: Дори не са и три дни, буквално няколко часа преди това.

 

Водещ: Какво е Вашето обяснение, защо е взето това решение?


Асена Сербезова: Много правилно казахте – защо му е било? Всъщност само д-р Кацаров може да отговори, но това което Вие като хронология казахте, на мен ми даде основание да спра временно процедура, за да мога да си изясня обстоятелствата. И аз буквално на 3-4 дни министър на здравеопазването, още в първите дни направих срещи с всички заинтересовани страни и се оказа, че нито една от трите страни не желае това сливане и това може да породи редица проблеми в учебния процес, защото знаете, че едната болница е база на СУ, другата на МУ-София и около 1000 студенти бяха спрели учебния процес, който бе възстановен, след като временно спрях заповедта.

 

Водещ: Нека да припомня думите на доц. Горнев, който беше тук миналата събота, той в прав текст каза, че неговите подозрения са, че става въпрос за икономически интерес, това така ли е?


Асена Сербезова: Това предстои да се разбере. Пак не бих Ви потвърдила, защото работа на други органи е да проверят икономическите интереси, а моя работа, като министър на здравеопазването, е да защитя интересите на работещите в тези болници и следователно интересите на техните пациенти, включително и децата и да осигурим най-добрата опция, най-добрата възможност за построяването на тази болница.

 

Водещ: Ще кажете ли като министър „да“ на новата болница в Казичене „Сърце и мозък“? НЗОК и Медицински надзор вече казаха „да“.


Асена Сербезова: Всъщност, предполагам, реферирате и към парламентарния контрол от вчера.

 

Водещ: Да, имаше депутати, които Ви попитаха Асен Балтов, бившия здравен министър видях, господин Костадинов.
 

Асена Сербезова: Да, разбира се, нормално е да има такива въпроси. Нормално обществото да е чувствително към тези теми. По отношение на въпроса, който бе зададен, задаващият въпроса каза, че служебният министър д-р Стойчо Кацаров в преден парламентарен контрол е казал буквално „връщам се от парламента и подписвам разрешението“. Е, това разрешение не бе подписано, аз не го заварих подписано. Това, което ще изискам допълнително, е две нови оценки, както и в резултат на парламентарното изслушване и резултатите от одитите, които са направени на няколко болници. И в оценката на НЗОК, буквално цитирам, е записано, че ще бъдат предвидени съответните средства, без те да бъдат посочени. Като одитор от 15 г., като човек, който обича, уверявам Ви, да работи с факти, с доказателства, с тенденции и с наука, съответните средства, без те да бъдат посочени, на мен нищо не ми говори.

 

Водещ: Знаете ли, откровено казано въпросът ми нямаше толкова политически контекст, макар че той се роди в тази среда. По-скоро исках да Ви питам, сега, вчера попаднах на една статистика, че България е на второ място в ЕС по болници, медицинските сестри са много по-малко от лекарите, системата ни не функционира балансирано, не функционира правилно и това си го говорим вече 20 г. Това щях да Ви питам - имаме ли нужда от поредната частна болница, защото става въпрос за 500 легла, 19 клиники и не говоря само за този случай. Имаме ли нужда от нови частни болници, при положение, че виждаме на какъв хаос сме?


Асена Сербезова: Вие много хубаво го казахте – ние имаме много болници, ако всъщност сметнем по глава на населението и населението, което се обслужва от болниците, може би сме на едно от първите места в ЕС. Обаче, имайки много болници, имайки много аптеки, имайки всичко, с което уж разполагаме да лекуваме, от другата страна имаме най-ниската продължителност на живота в ЕС със 7 г. по-ниска от средната за ЕС. Също така сме с най-висока предотвратима обща смъртност. Искам да наблегна на думата „предотвратима“ и очевидно има нещо, което не работи, както трябва.

Водещ: Какъв е изводът от това? Ето съпоставяте два факта?


Асена Сербезова: Това е една, Вие хубаво използвахте думата „реформи“, но пак казвам – за да има сериозни дългосрочни реформи, трябва да има един, първо трябва да има екипност, трябва да има стратегия и визия, трябва да има един пълен мандат. Профилактиката, реформата на спешната помощ, получаването на ясна представа какво се случва по веригата - от диагностицирането на пациента до получаването на лекарството. Осветляване на целия този процес чрез дигитализация.

 

Водещ: Последният ми въпрос ще бъде свързан с лекарствата и аз Ви моля да проверите една доста тревожна информация, която достигна до нас, че по време на последното служебно правителство не са сключвани договори за скъпоструващите лекарства и затова в момента близки на пациентите, които имат нужда от тези лекарства, обикалят държави съседни на България – Турция, Гърция, за да купуват оттам лекарства, които струват на практика хиляди левове? До Вас достига ли този проблем или го научавате от мен?


Асена Сербезова: До мен в последните дни достигнаха много проблеми и това е част от проблема, чието решение всъщност вече е на път да се случи. Много са проблемите. Изготвен е един доклад от съответната дирекция, ще се запозная с начините за решаване, но те са вече факт. Защо се е стигнало дотам? Това е въпросът, който повече ме интересува, тъй като решението го има. Понякога, не само за тези лекарства, но и за останалите, знаете, има недостиг на лекарства, въпреки че тази дума ми бе забранена преди около 2 г. да я употребявам. Нещо повече, да. Действително мен ме интересува как работи тази система. Няколко пъти сме говорили в Изпълнителната агенция по лекарствата за система за електронно проследяване на наличностите. Едно от нещата, които смятам да направя, е да разпоредя одит на тази система, за да видим може ли да се разчита на данните.

 

Водещ: Добре. Но да разбирам, че хората, които имат нужда от скъпоструващи лекарства, проблемът им ще бъде разрешен?


Асена Сербезова: Ще има решение. За да има трайно решение, наистина трябва да има дългосрочна политика.

 

Водещ: Добре, това беше всичко от мен засега, но колегата ми Диана има въпрос към Вас.


Водещ: Милиони деца пишат желанията си до Дядо Коледа тези дни. Преди да видим какви са желанията на децата в Пловдив, един въпрос и от мен към проф. Сербезова. Вашият съпруг вече пусна един много симпатичен пост в социалната мрежа, че миналата година е получил от Дядо Коледа съпруга, а тази година - министър. Вие успяхте ли вече да напишете писмо до Дядо Коледа и какво искате от него?

Асена Сербезова: Аз искам от Дядо Коледа да събере около мен хора с добри намерения, хора с възможности, с управленски качества и знания, с които заедно да помогнем на здравеопазването в България. Вярата към Дядо Коледа и писането на писма е вяра в доброто, така че мисля, че трябва да стимулираме децата. И една малка шега, ако ми позволите, дъщеря ми на 5 г., когато беше, сега е на 23 г., скоро ще стане лекар, някой й беше казал в детската градина, че няма Дядо Коледа и тя ме попита „какво да правя, вярно ли е“. И аз й казвам – ако продължаваш да вярваш в него, ще получаваш подаръци. Така че, призовавам всички да продължаваме да вярваме в него и това е символ на вярата в доброто.

Водещ: Много Ви благодаря. Здраве на цялото Ви семейство и Светли празници.

Сподели в: