Върни се горе

Линк към интервюто на министър Сербезова за „Събуди се“, Нова ТВ

 

Водещ: Какво още разкри Здравното министерство, кога ще ни настигне поредната COVID вълна и ще се сбъдне ли електронното здравеопазване? Гост на предаването е Асена Сербезова, министър на здравеопазването в оставка. Здравейте.

Асена Сербезова: Здравейте, благодаря за поканата.

Водещ: Благодаря, че сте тук. Вчера оповестихте за резултатите от проверките в някои болници в страната. Вас лично кое най-много Ви фрапира от всичко, което прочетохте след одита?

Асена Сербезова: През изминалите 7 месеца аз разпоредих около над 60 проверки от инспектората, над 70 от вътрешния одит и одитни ангажименти, тъй като не всички проверки се наричат одитни ангажименти, което се оказа, че е работа на една двойна скорост на тези два органа, които са към министъра на здравеопазването. Разбира се не само болнични лечебни заведения бяха обект на проверка, но също така и регионални здравни инспекции, както и структурите на Министерството на здравеопазването. Това, което е изключително важно всеки един гражданин, който ни гледа, да разбере е, че това са нашите пари. Това са парите, които ние плащаме през данъците и през държавния бюджет идват в болничните лечебни заведения, както и нашите осигуровки, които като здравно осигурени лица плащаме и през бюджета на НЗОК идват в болничните лечебни заведения. Това са лечебни заведения, на които на второ място също много важно да се разбере от българското общество, за които Министерство на здравеопазването е принципал, т.е. то е ръководителят, Министерство на здравеопазването е отговорно за това, което се случва в тези болнични лечебни заведения и съвсем логично е да се поинтересува как тези пари се разходват, защото това са едни публични средства – дали това става в съответствие с вътрешни правила, със законите и нормативната уредба в страната и няма нищо общо с личностните и професионални качества на уважавани от нас лекари, тъй като така се завъртя и в медиите професионалните заслуги на проф. Начев. Никой не оспорва животът на колко хора е спасил и подобрил, но тук говорим за това как се ръководи конкретната болница.

Водещ: Ако говорим конкретно за проф. Начев, ето за това, което каза преди малко Ивомира, сериозни нарушения, той е взел 1 милион лева близо от допълнителни възнаграждения по граждански договори, но той отговаря „Пациентите ме избраха, те решиха по силата на избор на екип, че да ми се дадат тези пари“, не е ли прав, това е законно?

Асена Сербезова: Много често в обществото се подлага на дискусия доколко този избор е доброволен. Доколко е изразен по начина, по който следва, доколко лекарите, които са ангажирани в този избор действително са ангажирани в процеса. Само по себе си взимането на такава сума, разбира се, след като има съответните документи, отчетено към съответните данъчни власти, платени данъци и т.н., само по себе си не е нарушение. Къде обаче е нарушението? Първо, сключването на граждански договори, които са за срок от 3 г., което на практика представлява според заключенията от колегите от „Вътрешен одит“, прикрит трудов договор. Сключването на граждански договор за един период от време, който е цитиран в доклада около месец и нещо, е имало два граждански договора, които са в сила. Отделно от тези суми, които Вие казахте и които са извън възнаграждението месечното, месечно чрез заплата и допълнително материално стимулиране са около 30 хиляди на месец. На фона на средна заплата на лекар, която е в пъти, пъти, десетки пъти по-ниска, на фона на това, че се обясняваше по медии, че заплата 2000 лв. на лекар без специалност, покрай подписването на НРД знаете, че имаше редица при подписването на НРД интервюта, включително и на проф. Начев колко трудно ще бъде за част от болниците, действително за част от болниците може да бъде трудно, но виждаме не за тази конкретна болница.

Водещ: Разбираме, че въпросът до някаква степен е морален, но ако да кажем тези 30 хиляди лева…

Асена Сербезова: Не, не е само морален. Има нарушения на конкретни закони, защото /…/, сключването на договор един вид, тъй като той е член на Съвета на директорите, сам със себе си, прикриването на граждански договор, като трудов. Това са нарушения. Аз мога да изброя и много други нарушения, които касаят обществените поръчки, сключването на договори по оферта, която е изтекла и т.н. Има просрочия, разбира се. Когато винаги се представят данни, особено пред обществото, което не е запознато в конкретика, но МЗ има всички данни, е хубаво да кажем така – има просрочия, т.е. има задължения дадено болнично лечебно заведение и тези задължения могат да се увеличават във времето, но може да няма просрочие. Т.е. това, че няма просрочие, означава, че всички фактури се изплащат навреме, но това не означава, че болницата няма задължения и не означава, че задълженията не нарастват във времето.

Водещ: Кажете колко са задълженията?

Асена Сербезова: Мога да Ви кажа, аз съм извадила пред себе си към 31 март 2020 г. задълженията за една година, т.е. дори не е една година, засечен е период от 31 март 2020 г. към 31.12.2021 г., т.е. за три месеца задълженията са нараснали с повече от 3 милиона. Мога да Ви оставя, разбира се, тези числа. Но просрочия няма. Но това, когато се каже на един обикновен човек, който не е финансист и за три месеца само са нараснали.

Водещ: Всичко това, което казахте до този момент, доста нарушения, ще доведе ли до исканата от Вас оставка и оттеглянето на проф. Начев? Самият той казва вчера в своето съобщение до медиите, пожелава успех на новото ръководство. Ще има ли ново ръководство на тази болница?

Асена Сербезова: Така, искам само нещо да добавя. Пак казвам, личните качества на един професионалист, това което той представлява като лекар, не говорим само за проф. Начев, изобщо за всички ръководители на болнични лечебни заведения, има ръководители, мога след малко да Ви ги цитирам, ако изобщо имаме време, които много добре управляват в тези сложни обстоятелства и постоянни кризи в болничните лечебни заведения.

Водещ: Казвате, че проф. Начев не управлява много добре?

Асена Сербезова: Аз казвам какви са резултатите от вътрешния одит. Моите решения се базират само на факти и обстоятелства. Няма действащ вътрешен одит, няма представени резултати от дейността на вътрешния одит. От 2010 г., това са повече от 12 г., а в същото време са изплащани заплати на вътрешния одит и дори има вътрешен одит за болничното лечебно заведение. Няма правила как да се разходват тези средства за допълнително материално стимулиране. И това е в болничното лечебно заведение и това е, което говорим през цялото време. Редовите лекари трябва да бъдат мотивирани, а не да се получава така, че ръководството, пак абстрахираме се от това болнично лечебно заведение, говорим изобщо за болничните лечебни заведения.

Водещ: Разбрах. Но кажете конкретно, поне ми отговорете с да или не..?

Асена Сербезова: Конкретно, ще бъдат уведомени, когато това се случи, ако това се случи.

Водещ: Не сте взели все още решение дали това ще се случи?

Асена Сербезова: Ще разберете по най-бързия начин от пресцентъра на МЗ. Не съм фен и привърженик на това предварително да се обявяват някакви решения.

Водещ: Отстранихте обаче проф. Поромански, директор на „Пирогов“. Самият той каза, че обвиненията са несъстоятелни, не отговарят на истината, просрочията не са толкова, колкото се установява, обвинявате го за неща, за които той не отговаря. Сигурни ли сте, че това уволнение беше правилно с оглед и на протестите на лекари в негова подкрепа?

Асена Сербезова: Първо, това е една голяма отговорност да бъдеш ръководител на болнично лечебно заведение. Освобождаването на даден лекар или изобщо, тъй като не само лекари могат да бъдат ръководители на болнични лечебни заведения, не означава, че те не могат да извършват в другото си битие като лекари своята дейност. Това не би следвало да е никаква драма освобождаването на един или друг ръководител, нито лична, нито на болничното лечебно заведение, нито на МЗ, нито на българското общество, че да бъде отразена чак толкова сериозно със становища на композитори…

Водещ: Ако си е вършил работата добре, може би не е толкова лошо някой да го защити.

Асена Сербезова: Като лекар. Вътрешният одит, инспекторатът, проверките, между другото от 2008 г. е проверявана тази болница „Св. Екатерина“ само веднъж и това е втората проверка от вътрешния одит на МЗ. За сравнение болницата в Роман е проверявана за този период три пъти.

Водещ: Чадър ли е имало за тази болница?

Асена Сербезова: Аз говоря с факти. Вие можете да си направите, всеки който ни гледа, изводите. По отношение на „Пирогов“ ще излезе, че не съм отговорила на въпроса Ви за „Пирогов“, няма обвинения. Има данни, факти, които са неоспорими. Проф. Поромански всъщност също е увеличил своите задължения и то за много кратък период от време.

Водещ: Той казва COVID, беше трудно.

Асена Сербезова: COVID беше за всички, но както виждате в тази таблица има и хора, които са добри ръководители и успяват да намалят задълженията си. COVID беше за всички и даже тези, които са успели да намалят задълженията си, те са в много по-неблагоприятна позиция, защото не са само болници в София, но и болници, които са извън столицата. Така че фактите са неоспорими, задълженията на „Пирогов“ се увеличават, това което всъщност мога да кажа, по повод политиката в тази посока за освобождаване на директора е, че за разлика от други лечебни заведения с подобни проблеми, чиито директори имат ясно изразено и не само изразено, а го доказват с действия, намерения да оздравят болничното лечебно заведение, тук, когато назначихме прокурист, една нормална процедура, на прокуриста му бе отказан достъп до финансови документи, достъп до отделенията и дори бе извършено действие за самоуправство от страна на проф. Поромански. Той се опита да отпише от регистъра прокуриста на МЗ.

Водещ: Защото казва, че професионалните му качества не били достатъчно адекватни.

Асена Сербезова: Това е въпрос на доказване, въпрос на негово субективно отношение. В момента виждаме една хибридна война, едни, без преувеличение, обвинения в медиите, които се хвърлят. Самата аз получавам много обаждания, заплахи.

Водещ: Какви обаждания?

Асена Сербезова: Това са за други органи, нали.

Водещ: Какви заплахи сте поучавали?

Асена Сербезова: За това, че влизам в интересна битка, за това какви са ценни качествата на Х, У, и Z.

Водещ: Кого защитават хората, които Ви пишат?

Асена Сербезова: Няма значение, не бих искала, тъй като ще си потърся правата, въпреки че сега като го казах, кого да уведомя? Тази прокуратура, която ме обвини за две интервюта?

Водещ: Кажете с какво Ви заплашват, поне това кажете?

Асена Сербезова: Влизам в интереси, аз не влизам в никакви битки. Аз съм министърът на здравеопазването, който е изпратил проверки и който няма да си затвори очите пред тези резултати.

Водещ: Заплахи за живота Ви имало ли е?

Асена Сербезова: Заплахи за живота - не.

Водещ: За здравето Ви, за Ваши близки?

Асена Сербезова: За здраве, за мои близки и т.н. Не искам да влизам в подробности, защото това е една гадост, която не искам да бъде есенцията на това интервю. Есенцията на това интервю е – това са нашите пари, хора. Трябва да ни интересува и МЗ вие затова сте го натоварили с тези отговорности – как се харчат тези пари, за какво, по какъв начин, прозрачен ли е и прекрасни лекари, но дали са добри като ръководители? И когато при мен като министър дойдат такива резултати, аз няма да си затворя очите и няма да ги прикрия. Напротив – изнасям ги.

Водещ: Но заплахите са дошли след уволнението на проф. Поромански, правилно ли Ви разбирам?

Асена Сербезова: Заплахите са дошли, те са по различно време, дори заплахи имах дори 1 месец преди да встъпя в длъжност министър на здравеопазването. Така че може би това е тема на друго интервю. Живот и здраве след време.

Водещ: За съжаление, колкото и тъжно да звучи. За COVID заговорихме преди малко, други теми има към Вас. Може ли да се стигне до нов пик на заболяването преди есента?

Асена Сербезова: Донесла съм тук последната актуална статистика, която да споделим с Вашите зрители. 14-дневната заболяемост е около 65 новозаболели на 100 хиляди население. Отчитаме плавен ръст през последните 14 дни, това, което мога да кажа по възрастови групи, че най-високата отчетена заболяемост е при лицата 80-89 г., следвани от 70-79, т.е. отново нашите родители са тези, които са най-заплашени от заболяването. Но това, което бих искала да споделя, е, че не се наблюдава ръст при лицата, постъпили за болнично лечение, т.е. случаите са по-леки, минава лечението в домашна обстановка и, разбира се, тук отново, въпреки че е лято, въпреки че хората може би не са на такава вълна и се интересуват в момента от други събития, но да напомня – хора, моля ви, ваксинирайте се, тъй като действително статистиката сочи, че тези, при които протича заболяването по-тежко, са тези, които не са ваксинирани.

Водещ:  Обмисля ли се на този етап затягане на мерките.

Асена Сербезова: На този етап не. Следим внимателно обстановката, актуализираме Националния план със заболяването. В много, разбира се, ние отново препоръчахме, силно препоръчително е в обществения транспорт да се носят защитни маски, но на този етап не е задължително.

Водещ: Кои ще са първите мерки, които ще бъдат въведени, ако видите, че обстановката се влошава, защото такива прогнози има вече?

Асена Сербезова: Вероятно такова влошаване, каквото Вие имате предвид, може би то ще се случи по-скоро през есенния период, така както е разработен планът, разбира се той се актуализира, следим ситуацията във всеки един момент. Може би си спомняте, че ние, когато се справяхме с третата вълна, максимално щадяхме учебния процес. Така че не мисля, че през септември, ако обстановката се влоши, първите отново пострадали трябва да бъдат децата и учебният процес.

Водещ: Ако правилно Ви разбирам, че министерството по-скоро се готви за пик на заболяването през септември?

Асена Сербезова: Ние сме длъжни да следим ситуацията и ако си спомняте, през януари тази година, ние представихме един математически модел, една динамична карта, следете я тази карта. В този модел има много показатели, които се отчитат. Следим обстановката. Длъжни сме да го правим. Има лекарствени продукти, не ме попитахте, но вероятно хората, /../, лекарства, които се използват за лечение на COVID-19, има осигурени количества.

Водещ: Моля Ви само за кратки отговори на последните ми два въпроса. Имате ли вече предложение за участие в кабинета на Асен Василев?

Асена Сербезова: Към този етап не са водени с мен разговори. Мисля, че е още рано. По-скоро би следвало Асен Василев да види и това е нормално, каква е подкрепата и след това да се водят разговори по определени ресори и министерства.

Водещ: Готова ли сте обаче да продължите работата си на здравен министър?

Асена Сербезова: Зависи от ситуацията, зависи от подкрепата. Това, което обаче мога да обещая тук от Вашето студио, е, че ние ще осигурим, за разлика от предишни министри, ще осигурим приемственост, т.е. ще подготвим и моите колеги готвят, как ще го наречете доклад, приемно-предавателен протокол или каквото там име му изберем, това, което е необходимо да се свърши, тъй като наистина е поставено под риск изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, ако не се постигнат конкретни срокове.

Водещ: Обещавате ли обаче, ако останете министър, и Ви моля за кратък отговор, най-после да има Национална детска болница в България?

Асена Сербезова: Националната детска болница е една сага. До месец ще има резултати от проучването на пет терена и това, което ние искаме да направим, не само в тази дейност, но и в други, ще го осигурим и впоследствие, дори и да не съм министър, по един или друг начин, е абсолютна прозрачност и обществено дискутиране на резултатите. До месец ще има резултат от прочуването на тези пет терена.

Водещ: Ще ги очакваме и отново се надяваме да бъдете гост на нашето предаване. Проф. Асена Сербезова, здравен министър в оставка.

Асена Сербезова: Разбира се.

Сподели в: