Върни се горе

Линк към интервюто на министър Сербезова за „Лице в лице“, БТВ

 

Водещ: Първият ми гост днес е министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Здравейте.

Асена Сербезова: Здравейте и благодаря за поканата.

Водещ: Първият ми въпрос е свързан с нещо, което тревожи родителите напоследък – този мистериозен хепатит, който се появи в Европа. Над 100 случая са. Има ли регистриран у нас такъв хепатит при дечицата?

Асена Сербезова: Засега в България няма регистриран случай. Както правилно отбелязахте, те са над 100 – всъщност 169 случая. В 12 държави членки има регистрирани такива случаи. Едва при пет от дечицата се е наложила чернодробна трансплантация. Етиологията на заболяването е все още неизвестна, събират се детайли по самото лечение и справяне със заболяването. Министерство на здравеопазването разпрати през регионалните здравни инспекции писма до болничните лечебни заведения как да процедират, ако се натъкнат на съмнение за такъв хепатит, а именно трябва да изпратят изследването в Националния център по заразни и паразитни болести.

Водещ: Т.е. имаме някакъв план, който, ако…

Асена Сербезова: Създадена е организация.

Водещ: Да не дава Господ да се случва, но въпросът е, че имаме все пак някакъв начин да реагираме.

Асена Сербезова: Превантивно сме създали организация.

Водещ: Сетих се сега, като заговорихме за дечицата – докъде стигна Националната болница за децата?

Асена Сербезова: Така, по отношение на…

Водещ: Докъде я докарахте? Това е някаква сага непоносима!

Асена Сербезова: „Сага“ е точната дума, защото обикновено това е едно действие – сагата, разтеглено във времето. Знаете, че аз заварих едно – така мога да го определя, тежко наследство по отношение на сагата с детската болница. Несъмнено ние трябва да имаме като държава, чиято медицинска грижа и здравна грижа трябва да започва от най-малките ѝ граждани, т.е. от децата, несъмнено трябва да имаме една интегрирана грижа за децата.

Водещ: По това имаме пълен консенсус.

Асена Сербезова: Несъмнено сградата и построяването на тази сграда на детската болница е част от тази цялостна концепция, но не е единственото, което е необходимо. Т.е. ние следва да имаме една цялостна концепция за развитие на детско и майчино здравеопазване, интегриране на нуждите на медицинските специалисти и все пак къде трябва да бъде…

Водещ: Все пак сграда трябва.

Асена Сербезова: Точно така, все пак трябва да има сграда, къде да бъде построена.

Водещ: Къде да бъде построена тази сграда?

Асена Сербезова: И предлагам да оставим това в ръцете на специалистите по геодезия, в ръцете на хората, които се занимават с това, защото именно това беше една от основните причини да променим борда на инвестиционната компания. Той сега се оглавява от…

Водещ: Така е, въпросът е…

Асена Сербезова: Защото именно част от проблемите бяха такива проблеми – проблеми на градоустройствения план. Някак си беше започнато, ако процесът е няколко етапа, да кажем от средата. Затова ние направихме една работна група, за да може действително да се заложат здрави основи. Вероятно някой ден аз, може би гледайки Ваше предаване, ще науча, че тази болница се е построила, т.е. това изисква няколко години, но ние сме длъжни…

Водещ: Аз от години слушам за това.

Асена Сербезова: Точно така.

Водещ: И сега почваме от нула ли, проф. Сербезова?

Асена Сербезова: Защото основите не са здрави. Представете си, че строите една къща, на която мазето и първият етаж са построени не по правилата.

Водещ: Разбирам. Добре, кажете сега Правителствена болница отпада ли като вариант във вашите представи и в работната група, която е?

Асена Сербезова: Така. В тази работна група в най-скоро време очаквам да има доклад, тъй като се проучват и други места, и ще Ви отговоря по-конкретно на този въпрос. Но нека не я наричаме „Правителствена“, защото тя отдавна изгуби този статут.

Водещ: Болница „Лозенец“.

Асена Сербезова: И с едни четири протокола, които са разписани в предпоследния ден, всъщност последният на предшественика ми, не може просто да се озове в двора на Правителствена болница, както вие я наричате, в Многопрофилна болница за активно лечение, тя е и университетска болница – „Лозенец“, тъй като с това не се решават проблеми, не се решава един дългогодишно отлаган казус, а се създават нови.

Водещ: Разбрах.

Асена Сербезова: Така че съвсем скоро ще имаме…

Водещ: А старата сграда, която е в двора на Медицинска академия?

Асена Сербезова: Старата сграда – имаме доста професионални мнения за това, че макар и да има скеле, така непрофесионално го наричам скеле, не отговаря на изискванията, които са за една модерна детска болница.

Водещ: Значи отпадат двете популярни възможности.

Асена Сербезова: Обсъждахме варианта тя да бъде разрушена, като бяха изтъкнати доводи, че това ще създаде проблем за сградите, които са в близост. Така че към настоящия момент се обсъждат всякакви варианти. Сменен е бордът на инвестиционната компания, както вече Ви казах, и предстои наистина да положим основите.

Водещ: До колко време чакате доклада?

Асена Сербезова: Така. Нека да дадем време, тъй като това е от няколко седмици, смяната на новото ръководство – да бъдем реалисти.

Водещ: Разбрах, добре, няма да ни кажете нищо повече. Но наистина побързайте! Мисля, че министърът, който успее да придвижи този въпрос, наистина ще остане в историята. Нелепо е българските деца да нямат такава болница, нелепо е!

Асена Сербезова: Знаете ли кой министър ще остане в историята? Който пререже лентата. Това ще е след няколко години. Но аз тогава ще гледам…

Водещ: Който реши проблема според мен.

Асена Сербезова: И за мен ще остане удовлетворението, че сме положили основите. Трябва да има – много хубав коментар дадохте, трябва да има приемственост в здравеопазването, така че независимо коя партия управлява, да продължава този консенсус. Така че няма значение кой ще резне лентата, важно е да положим здравите основи.

Водещ: Да, да. Аз затова казах министърът, който реши проблема, а не който пререже лентата.

Асена Сербезова: Предполагам, че ще бъдат няколко министъра, но апелирам да има последователност.

Водещ: Добре. И сега по темата, за която Ви поканих всъщност основно – тези 604 милиона лева, които са в повече в Анекса към Националния рамков договор (НРД).

Асена Сербезова: Да.

Водещ: Кажете за какво ще отидат тези пари.

Асена Сербезова: Тези 604 милиона лева, които са в повече, са едно, бих казала, въпреки че аз не обичам да използвам често тази дума, но едно революционно увеличение. Защо? Защото за първи път има такова увеличение в извънболничната помощ, в профилактиката. В последните две години свикнахме да говорим предимно за COVID-19, пандемията, страховете, свързани с нея, недостатъците на здравната система, които някак си така изскочиха като остри камъни – не че не сме ги знаели и преди, но някак си се видяха по-сериозно по време на пандемия. Да, обаче другите заболявания са тук. Социалните, хронично значими заболявания, те не са си отишли. Напротив, има една статистика – средно за европейските държави, разбира се, че от 30 до 40% от пациентите с хронични заболявания поради страх от зараза с COVID-19, поради реорганизация на здравната система не са се погрижили за своите заболявания. Отделно от тези процеси, за които сега говорим, българинът е най-болен. Независимо че ние имаме свръххоспитализация, че имаме добра осигуреност с лекари от повечето специалности – да, те регионално не са разпределени според нуждите, но като цяло имаме добра осигуреност с повечето медицински специалности. Независимо от всичко това, българинът живее със 7 години по-малко от средностатистическия европейски гражданин и боледува повече. Така че ние затова логично се насочихме към профилактиката на редица социално значими заболявания и там увеличението е с над 30%.

Водещ: За какво например? Какво ще профилактираме с тези пари?

Асена Сербезова: Включително профилактични прегледи за деца, тъй като на определена възраст до момента профилактичните прегледи – не говоря за до двегодишна възраст, профилактичните прегледи всъщност не са били обвързани с медико-диагностични дейности. А именно в детска възраст, особено когато качим примерно 7-, 8-килограмова раница на гърба на децата, когато ги ограничим във физическата им активност, особено през последните две години – знаете, това също е проблем, ние залагаме заболявания с начина на хранене, с начина на живот и с непосещаването на профилактични прегледи. Сега ние сме обвързали тези посещения с конкретни медико-диагностични дейности. Също така увеличаваме грижата за детско и майчино здравеопазване, различни видове профилактични прегледи за бременни, лечението на хората с епилепсия. И в болничната помощ също част от клиничните пътеки са средно около 25%. Увеличават се средствата, които инвестираме в общопрактикуващите лекари. Също…

Водещ: Това как изглежда, защото имаше трус? Мисля, че основно можем така да обобщим: имаше идея да се плаща за прегледани реално пациенти, а не за записани пациенти при някого. Сега как се решава този проблем?

Асена Сербезова: Точно затова част от профилактичните прегледи са обвързани с медико-диагностични дейности, защото това означава конкретни лабораторни…

Водещ: Това е третият връх на триъгълника, казвате.

Асена Сербезова: Това е и един вид контрол, много правилно го казахте. Другата част, която ще контролира самият пациент, е с дигитализацията, с електронизацията на здравеопазването, защото всеки ще има…

Водещ: Кога ще стане? Аз ще питам министър Божанов, сигурно заедно работите.

Асена Сербезова: Разбира се. Тя е разписана в съвсем…

Водещ: И нея я чакаме като детската болница от… не знам колко време.

Асена Сербезова: Първият път, когато си спомням, че чух по радиото за електронно управление, мисля, че беше преди около 15, 16, 17 години. Така или иначе, ние стигаме вече до един етап, в който има, знаете, електронна рецепта за лекарствата, предписвани от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК).

Водещ: Има фалстарт, отлагат.

Асена Сербезова: Да, след малко ще го коментираме не точно фалстарт и не точно неуспех. Ще Ви кажа защо отлагаме въвеждането на електронната рецепта временно. Но първо да се върна към това електронно досие. Използват се и електронни направления вече, медико-диагностични дейности, резултати от изследвания – всичко ще бъде качвано в Националната здравно-информационна система, до която, разбира се, всеки един пациент ще има възможност да види своето досие. И това също е една форма на контрол, защото като се замислите – кой по-добре от пациента би могъл да контролира какво се е случило с него.

Водещ: Срокове има ли? Точно така е, споделям. Но кажете за срокове.

Асена Сербезова: Има, разбира се, конкретни срокове.

Водещ: Теоретично е много хубаво.

Асена Сербезова: В цялостната функционалност – до края на годината. В различни етапи вече е въведено, както и от август месец голяма част от тези документи, за които Ви говоря, ще бъдат видими електронно, но разбира се, за различните нива на достъп. По отношение на въвеждането, тъй като Вие споменахте за т.нар. бяла рецепта, т.е. лекарствата, които не се заплащат с публични средства, в електронен вариант. Знам, че думата „анализ“, „внимателно проучване“ и т.н. може би в последните години особено са се изтъркали от употреба, защото са използвани като едно удобно извинение за отлагане на някакви неща във времето, но ние действително взимаме всички решения – говоря за сферата на здравеопазването до този момент, докато аз съм министър и откакто съм министър, на базата наистина на обективната реалност, на фактите и на анализите. Ние получихме 74 предложения в периода на обществено обсъждане от различни съсловни организации и други заинтересовани страни. Безотговорно е да не отложим въвеждането, докато не се запознаем в детайли с тези 74…

Водещ: А срок за отлагането има или пак докато не изясните и не ги…

Асена Сербезова: Ние сега ще направим… Разбира се, казвам „ние“ през цялото време, защото работим като екип ръководството на Министерство на здравеопазването. Всъщност ще се запознаем детайлно с всички тези предложения и ще видим кое от тях може да бъде прието и кое не. Посоката обаче е ясна – аз лично не виждам повече от два-три месеца да бъде отлагано.

Водещ: Да бъде…

Асена Сербезова: Защото позволете ми само да добавя: когато ние приемаме лекарства като пациенти, ние не приемаме само лекарства, изписани по НЗОК, т.е., за да имаме и ние пълния контрол и пълната картина, но и нашите лекари, за да ни лекуват качествено, трябва да имат цялостната картина.

Водещ: Цялостната картина, добре. Ще има ли санкции за пациенти, които не ходят на профилактични прегледи?

Асена Сербезова: Санкциите са в много аспекти. И досега по Закона за здравното осигуряване има определени санкции.

Водещ: Ние сме длъжни, но…

Асена Сербезова: Ние сме длъжни. Има да кажем една глоба, която е парична – от 50 до 100 за първо неявяване и от 100 до 200 за повторно. Дори може…

Водещ: Глобен ли е някой, че не ходи на профилактични?

Асена Сербезова: Сега не мога да Ви кажа в подробности дали е глобен някой.

Водещ: Любопитна съм, защото…

Асена Сербезова: Но кое е по-важното и защо ми харесва този въпрос? Това е едната страна – паричната санкция. Втората страна обаче е, че според Закона за здравното осигуряване ние може да бъдем лишени, ако не се явим на такъв профилактичен преглед, ако не изпълним предписанията на изпълнителя на медицинска помощ, т.е. нашите лекари, да загубим здравноосигурителни права за срок от един месец, което е вече по-сериозно. А какво по-сериозно от това да сме могли да реагираме навреме, ако знаехме, че имаме дадено заболяване? Защото знаете, че клиничните изяви на едно заболяване се появяват едва тогава, когато е по-късно. Т.е. на първо ниво са биохимични промени…

Водещ: И два дена по-рано – разбира се. Всеки разумен човек разбира, че…

Асена Сербезова: Всеки разумен човек…

Водещ: Всеки ден по-рано открито едно заболяване е по-лесно лечимо.

Асена Сербезова: Така е, така е. И особено след определена възраст, както и в детска възраст, е необходимо наистина във всяка една възраст, но особено в тези два акцента като възрастови периоди е необходимо наистина да бъдем по-отговорни за собственото си здраве. Какво по-голямо наказание от заболяване, което е предотвратимо, а ние го откриваме в труден момент – труден и за лечение, по-големи трудности ще създадем и за нас самите, и за семейството си, и на лекуващите ни лекари.

Водещ: Убедена съм, че трябва да бъде стимулирана профилактиката.

Асена Сербезова: Така е.

Водещ: Защото ние, освен че сме най-болни – от храна, от всичко, от стрес, наистина понякога проявяваме известна немарливост. Сега обаче да Ви върна към лекарите. Последно – на личните ни лекари ще се плаща за брой записани пациенти или за реално прегледани пациенти? Там беше спорът, нали?

Асена Сербезова: Така. Да. И за брой записани пациенти – това е т.нар. капитация – съжалявам за чуждицата, но това е така възприетият…

Водещ: Щом такава ви е думата, кажете си.

Асена Сербезова: Да, per capita от латински – на глава. Т.е. плаща се на пациент, т.е. увеличават се и тези средства, но също така се увеличават средствата за конкретни дейности и включително за профилактика. И отделно се въвеждат контроли в НЗОК за проследяването на тези процеси и отделно ще се осветлят всички процеси от-до – в посока от лекаря към пациента и в обратната посока, защото пациентът, след като има достъп до това електронно досие и пълна проследимост на процесите, самият той ще бъде заинтересован.

Водещ: А лекарят от какво ще бъде заинтересован – да преглежда своите пациенти или да записва пациенти в своята листа?

Асена Сербезова: Така. Лекарят ще бъде заинтересован и от двете неща и ще бъде заинтересован най-вече да полага възможно най-качествена грижа за своя пациент, тъй като…

Водещ: Той ли носи отговорност за профилактичните ни прегледи? В някаква степен отговорност, не че ние сме безотговорни?

Асена Сербезова: И двете страни носят, така е, и двете страни носят отговорност, разбира се, за профилактичните прегледи.

Водещ: Въпросът е той трябва ли да ни подсеща, трябва ли да ни стимулира под някаква форма?

Асена Сербезова: Предвиждаме тази възможност чрез Националната здравно-информационна система, както и всички тези, които имат приложения, мобилно приложение към НЗОК, да бъдат известявани за тези профилактични прегледи, разбира се.   

Водещ: Знаете ли, част от лекарите са много притеснени – нека да използвам тази дума, тъй като COVID добавките ще изчезнат, а както знаете, човек като свикне, макар и трудно изкарани пари, но като свикне да ги получава, после трудно се отказва от тях.

Асена Сербезова: Много полезен бих казала въпрос е обсъждането на тези COVID добавки, защото COVID добавките са нещо временно. Днес ще е COVID-19, утре ще е някое друго заболяване. Самата Вие започнахте интервюто с въпроса за хепатита с неуточнена етиология. Възнаграждението на лекарите, на медицинските специалисти, не само на лекарите, на всички медицински специалисти – лекари по дентална медицина, които са част от системата, фармацевти, санитари, медицински сестри, трябва да бъде трайно увеличено и това да не зависи от извънредната епидемична обстановка, от наличието на една или друга епидемия, да не зависи от конкретния министър и да не зависи от конкретния ръководител на болнично лечебно заведение.

Водещ: Това заложено ли е сега във вашата стратегия?

Асена Сербезова: Това е заложено, точно така.

Водещ: И как ще се реализира?  

Асена Сербезова: В стратегията на НРД основната заплата. Как се формира заплатата – не знам дали имаме толкова време, но само накратичко така ще пробягам.

Водещ: Не много, за съжаление, но накратко.

Асена Сербезова: Основната заплата на лекарите, но и по принцип на медицинските специалисти, защото дадохме пример с лекарите – към нея има възнаграждение за нощен труд и отделно за прослужено време. И това е т.нар. заплата, която вземат медицинските специалисти всеки месец. Отделно има допълнително материално стимулиране, отделно – въпросните COVID добавки, за които Вие споменахте, неблагоприятни условия на труд и т.н. Тези два елемента, които Ви казах последно, те не са положени на една здрава дълготрайна основа, тъй като допълнителното материално стимулиране зависи от много фактори – доплащания от пациенти, доплащания от избор на екип, понякога и от волята на ръководителя на болничното лечебно заведение. Това, което ние постигаме с тези изисквания в НРД, е тази основна заплата всъщност, която е трайна във времето, да бъде по-висока. Това са изискванията. И се дава възможност чрез увеличението с клиничните пътеки, което увеличение средно е около 25%, част от тези средства всъщност да отидат и за…

Водещ: Но останалите бонуси остават?

Асена Сербезова: … работни заплати. Останалите бонуси разбира се, че остават.

Водещ: Нощен труд и други неща си остават?

Асена Сербезова: Разбира се, че остават. Но идеята е да има по-балансирано…

Водещ: 2000 лева минимална заплата за лекар ли беше?

Асена Сербезова: На лекар без специалност, точно така. 1000…

Водещ: За лекар без специалност – това е най-ниската лекарска заплата?

Асена Сербезова: 1500 за медицински сестри и 910 лева за санитари. Част от болниците всъщност изразиха известни опасения, общинските болници, дали ще успеят да се справят с това увеличение на клиничните пътеки, дали ще могат да отделят достатъчно средства, за да отговорят на този размер на основната работна заплата.

Водещ: Към финала на разговора сме.

Асена Сербезова: Тук е добре да уточним, че Министерство на здравеопазването не е принципал на общинските болници, но въпреки всичко ние сме в разговори с Министерство на финансите чрез делегирани бюджети, но след внимателен анализ, през общините те да бъдат допълнително субсидирани, разбира се. Но тъй като се появиха някои атаки по отношение на НРД от тази част на болничния сектор, какво биха постигнали, ако падне тази клауза на НРД? Ще лишат от възможност другите болници да дадат тези по-високи заплати. Това ли е, което искаме? Аз мисля, че не.

Водещ: Изтече ни времето, но все пак…

Асена Сербезова: Неусетно.

Водещ: Надявам се, че за лекарите ще има някакви ползи от тези 604 милиона. А как пациентите ще усетят това? Какво направихте за пациентите?

Асена Сербезова: Пациентите ще го усетят към по-добрата грижа, защото всъщност имаме увеличение на клиничните пътеки, на грижата за тях. Имаме увеличение на доболничната помощ, на профилактичните прегледи, на специализираната доболнична помощ и това, което ще мотивира и личните лекари за по-сериозна профилактика. Така че ние ще го усетим като грижа, подобрена грижа.

Водещ: Ще продължим, защото Вие вероятно сте разбрали – част от болниците внасят този Анекс в съда в момента, така че…

Асена Сербезова: Затова моят въпрос беше реторичен – какво ще постигнат с това?

Водещ: Ами, ще продължим този разговор.

Асена Сербезова: Благодаря Ви.

Водещ: Благодаря Ви.

Сподели в: