Върни се горе

Линк към интервюто на министър Сербезова за „Панорама“, БНТ

 

Водещ: Казвам добър вечер на министър Асена Сербезова, министър на здравеопазването.

Проф. Асена Сербезова: Добър вечер, благодаря за поканата.

Водещ: Г-жо Сербезова, това ли беше моментът да паднат мерките се питат всички?

Проф. Асена Сербезова: Мерките в един момент трябваше да паднат, защото всяка пандемия има начало, пикове и край. В много държави започнаха постепенно и поетапно да отхлабват мерките. Какви мерки отпаднаха всъщност в тези държави? Включително носенето на маски в обществен транспорт и в болнични лечебни заведения е препоръчително. В някои държави отпадна и граничният здравен контрол, но, разбира се, остава вероятността от нова вълна. Засега тя е малко вероятна, но въпреки всичко тези процеси трябва да се наблюдават в динамика.

Водещ: Обаче Вие държите бутона за това кога да се въведат нови мерки.

Проф. Асена Сербезова: Извънредна епидемична обстановка. Тя се въвежда с решение на Министерския съвет, но пак го казвам – на базата, не по усмотрение на министъра на здравеопазването, защото когато министърът на здравеопазването подава доклад с определено предложение, то е на базата на доклада на главния здравен инспектор, на базата на епидемиологични данни, какво се случва в България, каква е заетостта на леглата, заболяемостта, усложненията, както и какво се случва в съседните държави.

Водещ: Обаче обещахте, и то премиерът обеща, 60% ваксинация с две дози, а едвам направихте 30%. Защо?

Проф. Асена Сербезова: Това бе още от самото начало един труден процес. Лично аз в мои изяви никога не съм обещавала 60% ваксинация. Предполагам визирате изказването на премиера във връзка с отпадането на „зеления сертификат“ …

Водещ: Да.

Проф. Асена Сербезова: .. че или ще падне броят на заетите интензивни легла, или ще се постигнат 60% ваксинация. Числата са ясни и категорични: 95% от хората, които загубиха живота си, вследствие на COVID-19, не са ваксинирани. Каква по-добра мотивация от това? И въпреки всичко, ние се насочихме, знаете, с финансова подкрепа към най-уязвимата група от населението – това са хората над 65 години, които поради придружаващи заболявания често страдат от усложнения. Така че, 60% ... се оказва всъщност, че в рамките на Европейския съюз България и съседната Румъния са с най-нисък ваксинационен обхват.

Водещ: Да.

Проф. Асена Сербезова: Защо това е така? Има много причини. Има ваксини, още предишните управляващи осигуриха, знаете, през договор с Европейската комисия. Има няколко вида ваксини. Те са разрешени от Европейската комисия, доказани са с клинични изпитвания, но може би в началото трябваше да се даде по-ясна информация към хората. Освен това за предимства и противопоказания при поставянето на ваксина, за риска, който съществува, ако имаме придружаващо заболяване и не си сложим ваксина. У много хора погрешно се формира в началото схващането, че ако имат придружаващо заболяване – например диабет, високо кръвно налягане, е противопоказно да си слагат ваксина, а то е точно обратното, както доказа науката. Но противоепидемичните мерки са много по-успешни, включително и ваксинацията, включително и лечението, когато хората съдействат за тях.

Водещ: Въпросът ми обаче е информация ли нямаше или нямаше лидерство? Защото България се оказа първа по смъртност и не говоря само смъртност от самия, доказано от вируса – 30 и няколко хиляди…

Проф. Асена Сербезова: Малко повече от 36 000.

Водещ: Повече от 36 000. А като видим извънредната смъртност за тези две години, отново сме световен шампион – тя е двойно по-голяма.

Проф. Асена Сербезова: Ние сме световен шампион и по обща предотвратима смъртност, както и за съжаление, сред населението на Европейския съюз с най-ниска продължителност на живота, като разликата е 7 години. Така че, болна е нацията, в прекия смисъл на думата, и това също се отразява върху лечението на COVID, защото то е на фона вече на заболявания, които може би в началото и поради страх от това как ще протече пандемията и какви ще са последствията, голяма част от хората занемариха лечението на основните си заболявания, което също се отрази на тази висока смъртност.

Водещ: Не трябваше ли, като знаем това, да покажем лидерство и хора, които не се страхуват от последиците, а въвеждат ваксини на всяка цена?

Проф. Асена Сербезова: Ваксини не трябва да се въвеждат на всяка цена. Ваксинационният процес трябва да е доброволен. Но, когато искаме едни доброволни мерки да дадат резултат, е много важно какво е нивото на здравна просвета на населението. Много е важно как ще достигнем до тези хора. Изключително важно е да има здравно образование в училищата, да има определена физическа активност, отговорност към собственото ни здраве, да се вслушваме в съветите на лекарите и фармацевтите, а може би в онези две години назад, за които говорим, дадохме трибуна и на дезинформацията. И е съвсем нормално в условията на неизвестност, на малко информация и на много дезинформация голяма част от хората да се объркат.

Водещ: Да, за това ще стане също дума днес. Ако се разболееш сега от COVID, как действаш, грубо казано? Отиваш при личния лекар пак така, нали?

Проф. Асена Сербезова: При личния лекар. С отпадането на извънредната епидемична обстановка към настоящия момент могат да се издават направления за PCR от специалисти, така че личният лекар трябва да прати потенциалния пациент за PCR тест, като как ще се действа зависи и от конкретните симптоми, наличието на придружаващи заболявания. И разбира се, пак повтарям, ако човек е ваксиниран, той може да разпространява заболяването, разбира се, но вероятността да има усложнения е много, много малка.

Водещ: Как, гарантирано ли е допълнителното заплащане на лекарите и докога?

Проф. Асена Сербезова: Това, което предишното правителство даде като подкрепа на медицинските специалисти за справянето с COVID, както на всеки медицински специалист, така и на първа линия, амбицията е да бъде трайно заложено във възнагражденията на лекарите и на другите медицински специалисти, защото е необходимо – това беше и днес темата на дебат в парламента, за това как трябва да задържим кадрите. Темата беше за младите лекари и медицинските сестри, които, знаете, напускат България. Така че, ние искаме да създадем тези условия трайно да бъдат повишени възнагражденията.

Водещ: Въпросът е, че за COVID, тези допълнителни възнаграждения стоят до юни или докога?

Проф. Асена Сербезова: Тези допълнителни възнаграждения коментираме в две посоки. Трайното – в основната заплата, както и увеличение на клиничните пътеки. Но повече не бих искала да издам, тъй като текат преговори в момента между Български лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

Водещ: Но ще има.

Проф. Асена Сербезова: Идеята е това, което е започнато, да бъде продължено като дългосрочна политика.

Водещ: Как ще се пазят тези, които искат да се пазят, оттук нататък?

Проф. Асена Сербезова: Като спазват противоепидемичните мерки, които към този етап са силно препоръчителни – дистанция, дезинфекция. Проучвания в държави, които премахнаха по-рано носенето на маски, показват, че от 30 до 50% от хората продължават да носят маски.

Водещ: Свалете надолу процентите в България и ще получите българската реалност, предлагам Ви.

Проф. Асена Сербезова: Тепърва предстои действително, както Вие казахте, да видим българската реалност – в рамките на следващия месец как това премахване на мерките ще се отрази на поведението на хората и как това поведение, промяната в поведението ще се отрази на разпространението на инфекцията.

Водещ: Нали не вдигаме ръце и не казваме „Свършила е пандемията“, а само са свършили мерките, нали така?

Проф. Асена Сербезова: Разбира се, че не вдигаме ръце, не казваме „Свършила е пандемията“. Казваме: пандемията не е такъв товар, какъвто беше в началото върху системата на здравеопазване. Натрупахме знания – говоря и в световен мащаб, и в частност българските лекари, за лекуването на заболяването. Това е инфекция, с която очевидно известен период от време ще продължим да живеем. Разбира се, следим ежедневно процесите, заболяемост. Проследява се всичко и по отношение на ваксинациите. Тече ваксинационен процес, разбира се, не с темповете, с които ни се иска.

Водещ: Не знам „тече“ дали е правилният глагол. Крета.

Проф. Асена Сербезова: Крета не, по-скоро от 13 декември насам, тъй като аз получавам справки от Националната здравноинформационна система, има около 156 000 души, които за първи път са си поставили доза, т.е. те са получили този импулс за ваксиниране след започването на кампания по разясняване. Но, пак казвам, за мен ваксинацията си остава доброволен процес. Това е личен избор, който обаче има значение и за живота на хората около нас.

Водещ: Така е, това е според мен основният проблем. Наистина ли ще реформирате личните лекари и то - имате ли сили в момента за такава сериозна и противоречива реформа?

Проф. Асена Сербезова: Предполагам, Вие визирате идеята на доц. Тонев.

Водещ: Изявленията на г-н Тонев, да.

Проф. Асена Сербезова: Тя не е дискутирана на експертно ниво в Министерството на здравеопазването. Смятаме, разбира се, че подобни реформи трябва да бъдат широко обсъждани. Доколкото разговарях с него, визията на доц. Тонев и на групата, която е започнала да обсъжда – не става въпрос да се премахват личните лекари, а напротив, да се обременят.

Водещ: Вие лично имате ли позиция вече или чакате да Ви се изясни въпросът като министър в момента?

Проф. Асена Сербезова: Каквито и да е реформи, тъй като някак си в последните години свикнахме, казвайки думата „реформа“, да си представяме и здравеопазване, да си представяме бързи реформи. Една такава сериозна промяна изисква много внимателен анализ, преглед, и знам, че е клише, но наистина е важно, когато става въпрос за здравеопазване, консултации с всички заинтересовани страни.

Водещ: Накрая – изводът от пандемията: една война, която България загуби, нали така, г-жо Сербезова?

Проф. Асена Сербезова: Тази война има много битки. Надявам се тази, петата, да е последна. Не бих казала, че сме я загубили, но може би трябваше да я водим по-добре още от самото начало на пандемията, но в условията на неизвестност, каквато витаеше общо-взето в повечето държави – България не беше изключение, в условията на ниска здравна просвета, в условията на недоверие, ако щете, и към институции, и някак си в някакъв момент неваксинирането и притежаването или не на „зелен сертификат“ също се превърна в разделна линия между хората, което не биваше да се случва. Успешната кампания в Португалия – 94% ваксинирани, процесът е доброволен, но само специалисти, експерти говореха за ваксините, основано на данни.

Водещ: Да, и имаше адмирал, който ръководеше техния щаб, за да уточня. Буквално една дума – виждате ли възможност за нормален разговор в България, докато трае война?

Проф. Асена Сербезова: Аз винаги виждам предимно възможностите, не се фокусирам върху проблемите, а пречките ме амбицират.

Сподели в: