Върни се горе

Източник: Интервю за „Тази сутрин”, BTV 


Водещ: Казвам добро утро на здравния министър Петър Москов.

Петър Москов: Добро утро на вас и на вашите зрители.

Водещ: Аз предлагам да продължим директно след новините и да ни кажете ще има ли новини около проверката, която прави здравното министерство във връзка с акушерката, която преби новородено?

Петър Москов: Понеже чух анонса за болници на властта или привилегировани болници, да кажем, че такова нещо няма. Ето аз нося, понеже чух анонса, не съм дори и много убеден, че това, което правя е редно, но за да е ясно, че има абсолютна публичност, това е предварителния доклад, ясно пише предварителен доклад на Агенцията за медицински одит. Заповядайте, пълния текст на предварителния доклад. Това, което мога да кажа е, че като предварителни изводи отвътре, в смисъл от проверката. Първо проверката казва, че има сериозни нарушения в трудовото законодателство. Чухме се в края на миналата седмица с министър Калфин, там инспекцията по труда започва проверка по начина, по който инспекцията по труда проверява правилата на трудова дейност и резултатите от това отново ще бъдат публични.

Водещ: Едно от тези неща, 240 часа месечно е позволено да работи тази жена, при позволени 160.

Петър Москов: Така, така, затова казвам, вие казвате какво ще бъде предприето и какво се случва, аз казвам, тоест Инспекцията по труда ще провери данните изнесени в доклада на медицинския одит, ще направи своя собствена проверка и ще излезе със съответните санкции, при положение че всичко това е така. Второ, вътре има констатирани, което е в патримониума на моето министерство на здравеопазването, вътре има констатирани нарушения на медицинския стандарт по неонатология. След окончателния доклад, който е в рамките на днешния или утрешния ден ще бъде представен, защото това отново казвам е предварителен доклад, РЗИ София ще направи проверка за съответствие на стандарта, ще й даде фиш за съответствие или несъответствие, откъдето на базата на тези заключения е възможно да последва и отнемане на разрешителното за определени видове дейност. Толкова по този въпрос мога да кажа за момента.

Водещ: „Софиямед” може да осъмне с отнемане на разрешителното по някои видове дейност. Какво е то като примери, изваждане на неонатологията…

Петър Москов: Не просто, „Софиямед”, пак казвам, това е практика, зад която министерството стои твърдо, защото това са част от правомощията на държавата. Когато начина на работа, апаратурната обезпеченост, хората, които работят не съответстват на приетия медицински стандарт на базата, на който болницата е кандидатствала за определен вид дейност и това се докаже, един от възможните варианти, разбира се, е отнемане на разрешителното за определен вид дейност. Дали ще се случи или не, аз още не мога да кажа, защото пак казвам, това е предварителен доклад и просто, за да отпаднат всякакви съмнения ви го давам, за да го изчетете целия.

Водещ: Преди да сте министър вие сте лекар, кое най-много ви скандализира от това, което прочетохте тук?

Петър Москов: Знаете ли, дали нещо ме е скандализирало аз ще оставя за себе си. Но причината, заради която медицински сестри и лекари търсят допълнителна работа, допълнително натоварване, тя е в недостатъчните доходи. Смисълът на реформата, единия от смислите на реформата е всички пари в здравеопазването да могат да влязат в пряко лечение на пациентите и в заплащане на медицинския персонал. И това правим и затова е и воя от ляво и от дясно.

Водещ: Колко е получавала въпросната акушерка?

Петър Москов: Не мога да ви кажа.

Водещ: А колко получава като субсидия въпросната болница?

Петър Москов: А между другото едно от нещата, които ще направя…Болница „Софиямед”, чух неща, че болница „Софиямед” получава повече от другите, напротив, има ясна методика на базата на рамковия договор между БЛС и НЗОК, на базата на която болница „Софиямед” получава по същата формула пари от касата и лимити от касата както всяка друга софийска или каквато и да било друга болница в държавата, независимо дали е частна, общинска или държавна. Няма наистина толериране на една или друга болница финансово. Единственото, което е допуснато за София нарушение на методиката е лимита на „Пирогов”, който е дори малко над миналогодишните стойности и то е свързано с определени функции, които „Пирогов” изпълнява.

Водещ: Добре, ще бъде ли проверена цялата болница и всичко, за което тя отговаря и има лиценз ще бъде проверено наново, за да се разбере дали спазва всички необходими стандарти. Смятате ли, че е необходима такава проверка?

Петър Москов: Не, вижте, аз не искам да хвърляме в устата на обществото и да създаваме страхове за определена болница. Спомнете си преди няколко години случая в болница „Шейново”. Болница „Шейново” е добра болница, повечето от присъстващите тук сигурно са се раждали там, но един случай, свързан с конкретна лекарска грешка или немарливост или с недобро управление на болницата, всъщност хвърля едно петно върху една цяла добре работеща болница като „Шейново”. Аз няма да допусна, която и да било болница, защото „Софиямед” е добре работеща болница. Всичко, което е регистрирано в доклада, ще бъде отразено и санкции ще бъдат взети. Но нека да не стигматизираме определена болница или частното срещу държавното, или обратното. Това нещо няма да го допусна.

Водещ: Добре, министър Москов, но все пак да чуем какво каза д-р Константинов именно по повод на болница „Софиямед” и дали тя има привилегии по-специални, по-специален статут например?

Д-р Стефан Константинов: Аз не мога да се сетя за друго лечебно заведение с такава звездна консталация за толкова кратък период от ръководни кадри, което навежда на определени мисли.

Водещ: На какви мисли ви навежда вас?

Д-р Стефан Константинов: Ами, че просто тази болница гравитира много близко до властта, която и да е тя, защото ние виждаме тук един широк спектър – като започнем от министри на БСП, хора от коалиционни правителства, хора от кабинет на ГЕРБ.

Водещ: Министър Москов, звездната консталация в една специална графика, която сме ви подготвили – д-р Зортев, зам.-министър при предишното управление на ГЕРБ, д-р Желев, министър на здравеопазването при управлението на тройната коалиция, Бойко Пенков, зам.-министър и в кабинета „Орешарски” и ваш личен заместник-министър в сегашното управление. Всички те са управлявали болницата. Това порочно ли е, тази близост между управлението на болницата и управлението в министерството съмнителна ли е?

Петър Москов: Питате ме дали доказан професионалист като д-р Пенков е редно да работи в Министерството на здравеопазването, моят отговор е да. А иначе това, което казах – от проверките, които текат и ще текат в тази болница и санкциите, които ще излязат публично спрямо всяко нещо, което е дадено, нещо от това, което казах кореспондира ли ви с идеята, че болницата е толерирана? Кажете ми едно нещо от това нещо, което казах наведе ли ви на мисълта, че тя е близка до управлението или властта? Надявам се не. И нека да спрем със спекулациите. Знаете ли, излизат някакви хора, по абсолютно безотговорен начин хвърлят някакви обвинения в обществото. Нека да кажем – и „Софиямед”, и „Пирогов”, и „Света Ана” и ВМА, това са големи болници, които ежедневно работят и много хора получават качествено лечение. Където има нарушения на протокола, където има нарушения на медицинския стандарт, където има нарушение, то ще бъде тежко санкционирано.

Водещ: Да, но ето сега има едни спрени пари, министър Москов, има едни спрени пари, които е трябвало да бъдат раздадени на болниците допълнително. И от там излиза и се вижда, че „Софиямед” е трябвало да получи над 3.5 милиона за спешна помощ, „Пирогов” е трябвало да получи едва 1.4 милиона. Коя според вас е по-спешната болница, откъде идва тази разлика?

Петър Москов: Не, не е така. Има ясна методика и тя определя спешността, активната натовареност на спешността. В това отношение бяхме…

Водещ: Значи „Софиямед” е по-натоварена така ли?

Петър Москов: Не, просто няма такъв факт, разберете. Аз затова казвам, че се говорят едни неща в пространството, а това не е така. Вие ще видите в крайна сметка по формулата определена за това коя болница каква спешност прави, заради което ръководството на касата е снабдено от министерството с протоколи от GPS-ите на линейките, за да е ясно къде всъщност отива спешността, вие ще видите, че ще има, как да кажа, абсолютна справедливост и прозрачност в това разпределение. Няма толерирана болница и може би това е проблема на някои хора.

Водещ: На кои хора тогава е проблем, че болницата ще получи доста?

Петър Москов: Знаете ли, част от мениджмънта на така наречените болници е свикнал да гледа на себе си и на болниците като на някакво феодално владение.

Водещ: Добре, но как си обяснявате, 2 милиона лева повече за „Софиямед” отколкото за „Пирогов”?

Петър Москов: Няма. Разберете, наистина няма такъв факт, това не е така.

Водещ: Е то не се е случило, но е предстояло да се случи.

Петър Москов: Няма и да се случи.

Водещ: Това заради случая с акушерката е или по други причини?

Петър Москов: Не заради случая с акушерката – заради принципа на базата, на който е изготвен алгоритъма на правене на лимити на болниците, заради принципа няма да се случи, а не заради или въпреки една или друга акушерка и не заради това коя болница е частна, държавна или общинска. Има принцип и това, което аз мога да направя и представителите на държавата в надзора на касата могат да направя е да отстояват този принцип. Пак казвам, нито едно от нещата, които казах и вие ще видите в следващите, в цялата строгост на проверките, няма да доведе до каквото и да било съмнение, че има толерирана болница. Мен не ме интересува собствеността на тази болница. Между другото ще поискам среща със собственика на „Софиямед”, за да чуя какви са неговите мерки като собственик. Защото когато става въпрос за държавна болница, вие викате мен и казвате, какви мерки – в случая е редно да се чуе собственика на лечебното заведение, за да каже какви мерки спрямо…

Водещ: За д-р Михаил Тиков ли става въпрос?

Петър Москов: Да, за д-р Михаил Тиков.

Водещ: Който притежава и още няколко болници и ако бъдат прибавени и тези пари…

Петър Москов: Дали притежава или не, в това няма лошо. Аз говоря за това, че има констатирани нарушения, от това държавата в лицето на трудовото и здравното законодателство и контролни органи ще направи нужното, а аз ще имам разговор със собственика на тази болница, за да видим какви ще са неговите мерки.

Водещ: Между другото нещо, което не се е случило според мен, шефовете на „Софиямед”, Пълмед и Бургасмед, както и клиника „Здраве”, преди известно време бяха казали, че ще протестират символично заради наложените лимити на болниците.

Петър Москов: Ами те са наложени по същия начин както са наложени и на останалите болници. Хубаво протестираха и какво от това.

Водещ: Само че един шеф на болница, който се оказа против вашия планиран ремонт на Здравната система загуби главата си, така мога да го кажа – д-р Дечо Дечев. Заради това, че не е съгласен с реформата, която вие налагате. Как бихте санкционирали шефовете на частните болници?

Петър Москов: Хайде да кажем, хайде да разделим нещата, ще ми позволите да се върна след малко на лимитите и страховете, които се създават у хората. А сега да поговорим за случая с деветте болници в карето на бившата Медицинска академия така да кажем в центъра на София. Не става въпрос за, тук няма нищо лично и нищо насочено срещу, което и да било ръководство. Това, което направи държавата като 100 процентов собственик на всяка една от тези девет болници е, запазва идентичността, името , структурата, начина на работа, медицинския кадрови потенциал, клиниките вътре, всяко едно от нещата, с което тези добри болници се занимават. Това, което правим е да обединим в едно общо звено между тези девет болници административните дейности. От това нещо всяка една от тези болници ще спечели от намаляване на разходите между половин и един милион годишно, който половин или един милион годишно ще остане, момент, чуйте ме, ще остане за лечение на заболелите избрали тази болница и за заплащане на лекарите и на медицинските сестри, работещи в тези болници. Това е това, което се случва всъщност – разходи, които всяка една такава болница, всяка една от тези болници осъществява, които са произведени от медицинския персонал и които се черпят от администрацията, защото структурата е такава и е нереформирана, ще бъдат оставени, за да може с тях да бъдат лекувани хората и за да може лекарския и сестринския персонал да получи по-добро възнаграждение. Освен това другото нещо, което ще доведе това нещо е, ще направим съвместно, същата тази централна административна структура, няма обединение, няма шапка, няма нищо, те запазват, отново казвам, лейбъла си, структурата и самостоятелността си. Ще обединим обществените поръчки за немедицинските дейности в това звено – тоест храна, охрана, пране, чистене. Това означава следното, да го обясним на българските граждани, господин Хекимян, защото някак си това е безапелационно и то…

Водещ: Ама излезе като наказателна акция, излезе като наказателна акция срещу д-р Дечев.

Петър Москов: Не, няма нищо персонално. Който и да е от ръководителите на тези болници, които са пак повтарям 100 процента държавни, който се изправи срещу това, срещу това, за което не знам здрав разум да може да каже нещо от това, което казвам в момента, ще бъде сменен. И тук няма нищо лично и нищо персонално.

Водещ: Искате ли все пак него да го чуем сега с кратки въпроси към вас?

Петър Москов: Да чуем.

Д-р Дечо Дечев: Министър Москов искам да го попитам следното нещо. След като ми е подписал договор, беше ми подписал договор за управление, в който е записано, че основна моя задача е да не причинявам с действия или бездействия вреда на дружеството, защо приема като вреда на дружеството това, че съм се възпротивил против една методика за формиране на бюджети на болниците, която явно ощетява и явно води до загуба всички държавни болници, явно води до загуба на качеството на медицинската дейност, от което страдат всички пациенти и пренасочва този ресурс към болнични здравни заведения чиято основна задача и цел е да трупат печалби? Това ми е единия въпрос. И другия въпрос – защо, когато публично му показах, че така наречената чекинг система за лични карти освен оригинали на лични карти, чете със същото качество и техни копия и в това цялата здравна система трябва да инвестира десетки милиони левове, защо той го прие това като негатив и като уронване на престижа и вместо да спре тази система, която е абсолютно безсмислена и тя няма никакъв контрол?

Петър Москов: Да кажа отсега, аз диалог, спор, конфликт с д-р Дечев нямам. Отново казвам, когато има промяна единствено и само в оптимизиране на административните разходи, всяка администрация се съпротивлява, работа на…

Водещ: Какво оптимизиране, при условие че вие махате него, пък назначавате друг директор на неговото място? Това не е оптимизация.

Петър Москов: Тук говорим за следното. Няма нещо, което е насочено срещу една или друга болница, тук говорим за това, че деветте болници, промяната е свързана с това, че административните дейности, които в момента черпят ресурс, който не влиза в прякото лечение на пациентите и във възнагражденията на /…/, ще бъдат обединени в едно. Това е начина, по който да кажем парижките болници, държавните парижки болници намалиха задълженията си от 200 на 40 милиона. По същия начин, а там никой не каза нищо против.

Водещ: Саморазправа ли е това с успешен мениджър обаче, защото казват, че това е успешна болница, тя не е задлъжняла…

Петър Москов: Вижте, няма да влизам в разговор за саморазправа, абсолютно нищо лично. Аз и нямам причина…

Водещ: Имаше лекари, които протестират…

Петър Москов: Чудесно може ли да ми кажете срещу какво, след като обясних каква е промяната. Ако ще защитаваме това болниците да бъдат феодални владения, то тогава аз не разбирам къде е протеста. Освен това нека да кажем следното, лимита на „Иван Рилски” както и всяка една от другите болници в карето, беше 17.800, сега е 16.800, само от съкращенията на администрацията през това нещо, тази болница ще получи допълнителен ресурс, който така или иначе е заработила през медицинските дейности и няма да го влага в администрация и ще го вложи в заплати и в лечение на хората. Сега за лимитите, защото, моля ви, някак си очаквам, че всеки момент ще спрем.

Водещ: Не, няма да спрем, ще спрем за реклами, защото пък след рекламите ще следват и въпросите на зрителите, които са ви задали на нашата страница.

Петър Москов: Има важни неща, които искам да кажа, защото на места и моля ви, чуйте ме това, което ще кажа, ще ви дам конкретен пример, за да разберете всъщност, че когато говорим за това, че трябва да има увеличени приходи и всяка една болница казва, че са й малко приходите, аз съм съгласен с това, защото все по-модерни начини на лечение има  и те стават все по-скъпи. Но нека преди това да видим кои са неприсъщите разходи и да ги извадим.

Водещ: Ще говорим за лимитите и дали ще има върнати пациенти от болниците? Изобщо очаква ли се друг шеф на болница да си тръгне поради това, че е несъгласен с вас?

Петър Москов: Не става въпрос за несъгласие с мен.

Водещ: Това с д-р Дечев сигнал ли беше към другите?

Петър Москов: Отново казвам, не става въпрос за несъгласие с мен, става въпрос за несъгласие с оптимизиране на административни разходи, срещу което никой здрав разум не може да бъде против. И ако някой е против това, той е против оптимизацията на разходите, влизането на парите от нашите здравни осигуровки в лечението им и в опит тези пари да бъдат изразходвани по друг начин.

Водещ: Излезе информация, мисля, че във Фрогнюз излезе информация за това, че сте говорили с шефовете на клиники за това да не протестират, за да ги сплашите.

Петър Москов: О не, напротив, знаете ли, аз помолих шефовете на клиники в „Св.Иван Рилски”, защото там течеше протест, за среща и изговорих целите принципи на административната промяна.

Водещ: Убедихте ли ги или по-скоро се стреснаха?

Петър Москов: Аз не съм търсил от тях отговор ще протестирате или не, аз просто няколко пъти им казах, вашите решения са ваши решения, но държавата ще направи тази администрация и вие ще спечелите толкова и толкова от това. Те го чуха, от там нататък решенията са техни.

Водещ: Последно, тъй като ще говорим за лимити, за одържавяване на НЗОК, във връзка с давността на здравните вноски и с уволнението на д-р Дечо Дечев, КРИБ излезе със специално писмо, което мога да цитирам, до медиите е писмото. Обвиняват ви в това, че вие сте автократ и разчиствате лични сметки, както и че сте политически непрофесионалист. Как ще коментирате работодателските организации?

Петър Москов: Отново ви питам, в това, което казах, че ще правим, тоест от цялата тази работа ще има потърпевши, от обединяването на административните звена, досега разчетите са, че между 300 и 400 души от администрацията на тези девет болници ще бъдат съкратени. Това ще бъдат пари, които ще бъдат насочени за лечение, а освен това, резултата от това, че обществените поръчки за немедицинските дейности, за стопанските разходи ще бъдат обединени, това означава следното, господин Хекимян, за да разберат вашите зрители. Ако вие отидете в магазин, за да купувате тази химикалка, която държите в ръцете си, вие ще получите една цена и тя не е дискутабилна. Ако обаче целия ви екип ви упълномощи в това да купите 100 химикалки, вие ще получите съвсем различна цена. Това правим. Ако това ви се струва, как беше, авторитаризъм, лично или нещо такова, нищо лично няма. И навсякъде, във всяка една от болниците, които са под патримониума на държавата, ще процедирам така. Разходите, които идват и приходите, които идват от нашите здравни осигуровки, ще бъдат използвани за възнаграждения на медицинския персонал и за лечение на пациенти. Точка.

Водещ: Добре – министър Москов. Продължаваме с него след рекламите, когато ще задаваме вашите въпроси. Останете, защото те са много и са важни. Продължаваме разговора с министър Москов и вашите въпроси. Господин Москов, аз съм с онкологично заболяване, в момента съм на хормонотерапия, лекарството, което приемам се казва Нолвадекс и аз го плащам, струва ми 25 лева. Лекарството, което поема Здравната каса ми струва около 4.50. Кога онкоболните в България ще имат право на безплатно лекарство? Може би свързано специално с това в Нолвадекс.

Петър Москов: Както се казва в по-тъпите предавания, аз ви благодаря за този въпрос, господин Хекимян. Да кажем първо, че терапията на онкологично болните е изцяло безплатна и изцяло заплатена от касата, по ясни протоколи и при какъв стадий, за кое онкологично заболяване, какъв медикамент е показано.

Водещ: Може би, защото тук става дума за хормонотерапия?

Петър Москов: Не, това е отговор на моя въпрос и хормонотерапията, която също е част от определена схема на лечение, тя е абсолютно безплатна и няма онкологичен медикамент, за който всъщност пациентите да плащат. Но тук е разговора за лимитите. Нека да кажем следното, през изминалата седмица се чуха много неща и най-грозното от тях беше, че определени хора си позволиха да говорят за това, че заради договорите с болниците на НЗОК, която въвежда определени лимити на годишна база за тях, хората могат да останат без лечение или без лекарства. Нека да кажа, нищо, по никакъв начин на базата на ясните финансови разчети за нужди, не може да доведе до това, че методиката подписана между лекарския съюз и касата да доведе до влошаване на лечението или нелечение на болни. Но въпреки това, защото си позволиха да създават, за да запазят долните си схеми, сега ще ви разкажа за една от тях. Позволиха си да внасят напрежение в хората и то знаете ли, още повече, когато си онкоболен последното нещо, от което имаш нужда е имаш несигурност в това ще имаш ли лечение в и без това тежкото ти ежедневие. Затова и след разговори с ръководството на касата, ръководството на касата всъщност валидира, трябва просто окончателния финансов план да влезе на следващия надзор, изваждаме терапията на онкологичните пациенти от така наречените лимити, не защото от това произтича възможност някой да няма лекарства, а за да няма възможност да се спекулира с това. И сега ще ви кажа конкретен случай. Тази атака за това как онкоболните нямат медикаменти започна миналата седмица от Варненската болница, специализирана болница за онкология. Там на съвместна пресконференция с ръководството на болницата и депутата от БСП Емил Райнов, който е тръбачът на опозицията БСП и ДПС за реформите в здравеопазването се каза следното, че лимитите на касата не дават възможност на Варненската онкология да закупува медикаменти за онкоболните и затова те не могат да бъдат лекувани. Всичко звучи толкова катастрофично и господин д-р депутата Райнов го разказа толкова трогателно. А сега малката подробност, защото казвам, че дяволът е в детайла, не ами в промяната на смисъла. В края на миналата година в същата тази болница, специализирана болница по онкология във Варна Икономическа полиция след дълго разследване влиза и арестува, както го казва народа на калъп, директора на аптеката на тази болница, уличен в продажба на медикаменти за онкоболни. Това означава следното, за да обясня на нашите зрители – болницата казва, че има нужда от медикаменти, за да лекува определено онкологично болни, става въпрос, хайде да не конкретизираме, но за тежко онкологично заболяване.

Водещ: Кажете поне за колко пари става въпрос?

Петър Москов: Десетки хиляди левове е това, което е хванато от органите на полицията, пък какъв е пълния размер на това нещо.

Водещ: И накратко схемата.

Петър Москов: Но да го кажа, та значи болницата изписва тези медикаменти, касата ги плаща, защото вие в болницата сте казали, че те са направени на болните, които имат нужда. Дали са направени тези лекарства и как са лекувани тези болни никой няма да разбере. Но тези болни се оказват в склада на касата и след това са продавани навън с търговска цел. Когато някой твърди…

Водещ: Кои лица стоят конкретно зад това? Какво е установила проверката?

Петър Москов: Дотук отговарящия за аптеката е с повдигнато обвинение. В следващите седмици очаквам и прокуратурата съвсем официално да излезе дали и цялото ръководство на болницата…

Водещ: Значи вие твърдите, че тази атака сега срещу реформата, която планирате, са атака конкретно от опозицията така ли?

Петър Москов: Не, казвам, че когато си хванат да правиш нещо, което е доста по-долно от търговията с наркотици, разбирате ли, защото тук говорим за това да не даваш медикаменти на онкоболни, а да ги продаваш след това и когато опозицията развява това като знаме, нека да се замислим кой е правя.

Водещ: Ще има ли върнати болни сега заради тези лимити на болниците? Ще има ли върнати болни?

Петър Москов: Няма, отново да кажа, няма никаква причина пациентите да не получават своята терапия и своето навременно лечение заради лимити.

Водещ: Ама някои директори на болници казват, че няма да им стигнат парите и затова питам, ще има ли върнати?

Петър Москов: Ето го, това е този директор на болница, нали така. Другия директор на болница, който казва нещо такова, казва няма причина…

Водещ: Когато конкретно го обвинявате сега ще понесе ли отговорност, министър Москов, този директор на болница?

Петър Москов: Ами нека да видим първо прокуратурата срещу кого точно ще повдигне обвинението, а аз ще имам разговор, защото това е общинска болница. Имам разговор още през тази седмица с кмета и с общинския съвет на Варна, за да разбера какво е тяхното отношение към назначения от тях директор на тази болница. Защото, когато продаваш…

Водещ: Добре, Карина Костова пита…

Петър Москов: Не, чуйте, когато продаваш медикаменти, това е по-долно от търговията с наркотици, не ги даваш на пациентите, твърдиш пред пациентите, че лекарства няма, защото държавата била направила лимити, а едновременно с това си уличен в схема за продажба на тези медикаменти за десетки хиляди левове, това не е просто престъпление, това е толкова долно.

Водещ: То е долно, въпросът е къде е контрола.

Петър Москов: Тези хора обясняват, че лимитите щели да накарат хората да страдат. Знаете ли, ако тази система работеше добре с парите, които ежегодно се увеличават в тази система, нашето здраве трябваше да се подобрява. Може би тези схеми са част от отговора защо…

Водещ: Само че парите се увеличават, а пък здравето и здравеопазването не е на необходимото ниво.

Петър Москов: Тогава искате ли да си кажем, че тази система трябва да бъде реформирана и да спрем да слушаме оплаквачите, които искат да запазят…

Водещ: Да, но пък ДПС каза, че ще внесат вот на недоверие именно заради тези реформи, които вие планирате сега?

Петър Москов: Сега ли да се разплата или малко по-късно?

Водещ: Вие преценете сам, не знам. Карина Костова пита, защо една българска плаща сума пари за престой в болница, след като има всички видове удръжки и осигуровки, а едни роми, които са безработни и неосигурени, хем лежат безплатно в болниците, хем им се обръща внимание на първо място. Това страх ли е от тях или, следва многоточие.

Петър Москов: Аз затова започнах някак си моя мандат с заявката за това, че справедливостта в здравното осигуряване трябва да бъде възстановена. И затова и в поредица от закони, които внасяме, нека да кажем, че Закона за здравното осигуряване вече е на второ четене в комисия, Закона за лечебните заведения вече е на сайта на министерството и след 14-дневен срок ще влезе в Министерски съвет и в парламента, след две седмици закона за лекарствата ще бъде на публично обсъждане и завършваме със закона за здравето преди лятната ваканция на парламента, което всъщност е законодателната рамка на реформата.

Водещ: Продължавате ли да искате тези 15 години назад да се връща всичко?

Петър Москов: Да, продължавам, защото смятам, че справедливостта го изисква.

Водещ: А смятате ли, че българския гражданин може да си го позволи?

Петър Москов: Смятам, че българските граждани, които считат, че справедливостта е на първо място, трябва да могат да имат същата солидарна вноска както вие и аз. Това, отново казвам, е свързано с права – няма абсолютно права, има и задължения. Няма система, в която да плащат само едни, а да могат да ползват всички и това ще бъде прекратено независимо какво мисли ДПС по въпроса.

Водещ: А какво ще се случва с хората, ще мрат по улиците?

Петър Москов: Не, напротив, защо ще мрат хората по улиците? Извинявайте, когато избора ви е дали да си купите, защото става въпрос за минимална вноска от 17 лева, 16.80, когато месечния ви избор е това дали да си купите две кутии цигари и едно шише ракия или да си дадете Здравната вноска и да ползвате пълните права, лечение за по 10, 20, 50 хиляди лева, тогава този избор е ваш. И хайде, когато говорим за права, да говорим и за задължения, защото иначе всички тези хора, милиони български граждани, които съвестно са си плащали осигуровките, излизат глупаци или какво, господин Хекимян?

Водещ: Ами така излиза.

Петър Москов: Ами след като така излиза, хайде да спрем това и да спрем този смешен плач.

Водещ: Още въпроси…

Петър Москов: 16.80, чувате ли ме, на месец.

Водещ: 16.80 – някои хора нямат и толкова хляб да си купят.

Петър Москов: Тези хора, които нямат толкова и в момента са предмет на осигуряване през държавата по социални причини, нека да не се спекулира с това.

Водещ: Да, но ето хората са прави. Има привилегии за един и за други няма. Ще се направи ли необходимото, министър Москов.

Петър Москов: Ами нали това е промяната в начина на здравно осигуряване, да няма привилегии за едни или за други. И да не може цял живот да има тарикати.

Водещ: Смятате ли, че това ще мине с тези 15 години на второ четене?

Петър Москов: Моля?

Водещ: Ще мине ли това с 15-те години?

Петър Москов: Не мога да кажа. Това ще бъде ангажимент на народните представители.

Водещ: Добре. Красимира Василева – ще се направи ли необходимото например плановите операции и интензивни изследвания да се извършват само след обосновка от тричленна лекарска комисия и след съгласуване със Здравната каса, за да се спират лекарите, които искат и правят планови операции, за да източват Здравната каса с една единствена цел.

Петър Москов: Въпроса е много общ. Аз мога да го конкретизирам върху едно нещо, върху което в момента се работи и се надявам, че следващите месеци ще даде резултат. Едно от нещата аз го казах…

Водещ: Въпросът е, ще се правят ли операции само и само, за да бъде направена операцията, за да се източва касата?

Петър Москов: Аз го казах на пресконференция през миналата седмица – едно от нещата, върху които работим, защото работим по всеки един възможен сигнал. Една плевенска болница за инвазивна кардиология е успяла в рамките на три дни от две съседни села организиран прием на пациенти да направи тези изследвания на около 45 човека. Повече от 50 процента от тях са се оказали абсолютно здрави. Решението на това нещо е, разбира се, тук касата, начина на договаряне и държавата ще си влязат в правомощията, но решението на това е това, което предлагат съвместно кардиохирургичното и дружеството на инвазивните кардиолози – да има heart team, тоест, който да оценява от общо специалист кардиолог, инвазионист и сърдечен хирург нуждата или ненуждата от съответното лечение. Защото когато говорим отново за лимити, да се върнем сега на инвазивната кардиология, защото утре някой ще каже, че няма пари за инфаркти.

Водещ: Въпросът е как ще бъдат следени тези лекари.

Петър Москов: Това, ако говорим за 20 човека, на които са били направени изследвания без нужда, средната стойност на това изследване е 2 хиляди лева, 2 хиляди по 20 означава 40 хиляди. Това са пари, които могат да бъдат вложени, дадени от държавата, от нашите вноски, могат да бъдат вложени в реалните ситуации свързани със сърдечна недостатъчност, с инфаркт, с коронарни усложнения, които това лечение спасява. Те в момента просто са изработени от болниците и ще бъдат платени, защото са направени върху здрави хора. Това отново не е проблем на лимита, а е проблем на контрола, който ще се затяга.

Водещ: Ами да, обаче въпроса е този контрол може ли действително да се затегне така, че да се спре това нещо, защо аз лично не го виждам това как това би могло да се случи?

Петър Москов: Ами ето аз ви казвам какъв е начина – с яснота. Навсякъде, където няма възможност за такава триада от hear team, единствените пациенти, които могат да бъдат приемани, ще бъдат пациенти с остро коронарен инцидент- тоест пациенти, при които е животозастрашаващо и логистиката изисква да са на най-близкото място. Всяко едно друго планово изследване, през което се източва касата през инвазивната кардиология, ще бъде правено само в масивни болнични комплекси, в които наистина има наистина възможност от преценка и нуждата или не, защото това са вашите пари, разбирате ли. Аз охранявам вашите пари.

Водещ: Ето, господин Москов, кога ще бъдат премахнати вечно липсващите направления? Защо трябва да бъдем зависими от джипитата. Бърз отговор, знам, че темата не е като за бърз отговор, но все пак.

Петър Москов: Не е за бърз отговор, но един от първите модули, между другото в средата на май започват първите обществени поръчки за модулите на електронното здравеопазване, което е друг ангажимент на правителството. И едно от първите неща, които ще направим, всъщност е свързано с това да доведем индивидуални пакети за доболнична помощ и вече с вашата електронна здравна карта вие ще бъдете носител. Няма нищо безлимитно, но съобразено с вашето състояние и с вашите хронични заболявания, за което има база данни в касата, вие ще бъдете носител на вашите направления така наречени. А вашия лекар вече само ще определи медицинската необходимост да ги ползвате в момента. Добре е нали?

Водещ: Прекрасно. Мери Попова пита, как ще накарате ромите да си платят здравните осигуровки за минали години?

Петър Москов: Няма да ги карам, законът ще ги накара, ако не благоволят да направят това и не попадат в социалните индикации, по които държавата осигурява по социални причини хората, независимо от това дали са роми, арменци или евреи, те ще бъдат предмет единствено и само на спешния пакет. Между другото да изразя огромната си благодарност към националния консултант по спешна медицина професор Миланов и екипа му, които практически са готови със спешния пакет и на следващото заседание на Висшия медицински съвет той ще бъде разгледан и ще бъде пуснат за публично обсъждане.

Водещ: Репортаж отново по зрителски сигнал. Белодробната болница в село Радунци е пред неизбежен или умишлен фалит. Това ще разберем от репортажа, а коментира на министъра след минути.

Репортер: През последните десет години най-голямата белодробна болница на Балканския полуостров прилича повече на бомбоубежище отколкото на лечебно заведение. Пациенти и днес не липсват, защото само тук се чувстват добре.
„Тук само цял ден човек да седи, самия въздух като го диша е по-добре. Никакви пристъпи не получавам, помпата въобще не я ползвам като към тук.”
„Закрие ли се тази болница, живи ще ни погребат. Не само нас тука, а и много други в цялата страна. Ние ще се борим тази болница да съществува. Може би с патерици, с бастуни, с помпички в ръка, но ще застанем пред параламента.”
„То е разруха. То е построено, такава голяма сграда да се съсипе, просто…”.

Репортер: Болничния персонал не помни ремонт от години, но пък затова става свидетел на поетапното разграбване на базата. През годините изчезват чугунените радиатори, продава се и имущество. Заплатите спират. С назначаването на временния управител, но до края на миналата година, когато по сметката на болницата за последно има субсидии.
„Без да имам официален документ най-вероятната причина е запор на субсидия във връзка с постановление 788 от 28 ноември 2014 година.”

Репортер: Задълженията на болницата за долекуване на белодробни заболявания доближават 1.5 милиона лева – длъжници се на ЕРП-то, на доставчици на храна, медикаменти и услуги. Неизплатените заплати се трупат. Повечето са завели дела за стари задължения, но въпреки изпълнителните листи още чакат парите си, а в последните месеци отново живеят на аванси.
„От 15 декември до сега няма никакви преводи, нямаме заплати. За нас няма празници, няма и делници.”
„Вземам пари назаем, за да ходя на работа, иначе няма. Аз пътувам всеки божи ден, от понеделник до петък с влаковете, с бусовете.”
„20 години съм тук и все сме с някаква надежда да се оправят нещата.”
„Погледнете тази сграда на какво прилича, прилича ли ви на болница, в която са се лекували 800 човека тука”.

Репортер: 800-те пациенти в Радунци помни и 75-годишен мъж от Димитровград, който се лекува тук вече 15 години. Но помни и началото на разрухата.
„Ако не бях поместил леглото щеще, нямаше да ме има днес.”

Репортер: В момента за болните се грижат петима лекари и седем медицински сестри. Останалия санитарен и помощен персонал допълва бройката на работещите без заплати до 26. И всички те настояват за ревизия със задна дата. Имат и въпроси.
„Какво ще стане с нашата болница? Кога ще си вземат хората парите – с минало време от 2012-13 година, три месеца от 2014-та, включително и сега защо ние нямаме пари.”

Репортер: Персоналът настоява поне още един здравен министър да посети болничната база, защото през последните 40 години това не се е случвало.

Водещ: Министър Москов, безнадеждно изглежда всичко там?

Петър Москов: Да, в болницата в Радунци всичко е безнадеждно. Едно от първите неща, които направихме, защото те са няколко такива изоставени в годините от времето и от света места, направен е анализ. Този анализ гласи, че пациентите, които досега са се лекували в Радунци, защото те са минимално количество искам да знаете, има възможност да бъдат поети от наистина модерни, смислени лечебни заведения. За болницата в Радунци бъдеще няма.

Водещ: Тъжно звучи за болницата. Туб диспансера във Варна също се обаждат всяка сутрин…

Петър Москов: Не, знаете ли, нека да звучи. Когато за една сграда или за една структура…

Водещ: Добре, сега за туб диспансера във Варна, имаме минута.

Петър Москов: /…/ говорим за това, че НЗОК, тоест вие през вноската си финансирате структури, трябва да финансираме лечението си. След като това лечение е осигурено по-добро, при по-добри условия, с възможност за по-голям консултантски екип, тогава нека не страдаме за структури.

Водещ: За туб диспансера във Варна ни се обажда една жена всяка сутрин, за това, че не изплащат заплати.

Петър Москов: Там положението е сходно.

Водещ: Сходно положение и там. Планира ли министерството въвеждане на задължително видеонаблюдение в помещенията с бебета в болниците? Да завършим с темата, с която започнахме.

Петър Москов: Предстои ми разговор с общността, с научното дружество и с националния консултант, още през тази седмица, по акушерство и гинекология във връзка и с многото въпроси, които гледам, че и ваши зрители задават, за времето, което детето е отделено от майката и прекарва в неонатологията, при какви показания, защо, може ли този период да бъде съкратен, защото веднъж е ясно, че след раждането майката трябва да може да почине, за да бъде адекватна, да си почине искам да кажа, за да бъде адекватна при гледането на…

Водещ: Прозвуча страшно.

Петър Москов: Е, съжалявам. Това е обективно, особено ако раждането е било с оперативна намеса. Тоест ще се опитаме да изчистим тези неща и да ги приведем максимално към европейските практики. Но наистина затова на мен ми е нужен допълнителен разговор със специализираната общност.

Водещ: Бърз отговор очакваме от вас. Въпроса е зрителски преди малко – какво бихте коментирали по темата с кмета на Хасково и това, че сте агитирали все пак за неговия син, който е част от Реформаторския блок и е депутат от Реформаторския блок?

Петър Москов: Аз първо не знам извън сталинска Русия синовете да отговарят за действията на бащите си. Иначе нямах възможност да слушам, чух последните две минути от вашия разговор с кмета. Надявам се, че той е отговорил на въпросите ви. Ако има проблем в неговите отговори, има си институции, които да решат това.

Водещ: И последно. Янаки Дилков пита, докторе, докторе, защо стана министър?

Петър Москов: Знаете ли, един мъдър англичанин беше казал, много е по-лесно да критикуваш отколкото да си прав.

Водещ: С критика или с шега приемате карикатурата на Комарницки?

Петър Москов: Уважавам безкрайно господин Комарницки. Тази карикатура е зловеща и освен това да кажа…

Водещ: Кой е този, който лежи на леглото, пациента ли е или някой друг бихте ударили с шише „Реформа”?

Петър Москов: Много се надявам, че господин Комарницки е имал предвид с това не пациента, а всяка една структура или хора, които считат че здравните вноски са нещо, което трябва да отговаря на бизнес плана на определени лечебници, а не на резултата от дейността свързан с нашето лечение.

Водещ: Министър Москов, гост на предаването „Тази сутрин”.

Сподели в: