Върни се горе

Министърът на здравеопазването в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия  

 

 

Здравният министър Петър Москов ни е на гости. Здравейте и добре дошли. Чудим се дали да започнем с политическите въпроси.

Ако ще започнем с политически въпроси, да се извиня за гласа си. Да кажа, че съм с абсолютната сигурност, че този вирус го получих от вицепремиера Бъчварова и ще проверя какво пише в коалиционното споразумение.

Грип или просто вирус?

Ще видим как е.

Политическият въпрос – споменахте Бъчварова, жена от ГЕРБ. Направо да ви попитам за това, което Борисов каза: „Да вземем да се напънем за жена президент“. Как си представяте вече жената, кандидат президент на ГЕРБ и бихте ли я подкрепили?

Не знам какво има предвид г-н Борисов, но дали ГЕРБ ще излъчи мъж или жена, това може би не е основният въпрос. До президентските избори има доста време. Това, в което съм сигурен е, че в основата на това послание, което излъчва ГЕРБ и Борисов през вчерашния ден, не е пола на бъдещия президент. Още веднъж заявката, че Борисов няма да бъде този кандидат. Нещо, в което аз съм склонен да се хвана на бас с много хора.

За какво точно ще се хванете?

Че г-н Борисов няма да бъде кандидат за президент.

Смятате Вие?

Смятам, че той няма да бъде кандидат за президент и съм готов да се хвана на бас в това студио.

Добре. Той ли ви е обещал?

Не, не става въпрос за обещания. Така считам и казвам, че според мен заявката за жена президент е по-скоро още едно послание в тази посока.

А защо сте толкова убеден? Негови колеги го поощряват публично да го направи като подходяща и правилна кандидатура.

Приемете, че моят анализ говори това.

Анализ… Имаше един друг анализ на Лютви Местан в това студио миналата седмица, много критичен по отношение на „Патриотичния фронт“ и „Реформаторския блок“, част от който сте вие. Той каза: „Това не е закана, не е заплаха, което аз говоря за предсрочни избори, а по-скоро анализ и прогноза, на база на управленската немощ на това правителство.“

И не само – има преяждане с власт от страна на „Реформаторския блок“ на база на непропорционално разпределение между брой депутати и брой министерски постове. И ако говорим със средствата на математиката, да, това е така, изглеждате преяли, вие от „Реформаторския блок“.

Ако аз ви изглеждам преял като част от „Реформаторския блок“, мога да ви поканя тази седмица да прекарате заедно с мен в кабинета ми, там където ще ходя, за да поядете и вие, да видите какво точно ядем. Хубавото в цялата тази работа е, че това, което говори г-н Местан, всъщност, няма значение за управлението на държавата, слава Богу. И много се надявам философията на това управление, част от което е ДПС и БСП да не бъдат част от управленските решения, от лостовете за взимане на решения, било то икономически, било то законодателни, да продължи достатъчно дълго, за да може страната да се оттласне от безвремието, в което е в момента.

Последните години, когато ДПС заговори за предсрочни избори, то те се случват. Ще има ли избори през есента на настоящата година, когато така или иначе са и местни избори?

Местни избори ще има.

Това е ясно, а предсрочни парламентарни?

А за всякакви други сценарии, резултатът отново не идва или няма как да дойде от желанието или нежеланието на ДПС, а ще дойде като резултат от дейността на правителството и възможността това мнозинство да се запази стабилно.

ГЕРБ може ли да ги провокира?

Трябва да има причина да го направи.

Има ли?

Мисля че проявихме достатъчно здрав разум и го показахме. Той по-малко или повече от недобронамерени хора беше тълкуван като компромис и наяждане и не знам още какви термини, но всъщност това беше здрав разум. Здрав разум да може да направиш нещо, което е стабилно и започва да генерира някакъв резултат.

И правите ли го? Каква себеоценка имате?

Правим го.

Доволен ли сте от присъствието си в кабинета?

Персоналното ли присъствие?

Да, и изобщо за РБ.

Аз знам, че това, с което аз се занимавам върви по плана за действие на коалиционното споразумение и на правителството.

След малко за здравните детайли, всъщност за ресора ви. какъв нов орган се е създал, за да няма публични скандали или нещо като съвет на коалицията. Не сме разбрали за това, аз прочетох във вестника, не беше… Това е някакъв орган между ГЕРБ, РБ, АБВ, който да стикова, какво?

Вероятно визирате идеята за Съвета за развитие. Наистина, а и начинът, по който се развиха събитията от края на миналата година, свързана с идеите за промяна в пенсионното законодателство.

Скандалите, направо да кажем.

Добре. Аз не ги наричам скандали, наричам ги поука от това, че липсва платформа, върху която общо да координираме политиките си и след това да излизаме с обща или най-малкото да сме изказали всички аргументи.

И какво има сега – някаква нова структура?

Ще се структурира такъв съвет – за развитие, който наистина ще дава поле за много тесни разговори, там където е нужно и експертни разговори.

Кой влиза от реформаторите?

Е, това е в процес на…

Ясно.

Въпросът е философски, не кой влиза.

Не разбирам – какво, ще се минава през този Съвет за развитие и след това ще има публично обявление за намеренията, така ли? Нещо като цедка ли, преди да стане публичен скандал?

Не, цедка. А защо трябва да става публичен скандал?

За да не става.

Трябва да има платформа, върху която идеите на различните по специфики, по натюрел, а и често пъти по политически виждания съставни части на мнозинството, да могат да стигнат до общи тези. И това е добре, а не е проблем.

Здравните теми – ТЕЛК-овете, ще ги махате, ще ги закривате, така ли е? Ставаме свидетели отново на неразбирателство и очевидно на… между коалиционните партньори.

По никакъв начин не ставаме свидетели на неразбирателство. Аз мога да потвърдя това, което казва министър Калфин – докато цялата система от промяна на трудово-лекарската експертиза не е готова, завършена, естествено, че ще продължава да съществува сегашната. Тоест подкрепям това, което каза министър Калфин, за това, че хаос, дупка, луфт празно поле в системата на ТЕЛК няма да има. А иначе, нека да кажем къде е проблемът. Всъщност в момента резултатът от работата на т.нар. ТЕЛК е следния: когато вие имате нужда от бърза и качествена трудово-лекарска експертиза, вие нямате възможност да я получите. В момента това нещо е свързано с пренасочване след половин година, една година, включително и повече. Второ, тогава, когато такава лекарска експертиза е получена, хайде да кажем по-мекия вариант, тя не задължително съответства на вашето здравно състояние, а по-скоро е предмет на някаква социална придобивка, отколкото резултат от ваше реално страдание. Тоест двата параметъра, по които трябва да оценяваме ефективността на тази система, вашата удовлетвореност като хора, които не дай Боже имат нужда от това, и това, че системата осигурява контрол върху начина, адекватността на харчене на публични средства…

Как да става? Защото това е тормоз.

Сега ще ви обясня. И по двата параметъра тази система е фалирала. Как да го променим? Проблемът първо е свързан с това, че в момента в закона пише, че трудово-лекарска експертиза на вас могат да ви дават лекари, които се занимават само с това, само с трудово-лекарска експертиза. Тук е моят въпрос – защо? Ако аз съм лекар със специалност, с определен трудов стаж, специалист примерно по очни болести, какъвто беше примерът с пациентката, и държавата, и Лекарският съюз са ми дали правото аз да диагностицирам, да изследвам, да лекувам, да оперирам, след това да контролирам развитието на това общо заболяване, аз да не мога да ви издам и удостоверение, което казва, че вие сте определена степен инвалид вследствие на това заболяване. Каква е причината? Такава причина няма. Тоест казваме следното – няма нужда от сложни комисии. Има нужда от това всеки български лекар специалист с определен ценз и с определен трудов стаж, да може да получи това право и задължение.

И да става бързо.

И да става бързо.

Господин Москов, само че сега има сериозни сигнали, на места потвърдени, и се подкупват цели лекарски комисии, за да може да бъде издаден документ.

Тоест, когато казваме как решаваме проблемите, нека да вървим едно по едно. Тоест решението на проблема е вие да не чакате някаква специализирана комисия, съставена от някакви хора, които трябва да работят само това. Нека да ви кажа, че предишното решение от началото на миналата година, предишната философия на управление е била такава – директорите на болниците са получили нареждане да намерят още хора, за да имат ТЕЛК. Откъде да ги намерят?

Ако от един лекар зависи, няма ли да се улесни корупцията наистина?

Начинът, по който вие бързо получавате своето решение и то е с ясната експертиза, това се решава по този начин. А след това начинът на контрол над това нещо е свързан с това, че първо, арбитриращият орган на всеки един от тези лекари с възможност да издава ваша трудова експертиза, ясно следи и контролира това нещо. Той се занимава само с това. Вади статистическа извадка от количеството хиляди хора, които са преминали през тази експертиза, прави повторно изследване и след това при повторно разминаване, тоест, ако се върнем в случая с очните, при положение, че там пише, че вие имате огромна степен късогледство, а при контрола се окаже, че вие виждате като сокол, там вече може да бъдат под предмет правата ви на лекар, а не това дали ще продължите да работите в ТЕЛК.

Ако се злоупотреби.

Да. В тази връзка обща работна група между Министерство на здравеопазването и Министерство на социалната политика, изследваме опита от други държави. Но философията е тази. И второто нещо, което трябва да се направи – лекарите трябва да бъдат освободени от това да казват нещо различно, от това в какъв процент вашето здраве е увредено.

Само че трябва да направите нещо и за това да няма таксиметрови шофьори с ТЕЛК за слепота.

Да. Социалната придобивка е предмет на индивидуална социална анкета. И това е втората част от философията на тази реформа. В момента тези ТЕЛК-ове казват така: ние диагностицираме реално или не вашите страдания. Реално или не ваше страдание. Ще се опитам да го кажа, моля чуйте ме. Оттам нататък ние ви даваме 50 лева билет за трамвая или инвалидна количка и ви казваме: стой си вкъщи. Смисълът на ТЕЛК-овата експертиза и смисълът на социалните придобивки след това са връщането в обществото. А не това ние да кажем, че сме свършили работа, дали сме на калпак на всеки едно и също. Защото аз мога да имам 60% инвалидност, защото имам тежък сърдечен порок, а вие – защото сте жертва на тежка катастрофа. Ние имаме различни потребности. Тоест разделяме медицинската експертиза от социалната придобивка за вас.

Кога ще стане това? Като срокове кога, кога, кога ще бъде реализирано така чудесно, както звучи?

В момента в Министерство на здравеопазването тече финализирането на юридическата обосновка на това лекари, отговарящи на определени критерии, да могат да дават трудово-лекарска експертиза.

Благодаря Ви, че въпреки проблема с гласа, бяхте наш събеседник и отговорихте на въпросите ни. Петър Москов, гост на предаването по актуални теми. Благодаря.

Сподели в: