Върни се горе

Интервю с Петър Москов, министър на здравеопазването – 20.11.2016 г. за предаването "Тази неделя", БТВ

Водещ: Мой гост е, както вече Ви обещах, министърът на здравеопазването във втория кабинет на премиера Борисов, д-р Петър Москов. Здравейте.

Петър Москов: Тук е много важно, както Вашите колеги артикулират, в оставка. Освен това, да направя лека препратка с предишния Ви репортаж. Видях хора, хора, които вече някак си съм убеден, че няма да бъдат сред нас само след дървен кол, някъде…, как беше по тези филми, за вампирите и зомбитата? Добро утро.

Водещ: Е, добро начало, за добро утро. Сега, за вампирите в политиката ще си поговорим. За това съм Ви поканила. Но, ударно, силно начало очаквам от Вас за ваксините. Имате ли покана, да се явите следващата седмица в следствието?

Петър Москов: Да, имам.

Водещ: Кога?

Петър Москов: В понеделник.

Водещ: Утре?

Петър Москов: Да.

Водещ: В колко часа?

Петър Москов: А, не мога да Ви кажа, следобед.

Водещ: Така. Страхувате ли се, д-р Москов, че ще се превърнете в обвиняем, заради бартера с ваксините с Турция?

Петър Москов: В какво ще се превърна, аз не знам. В смисъл, аз не знам каква е причината, за какво искат да говорят с мен от тези органи? Мога да кажа…

Водещ: Наистина ли там не пише, на бележката, за какво Ви викат?

Петър Москов: Не. Знам само, че половината състав на министерството в последните 5-6 месеца беше на…, как се нарича това, разпит, въпрос…, не знам, не знам терминологията на тази система, свързано с финансовата част на двете дарения, когато Турция дари на България един вид ваксини, България дари на Турция друг вид ваксини.

Водещ: Ето, тук е…

Петър Москов: Аз искам да кажа следното, аз не искам да се бъркам в работата на която и да е било от властите. В крайна сметка…, какво беше там…, модел, в който прокуратурата нещо искат, търси, намира.

Водещ: Сиреч, като са Ви поканили, ще отидете?

Петър Москов: О, разбира се.

Водещ: Така.

Петър Москов: Само да кажа следното, това, в което аз съм убеден. В тези времена, преди колко става…, две години, държавата, министерството, аз, като министър, сме защитили държавния и националния интерес, първо, като гарантиране на имунизационния календар и второ, като финансови стойности на държавата. За гарантирането на имунизационния календар  вече всичко се изговори и е ясно. Няма и съмнения в това. А от гледна точка на това, дали бюджетът е ощетен или…, как се казва, или не от това нещо, само ще кажа, че България е изнесла, т. е., е дарила ваксини БЦЖ, на стойност малко над 300 000 лв. и е получила дарение, на стойност над 3 милиона.

Водещ: Т. е., няма финансова щета за държавата ни?

Петър Москов: Категорично. От това единствените губещи в този момент бяха определени фармацевтични фирми.

Водещ: Кои?

Петър Москов: А, не зная. Тези, които не са се явили на търг, два пъти. И по този начин са поставили под…, как да кажа, под заплаха, не, ами под реален срив, имунизационния календар на държавата. Първата задача на един министър на здравеопазването е да гарантира тези основни неща. В състояние на бежанска криза, хора, които идват от къде, ваксинирани с какво носят и т. н., възможността българските деца да не бъдат ваксинирани и по този начин или по този начин предпазени от тези болести…, това, ако не го бях направил, тогава щеше да има причина да бъда притеснен или наистина да има причина някой да ме обвинява за нещо. А сега, аз наистина не знам за какво става въпрос. Ще чуя.

Водещ: Добре. Това ще обясните утре, в следствието.

Петър Москов: И така. Но, пак казвам, аз знам за себе си, държавният интерес е защитен, както по отношение на гаранцията на имунизационния календар, така и от финансова гледна точка.

Водещ: И ще задам един въпрос, тъй като много майки ни гледат в момента, Ви гледат, мен, няма никакво значение кой ме гледа, опасни ли бяха тези ваксини за здравето на децата?

Петър Москов: О, за Бога, категорично – не. И аз мисля, че този разговор беше приключен още тогава. Тези, които развиваха тази теза, Господ ще ги съди. Но, аз пак казвам, и на базата на изявленията на…

Водещ: Не, защото в част от…, как да кажа, социалните медии, се разпространяват едни призиви за доживотен затвор за Вас? Именно, защото ваксините са били опасни за децата.

Петър Москов: Не. Това нещо беше ликвидирано като дискусия още тогава. И аз мисля, че безвъзвратно доказахме това нещо. На базата на това, как изглежда изявлението, тогава, на прокуратурата, защо започва това разследване, то е във връзка с финансовите параметри на двете дарения. Т. е., моля още веднъж, да е ясно: По никакъв начин не е имало дилема, дискусия или съмнение, относно качеството, произхода и ефекта на ваксините. И това, и в момента, никой не поставя под съмнение.

Водещ: Добре. Приключихме с ваксините. Нещо да искате на г-н Цацаров да кажете?

Петър Москов: Добро утро.

Водещ: Добре. Това е чудесно. Прави ли Ви впечатление тази активност на прокуратурата, сега, кабинетът като падна? Или, да не си правим грешни изводи?

Петър Москов: Какво да Ви кажа? Аз, с встъпването си в тази длъжност, преди две години, понеже не съм наивен човек, аз знам къде съм влязъл, защо съм влязъл, каква беше  и продължава да е системата,срещу която трябваше да се опълча. Искрено се надявам, че това е някакъв финален етап от изчистването на всякакви…, как да кажа, политически интриги, около действията и в тази сфера на правителството.

Водещ: Хайде, за политическата интрига, д-р Москов, която вчера заплете Вашият колега ген. Атанас Атанасов. Той казва така: Трима министри от вече бившия кабинет – Вие, Меглена Кунева и Божидар Лукарски, сте отишли при премиера Борисов, много преди да сключите, реформаторите и ГЕРБ, споразумение за управление, и сте се цанили за министри. Сега ще цитирам: „Тримата бяха взети като заложници. Станаха наемници, така че Борисов да овладее Реформаторския блок”, казва Атанасов. Сега, наемник ли сте, цанил ли сте се с Борисов да бъдете министър? Разказвайте, каква е истината? Защо се смеете? Това е сериозно.

Петър Москов: Вие убедена ли сте, че това е нещо смислено, като тема за разговор. Наистина, питам, ако Вие сте убедена…

Водещ: Казва го генерал Атанасов.

Петър Москов: Не, не, това, кой го е казал, не значи, че е смислено, нали така? От моя гледна точка, въобще не е смислено. Първо, да кажа, че Наско Атанасов няма как да знае тези неща, защото не е участвал в тези процеси. Още повече, да кажа, че моето име до последния момент не е било в някаква тема за разговори, до момента, в който аз бях един от хората, от името на Реформаторския блок, който да води тези преговори с ГЕРБ, с там… Патриотичния фронт и всички останали. Имаше списък, от страна на Реформаторския блок, с имена на министри, в който моето име не беше. Това са факти. В последния момент нещата се развиха по друг начин и аз не съм водил…

Водещ: Кой трябваше да бъде министър на здравеопазването?

Петър Москов: О, не мога да кажа. Не мога да кажа. В последния момент, когато нещата се промениха и моето име беше поставено на масата, аз съм излязъл от тези преговори, защото няма как да водя преговори, в които моето име участва, защото считам, че това е конфликт на интереси. Т. е., идея за цанене, за предаване и за всичко останало, тя е лишена от смисъл. Но тук, знаете ли, отиваме до по-сериозен разговор. Причината и смисълът за участието в политиката. Ако причината за участието в политиката е да излизаш и с по-голям и по-малък апломб да викаш по телевизионните и радио студията, или в парламента: Мафия, престъпници, убийци…, добре. Ама, това и Вие можете да го правите, без да сте кандидат за политик или народен представител. Или всеки един от Вашите зрители.

Водещ: А бе, други неща бих правила, ама няма значение.

Петър Москов: Нали? Идеята да участваш в политиката е свързана с това, да можеш да промениш нещо, да въведеш собствените си идеи, идеите на политическата си сила в действие.

Водещ: Добре. Хайде сега, за да не става такъв монолог, дълъг…

Петър Москов: Не, само да кажа, да кажа още едно изречение, г-жо Марчева. Усилието да правиш политика, е усилието да намериш мнозинство около тезите, които политическата ти сила иска да станат дневен ред на държавата. Другото е занимание…

Водещ: Г-н Москов, Вие дълго ще бъдете малцинство в политическия живот…

Петър Москов: Винаги политическата традиция, на която аз съм член е била, е и ще бъде малцинство, г-жо Марчева. Усилието и смисълът е…

Водещ: В този смисъл, т. е., Вие винаги сте обречени да търсите по-големия и по-силния, за да му бъдете коалиционен партньор?

Петър Москов: Това не е обреченост, а това е правене на политика. Хората, които стоят зад идеите, които олицетворява Реформаторският блок, в лоши дни са около 200 000, в добри дни са около 300 000. И това не е въпрос на политически послания, не е въпрос на социология. То е въпрос на демография. Казвам го като човек, който е правил 10 години кампаниите на тази политическа традиция. От тази гледна точка, усилието е, тези 300 000 души да бъдат представени през собственото си политическо представителство не така, че аз да изляза по телевизията и да крещя: Убийци, мафия, престъпници…, а да има пет неща, за които тези 300 000 души и техните представители обединяват в политическо мнозинство представителите на още 1 милион и това става дневен ред на държавата. Това е политика. Другото е шикал.

Водещ: Кажете ми тогава, за Бога, защо правите всичко, имам предвид Вие, Реформаторският блок, за да намалите тези, между 200 000 и 300 000 души, които са константа, да ги намалите на 50 000? Що за очарование, политическо, намирате в това, да отблъсквате хората, които, априори, са готови да гласуват за Вас?

Петър Москов: Ако питате мен, аз не намирам нищо, нито смислено, нито очарователно в това нещо. Спомнете си, че Реформаторският блок се роди като поука, от резултата на отделните партии на традиционната, да ги наречем, десница. Когато на едни избори, 2013 г. ,ДСБ получи 3 процента, СДС – 2 процента, ДБГ и те 2 процента, много е вероятно някой да счита, че е по-силен от другите в този фон, но това е игра на пясъчника. От нея нещо не следва, като политика, за държавата. Да загърбиш това усилие, да докажеш пред хората, пред  избирателите си, че не си си взел поука от този опит, то е грозно. Освен това, нека да кажа следното, то не е просто грозно. Какво искаш, какво би искал да направиш, какви са светлите ти цели, като правиш едно или второ нещо, общо-взето няма значение, ако резултатът от целите ти е реалната възможност БСП и ДПС да се върнат в управлението на държавата. Защото това е резултатът от това, което и Реформаторският блок правеше през последните две години.

Водещ: Ще се случи ли това сега? Ще се върнат ли БСП и ДПС на бял кон, като управници на държавата?

Петър Москов: Аз затова казвам, че целта на моето занимание в следващите месеци ще бъде силен Реформаторски блок, който само заедно, с трайна коалиция, със силен ГЕРБ, би могъл да направи единен фронт, дясноцентристки, срещу тези, които от днес, преди да са се явявали на избор за парламент, говорят за това, че ще променят данъчна система, ще правят всички неща, които са правили винаги, когато са във властта. Аз съм против това.

Водещ: Само ми дефинирайте, какво значи Реформаторски блок.

Петър Москов: Реформаторски блок, значи Реформаторски блок. Това, което е учредено 2014 г., краят, и трябва да бъде развивано, укрепвано и…

Водещ: Ама, как развивано и укрепвано, то се руинира? Ето, г-н Радан Кънев… Междувпрочем, какви са отношенията Ви с Радан Кънев, лидерът на ДСБ?

Петър Москов: Какви да бъдат? В последно време не сме се чували.

Водещ: Е, това щях да питам. Говорите ли си, обсъждате ли политическия живот в страната? Вие сте член на ДСБ, то е лидер.

Петър Москов: Последният път, когато се чухме с Радан, беше на рождения му ден.

Водещ: На рождения му ден, който е бил, кога?

Петър Москов: Нека да кажа нещо друго.

Водещ: Ама, това са важни неща. Защото Вие ми говорите за Реформаторски блок. Аз Ви казвам, че ДСБ не иска да е част от Реформаторския блок.

Петър Москов: Знаете ли, това, г-жо Марчева, наистина не са важни неща.

Водещ: Напротив, важно е. Важно е, какво е Реформаторски блок.

Петър Москов: Не. Какви са моите отношения с Радан, какви са отношенията на Божидар Лукарски с Николай Ненчев или нещо такова, това не е важно. Това, че сме превърнали лични отношения в залог за това, тази част от България да има собствено, единно, смислено и участващо в управлението политическо представителство, е престъпление. Нека да кажа следното: Кой каква собствена идея има, за собственото си политическо развитие, мен не ме интересува. Въпросът е, че не може да се превръщат тези 300 000 души в заложник на междуличностни конфликт. Вижте какво направиха патриотите, колкото и да ми е странна тази формация, около която те се обединиха. Те бяха хора ,които...., там, Валери Симеонов, Каракачанов, Сидеров, другите, там, които участват в тази формация, те се биеха в студията, физически. Биеха се, замерваха се. В един момент, тези хора, които ние говорим за тях, че те са странни, крайни и т. н., те се обединиха. Получиха изключително добър резултат на изборите и техните политически тези ще бъдат валидни за България. Ако някой иска…

Водещ: Не искам да говорим за другите партии. Аз Ви разбирам…

Петър Москов: … ако някой иска тезите на Реформаторския блок да бъдат валидни за България, тогава разказът – кой на кого е симпатичен и кой с кого си говори, не е валиден.

Водещ: Валидно… За мен е изключително важно…

Петър Москов: Въпросът е, привържениците на тези политически партии и целият кръг от хора, които счетат, че това е нужната политическа алтернатива на България, да бъдат единни.

Водещ: Г-н Москов, преди месеци аз съм правила интервю с Вас, като зам.-председател на ДСБ и Радан Кънев, като лидер на ДСБ, и Вие бяхте колеги, приятели, партньори, чудесен тандем. Нали това беше тогава целта на интервюто?

Петър Москов: Така е. Каква е била целта, не знам.

Водещ: Ето затова, за мен е изключително важно, ако днес Радан Кънев беше в това интервю, за какво ще си говорите с него? Какво ще му кажете на Радан Кънев, който подготвя нов политически проект? Вие ще бъдете ли част от новия проект на Радан Кънев?

Петър Москов: Не.

Водещ: Защо – не?

Петър Москов: Защото аз съм физически уморен и умствено контрапункт на идеята, че всеки две години някой може да прави нещо ново и различно с целите за това, че сега, този път, щяло да бъде последен път майка и баща. Нека да кажа следното: Аз съм един от хората, които създаде с ръцете си Реформаторския блок, както преди това съм създал Синята коалиция. Ако всяко това нещо е обречено на разпад, обречено е на някакви личностни амбиции и емоции, тогава то просто ще се разпадне. Аз ще положа усилия Реформаторският блок да остане, да се стабилизира и да бъде консервативната, възрожденска алтернатива. Това е.

Водещ: Но, г-н Москов, според мен, ако Вие имате наистина толкова радикално различни виждания с Радан Кънев за това, накъде да върви Реформаторския блок, накъде да върви ДСБ, честната позиция е да напуснете ДСБ. Какво правите в ДСБ?

Петър Москов: Първо, нека да кажа, че тезата на ръководството на ДСБ не е задължително да бъде теза на всички членове на ДСБ. Ако за различно говорене в една партия следва изключване, интерниране на семейства и нещо такова – о`к. Но, нека да не говорим затова. Тук проблемът…

Водещ: Извън иронията е важно…

Петър Москов: Не, няма ирония, разбирате ли? Защото сме го докарали до някакви такива глупости. Вие разбирате ли, ние говорим за това – вчера се изправя Корнелия Нинова и казва: Ние ще променим данъчната Ви система. И не е това предметът на нашия разговор, не е предметът на това, какво, като политическа алтернатива се противопоставя на това нещо, Вие ме питате какви ми били отношенията с Радан? Кой се интересува от това?

Водещ: Проблемът е, че… Кажете ми, как да се противопоставите Вие, на Корнелия Нинова?

Петър Москов: Когато има единен и силен Реформаторски блок, и когато до него има единен и силен ГЕРБ.

Водещ: Как Вие се противопоставяте на Корнелия Нинова, когато Трайчо Трайков, д-р Москов, събира 230 000 души?

Петър Москов: Да.

Водещ: Ама, Марешки събира двойно повече. Извинявайте, на кого се противопоставяте? На Корнелия Нинова? Ама, не можете.

Петър Москов: Затова казвам, това е проблемът. Ако от едната страна се оформят някакви популистки алтернативи, начело с БСП, която, нещо там се връща и ще бъде алтернативата, това, което сме ние, като политическа традиция, то трябва да бъде заявено, единно, смислено. И да престанат боричканията, в рамките на това, кой, каква…, разбирате ли, кой, колко по-смислена десница е? Това е отделен дял от психопатологията. В последните 15 години сме на това дередже и сме минали през Виденов, Първанов и още хиляди неща, точно заради това. Защото, когато германският народ, в последните десетилетия е узрял за това, че дясната му представа за управлението е голям партньор и малък партньор в трайна, десетилетна коалиция, това води стабилност и предвидимост на държавата. Ако ние, в рамките на това партньорство, първо, не го приемаме и второ, се стремим взаимно да се унищожаваме, в рамките на това партньорство, тогава печелят БСП и ДПС. Ако това е нечия цел, както и да е. Между другото,  мога ли да Ви попитам аз пък Вас нещо, защото някак си така…, аз Ви поставям къде е проблемът, който ще очаква нацията, Вие ме питате за междуличностни отношения – защо няма радост, бе? Аз не я виждам тази радост.

Водещ: Радост, от какво, д-р Москов?

Петър Москов: Нали имаше лява опозиция, дясна опозиция, извънпарламентарна опозиция, неправителствени организации… Това правителство и това управление беше ужасно, страшно, лошо, мафиотско и т. н. Е, няма го. Падна, подаде си оставката. Защо няма бурна народна радост?

Водещ: Имате предвид, хора по улиците, с цветя и знаменца ли?

Петър Москов: Имам предвид, представителите на политическите партии, които доведоха до падането на управлението.

Водещ: Може би хората тайно се радват вкъщи, бе, д-р Москов. Пият си ракията и си викат: „Наздраве. Падна …, няма кабинет”.

Петър Москов: Тайно се радват вкъщи? Чудесно. Ако някой представител на десницата тайно се радва вкъщи за това, че в момента ние имаме възможността хората да говорят или политиците да говорят за промяна, в лицето на БСП и ДПС, тези хора по-добре да си останат вкъщи.

Водещ: Така. Две минути, равносметката Ви като министър. Пак ще спомена името на Радан Кънев, който казва, че до голяма степен, Вие, министрите на Реформаторския блок, включително и Ваша светлост, сте провалили Борисов, защото не сте били коректив на премиера, а сте му „клякали”. За какво „клекнахте” на Борисов?

Петър Москов: Това е…, знаете ли… Последно, за да завършим тази част от разговора. Това е херостратовско занимание, след като всичко най-лошо, което можеше да се случи в последния месец, се случи. Разумните хора сядат, правят си преоценка на това къде са сгрешили, къде е моментната им емоция, представа за морал или нещо друго, е довело до лош резултат и си казват: Хайде да ви дим, как ще конструираме това нещо по-добре, по-смислено, по-единно. Вместо това, отново оттам започват да идват обвинения, обиди, лъжи.

Водещ: Ама, това е лидерът на Вашата партия, това е партията, в която Вие членувате. Аз не членувам в ДСБ, разбирате ви, Вие сте член.

Петър Москов: Малко ми е омръзнало да се занимавам с лидери. Много лидерства, пък няма кой да върши работа. Но, това е обидно. И освен, че е обидно, в персонален план, то е самоубийствено, в политически план, от гледна точка на това, което предстои на България, като политическа перспектива, отново казвам, БСП и ДПС. А иначе, ако ме питате за двете години, като…

Водещ: Да.какъв здравен министър бяхте? Сега, да направим кратка равносметка…

Петър Москов: А, това няма да кажа аз.

Водещ: …пакетите, как да кажа – „богат-беден”, различните пакети, останаха за светлото бъдеще, данък „Вредни храни” не въведохте. Какво друго не успяхте да въведете…? Сега, пръстовите отпечатъци вървят, но много… тегаво. Извинявам се, че употребявам тази жаргонна дума.

Петър Москов: Защо да е тегаво?

Водещ: Защото нямам близък, познат, далечен, който просто да не влиза днес в болница и който това, с отпечатъците, да не му се е получило. Винаги има някакъв провал. Нещо се случва и Вашите колеги, лекарите казват: Сега не става, ама ще стане след две седмици.

Петър Москов: Вижте, нека да кажем следното, към момента, от 1 ноември, до сега, когато задължително болниците приемат пациенти по този начин, има 670 000 пациенти, граждани, които са се регистрирали в системата. От тях има под 300 отказа, на български граждани. 670 000 са регистрирани в системата. Идентификацията е ключ към електронна система. По начина, по който Вие имате карта и я вкарвате в банкомата. Без нея банкоматът Ви е безполезен. В държава, в която електронната идентификация е масова, за целия български народ, няма да има в рамките на това десетилетие, помнете ми думата. В системата на здравеопазването ние въведохме секторен идентификатор, който е с 100-процентото покритие, без хората да похарчат нито един лев от джоба си или пък бюджетът да извади 1 лев. Цялото усилие струваше около 400 000 лв., на Касата. А, какви са финансовите параметри на това нещо, т. е., какво изтичане на пари ще баражира, това е въпрос на по-нататъшен анализ. Но, първо, това овластява мен и Вас, като пациенти. Второ, това дава възможността, след като вече имаме този ключ, оттам нататък… и сега започват тестовете на електронната рецепта и на електронното направление, което за пациентите е безспорно облекчение, за лекарите – отхвърляне на цялата бумащина и безхартиена работа. А иначе, отново казвам...

Водещ: Добре, за това спор няма.

Петър Москов: Казах го и в миналото ми гостуване тук, тя… един апарат, едно устройство, само по себе си, то не е проблем и не е решение. То е технология, която или можеш да използваш, или не.

Водещ: Добре, това, мисля че стана ясно.

Петър Москов: И проблемът не е в нуждата от това, да има електронна идентификация, а в начина на организиране на това нещо. Дали някой е против това, дали някой цял живот така си е вървял, без значение. Но, нека да кажа две неща, защото ме питахте за…

Водещ: Добре. Тъй като трябва да приключваме, последен въпрос. Наистина, реформата, която Ви е яд, че не въведохте, че не можахте да стигнете до нея?

Петър Москов: Това, което направихме беше довеждане на разходите на Касата до степен на ефективност. И аз много мога да говоря, може би в някои следващо предаване. Тук ще бъдем в изборна кампания. Между другото, знаете ли, изключително интересен е моментът за приемане на бюджети, на държавата, на Касата, на ДОО, в период изборна кампания. Всякакви неща можете да чуете. Но, това, което не успяхме още да направим, на 70 процента сме готови, то е остойностяването на дейностите в болничната помощ и разделянето на заплащането на работещите от ишлемето, от количествения показател.

Водещ: Да, това е нещо много важно.

Петър Москов: Но сме, до голяма степен, готови с анализ, с конкретни цифри. Всеки следващ екип ще има възможността да го направи.

Водещ: Добре. На финала, моля Ви за отговор – да или не, ако Ви поканят в следващ кабинет, без значение служебен или някакъв друг, като министър на здравеопазването ,ще приемете ли или не?

Петър Москов: В служебен кабинет аз не бих могъл да участвам, защото твърдя, че за да има реална промяна, зад тази промяна трябва да стои политическо мнозинство. И пак Ви казвам, това е целта на заниманието, да… Тук да се върна, обвинение за това, че всъщност за първи път от създаването си и ДСБ, и партиите от Реформаторския блок, всъщност прилагат на практика политическите си програми, това било лошо за някой, е глупаво. А иначе, да, в момента Касата работи от името на пациентите, да, в момента ефективността на парите, които се харчат е много  по-висока, да, имаме параметри на система, която оттук нататък е стабилна и има прогноза да не фалира. Заварихме фалирала Каса, заварихме Каса, която обслужваше лобизма, а не интересите на своите вложители.

Водещ: Добре, о`к.  Благодаря Ви за този разговор.

Петър Москов: Нали е о`к?

Водещ: Да, о`к е, да. Така е. Ако това сте го направили, наистина е о`к. А пък утре ще сте една от новините, нали знаете, в утрешния ден? Така, че успех Ви пожелавам, в Столичното следствие, когато и да е поканата Ви. Това беше д-р Петър Москов.

 

Сподели в: