Върни се горе

1 Ноември 2014

Интервю на министъра на здравеопазването за предаването „Тази събота“ на БТВ
 

Водещ: Така, добро утро отново. Здравейте, радвам се да ви видя. Няма да губим време, продължаваме с министъра на здравеопазването, д-р Петър Москов. Здравейте, г-н министър. Много ми е драго да ви видя.

 Д-р Петър Москов: Здравейте на вас и на вашите зрители.

 Водещ: Тъй като подозирам, че ще говорим за много тежки, много сериозни, може би твърде неприятни неща в здравеопазването, айде малко с усмивка да започнем. Нещо симпатично – разбрах, че по времето на първото заседание на МС във вторник премиерът Борисов е казал така – ако Петър Москов, д-р Москов успее да усвои едни 100 млн. от европейски програми, ще му сложа портрет на входа на МС. Амбицира ли ви това да си свършите работата, да усвоите 100-те млн. европейски пари? Пък току-виж се появил и ваш портрет на входа на МС.

 Д-р Петър Москов: Добре, нека да започнем с тази тема. Аз първо бих бил щастлив, ако направя някакви неща, заради които портретът ми да седи някъде. Но не е това целта на заниманието. Да обясним на зрителите контекста на нещата. От част европейските програми, заради изключително лошо управление през последната година и половина България ще загуби много пари.

 Водещ: Колко много?

 Д-р Петър Москов: Относителното число го знам. Но ще оставя тъжната привилегия да съобщи окончателния баланс на вицепремиера Дончев. Но наистина са много. Правят се и в момента всички усилия част от тези пари да могат да бъдат оползотворени. Тези пари, за които говори премиерът Борисов, са част от тези пари, които България или може да усвои в момента, или безвъзвратно ще загуби. Към октомври месец екипът на моя предшественик, министър Ненков, когото поздравявам, започва работа по усвояването на тези пари. Моят екип продължава тази работа с яснотата за цялата спешност и за цялата нужност. Заради кратките срокове, понеже поради политически немуъкаетлък, това нещо е изпуснато и месеци, и месеци са вървели без отчитане на това, че става въпрос за големи пари.

 Водещ: Така. И сега какво се случва?

 Д-р Петър Москов: Тези пари трябваше да бъдат усвоени до 10 декември. Това е изключително ... малък срок, от гледна точка и на законодателните, и на процедурите на Брюксел. И единствената възможност беше пред МЗ да се закупи уникална апаратура, която е уникална, има един-единствен производител и не минава през тежките процедури на ЗОП, които траят с месеци. Екипът на министър Ненков започна това усилие, денонощен труд е бил в последните седмици на неговия екип, това продължи и в първите седмици на моя екип. Като този екип беше разширен с хора от МРРБ, с личното участие на вицепремиера Дончев.

 
Водещ: Тоест да разбирам, че шансовете тези пари все пак да бъдат усвоени и да имат портрет в МС се уголемяват?

 
Д-р Петър Москов: Сега ще ви кажа защо тези пари няма да бъдат усвоени, и ще ви кажа защо пък целите, за които бяха предвидени тези пари, ще бъдат ...

 
Водещ: Сега, носите ми папка. Дайте да отваряте папката, защото това е като пушката, която трябва да гръмне.

 
Д-р Петър Москов: Това усилие изискваше ние като общност да бъдем обединени около това, че България има нужда от високотехнологично медицинско оборудване – такова примерно, за което българските граждани ходят по 100 човека на месец в Турция. Екипът се беше спрял върху закупуването на апаратура – кибернож, гаманож и т.н. Тоест е т.нар. роботизирана радиохирургия, заради която българите ходят в Турция. Отново повтарям, за да се случи това, ние трябваше да имаме яснотата, че първо има висока медицинска необходимост за това нещо, и второ, това е уникална апаратура.

 
Водещ: И какво се случва?

 
Д-р Петър Москов: Бяхме абсолютно спокойни, защото нашите национални консултанти, тоест 4-ти месец тази година са дали следното становище „че представените приложения не показват, че съществува повече от една система за работизирана радиохирургия, освен кибернож”. Моля да покажете това нещо.

 
Водещ: Така, това е, което сте болднал с ...


 Д-р Петър Москов: Това, което е зачертано с жълто.


 Водещ: С жълто, така.


 Д-р Петър Москов: А сега същите тези хора, от които трябваше експресно становище за това, че ние имаме законовите основания да отидем на това българите да не ходят в чужбина, а да остават тук и да се лекуват, пише, че в заключение те считат, че не е целесъобразно да се харчат тези пари за тази апаратура.

 
Водещ: Така ли?

 
Д-р Петър Москов: Така пише там.


Водещ: А за какво е целесъобразно?

 
Д-р Петър Москов: На разговори вчера в МС от средите на нашите национални консултанти беше изразено мнението, че в момента в България съществува възможност тези хора да не ходят в Турция, а да се лекуват тук. Това означава, че аз бих могъл да дам на прокуратурата цялата Комисия за лечение в чужбина. Защото българската държава е дала над 1 млн. евро само миналата година за лечението на нашите граждани точно с тази апаратура, която според тези национални консултанти...

 
Водещ: Ами, направете го. Какво ви пречи?


Д-р Петър Москов: Знаете ли, когато се върнах в МЗ, първата работа, която трябваше да направя, беше да подпиша заповедта, в смисъл да одобря решението на Комисията за лечение в чужбина трима наши български граждани само вчера да отидат на тази терапия в Турция. Ако ...


Водещ: Моля ви накратко – извода от това?


Д-р Петър Москов: ... трябваше да основа на това, аз трябваше да откажа тези граждани да отидат в Турция и да ги пратя в една от тези болници, които имат особената претенция, че могат да правят същото това в България. Само че тези хора, тези трима души, тримата души, за които ще подпиша разрешение в понеделник, не са виновни заради частния интерес на определени медицински специалисти, които са забравили какво е медицина и са отишли в полето на бизнеса. Но ...

 
Водещ: Вкарайте прокуратурата, ако това ви стиска.

 
Д-р Петър Москов: ... това означава следното, че тези пари за здравеопазване, този документ, изпратен от националния ни консултант по лъчелечение, че тези апарати не са нужни на България свежда до нула денонощните усилия на екипа на министър Ненков и моя. Но това е лошата новина. Тоест тези пари за здравеопазване в оперативната програма на този етап са безвъзвратно загубени.

 
Водещ: С други думи, портрет ваш в МС няма да има.


Д-р Петър Москов: За портрета – не знам. Но това, което направихме вчера на съвместно заседание с вицепремиера Дончев и с управляващия програмата министър Павлова – България ще има тези апарати. Първият апарат, започва процедура по една друга програма на ЕС и ще бъде монтиран в болница Св. Иван Рилски. По същество документите за подаване на това нещо ще бъдат направени още следващата седмица. Там има и готов екип от кадри, които да се занимават с това нещо. Още нещо, вторият апарат, защото цялата гама, заради това, за което нашите хора ходят в Турция, 100 човека на месец отиват там, разбирате ли, ще бъде, ние ще се явим заедно с министър Павлова и министър Дончев на комисията, която оценява развитието на програмата и ще защитим нуждата в началото на следващата година допълнително такива пари за такава апаратура да бъдат взети. Тогава подобни становища, които пречат единствено много бързо във времето да се помогне на българските пациенти, няма да бъдат от значение. Какво ще прави екипът на ...


Водещ: Нали вярвате обаче, г-н министър, колко врагове си създавате с този стил на работа, ако това решите, че това е вашият стил на работа.


Д-р Петър Москов: Аз искам всички да знаят следното – всеки, който е забравил, че медицината е занимание за това да се помага на болните и слага друг приоритет, ще бъде мой враг. Нека да имам такива врагове.


Водещ: Очаквахте саботажи в МЗ, координирани при това? От кого? Къде смятате, че ще ви ударят, кой ще ви удари?


Д-р Петър Москов: Вижте, системата, администрацията функционира по начин, по който и бъде зададено темпо. Има хора и позиции, които определено не вършат работата си. Да кажем, работа на МЗ в областта на усвояването на европейските проекти и в областта на координацията с другите звена, които работят с това, е била под всякаква критика. И това е години наред. Работата по контрола върху начина, по който се случва мониторинга на качеството, на реалното оползотворяване на публичните пари в болниците също е под всякаква критика. На всяко от тези места ще има промени.


Водещ: Сега, само да ви кажа, че въпреки всичко казано дотук от вас, мисля, че вие можете, имате шансовете да бъдете един успешен министър. Сега портрет не съм подготвила, но ви обещавам вашата снимка да я дам на премиера Борисов, ако вие наистина постигнете успех, въпреки съпротивата във вашите средни, на която ще се натъкнете, и ако той си държи на думата, ще си сложи снимката на един успешен министър в кабинета. Обаче при какви условия вие бихте си сложил снимката на премиера Борисов във вашия кабинет?

 
Д-р Петър Москов: Аз в моя кабинет това, което ще направя в понеделник, не ми остана време просто една седмица е, че ще заменя част от наистина прекрасните картини, които висят във всеки един кабинет и във всяка една администрация, с едни големи флип-чартове, по които заедно с екипа ми пишем, защото се надбягваме във времето. Аз съм поел ангажимента пред бюджетната комисия, пред която защитавахме заедно с директора на Касата и с финансовия министър актуализацията на бюджета за 2014, че при внасянето и при защитата на бюджета за 2015 г. за здравеопазването, тоест бюджета на министерството и бюджета на Касата, екипът ми, респективно правителството ще влезе с ясен календар на мерки – законодателни, нормативни и стъпки, които трябва да се осъществяват, които да гарантират, че следващата година няма да се стигне до същото нещо, че здравеопазването не е система, която без яснота – защо българските граждани не се лекуват по-добре, по-качествено, нямат по-висока удовлетвореност генерира 400-500 млн. лв. дефицит на годишна база. Подкрепата и на министър-председателя и на целия МС за това за мен е от възлово значение за това къде коя снимка стои. Към момента единственото, което мисля да приведа извън флип-чартове в кабинета е един плакат на Арсенал, лондонския плакат на Арсенал, взимащ Купата на панаирните градове.

 
Водещ: Г-н министър, съжалявам, ама имате ли човек, имате ли доверие на министър-председателя? Имате ли доверие, че той ще бъде ваш гръб в изключително тежките реформи, които ви предстоят да направите, които никак не са популярни, които няма да се харесат на всички?


 Д-р Петър Москов: Нямам причина да нямам доверие. Имам доверие в това, че извървяхме съвместно и с ГЕРБ, и с другите политически партии, които формират мнозинството много труден път. Всяка една от политическите партии даде компромис, даде ...

 
Водещ: Вярвате, че Бойко Борисов ще ви бъде гръб в трудни моменти?

 
Д-р Петър Москов: Аз вярвам, че успехът или неуспехът на това мнозинство и на това управление ще бъде успех или неуспех на всички. Аз вярвам, че ясно разписани с ясни цели стъпки във всяка една от важните за реформирани сфери биха били не просто отговорност, а чест за извършване от всяко правителство. Аз вярвам, че това мнозинство може да проведе важните за България реформи. Това е свързано с изпълняване на обективни неща. то си е чек листа. Вие сами може да видите ...

 
Водещ: ...

 
Д-р Петър Москов: Ако тръгне да скърца, то ще има конкретен причинител. Нямам причина да мисля, че конкретният причинител може да бъде г-н Борисов.

 
Водещ: Между впрочем...


 Д-р Петър Москов: Тоест да, имам доверие, че ще работим в МС и в мнозинството като екип.

 
Водещ: Защо Меглена Кунева не ви вярва? Защо от нейната партия...

 
Д-р Петър Москов: Вие говорите за декларацията на ДБГ?


 Водещ: Говоря за ДБГ, която твърди, че има високо равнище на недоверие между част от партиите в РБ. Как е възможно вие да имате доверие на доскорошния си политически опонент, днес премиер Бойко Борисов, а Меглена Кунева, която е вицепремиер в това правителство открито ви казва „ама чакайте, ние си нямаме доверие”.

 
Д-р Петър Москов: Там, в тази декларация се твърди, че първо си нямаме доверие, и второ, че изборът на единно ръководство на съюза, тоест яснотата, че съюзът е цял, единен, върви към все по-голямо обединение трябвало да следва след реформи. Да видим какво ще стане от реформите. Понеже казахте да започнем с усмивка. Може би, не знам какъв е часът, но помните ли вица за една жена, която искала развод, защото след четиригодишен брак, понеже била женена за комунист, а той й казвал – още утре ще го направим, останала девствена.

 
Водещ: Това беше много грубо, много грубо. Ужасно беше това.

 
Д-р Петър Москов: Не знам колко е грубо и колко не е. Но да кажа ясно, аз считам, че всеки един процес, който спира или намалява убедеността на обществото или на самите нас около това, че блокът е единна структура, с единно ръководство, така както сме го разписали още преди изборите и както сме се явили с ясното доверие в един друг, че правим това, това не е просто разказ за взаимоотношения между партии, които не касаят някак си хората. Аз приемам това нещо като саботаж срещу възможността излъчените от блока министри да извършат реформите. Защото за мен, като министър на здравеопазването, излъчен от блока, част от това така или иначе сложно мнозинство, зад реформите, които трябва да проведат, да се проведат за мен и за МС, който ще ги защитава, е нужно ясно мнозинство с ясни цели. А не хора, които твърдят, че си нямат доверие. Ако са си нямали доверие, да са преценили това преди изборите. Моля, наистина моля този разговор да бъде затворен сега. Ако някой на някого няма доверие, това означава, че хора като мен, като проф. Танев, като Божидар Лукарски, като самата г-жа Кунева няма да могат да направят усилията си, няма да имат парламентарно мнозинство, което стабилно да седи зад посочените от тях реформи. Това е сигналът, който се дава с такива декларации към българските граждани. За мен това е контрапродуктивно и наистина се надявам това да спре. Всякакви вътрешнопартийни боричкания всъщност означават провал на целите на нацията, а не на балансите вътре в блока. И това е сериозно. Защото ако зад мен няма ясно мнозинство дори в собствената ми политическа сила, какво остава за сложното мнозинство, което конструира подкрепата на парламента.

 
Водещ: Как в сряда ще седнете..

 
Д-р Петър Москов: Как може да си позволяваме подобни декларации, кажете ми.

 
Водещ: Кажете ми как ще седнете в сряда на МС и ще се гледате очи в очи с вицепремиера Меглена Кунева? Ето това не ми е много ясно.

 
Д-р Петър Москов: Откровено и ясно, както съм се гледал досега. Всички тези неща ние сме ги говорили. За мен е абсолютна изненада, абсолютно необяснимо. Няма причина да излизаш с подобна декларация, разбирате ли. Това е друг дневен ред, някакъв различен от обществения, от реда на мнозинството, от записания в програмните ни документи. Човек си има доверие, когато изпълнява решенията си. Ние имаме решение да отидем на конгрес и да изберем там единно ръководство на конгреса. Ще го направим така или иначе.

 
Водещ: Сега, тъй като имате хиляди избиратели, но имате пък милиони потенциални пациенти, хайде със здравеопазването да продължим. Искам заедно с вас да изгледаме един репортаж – репортаж от Националната кардиологична болница, която е заплашена от разруха. Като разруха разбирайте и в буквален, но и в преносен смисъл. И ще ви помоля след това да коментираме.

 
Д-р Петър Москов: Да. Вчера и единият от апаратите за ЕХК е дефектирал.

 
Водещ: Ами, хайде да видим.

Репортаж: Лекарите в Детската кардиологична клиника се шегуват, че познават пациентите си още преди да ги познават родителите им. Такъв е случаят с Бахри.


Доктор: Ние искаме да ви кажем с д-р Лазаров, че сме включили Бахри в програмата за сърдечна операция.

Бахри има смело сърце. Първата операция претърпял само шест дни след раждането.


Майка: Казаха, че трябва да оперират. Иначе няма да живее, ще умре.

Едната камера на сърцето липсва, но лекарите ще направят така, че да го приспособят за пълноценен живот.


Доктор: ... ние сме направили много такива операции и много от пациентите ни са много добре.

Здравната каса не прави разлика дали оперираният е голям колкото Бахри или възрастен човек. Лекарите обясняват, че това води до хроничен недостиг на пари и до драматичен недостиг на кадри. Предупреждават, че вече не могат да поддържат европейското ниво на клиниката. Дават много примери, като тези апарати, които се използват от 86-а година. След вярната служба ще бъдат бракувани, защото вече не се произвеждат резервни части.


Д-р Стоян Лазаров: Ние сме като пожарна. Пожарната стои, може цяла година да 
няма нищо, но тя е там, функционира, хората дават смени и е готова. Ако я няма и има пожар, какво правим.


Доктор: Някак си се въртим в един омагьосан кръг и затова бием камбаната.

За да имат хората със смели сърца мечи.


Майка: Доктор да стане.


Репортер: Да помага на другите деца.


Майка: Да.

 
Водещ: Така, г-н министър, ще ви помоля да отговорите на въпросите на нашия зрител, и тук съвсем откровено ще кажа приятел не само във Фейсбук, г-жа Нери Терзиева, която вероятно познавате, по повод това, което току-що видяхме с вас. Тя пише – 13 хил. лв. от НЗОК за операция на мъничко детско сърчице, но 200 хил., пак от там за стент на хора над 85 г. Кой се опитва да противопоставя живот на живот? Кой изземва ролята на Господ? Д-р Москов, уважаеми министре, знаете ли, че детските сърдечни хирурзи, които ни останаха се броят на пръстите на едната ръка. Защо мислите, че бягат от България? Само заради едната заплата ли? Грешите.

 
Д-р Петър Москов: Знам това, знам и болката на г-жа Терзиева. Здравей, Нери. Тя не е просто нейна, тя е на всички нас. И тук, хайде да се върне пак за разказа какво значи тази помпозна, може би изгубила съдържание в годините дума реформа. Когато говорим за здравеопазване и от това произтича отговорът ми и на този репортаж и на г-жа Терзиева, и на всеки един от зрителите, който има да пита това същото – когато говорим за промяна, ние трябва да знаем какви са целите на тази промяна. Екипът на министерството, МС и мнозинството ще базира тази промяна на ясни цели. Тези ясни цели са свързани с промяната на ясните, пипаеми показатели за това какво се случва с нашето здраве – това са детска смъртност, смъртност около раждането, майчино здравеопазване, обща смъртноност, продължителност на живот и инвалидизация. Когато поставим тези неща като ясен приоритет, но той не е приоритет, просто защото ние отчитаме, че най-много страдаме от това, а и като ясни механизми, като падащо меню от това приоритети на Каса, приоритет на профилактични програми на министерство, работа в доболнична и болница помощ, тогава ще бъде ясно защо и по каква причина държавната политика, провеждана и през Касата, трябва да има първостепенен ангажимент тези неща да се случват. Защото ако си поставим за цел постигането на средноевропейските норми, отново казвам, на живот, на детска смъртност, на всичко това нещо, това означава, че във всеки един индивидуален случай като на малки Бахри ли беше, това се отразява върху него, върху възможността за лечението му и върху възможността за наистина политически удар от страна на функциите на държавата върху това, от което мрем най-много, боледуваме най-много като общество. Това ще бъде ясна система от реформи, които ние ще защитим и не знам кой ще застане. Тоест отговорът е нещата трябва да бъдат поставени на принципна основа, за да не решава някой, както ...

 
Водещ: Ок, трябва да приключваме

 
Д-р Петър Москов: И ще бъдат...

 
Водещ: ... трябва да приключваме. Като че ли темата за доверието се оказа някак водеща в нашия разговор. На финала, не е тайна, нека да си го кажем, по-скоро публична тайна е, че сте в конфликт със сестрата на премиера Борисов, д-р Красимира Иванова. Искам да чуем едно изречение от това, което тя каза за вас преди да станете министър, преди да бъдете номиниран, избран. И съвсем кратък коментар на финала.


Д-р Красимира Иванова: Самият господин Петър Москов, който може би също се е устремил към поста министър, не знам, въпреки ...

 
Водещ: Така ли ви се струва?


Д-р Красимира Иванова: Ами, така ми се струва. Той е толкова агресивен, толкова напорист. Начинът, по който той постъпи, когато аз се явявах на конкурс, той беше човекът, д-р Петър Москов, който постави въпроса за конфликт на интереси. След това каза, че брат ми не бива да бъде министър-председател. И аз питам, защо така трябва да се говори. Това е все едно, че в една болница идва един специализант, току-що завършил медицина, идва да специализира в една болница и започва да дава акъл на ...


 Водещ: ...


Д-р Красимира Иванова: ... на професора.

 
Водещ: Единственият въпрос, който мен ме интересува от това е – може ли конфликтът ви със сестрата на премиера да минира отношенията и доверието, за което говорихме в началото на разговора, което имате вие с премиера?

 
Д-р Петър Москов: Искам да кажа нещо много ясно, нямам, не съм имал и не виждам причина да имам конфликт с д-р Иванова. Имал съм ясно и принципно становище за това, че има определени житейски ситуации, в които човек трябва да вземе самостоятелно решението си – дали изпада в конфликт на интереси и дали определени негови ...

 
Водещ: Тя се оплакваше от политическа репресия по времето на конкурса за Шейново. Политически репресирахте ли д-р Иванова?

 
Д-р Петър Москов: Вижте, не може да има политическа репресия в Софийска община, където има пълно мнозинство на ГЕРБ, политическа репресия извън това мнозинство. Аз мисля, че тогава се стигна до смислено решение. Ще ви кажа един пример. Пак казвам, това не е конфликт с г-жа Иванова. Не е оценка за нейни качества. Аз безкрайно уважавам, имал съм много разговори с нея. Надявам се ще продължим ...

 
Водещ: Думи на извинение към нея смятате ли, че трябва да поднесете?

 
Д-р Петър Москов: Аз пак казвам, не съм я обидил или наранил с нещо, за да й се извинявам. Ще ви кажа пример...

 
Водещ: Добре.

 
Д-р Петър Москов: Не, нека да кажа. Това зависи как хората виждат света. Моята майка преди много години беше министър на културата. Имам братовчед, за който хората, които разбират, твърдят, че е не лош режисьор. Той се казва Стефан Москов, хората му викат Теди Москов. Във времето, в което моята майка беше министър на културата, Теди не си позволяваше да минава по пресечките около Министерството на културата. Въпрос на разбиране.

 
Водещ: Защо? Не харесваше майка ви?

 
Д-р Петър Москов: Моля?

 
Водещ: Не е харесвал майка ви?

 
Д-р Петър Москов: Не. За да не бъде обвинен в това, че по семейна и роднинска линия получава някакъв тип облага. Въпрос на разбиране.

 
Водещ: Така. Добре. Безкрайно ясен отговор. Добре, благодаря ви. Само кураж и успех мога да ви пожелая оттук-насетне, защото работата ви никак, никак няма да е лека.

 
Д-р Петър Москов: Благодаря ви.

 
Водещ: Успех. Снимката на Борисов да си я задържа ли или да ви я дам?

 
Д-р Петър Москов: Оставете и двете снимки.

 
Водещ: Двете снимки тук да стоят? Добре, ок. Успех и да надскочите себе си – това ви пожелавам. Това беше министърът на здравеопазването Петър Москов.

 

Сподели в: