Върни се горе

Д-р Мирослав Ненков – служебен министър на здравеопазването, в интервю за предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия

07.08.2014 г.

Водещ:
Добро утро и на добър час да кажем на Мирослав Ненков - новият здравен министър. Здравейте.

Мирослав Ненков: Добро утро. Благодаря. 

Водещ: Не е новак, не е аматьор, каквито заглавия се бяха появили квалификации за служебното правителство, защото най-малкото е бил и в предишното служебно правителство, като зам.-министър. Видях, че вчера сте казали, че Бързата помощ е приоритет. Доскоро имаше протести. Това ли е наистина първото, което ще направите? 

Мирослав Ненков: Да, това е едно от…

Водещ: И кое, всъщност за Бързата помощ?

Мирослав Ненков: Тя е приоритетна област, към която ще бъде привлечено моето внимание и на моя екип. За два месеца нямаш да направим екипите 60 в Бърза помощ - това трябва да е ясно. За два месеца генерално няма да преструктурираме Бърза помощ. Аз ще проведа срещи с ръководството на Бърза помощ. Ех, как звучи - ще назнача работна група. Наистина ще се срещна с ръководството на Бърза помощ и с колегите от Бърза помощ. 

Водещ: Има ли пари да вдигате заплати или нямате пари да вдигате заплати?

Мирослав Ненков: Дълбоко се съмнявам, че ще има пари. Не знам още, защото не съм получил отчетите от дирекцията в министерството. Тази информация ще я имам, предполагам, до края на седмицата. Дали ще вдигнем парите в Бързата помощ, сега няма как да отговоря. Ако мога с моите действия някак си да успокоя колегите в Бърза помощ, това за мен ще бъде достатъчно. Бързата помощ е първият контакт на хората със здравната система в ситуация, която е крайно екстремна за самите пациенти. 

Водещ: Въпрос на живот и смърт.

Мирослав Ненков: Този контакт е изключително важен. Дори да не е въпрос на живот и смърт, пациентът си го изживява като такъв, дори да не е толкова медицински страшен. Така или иначе, хората са уплашени, притеснени и те очакват помощ. Когато не я получат заради забавяне, тях не ги интересува защо се е забавила линейката. Уплашеният човек по правило може и да е агресивен. Към кой ще е агресивен? Към първия, който види. 

Водещ: Лекарите.

Мирослав Ненков: Примерно. 

Водещ: Колкото са останали там.

Мирослав Ненков: Примерно. Сега представете си, ако вие имате днеска 12 повиквания и от 5 от тях ви напсуват, това трудно се преживява. 

Водещ: Колко линейки и екипи всъщност са в София - 11, 12, 13 от нужни към 60?

Мирослав Ненков: Много са малко. Точно днес не знам колко са, но от този порядък са екипите, които се въртят през деня. Днес ще се срещна с шефа на Бърза помощ - днес, буквално след като приключим с вас, и следващият път, когато ме поканите, ще имам точна информация. 

Водещ: Сега, не знам дали ще имате информация за една интрига, която от вчера се развъртя в електронното издание на „Труд“. Вчера беше публикувана информация, вечерта: Таня Андреева махнала шефа на „Пирогов“ две седмици преди да си тръгне. Това е показала справка в Търговския регистър. След точката за освобождаване на проф. Стоян Миланов, Андреева разписала в заповедта му да се изплати обезщетение за неспазения срок на предизвестието, съгласно договора му за управление. Твърди се, че имало събиране на Съвета на директорите на „Пирогов“ и че на 4 август за изпълнителен директор бил избран доц. Христо Цеков, който е началник на Трета хирургическа клиника. Самият проф. Стоян Миланов вчера, потърсен от „Труд“, е казал: „Официално никой нищо не ми е съобщавал, не знам какво се случва“. Има ли мистерия около това кой ръководи „Пирогов“ в момента? Ще кажете след малко, защото продуцентът Иван Христов е успял да набере и имаме на линия самият проф. Стоян Миланов. Добро утро. Вие шеф ли сте на „Пирогов“ или не?

Стоян Миланов: За момента да, тъй като няма официално отписване на така наречения „нов“ Съвет на директорите. Поне аз не съм получил 
никаква информация, тя не е сведена до мен. 

Водещ: А знаете ли, дали има заповед за вашето освобождаване, или и това не знаете, подписана от Таня Андреева?

Стоян Миланов: Разбрах за това протоколно решение на един министър в оставка, което е направено на 23-ти. Аз разбрах за това вчера.

Водещ: От кого, от нея ли?

Стоян Миланов: От моя юридически отдел. Не, аз не съм имал разговори с ексминистъра. 

Водещ: Благодаря ви. Т.е. чули сте, че има ваше освобождаване, разбрали сте случайно от юрист, но вписване на тази смяна в 12 без 1 в търговския регистър не знаете да има?

Стоян Миланов: Не, не знам за такова нещо и се надявам това да не се случи, разбира се. 

Водещ: Благодаря ви. Това беше достатъчно. Самият министър знае ли кой е шеф на най-известната болница в България за Спешна помощ „Пирогов“?

Мирослав Ненков: Министърът ще разбере веднага щом пристигне в министерството.

Водещ:
Има ли такъв сюжет? Вие разбрахте ли, че има мистерия?

Мирослав Ненков: Да, разбрах, но от обаждане. Не съм видял документи. На този въпрос мога да отговоря много точно, след като се прибера в министерството и след като помоля съответните колеги да приготвят отчет, за да видя документите. Вчера ми беше първият ден в министерството, в който се опитвам да подредя къщата. Това е наистина въпрос, който ще проверя. 

Водещ: Слух има и за плевенската болници. Все още нямате информация, дали…

Мирослав Ненков: Документи не съм видял. Такива смени едва ли са безпричинни. Може да са правилни, може и да не са правилни, не знам. Нека да видим.

Водещ: Даже не разсъждаваме правилни или неправилни, а фактът, че самият човек не знае. Начинът е странен, ако има такова нещо. 

Мирослав Ненков:
Не е хубаво, не е хубаво.

Водещ: Ще проверите допълнително.

Мирослав Ненков: Разбира се. Това е „Пирогов“ и Плевен са възлови болници, как?

Водещ: Да, знам, затова ви питаме. Дъх не можете да си поемете, проблемите са много. Актуализиран е все пак бюджета поне на НЗОК. Да се надяваме, че няма да има спиране на ток и използване на стъклени спринцовки за многократна употреба и такива апокалиптични ситуации в българските болници. 

Мирослав Ненков: Няма да има. 

Водещ: Обаче, пък, днес четем от вестник „24 часа“, че е налице в момента и се случва гавра с над 2,3 милиона българи – огромни опашки в здравните каси, възрастни хора с бастуни, редят се на гишета, защото се сменял някакъв код, както пише „24 часа“. Предполагам, че ще прехвърлите към здравната каса основно, но за какво става въпрос и може ли по такъв… За болни хора става въпрос – струпват се, няма въздух, наблъскани са пред тези гишета. Това нещо нужно ли е да се случва? 

Мирослав Ненков: Всяка една болест има международни класификация и тя е с цифрички. Допускам, че е сменена някаква такава цифричка. 

Водещ: Това обясняват – трицифрен код се сменя.

Мирослав Ненков: Да, която цифричка трябва да се допише или да се смени в книжката. По какъв ред го прави това НЗОК и, което е немаловажно, от кога се прави? Това е много важно, защото ако е почнало в началото на юли и трябва да свърши до края на август за 1 милион човека, е изключено да стане технически. Но ако е започнало от миналата година и 1 милион човека са чакали цяла година, за да си направят в последния момент промяната на кодовете - това също не го знаем, това само си го обсъждаме като вариант. Че кодът може да бъде променен примерно от джипито, когато изписва лекарствата - не знам какви са им наредбите и правилата на НЗОК. Крайно неприятно е, разбира се, това е ужасно - болни хора да чакат, да се редят, да се бутат. Това е отвратителна работа.

Водещ: Ето, тук пише, че през 9-те гишета на касата във вторник са минали 1050 човека, записват си номерца. Вчера в 11:00 часа хората са си вземали номера от 380-ти нагоре, за да се доредят. Това са болни хора помещението е малко, няма въздух. Поне такова е описанието в „24 часа“ за софийската здравна каса. Може ли здравното министерство нещо да направи? Промяната не била възможно по електронен път, твърди се тук. В кой век сме?

Мирослав Ненков: Не съм се срещнал все още с д-р Тодорова. Предвидил съм го. Това е едно от нещата, които ще обсъдим, очевидно, за да бъдат облекчени тези хора. На мен ми звучи наистина лесно, ако делегират права на джипитата, на общопрактикуващите лекари, които така или иначе се срещат с всичките тези хора, изписвайки им лекарства - те да променят този код. Не знам дали не е в нарушение с някакви техни правила и наредби на касата. 

Водещ: Ще проверите тепърва. Кажете за какво здравеопазване си мечтаете и си представяте вие, в рамките на реалното, и за тези кратки дни до следващите избори, в които сте служебен здравен министър, какво реално можете да направите вие? Най-много са се сменяли здравни министри в последните правителства. 

Мирослав Ненков: Така е. 

Водещ: При ГЕРБ четирима се смениха. Проблемите си остават. Винаги се стига до недостиг. Защо така? 

Мирослав Ненков: Защото тази система на здравеопазването е страшно тежка, изискваща огромен ресурс, който ние нямаме възможност да го запълним. И казвайки „ние“, имам предвид нашето общество и нашата икономика. Аз продължавам да твърдя, че нашата здравна система за парите, които се инвестират в нея, не работи лошо.
 
Водещ: Парите ли са малко или лошо се разпределят?

Мирослав Ненков: И парите са малко, и лошо се разпределят. За един излекуван пациент в западния свят се плащат една купчина пари. За един излекуван пациент в България се плащат една шепа пари. На този фон ние имаме нелошо здравеопазване. Дадох го този пример многократно, ако вашите зрители си направят труда да се позаинтересуват от хората, които са им близки как се лекуват в западния свят, към който ние се стремим с широки крачки, ще разберат, че те получават там качествена помощ, но след четири месеца чакане. Тук повечето хора, живеейки по големите градове, защото има такава тенденция на преместване на хората към големите градове, от днес за утре може да ги прегледа професор. Това в западния свят е невъзможно. 

Водещ: Ще се опитате ли да проверите целесъобразността, начина, по който се разходват парите? Имах личен повод да видя как един страхотни лекари… Ето, за „Пирогов“ стана дума. В детска коремна хирургия например самото отделение е старо, нуждае се от ремонт. Вчера чета на сайта на една от пациентските организации, например, че със заповед на министъра на здравеопазването на Националния център за здраве и анализи - там са администрация - са отпуснати за ремонт 180 000 лева, за спешен ремонт. Работещите там са казали, че въобще не е критична ситуацията с помещенията. Това е сградата, на която пише „Центърът по хигиена“. И си задавам въпроса защо докато обясняваме, че трябва да се актуализират парите за здраве, че няма пари, веднага първото място, където се прави ремонт, са някакви кабинети на чиновници? Не подценявам условията им наш труд, но видях къде лежат болни деца, в какви условия като стаи и като помещения. Това ли е най-важното – Центърът по хигиена да се ремонтира в последния момент, в 12 без 5? 

Мирослав Ненков: Затова сте прав, за това, което казвате за парите. Но дупките, които трябва да се запълнят, са безброй много. Парите са много малко. 

Водещ: Въпросът е кой откъде почва? 

Мирослав Ненков: Откъде се почва – ето, това е въпросът. 

Водещ: От Центъра по хигиена.

Мирослав Ненков: Детската хирургия на „Пирогов“, доколкото имам информация, е ремонтирана и трябва да се оборудва. Парите за оборудване - това е без да съм видял документи - парите за оборудване били преведени на „Пирогов“, специално говорим за детската хирургия. Аз там имам лично отношение към детската хирургия…

Водещ: Има гръдна, коремна и така. 

Мирослав Ненков: Цялата болница „Пирогов“, цялата Първа градска болница, цялата болница… която се сетим, има нужда от такива ремонти. В крайна сметка, насочването на пари към едно звено, примерно да кажем детската хирургия на „Пирогов“ - с вас сме абсолютно на едно мнение, че щом става въпрос за деца, не се коментира. 

Водещ: Това трябва да е приоритет.

Мирослав Ненков: Точно така. 

Водещ: А не Центърът по хигиена. Някак си нехигиенично изглежда. 

Мирослав Ненков: Ще подскочат колегите от Центъра за хигиена, които са 12 човека в една стая без климатик по цял ден.

Водещ: Не, то не е срещу тях.

Мирослав Ненков: Ще подскочат колегите, примерно казвам, от Уурологичната клиника на еди-коя си коя болница, където пациентите лежат по осем човека, с една тоалетна на етажа, където персоналът има една тоалетна за 25 човека. Така че откъдето и да се тръгне, винаги ще има някой, който да не е доволен, защото няма пари, няма пари. 

Водещ: Вие защо се навихте в такава ситуация, в която няма пари? Ако имаше пари е лесно – отиваш и почваш да режеш ленти наляво и надясно.

Мирослав Ненков:
Разбира се, и то е много хубаво тогава, много е престижно. 

Водещ: Има фотографи…

Мирослав Ненков: Да. Това за втори път го казвам - аз го приемам като мой дълг. Бях поканен, бях избран, съгласих се. Поемам риск, аз разбирам - в личен план поемам риск, защото вероятността да бъда подложен на всякакви такива гнусотии, интрижки, е много голям за мен в личен план. Поемам го този риск. Идвам с чисто сърце и не идвам да изляза с две нови жилища от Министерството на здравеопазването, а идвам с моите мънички усилия, за мъничкото кратко време. Де да знам, една трошичка да преместя е добре дошло. 

Водещ: Добре, да изброим още малко от тези трошинки. Спешната помощ е приоритет. Друго какво може за два месеца в условията с недостатъчно пари да се направи по-добре - по-лесно, реалистично? 

Мирослав Ненков: Ако наистина има такава смяна в последната секунда, без някакви сериозни мотиви на директори на възлови болници, това е едно земетресение в нашата система. Т.е. ето това е, тук моята функция - да успокоя разтресените постове в Министерството на здравеопазването.

Водещ:
Обратимо е това, което е минало в 12 без 1 - в 12 и 1 ще бъде поправено? 

Мирослав Ненков:
Абсолютно всичко е обратимо. Нямам информация защо, как, какво се е случило по документи. На такава позиция съм, че трябва да говоря само с доказателства. Нямам на този етап, когато имам…

Водещ:
Вървим към финал. Много се дискутира - ляв премиер на дясно правителства. Вие имате ли катаклизъм с това нещо или някакъв дисонанс?

Мирослав Ненков:
Аз лично?

Водещ:
Да.

Мирослав Ненков:
С проф. Близнашки се запознах преди няколко дни. Страшно симпатичен мъж е. Аз не съм политик, нямам политически амбиции. Аз се възприемам по-скоро като човек от професията, който се опитва нещичко да направи.

Сподели в: