Върни се горе

27 септември 2013, д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването, в интервю за предаването „Денят започва” на БНТ
 
 
Водеща: Ще има ли достатъчно пари за скъпоструващите лекарства, ще има фалирали болници до края на годината? В следващите минути ще си говорим за здравеопазване със здравния министър Таня Андреева, която е наш гост вече.

Водещ: Само едно напомняне към зрителите ни. Очакваме вашите въпроси към здравния министър във Фейсбук, има доста въпроси, натрупани на стената ни в Туитър, ще ви ги задаваме в течение на разговора.

Водеща: В началото да започнем със сценката и със сюжета, който се разигра вчера в Народното събрание след спорен кворум. Вие бяхте поканена заедно с премиера Орешарски и други представители на кабинета в зала, каква е вашата оценка за това, което се случи в пленарна зала?

Таня Андреева: Аз лично смятам, че отношението, което опозицията имаше, беше абсолютно несериозно. В крайна сметка това беше един вот на недоверие, който беше внесен от тях, това е една парламентарна процедура, която всяка опозиционна партия може да използва, за да изрази своите аргументи против дадена политика, водена от правителството.

Водещ: Има ли страх от нов вот на недоверие? Имаше закана през тази седмица за това, че следващият вот на недоверие през близките месеци ще бъде с тема здравеопазване.

Таня Андреева: Вижте, след всичко, което се случи, за мен всеки следващ вот ще бъде просто несериозен. Още повече имайки предвид какво наследство получи този кабинет и макар че на ГЕРБ много им отива да бъдат в опозиция, аз ги призовавам все пак да не забравят, че съвсем доскоро те бяха управляваща партия, която имаше пълно мнозинство.

Водеща: Да видим сега какво се случва в сферата на здравеопазването, кажете ни има ли болници, които ще фалират до края на годината?

Таня Андреева: Има болници, които са практически във фалит, това не е от вчера. Типичен пример е болницата в Стара Загора, която още от миналата е било ясно, че едно е едно декапитализирано дружество, на което просрочените задължения, само просрочените, са повече, отколкото е балансовата стойност на това лечебно заведение.

Водещ: На други места? За университетските болници имаше опасения.

Таня Андреева: Ами аз следих държавни болници, чиито дългове са в обществен размер на 320 милиона лева, като просрочията са близо 90 милиона лева. В това число искам да кажа, че не влизат основни болници, които са ведомствени. Това е Военна болница, МВР болница, Транспортна болница. Така че общите задължения на болниците, които са се натрупали в последните четири години, са повече от половин милиард лева.

Водеща: Един от спасителните пояси, които предлагате за справяне с дълговете на държавните болници, е това да се заплаща различно на различните болници. Какви ще са критериите и как ще се определя това?

Таня Андреева: Мерките, които ние в момента разработваме и заедно, разбира се, с екипите, които ръководят лечебните заведения, ще включват много повече от това. Първо всяка болница ще трябва да представи собствен план за действие с цел укрепване състоянието на лечебното заведение от финансова гледна точка, а ангажиментът на държавата ще бъде да се погрижи за тези болници, които са структуроопределящи и през които минават повече от 80 % от пациентите. Това са университетските, областните болници, общинските болници, защото всъщност това е грижата на държавата. Това, което по-специално като правила ще се разработи, т.е. ние вече работим заедно с представители на НЗОК, защото всъщност те разплащат дейността в лечебните заведения, а не Министерството на здравеопазването, първо да бъдат въведени ясни критерии, по които лечебните заведения ще сключват договори с касата.

Водеща: Какви ще са те, знае ли се вече? Изработват се?

Таня Андреева: Изработват се. Истината е, че ние тука ползваме помощ от Световната здравна организация. Защото за съжаление живеем в условия, в които колкото и добри предложения да се дават, те винаги се изкривяват през погледа на опозицията и след това влизаме в един обяснителен режим, който е абсолютно неефективен.
Водеща: Така е, но в крайна сметка…

Таня Андреева: Това, което предлагаме ние, болниците в заведени от нивата на компетентност, които имат, да имат различно разплащане по съответните клинични пътеки. Т.е. ако за едно заболяване се прави диагностика с високотехнологична апаратура, да кажем със спецскенер, изследването ще има една цена, ако се прави само с тестове или ядрено-магнитен резонанс, или рентгенова апаратура, ще има друга цена. И това е нормално, тъй като скъпата апаратура…

Водещ: За увеличаване на броя на договорите за лекари как ще стане това?

Таня Андреева: Да, и в момента то е записано. Знаете ли, ние се оказва, че имаме нелоши закони, просто те не се спазват и не се контролира тяхното изпълнение. И в момента в закона ясно е разписано, че изпълнител по клинична пътека може да бъде специалист, който е на трудов договор, основен трудов договор, в определено лечебно заведение. В момента обаче какво се получава, и това е допуснато да се случва в годините, една диплома обикаля през пет-шест болници. Явно колегите работят в една или в две като допълнителен трудов договор.

Водещ: Т.е. хаос усещате видим.

Таня Андреева: Пълен хаос. Пълен хаос. Истината е, че в каквато и посока да се обърна, е хаос.

Водещ: Кой го е допуснал?

Таня Андреева: Това са проблеми, натрупвани с много години. Най-страшното обаче е, че в последните четири години дали заради смяната на министрите на здравеопазването толкова често или заради некомпетентност, не мога и аз още да си изясня този въпрос, фактически нищо не се е правило в здравеопазването. То е оставено да се движи на собствен ход, но когато една система не се управлява, обикновено в нея настъпва хаос.

Водещ: Има една критика от шефа на Лекарския съюз г-н Райчинов, че всеки нов министър всъщност предизвиква смяна на директорите в болниците и това е причина за този хаос.

Таня Андреева: Ами, знаете ли, ако някоя болница не работи както трябва, съвсем нормално е да бъде сменен екипът, който я управлява. Защото очевидно до момента, в който е бил, нищо не е направил.

Водещ: В този смисъл има ли чистка от ваша страна, има критики, разбира се, много сериозни за това, че вие така минавате с метлата през различни институции здравни.

Таня Андреева: Аз не приемам този упрек поради простата причина, че реално ние сме провели конкурси в болници, в които са изтекли сроковете на договорите за управление на директорите, и има смяна на няколко директори в болници, които са тежко задлъжнели и губещи, каквато е и Старозагорската болница. И аз смятам, че това е право на принципала. Но за разлика от ГЕРБ ние не назначаваме с политически характеристики в трудовите досиета на хората, а просто провеждаме тези процедури на избор по закон.

Водещ: Имаше конкурс за нов директор на Онкологията в София, предизвикал множество реакции. Има ли нужните професионални качества г-н Валентин Ангелов, който, доколкото разбираме, е анестезиолог? Кажете, отговорете на този въпрос първо, след това ще ви питам още неща около това назначение.

Таня Андреева: Беше проведен конкурс, тъй като срокът на договорът за управление на предходния директор е приключил януари месец. След това са провеждани два конкурса, които по неизвестни причини са спирани. Фактически това беше един от конкурсите, не единственият, който проведе настоящият екип на Министерството на здравеопазването съгласно регламента на Закона за лечебните заведения, на Наредба № 9 за провеждане на конкурсите и това е класираният на първо място кандидат.

Водещ: Тука спорът е за комисията, председателят на изборната комисия за новия директор, проф. Любомир Иванов, когато сте взели след това като съветник.

Таня Андреева: Да, проф. Иванов…

Водещ: Има ли нещо нечисто в този избор?

Таня Андреева: Ами, вижте, всеки може да се съмнява. В крайна сметка неведнъж опозицията е използвала двоен критерий при оценката на нещата. Те сменяха хората без конкурси, а ние сме…

Водещ: Говорите и за папки на кандидати с логото на ГЕРБ, които сте намерили. Какво има в тези папки?

Таня Андреева: В тези папки има препоръки, подписани от депутати, от председатели на областни съвети на ГЕРБ, в които директно се казва кой човек на каква позиция да бъде назначен. Сами разбирате…

Водещ: Защо не ги покажете тези папки?

Таня Андреева: Вчера ги показах на здравна комисия. Разбира се, че…

Водещ: Скандални ли са тези папки?

Таня Андреева: Ами скандални са, разбира се, че да бъдат назначени тези хора, някои други са били изхвърлени от работните си места. И ето това аз наричам политическа чистка, а не конкурси съгласно, има закон.

Водеща: А вие къде намерихте тези папки, те ви бяха оставени като наследство или?

Таня Андреева: Не, всички тези препоръки от страната на политическата партия се намираха в трудовите досиета на хората, които заемат съответните длъжности.

Водеща:Като заговорихме за онкология, знаем това, което се разигра тази седмица като диалог между Здравната каса и между една онкоболна жена, кажете спокойни ли да бъдат пациентите с онкологични заболявания по отношение на лекарствата и по отношение на това, което прави държавата?

Таня Андреева: Аз мисля, че те могат да бъдат спокойни, аз водих вече два разговора с д-р Тодорова, разбира се, че пациентите няма да бъдат оставени без терапия, това е поредният опит да се правят такива внушения от страна на някои хора, но тук искам много ясно да се разбере, това, което се завари в касата, между другото още в началото на годината председателят на Лекарския съюз д-р Райчинов каза, че при така зададения бюджет на касата ще има дефицит между 100-150 милиона. Той позна, дефицитът е 130 милиона.
Водеща: Той е 130 до края на годината.

Таня Андреева: Аз, искрено казано, съчувствам на д-р Тодорова, защото на нея й се налага да работи с един бюджет, който не е правила тя и екипът й. И това, че тя сега има затруднения, е много неприятен факт, защото не само на нея това се отразява, разбира се, но най-вече се отразява на лечебните заведения. Защото те няма да могат да получат в пълен обем средствата си…

Водеща: Има ли откъде?

Таня Андреева: …ако не се намерят пари за Здравната каса.

Водеща: Има ли откъде да се спестят пари в момента, за да се запушат най-спешните пробойни?

Таня Андреева: Това може да каже д-р Тодорова, аз това, което…

Водещ: Не говорим само за Здравната каса, но и за дълговете на лечебните заведения.

Таня Андреева: Дълговете на лечебните заведения аз точно затова ви казах, че ние правим оздравителни планове как да се случва това. Защото държавата няма механизъм как да изплаща задължения на търговски дружества, каквито са лечебните заведения.

Водещ: Предлагам ви да отговаряме и на въпроси от Фейсбук и Туитър. Това, което вълнува изключително много виждам от вчера хората, е въпросът с направленията. Мирослава Цанева пише: „Всеки път изпитвам неудобство, като отида за направление. Не бях искала от години, но тя болестта не пита. Допустимо ли е това, имат ли право да ми откажат, или трябва да ходя всеки месец да чакам за всяко едно направление?”

Водеща: Знаем, че хаосът с направленията не е нещо ново като сюжет в здравеопазването, кога ще има решение на този въпрос?

Таня Андреева: Решение на този въпрос ще има още от следващата година, тъй като касата променя методиката си. Аз неведнъж съм казвала, че за мен е абсолютно неприемливо по този начин да се регулира системата, с ограничаване на достъпа до специалист, особено в случаите, в които те наистина имат нужда от това. Защото никой не си избира в коя част на месеца да се разболее и от какво.

Водещ: Като говорим за направления, имате една идея за втори стълб на здравното осигуряване. Как си го представяте, като допълнително здравно осигуряване, под каква форма? Това е идея, която тепърва се разработва от вас.

Таня Андреева: Това е идея, която в момента ние обмисляме под каква форма да бъде този стълб. Смисълът на всичко, което искаме да се случи, между другото такива идеи за втори стълб имаше и затова в Здравната каса се събираше тази разлика между 6 и 8 процента, увеличението 2 процента. Вече банално стана, но аз няма да се уморя да повтарям, че ако тези пари през 2007 г. милиард и половина не бяха пренасочени към държавния бюджет, днес системата нямаше да изпитва такава тежка нужда от финансиране. Щеше да има финансиране за доболнична, за болнична помощ, за онкомедикаменти, вероятно щеше да бъде изграден и вторият стълб. Който освен че ще вкара допълнителен финансов ресурс в системата, ще може по-ефективно да се контролира системата, защото тогава ще има макар и малка, но конкуренция между НЗОК…
 
Водещ: Какво влагате в това, задължително да се осигуряваме здравно като резерва някъде?

Таня Андреева: Пак казвам, че в момента се обмисля кое би било най-добре и кое няма да натовари хората. Дали ще се отдели ресурс, който ще се събере от Здравната каса, сега, НЗОК, и той ще бъде пренасочен към втория стълб, или той ще бъде просто доброволен и който иска повече от основния пакет, който се покрива от здравните осигуровки в НЗОК, ще може да си внася парите там за екстрите.
Водещ: Бързам отново с въпроси, защото има адски много, страшно много въпроси. Стефан Чолаков: Аз съм инвалид от едногодишна възраст, а на ТЕЛК започнах да ходя от 1996 г. и досега все се явявам през две или три години. Искам да попитам здравния министър няма ли някакъв начин хора и лица като мен, които са се родили с увреждания, няма ли как да минат по жизненост?

Водещ: Т.е. да не минават всяка година на комисия.

Таня Андреева: Да, разбирам какъв е проблемът, той беше поставен на срещата с Асоциацията на хората с увреждания. Аз съм абсолютно съгласна, че такъв тип заболявания, които нямат как да бъдат излекувани, е съвсем нормално пациентите да искат да преминават веднъж годишно. Тук обаче мнението на лекарите е, че понякога не само основното заболяване е важно, а и усложненията, които то може да претърпи във времето. И лекарите искат да наблюдават своите пациенти. Предстои да бъде отворена Наредбата за телковете, освен това има желание специализираните телкове да минат към общите, да се редуцира броят на посещенията при лекарите от телкове, така че това е в процес на обсъждане.

Водещ: Още няколко въпроса бързо. Боян Юруков: Колко време ще, това е негов коментар, но с въпрос, колко време ще се извинявате с наследството, докъде е стигнало електронното здравеопазване?

Таня Андреева: Ще кажа. В момента нямаме ресурс да започнем веднага с електронното здравеопазване, това ще се случи от следващата година, в новия програмен период, тъй като знаете ли, някак си не може да се върви и да се говори за бъдещето, без да се обяснява миналото. Ами България тази година през април месец е загубила 10 милиона, защото госпожа Атанасова е спряла процедурата за базиса, т.нар.въвеждането на информационната система. И от управляващия орган отказват в момента да дадат на министерството тези 10 милиона. Така че и да искаме, и да не искаме, ще трябва да изчакаме следващата година, когато ще може да кандидатстваме, за да можем да въведем електронното здравеопазване.

Водеща: В този смисъл предстои и да се обсъждат и парите за здраве за догодина. Колко повече пари ще искате за здраве и имате ли вече ориентация за какво точно?

Таня Андреева: Аз искам за много неща пари за здраве, друг е въпросът какви са възможностите на бюджета, за да бъдат отпуснати те. Това, което със сигурност мога да кажа, е, че ще има повече пари за спешната помощ, за психиатричната помощ. Министерството ще си върне инвитро процедурите, ваксините. Защото смятам, че това са неща от значение, национално, социално значение и държавата трябва да има ангажимент за тях.

Водещ: Съвсем кратко. Даниел Стоянов: Ще позволите ли отмяна на забраната за пушене?

Таня Андреева: Не, аз категорично съм казвала своето лично мнение и след това в качеството ми на министър, така че в това отношение могат да бъдат спокойни.

Водеща: И понеже вчера здравни туристи, хора, които са готови да емигрират заради недоволство от здравната система в България, как вървят преговорите със съсловни организации? Атаките от тях също не са малко по отношение на преговорите за подписване на Националния рамков договор за догодина?

Таня Андреева: Доколкото зная, вече са се срещали с НЗОК съсловните организации, текат преговори, надявам се тази година да няма провал в подписването на рамковия договор.

Водеща: Добре, благодарим за този разговор.

Водещ: Много въпроси има още, трябва да продължим разговора в друг ден и час, благодарим отново за това гостуване.
Сподели в: