Върни се горе

Линк към интервюто на министър Кацаров за "Честно казано", Евроком

 

„Целта е не да се постигне някаква бройка ваксинирани, а да се спасят човешки животи“. Това заяви д-р Стойчо Кацаров в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия „Евроком“.

„За последните 6 месеца в България са починали 26 хил. души повече, отколкото за същия период за всяка от последните 5 години. За да си представим мащаба – през Втората световна война България е дала 12 500 жертви. Това означава, че за последните 6 месеца от пандемията страната ни е дали два пъти повече жертви, отколкото през Втората световна война“, обясни министърът на здравеопазването.

Статистиката показва, че 80% от хората, които загубиха живота си и при които е доказан COVID-19, са над 60-годишна възраст. „Затова усилията на държавата трябва да бъдат насочени именно в посока защита здравето и живота на тази най-уязвима група наши сънародници. Моята цел, от която няма да отстъпя и сантиметър, е приоритетно да осигурим достъп до ваксини на тези хора“, обясни министърът Кацаров.

Ваксините са най-ефективният начин за спасяването на човешки животи и ограничаване на епидемията, поясни той. През следващите два месеца Министерството на здравеопазването ще се фокусира върху имунизирането на възможно най-много възрастни и хронично болни хора.

Сподели в: