Върни се горе

Линк към интервюто на министър Кацаров за "Кой говори?", Дарик радио

 

„Хора, ваксинирайте се!“. Този призив отправи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването „Кой говори?“ по Дарик радио.

Ваксините ще бъдат доставяни до логистични пунктове, което ще улесни общопрактикуващите лекари. Това значително ще ускори процеса по ваксинация. Важно е хората да знаят, че ваксината срещу коронавирусната инфекция е безплатна за всеки гражданин, независимо от здравноосигурителния му статус. „Ваксините срещу COVID-19 са най-изпитания метод, приложени са на повече от 1 млрд. души“, категоричен бе министър Кацаров. В момента страната ни разполага с достатъчно количество от одобрените за употреба в ЕС ваксини, създадена е необходимата организация по обезпечаване на ваксинационните пунктове и личните лекари, така че всеки гражданин, който желае, може да се ваксинира, стана ясно от коментара му.

По разпореждане на министъра на здравеопазването през следващите седмици ще бъде извършено епидемиологично проучване сред населението, което да даде реална представа колко от хората са се срещали с вируса SARS-CoV-2.

Активно и целенасочено се търсят и нови варианти на коронавируса чрез метода на целогеномното секвениране, за да може да се ограничи разпространението им в страната. „Ситуацията в момента не е драматична, намалява разпространението на вируса, но опасността не е преминала . Съществува риск от нова вълна през есента“, каза министър Кацаров. За да се избегне това, е необходимо да се постигне над 70% ваксинационно покритие сред населението.

 

 

 

Сподели в: