Върни се горе

Водещ: Сега при мен е д-р Галя Кондева – служебен министър на здравеопазването. Здравейте!

Д-р Галя Кондева: Здравейте!

Водещ: Докторе, Вие сте лекар от 30 години ми казахте.

Д-р Галя Кондева: Да, повече от 30 вече.

Водещ: Не сте спирали да практикувате?

Д-р Галя Кондева: Имало е периоди в практиката ми, в които съм заемала административни позиции, но пак в областта на здравеопазването.

Водещ: Т.е. може най-спокойно сега…

Д-р Галя Кондева: Но преобладава лекарската ми практика.

Водещ: Добре. Докато сме на темата „Коклюш, епидемия и т.н.“, защо сега? Всъщност тази дезинформация около ваксините за COVID ли повлия на имунизационните намерения на част от българското население и в Европа като цяло или причината е друга, че се наруши този имунизационен календар по време на COVID?

Д-р Галя Кондева: Обществото все още е много чувствително след COVID-19 на теми като „Пандемия“, „Епидемия“ и затова ние много внимаваме какви послания ще дадем към това общество.

Водещ: Очаквано, да, и логично.

Д-р Галя Кондева: Да. За нас е важно хората да бъдат информирани за коклюш, за симптомите, за възможните усложнения, но в никакъв случай не искаме, и затова и работим в тази посока, да се всява паника сред населението. Коклюшът не е ново заболяване. Епидемиолозите години наред го наблюдават и регистрират съответно пикови…

Водещ: Добре, кога беше последният пик, като казвате, че не е ново?

Д-р Галя Кондева: Ами, 2007, 2017 г.

Водещ: 2007 г.?

Галя Кондева: Да.

Водещ: Сега сме 2024 г. – за едно цяло поколение си е ново заболяване, като се замисли човек.

Галя Кондева: Не е. Последният по-сериозен пик. Реално през три до пет години се наблюдава тенденция на нарастване.

Водещ: Нарастване.

Д-р Галя Кондева: Да, от лятото на 2023 г. се наблюдава значително нарастване на броя на случаите в много от страните в Европа.

Водещ: А защо? То тръгна от Европа първо. Аз помня, миналата година в Румъния имаше много голям пик.

Д-р Галя Кондева: Да, точно така. Белгия, Хърватска, Дания, Испания, Швеция, да.

Водещ: Белгия, Хърватия. А защо, защо?

Д-р Галя Кондева: Една от причините, които се обсъжда – след 2010 г. се въведе т.нар. „ацелуларна“ ваксина против коклюш, която за разлика от предходната ваксина, е с частици от коклюша, а не т.нар. „жива“ ваксина, която се ползваше преди и която явно се показа времето, има по-кратък ефект по отношение на имунитета, който се създава след поставянето й.

Водещ: Правилно ли разбрах – новата ваксина след 2010 г. защитава по-малко, държи по-малко по народно му?

Д-р Галя Кондева: Точно така, но пък нейното предимство и един от мотивите за въвеждането й у нас и в държавите в Европейския съюз е, че няма тези тежки странични ефекти, които са наблюдавани при приложението на предходната ваксина.

Водещ: Добре, сега наблюдава ли се засилен интерес на родители, които искат да имунизират децата си? Има ли достатъчно ваксини? Защото през седмицата се чу, че има проблем с наличните количества.

Д-р Галя Кондева: Министерството на здравеопазването от началото на годината наблюдава процеса и още от февруари осигури, макар и малък дял за снабдяване с ваксини в аптеките – нещо, което преди това не е съществувало като опция, тъй като ваксината се осигурява изцяло по задължителния имунизационен календар и се доставя изцяло от Министерство на здравеопазването. Ваксини има достатъчно. Министерство на здравеопазването е договорило за първото полугодие за изпълнение на всички, които са в имунизационния календар. Да, наблюдава се едно изоставане в графиците по изпълнение на този имунизационен календар и за съжаление в най-уязвимата група, тъй като – отново COVID го споменавам, но наложи ограничаване на поставяне на ваксини поради честите изолации, и това е нарушило поставянето на ваксина в рамките на задължителните имунизационни апликации. В момента се наблюдава определено интерес, не точно интерес, а родителите, които знаят, че не са завършили имунизационния календар на децата си, посещават кабинетите и имаме информация, че…

Водещ: За тях има ваксини, вие го гарантирате това.

Д-р Галя Кондева: Има, има, ваксини има.

Водещ: Добре. Кои е хубаво да се ваксинират? Защото получаваме много въпроси и от големи хора, които питат „Аз трябва ли да се ваксинирам отново?“.

Д-р Галя Кондева: В момента по нашия имунизационен календар последната ваксина се поставя на 12-годишна възраст. Ние, след като анализирахме обстановката, смятаме, че една от подходящите мерки, пак след като данните сочат, че най-уязвими са малките деца, е да насочим възможност за имунизация на бременните жени в третия триместър от бременността, т.е. между 27-ма и 36-та гестационна седмица, за да можем да предпазим майката и новороденото до започването на задължителните имунизации на самото новородено дете.

Водещ: Кога очаквате пика?

Д-р Галя Кондева: Това е много трудно да се каже.

Водещ: Защото се появиха – малко е като дежа вю, има математици, които в момента твърдят, че със затоплянето ще се увеличи броят на заразените.

Д-р Галя Кондева: По принцип коклюшът е със сезонност лято-есен. Появата му сега малко изпреварва този сезон, така че кога ще бъде точно пикът е трудно да се каже. В момента тези почивни дни ни дават може би глътка въздух, най-вече затова, че учениците поне едно седем-осем дни няма да посещават учебните заведения и няма да могат да разпространяват.

Водещ: А защо не ги пуснахте във ваканция от утре, ако това работи?

Д-р Галя Кондева: Как да ви кажа, не искаме да всяваме паника и не е необходимо. До 24 април бяха регистрирани 525 случая на заразени. 

Водещ: Няма причина, казвате.

Д-р Галя Кондева: Но нещата са под контрол в момента.

Водещ: Добре, да не се притесняваме – това казвате вие в момента.

Д-р Галя Кондева: Да, определено.

Водещ: Добре, място за паника няма. Кажете ми нещо друго. Според проучване отпреди ден, 61% от родителите подкрепят задължителните ваксини. Вече излизаме от рамките само на тази бактерия или това заболяване. Може да се обърнете към останалите близо 40%, които изразяват съмнения, прочели са, по интернет пишело, не пишело, някой казал, друг не казал и хората са притеснени. Какво им казвате на тях?

Д-р Галя Кондева: Първо искам да кажа на всички, че Министерство на здравеопазването е създадло един специализиран сайт за имунизациите в България - „Плюс мен“, в който подробно са разяснени всички дейности, притеснения, наличности, всякакви въпроси, които биха представлявали интерес за хората. Сайтът се актуализира ежедневно, въпроси се задават ежедневно. И второ, искам да кажа, че само преди ден приключи Европейската седмица за имунизациите. Имаше много послания в тази посока за ползата от ваксините, различни, като основното обаче е, че защитата е любов, а ваксината е защита.

Водещ: Благодаря ви. Край по тази тема. Вие, защо, докторе, се съгласихте да станете министър? Неслучайно анонсирахме вашето гостуване като „Министър на здравеопазването – най-ветровитият пост“. За 30 години са сменили над 30 министри на здравеопазването, най-много министри са били в здравеопазването и по най-малко са изкарвали на поста. Та, защо се съгласихте? Вие сте лекар, имате своята практика.

Д-р Галя Кондева: Обичам си практиката.

Водещ: Обичате си практиката.

Д-р Галя Кондева: Да, така е. Вижте, както говорихме, моята експертиза – професионална, образование и административна, винаги е била в здравеопазването. Аз нося отговорност. Предложението беше предизвикателство. Нямах много време да мисля и приех, с ясното съзнание, че става въпрос за една много голяма отговорност, че ще трябва да се работи много, здраво при това и че най-вероятно ще има негативни последици. Така че за мен в случая е поредната отговорност, която приемам, с която се нагърбвам.

Водещ: Всеки здравен министър, който е идвал тук, в нашето предаване през последната година, е трябвало да отговаря на въпроса „Защо липсват лекарства в аптеките?“. Периодично определени лекарства изчезват. Проф. Хинков даже ми каза последният път, когато ми гостуваше, че реекспортът на лекарства е нещо, което е източник на много голям натиск към администрацията в Министерството на здравеопазването. Ако зад това седят толкова големи финансови интереси, как ще се справите с това, как ще гарантирате, че по време на вашия мандат, колкото и да е дълъг, няма да изчезват лекарство от аптеките?

Д-р Галя Кондева: За съжаление проблемът с лекарствата не е само на национално ниво. Той е на ниво Европа. Има недостиг на лекарства и това е свързано с много други фактори, като например производствени проблеми, ценови проблеми, логистика. Това, което можем да направим ние, е да наблюдаваме много внимателно пазара. Информация има и тя не е никак малко. Ако правилно използваме тази информация, няма да позволим да влезем в недостиг. И най-важното е: понякога в аптеките „Няма информация“ не е точният отговор, защото важно е да има в притежателите на разрешение за употреба и в търговците на едро. Ако има в тях, ще има и в аптеките.

Водещ: Да, но явно се злоупотребява, явно става въпрос за големи интереси. Вие например сте служебно правителство, служебен министър, но според последните конституционни промени парламентът продължава да работи до заклеването на новите 240 избрани депутати. Нужно ли е да се промени законът по някакъв начин или някои от наредбите?

Д-р Галя Кондева: Министерство на здравеопазването е депозирало към парламента две промени в Закона за лекарствените…

Водещ: Това – предишната администрация, проф. Хинков?

Д-р Галя Кондева: Да, точно така, да, предишната администрация. Две промени са инициирани в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и оттук натам е въпрос вече на разглеждане в съответната институция, която трябва да промени закона. Но промени в тази…

Водещ: Вие съгласна ли сте с тези промени, предложени в тази администрация?

Д-р Галя Кондева: Промени в тази посока са направени. Като цяло да, има някои детайли, които трябва да бъдат много внимателно прегледани и формулирани съвсем ясно, защото понякога, както знаем всички, проблемът е в детайлите и те създават пречките.

Водещ: Имате ли намерение да смените шефове не болници с изтекъл мандат? Шефовете на болници от години са обект… бетер политици ги превърнаха политиците и периодично са обект на различни скандали. За съжаление, казвам го това със съжаление, защото ние губим като пациенти от това нещо. Имате ли някакво такова намерение или не бихте погледнали в тази посока?

Д-р Галя Кондева: Напротив, погледнала съм в тази посока, първо по причина, че Законът за публичните предприятия е категоричен, че има мандатност на тези позиции. Всеки един директор има договор за управление и при изтичането на този договор трябва да се предприемат мерки. В тази посока ние вече сме обявили седем процедури на сайта на Министерството за обявяване на конкурси за директори на седем лечебни заведения, чиито мандати са изтекли март месец. В момента продължава обявяване, в следващата седмица, и на тези, които изтичат или вече са изтекли, тъй като сме в края на април, и остават три лечебни заведения, при които мандатът изтича май месец и ще бъдат обявени. Така че…

Водещ: Кои са те?

Галя Кондева: Майските или по принцип?

Водещ: Тези последните.

Галя Кондева: Последните, които изтичат май, са Университетската болница за активно лечение „Иван Рилски“ в София, Специализираната болница по ендокринология, също в София, и Специализираната болница по ортопедия в София. Това са тези, които изтичат май месец.

Водещ: А какво се случва с „Пирогов“? Вие отменихте заповедта за уволнение на д-р Валентин Димитров.

Д-р Галя Кондева: Да.

Водещ: Знаете какво се случи с Даная, каква е каузата на нейната майка, запозната сте със случая. Преди време ми беше гост д-р Димитров, той каза, че няма да се кандидатира за нов мандат. Но защо отменихте заповедта?

Д-р Галя Кондева: Това дали ще се кандидатира, аз не мога да кажа, но „Пирогов“ е една от седемте болници, която вече стои на нашия сайт, и процедурата е стартирана по отношение на избор на съвет на директорите на това лечебно заведение, което беше, между другото, и една от основните причини да отменя тази заповед, защото само към края на месец май ще приключи, надявам се успешно, процедурата по избор на нов съвет на директорите, включително и на нов изпълнителен директор. Кой ще бъде той, не бих могла да кажа, но за един месец да направим промяна в управление на лечебно заведение, в което годишно минават над 200 000 спешни случая, в което работят над 2000 медицински специалисти, на мен лично ми се видя много рисково и поради тази причина отмених заповедта. Относно Даная – срещнах се с г-жа Ани Стоянова, майката на Даная, и представители на Фондация „Даная“. Те изложиха своите виждания, мотиви. Аз за първи път се срещам с тях. И за решенията по повод техните искания се разбрахме в разумни срокове да ги уведомя.

Водещ: Т.е. решения, които вие тепърва ще вземете?

Д-р Галя Кондева: Да.

Водещ: Детската болница – очаквате ли да се случи нещо? Защото Детската болница също е сред темите-„дъвки“ на последното десетилетие – ще има, ще няма, ще е тук, ще е там. Та, къде трябва да е Детската болница?

Д-р Галя Кондева: Точно след тези дълги дебати в крайна сметка се избра един имот, върху който усилено се работи.

Водещ: Този извън София, нали?

Д-р Галя Кондева: Да, да.

Водещ: Дето е през най-голямото задръстване, към „Горна баня“?

Д-р Галя Кондева: Да, това е в…

Водещ: Да.

Д-р Галя Кондева: Там процедурите текат вече втора година. Основно забавянето дойде от факта, че на територията на този имот има много стари и абсолютно ненужни и неупотребявани с много години сгради и те трябва да бъдат разрушени, за което трябва да се проведе обществена поръчка. Тя е проведена и съответно стопирана поради съдебни дела. Преди две седмици излезе последното решение, т.е. вече е даден ход, избран е изпълнител и в рамките на следващите седем месеца ще се извърши разрушаването на тези сгради, като паралелно с това се извършват и всички други дейности, необходими, за да може да започне изграждането на проекта.

Водещ: Вие много хубаво обяснихте, но след колко министерски мандата на министър на здравеопазването, България може да има своята Детска болница според вас?

Д-р Галя Кондева: За мандатите – не знам колко могат да са, не мога да кажа…

Водещ: Да, то как да го прогнозирате на това ветровито място, да.

Д-р Галя Кондева: Не мога да кажа, но ако нещата вървят в плана, в който са в момента, това би могло да стане реалност до три-четири години, по моите предвиждания и по данни.

Водещ: Три-четири години казвате.

Д-р Галя Кондева: Да.

Водещ: Три-четири години. Добре, благодаря ви. Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева – гост в „120 минути“.

Сподели в: