Върни се горе

06 Февруари 2014

Министър Таня Андреева в интервю за „Здравей, България”, Нова телевизия

Очакваме здравния министър Таня Андреева да влезе в студиото, за да започнем да задаваме въпросите, които ни изпратихте на „Фейсбук” страницата на предаването.

А въпросите са стотици. В момента буквално по десет, по десет се умножават. Стотици, около 300 са до този момент. Заповядайте г-жо Андреева. В движение ще започна да чета първия въпрос, за да не губим време, за да можете да отговорите на максимално много въпроси. Добре дошли. Вярвам, че вашият екип ще обърне внимание на всички, които са във „Фейсбук” страницата на „Здравей България”, защото въпросите са и от обикновени пациенти, а и от много ваши колеги лекари и медицински сестри. Първият, който подхващам: „Здравейте, искам да попитам защо онкоболните след като минат 5 години от тяхното боледуване вече нямат право на ТЕЛК, инвалидна пенсия? Всеки лекар знае, че няма човек излекувал се от рак да е здрав. Последиците от химио и лъчетерапията си остават завинаги”. Кратки отговори

Искам да кажа, че всяко едно поведение на ТЕЛК и по принцип по медицинските стандарти, е разработено от специалисти в областта и от национални консултанти. Принципно в онкологията се смята, че пациентите, които преживеят над 5 години, практически не могат да се очакват сериозни последствия от тяхното заболяване. И това е основната причина националните консултанти да са дали подобен род препоръки за проследяването в ТЕЛК. Това обаче, разбира се, не означава и пациентите много добре го знаят, че те имат регулярни срещи със своите лекари в зависимост от това туморното заболяване на кой орган или система засяга. Така че аз не смятам, че те са оставени без наблюдение, напротив.

Искра /…/: „Защо когато по време на грипна епидемия се бият ваксини, защо държавата не поема отговорност за деца пострадали от ваксини, след като задължава родителите да ваксинират децата”?

Аз не мога да се съглася с това твърдение, тъй като всеки лекар или всеки педиатър, много добре знае, че ваксина се поставя само на клинично здраво дете и никой не би си позволил компромиса да направи обратното. Така че в този случай наистина не разбирам въпроса, по този начин поставен.

Като лекар вашето мнение за ваксините накратко, може би какво ще кажете на родителите, които не са сигурни?

Световната практика показва и това е факт, че много от заболяванията, които са причинявали смъртност са ликвидирани благодарение на ваксините.

Добре, нататък към въпросите.

Борис Русев: „Защо втори месец не работи Фондът ин витро? Преди Нова година на месец се даваха по 400 разрешения за процедурата. Предполага се, че не сте се споразумели с клиниките, но това е несъстоятелно. Хилядите двойки какво са виновни за вашата мудност”?

В момента това, което… Аз и миналата седмица се виждах с директора на фонда, който изчакваше да излезе постановлението на Министерски съвет за прехвърляне на фонда към Министерството на здравеопазването. Но той работи, подписват се в момента договори с клиники. Има клиники, с които още не са подписани договорите, тъй като тяхната акредитация не е приключила, а по правилника на фонда не може да се сключи договор без да има приключила акредитация на лечебното заведение. Но аз не бих казала, че там има стоп. Гледат се досиета на пациенти. Така че това са по-скоро организационни…

Мариана Георгиева: „Здравейте. Въпросът ми към д-р Андреева е кога ще се решат поне доколкото може проблемите на онкоболните в България, а именно да се внасят лекарствата, които са нужни за терапията им като например лекарството е Натулан Проктабезин 50 мл. Това лекарство няма внос и няма как да се намери в България”. Между другото много въпроси за липсващи лекарства за онкоболни.

Да. Тук тази тема е много голяма и ако ми позволите аз искам да обясня малко по-подробно, тъй като това е свързано и с проблемите, които предлагаме в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Големият проблем на липси на пазара, дори на медикаменти, които се внасят /…/ паралелният износ. Т.е. внасят се медикаменти от други страни за българския пазар, след това фирмите ги изнасят, за да ги продадат отново в други страни, където цените са по-високи. От това, разбира се, фирмите генерират по-големи печалби. В Закона за лекарствените продукти ние предложихме текст за уведомяване и форма на разрешителен режим, но не в истинския смисъл на думата. Просто държавата да е уведомена в много по-ранен период , за да може да осигури на пазара друг вид медикаменти за дадено заболяване. Така че дефицитите не са по причина на политиката на Министерството на здравеопазването, а по причина, за съжаление, на фармабизнеса.

Битов въпрос: „Смоленската болница няма отопление, не дават да се внасят духалки. Знаете ли какви са условията”? Александра Милева. Кратък отговор.

В смолянската болница ние имахме много проблеми. Там предстои, включително и смяна на ръководството. Имаме и сигнали за най-различни нарушения. В случая не съм запозната, че в момента няма отопление.

Не дават и духалки.

Още днес ще проверя каква е ситуацията. Не зная какво дават и какво не дават.

Стефка Георгиева: „Здравейте, аз съм със злокачествен рак на кожата. Би ли ми отговорила министърката защо ми се отказва Пет-скенер и Ядрено Магнитен резонанс, вече установена диагноза. А говорим за превенция на рака. Май само си говорим, а като имаш нужда си плащаш и това е”.

Аз ще помоля госпожата да дойде в министерството с конкретния сигнал, защото няма обструкции, особено на онкоболни, да се провежда диагностика. Така че вероятно става въпрос за някакъв частен случай. Напротив. Ние работим, разкриваме все повече центрове за онкозаболявания. Онзи ден в онкологична болница беше внедрен, вече е в работа, съвременен хибриден апарат за диагностика.

Дори да е частен случай трябва да го провери министерството.

Да, предстои да се купуват още Пет-скенери. Така че това е наистина частен случай. Да дойде госпожата, за да можем веднага да реагираме.

Но знаете, че достъпът до такива изследвания е много труден – или си плащаш, или чакаш месец.

Има правила, по които работи касата. В случая за тези изследвания се взима разрешение от касата, която обикновено се старае в много кратки срокове да направи това. Но просто трябва да проверим в разговор с касата, за какво се случва.

Може да кажете касата, но така или иначе питат вас. Надя Генова: „ Считате ли за нормално в една областна болница да отсъства клинична пътека за захарен диабет, а такава да има в две съседни общински болници? Не смятате ли, че работещите в болниците специалисти трябва да бъдат адекватно стимулирани, както е в доболничната помощ? Пример: Специалист в доболнична медицинска помощ с 20 години стаж – 10 000 лв., а работещ в болница с 40 години стаж 800 лв.”.

Тук са два въпроса. Първият въпрос е по отношение на клиничните пътеки. Всяко лечебно заведение си сключва по свое усмотрение в зависимост от това дали отговаря на изискванията за изпълнение на дадена клинична пътека договори със Здравната каса. В случая очевидно не отговарят по стандарт на изискванията, за да сключат договор с касата за тази клинична пътека, не зная по какви причини. Но отново тук ще спомена една промяна в закона, която правим – че болниците, които искат да работят по определена специалност са длъжни да покриват правилата и да сключат договор по всички клинични пътеки. Това е не само във връзка с избирането на клинични пътеки от едни или други болници, по които да работят, но най-вече това касае пациентите, които постъпват в дадено отделение и трябва в пълен обем и комплексно да им се окаже медицинска помощ.

Разбира се, влизаш с едно заболяване, може да се наложи друг специалист да те прегледа.

Именно. Защото може да има придружаващите заболявания, може да има усложнения на основното заболяване.

Добре, това ще се оправи ли?

Да. Всички тези промени в закона за подготвени. Предстоят да влязат в зала.

Дени Влайкова, Теменужка Радева - подозирам, че това са ваши колеги лекари, млади лекари: „Г-жо Андреева, кога ще започне да се счита специализацията на лекарите за трудов стаж. Редно ли е 4-5-6 години, специализантът да работи всеки ден, да извършва голяма част от дейностите на специалистите, макар и под тяхно ръководство и в крайна сметка да не се води трудов стаж? До кога”? Добавям и въпроса другия: „Постоянно се говори как младите лекари напускат България – вече Теменужка, чета какво ни е написала – че няма кой да ни лекува, а вие здравните министри все правите нещо, за да се променят нещата. А какво се е променило? Завършваш, започваш специализация, ако е държавна поръчка ти плащат 4 години две минимални заплати,” и т.н., и т.н. се обяснява целият ужас, който се налага да работи един млад лекар и след това отива за Германия.

Планирането на специализациите е в зависимост от това какви нужди има на пазара от медицински специалисти. Съвсем нормално е, когато държавата има изисквания за дадени специализанти да им плаща за това. От вече 2-3 години те са на трудови договори. Така че тези трудови договори се водят за стаж. Всички останали, разбира се, че са под други правила и няма как държавата да плаща за всеки. Това е политика навсякъде по света.

Поне да се води за трудов стаж.

Определяш какви специалисти и колко броя имаш нужда…

Поне да се води за трудов стаж.

Тези, за които държавата ги определя и плаща се водят трудов стаж.

А за другите?

Това е. Държавната политика е това. Тя определя какви нужди има от специалисти и всеки друг…

Изкушена съм тук много въпроси да ви задавам, но давайте /…/

Юлиана Захариева: „Защо не се направят протоколите за лекарства да важат за повече от 6 месеца поне за някои заболявания или поне за тези лекарства, които частично се плащат от касата и не са толкова скъпи”?

Онкоболни ходят и висят по опашки с часове. Безумие.

Това касае и работата на ТЕЛК-овете. Там има въведена промяна. Очевидно госпожата не знае, че всички изследвания и протоколи ще важат в рамките на една година.

Вече?

Да, това е промяна.

Петко Стойчев: „По повод предложението само фелдшери да ходят на адреси за спешна помощ, моето предложение е – пише той – направо да се плащат попове, защото те са ни фелдшерите по места.

Няма такава идея само фелдшерите да се пращат.

Днес пише: „само фелдшери и сестра”.

Вероятно има някакво неразбиране. Вчера на представянето на концепцията за спешна помощ, се уточни в какви случаи…

Ето го в. „Монитор”: „Само фелдшери в линейката”.

Нали сте го представили вчера това на някаква пресконференция?

Точно така и никой не е казвал, че само фелдшери ще има в линейката. Обясни се в кои случаи лекарските асистенти и парамедиците ще бъдат изпращани и в кои случаи ще ходят лекари. Никой не е казвал, че лекарите излизат от линейките и няма да ходят…

Ще има ли лекари в линейките?

Да, да ще има.

Във всяка линейка, за всяко повикване, както е в момента? Кое е новото тогава?

Не във всяка линейка и за всяко повикване. В началото да – във всяка линейка и за всяко повикване. Част от реформата обаче е с въвеждане на телемедицината, при която особено за по-леки случаи, в които се касае за повишено кръвно налягане, което трябва да се измери, на което трябва да се дадат определени медикаменти, спокойно може да отиде и лекарски асистент, който да го направи под ръководството на лекар. Но аз пак казвам това, и беше обяснено много добре, не зная защо е изведено като заглавие…

И не само тук в интерес на истината, навсякъде почти.

Това е като резултат в края на реформата, когато вече имаме и телемедицина…

Т.е. това, което сме чели преди един час в преглед на печата не е вярно?

Да, не е вярно. Когато има обучени по програми, които в момента се готвят съвместно с Министерство на образованието и Министерство на здравеопазването за обучение на парамедици и лекарски асистенти.

Много въпроси за ТЕЛК има.

Само пак за спешната помощ – Национална асоциация „Спешна медицинска помощ” – такъв профил във „Фейсбук”: „Как ще започнат по-бързо да идват линейките, като парите за спешна помощ се насочват към болничната спешна помощ и от 50 млн. предвидени за решаване на проблемите със спешността 47 млн. отиват за изграждане на „Пирогов” – структура с неясно подчинение. Не разбирате ли, че линейките ще продължат да закъсняват през правила и нормални комуникации, без безопасни условия на труд. Екипите ще намаляват, ще продължават да загиват пациенти поради липса на екипи”.

Този въпрос не мога да го коментирам, защото в него няма никаква истина и фактология.

Не е вярно?

Не е вярно. Да. Тези пари, за които казахме, те са предназначени в бюджета за изграждане именно на тези национални болнични комплекси. Това не са пари, които се взимат от парите за спешна помощ, за да се направи нещо друго.

Много въпроси свързани с проблемите в ТЕЛК-овете. Избирам да прочета на Милена Райкова: „Здравейте. Въпросът ми към здравния министър е кога най-сетне ще се заеме с ТЕЛК-овете? Майка съм на дете със синдром на Даун и се налага на всеки три години да се явяваме на комисия все едно ще изчезна синдромът, а това е генетично. И всеки път си играем на бинго дали ще ни дадат процент, или не. Да не говорим, че във всеки град изискванията и критериите са различни. Моля да разберете, че тези решение са много важни за нашите деца, защото от това зависи дали ще могат да използват в училище ресурсно подпомагане и ред други социални услуги, от които зависи развитието им. Кому е нужно на всеки три години да бъдем унижавани и да се чувстваме сякаш просим. А някой път не дават никакъв процент, а това е синдром на Даун, за Бога”.

Тук трябва нещо да се поясни. Разбира се, че синдромът на Даун няма как да изчезне, защото това е хромозомно заболяване, разбира се, че няма как хората инвалиди, без крайници да оздравеят. Смисълът на проследяването в ТЕЛК-овете е не само по отношение на развиете на основното заболяване, но по отношение и на усложненията или на придружаващите заболявания на основното заболяване. Специално в случая с дечицата с ТЕЛК, те много често имат проблеми със сърдечносъдовата система, с дихателната система. Така че всичко това се проследява. Защо е на три години – така са решили специалистите, които са преценели. Това по между другото и по света се случва по този начин.

Ели Якимова - един бърз въпроси: „ Ще има ли повишение на заплатите в психиатричните болници”? Отново въпрос за специализациите.

Още, направо си е казала Лидия Узунова, че сте обещали в ефир пред цяла България 20% увеличение на заплатите на работещите във психиатричните болници от месец януари 2014 г.

Точно така, да.

 „Вече сме февруари и нищо не се случва. До кога ще се дават празни обещания, които висят във ефирното пространство? Факт е, че депутатите гласуваха увеличение на собствените си заплати и т.н., а при нас нищо не се случи”- Лидия Узунова – медицински работник в голяма психиатрична болница.

Хубаво е да ми се обади лично г-жа Узунова, защото аз съм подписала 20% увеличение на заплатите в психиатричната помощ и в спешната.

Би трябвало да го е получила сега ли?

Би трябвало да го е получила. Така че тук е важно да видим къде работи и защо не са им разплатили.

Преведени са?

Да. Ние сме превели с 20% увеличение на заплатите.

Марияна Костеянова: „Искам да попитам докога в Асеновград болницата не може да преглежда деца от други градове? Ние сме то София и сме на гости. Дъщеря ми вдигна висока температура, пристъп. На другия ден я откарахме в болницата, но в спешния център нямало детски лекар и трябвало да отида да си платя 20 лв. Това ми обясни шефът на болницата”.

Болницата в Асеновград е общинско лечебно заведение и там принципалът не е Министерство на здравеопазването, а общината и кметът. Вероятно има някакви правила които общинският съвет е пуснал на болницата. Това мога да кажа.

Много въпроси има за липсващите направления.

Да, Сашка Христова например: „Защо да внасям здравни осигуровки след като трябва да плащам всички прегледи при специалисти. На второ число от месеца вече няма направления, но се налага човек да отиде на лекар и да си заплати”.

Аз ще ви помоля към касата тези въпроси да ги отправите.

Марин Стойнев, още един въпрос: „Добро утро. Имам запитване: когато отивам при джи-пи-то и искам направления, то ми казва, че няма. Защо не направите два вида направления – едните за пенсионери, други за работещи, така че да стигат направленията”? Предложение.

Аз не мога да кажа от страна на НЗОК какви регламенти в момента са въвели. Това, което имам уверение от д-р Тодорова е, че няма да бъдат връщани пациенти и дейността на лекарите ще бъде заплатена и болничната, и извънболничната помощ.

Любомир Манчев: „Бих искал да я попитам как прави страшната далавера за 6.5 млн. лв. – поръчва информационна система, която вече съществува и няма ли срам? Кога по дяволите ще си подаде оставката”? Това скандалът от вчера с 6.5 млн.

Да. Вижте, аз очаквах такива въпроси. Вчера дадох нарочна пресконференция по този въпрос, в която съвсем ясно обясних, че твърдението на г-жа Атанасова е пълна лъжа и го доказах с документи. Такава обществена поръчка за изграждане на нещо, което вече е направено не е обявявано. Но тук искам да кажа нещо, което според е много по-важно. Мисля, че политическото говорене не трябва да бъде равнозначно на лъжи. Именно поради тази причина хората не ни вярват, защото в тази политическа битка на опозиция и управляващи, всеки хвърля без да се интересува върху другия, просто ето така нещо измислено с цел той просто да бъде омаскарен.

Светлана Григорова: „Здравейте, диабетиците в България са над 600 000. Знае се, че това е болест, която нанася големи увреждания, но най-честото увреждане е диабетната полиневропатия, която води до тежка инвалидизация. Тя не се лекува, само че с лекарства може да се забави развитието й. И най-разпространеното лекарство е /…/ киселина - извинявам се ако не е точно – поставена чрез системи или поне веднъж годишно, и след това лечението продължава с приемането на таблетки. Лечението е скъпо. Докога пътеката за лечение с такава киселина ще е само три дни, след като се препоръчва системите да са най-малко 6, не само 3”?

Ние работим върху пътеките. Вие знаете, че и в новата Наредба 40, аз предложих да влязат много пътеки, по които до сега не е работено. В бъдеще, сега отваряме отново Наредба 40 за тази година, която ще се работи. Едно по едно нещата ще се нормализират. Факт е, че вече този процес започна. Имаме пътека за наблюдение на бременни след 37-ма седмица. Нещо, което досега нее съществувало. И тези бременни не са нито контингент на женската консултация, нито контингент на лечебните заведения. Имаме пътека за хирургично лечение на деца с малформации и сърдечни такива, имаме пътека за радиохирургия. Така че аз смятам, че постепенно нещата ще влязат в нормалното си състояние. Наистина, години просто, системата така е оставена – безконтролно.

Пепа Кирова: „Защо циганите не плащат, когато раждат по 15 деца, а ние българите сме принудени да го правим? Няма ли забрана момиче под 13 години, което ще ражда, да се търси отговорност като малолетна. Тя до 18 години ще роди още 3 и няма да плаща, защото ви е страх да не изгубите електорат”.

Не зная какво има предвид. Раждането е по клинична пътека. За социално слабите и за здравно неосигурените плаща държавата. Всички независимо от това с какъв етнос са, са подчинени на едни и същи правила. Едно 13-годишно момиче ражда или се извършват манипулации само със съгласието на родителите й.

Това за раждането. Но въпросът беше и за това, че част от тези хора не плащат здравни осигуровки, но под някаква форма получават лекарска помощ.

В момента това е законодателството. Аз разбирам хората, които имат реакции по този въпрос. Това е законодателството в България. Не може да бъде отказана на никой медицинска помощ. Така че това е един много сериозен дебат – по отношение на събираемостта на здравните вноски, системата на осигуряване, здравния модел.

Гергана Кацарски: „Добро утро. Искам да попитам защо да си плащаме здравните осигуровки при положение, че когато имаме нужда от направление или нямат, или…”? Няма направление. Пореден въпрос за това.

Министерството на здравеопазването не отговаря за направленията. Това, което обаче, както и по-рано казах по този въпрос е, всички знаем, че подобен проблем имаше и в края на миналата година, но в крайна сметка се намериха и направление, платиха се и средствата, които болниците бяха изработили над сключените договори с касата.

Пари за направления обаче няма. Десислава Стоилова – проблем с очите на мъжа й. Няма да чета дългото писмо. Отишла е на частен преглед, защото личният й лекар казал, че няма направление за очен.

„Кога ще накарате здравно неосигурените да плащат”? – Любомир Тошев. Не е нормално работещите да плащат на неосигурените. Трябва да има здравни пакети и тези, които не плащат да са принудени да си плащат за лечение освен, разбира се, за спешната помощ, която им се полага”. Стар проблем.

Аз съм на същото мнение. И това е дискусия, в която се надявам и в обществото да бъде подкрепена, че здравно неосигурените ще имат право само на спешна помощ, както е навсякъде по света. А що се отнася до събираемостта на здравните вноски, аз единствено мога да кажа, че НАП и в края на миналата година показа, че има всички механизми да се справи със събирането на вноски. До момента също добре върви събираемостта , така че аз лично смятам, че няма да има проблем тази година в това отношение.

Много въпроси има за това, защо е махнат шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина и политическо ли е било отстраняването му, така обобщавам въпросите.

Не, не е било политическо. Той беше отстранен след една проверка, която доказа редица нередности във Фонда за лечение на деца, каквато между впрочем и в момента върви във фонда. Въобще институциите, които работят пряко с хора, с лечението на деца и на възрастни ще бъдат проверявани съвсем регулярно, за да може да не се допускат нарушения.

Трябва да приключим. Наистина благодарим на всички, които ни писаха.

А ние благодарим на вас, че приехте тази форма на интервю.

Сподели в: