Върни се горе

1 юни 2013 г., „Факторът Кошлуков“   

Водещ:
Добър ден на министър Андреева! Първо, поздравления за избора и гласуването на Кабинета. Вече сте министър на здравеопазването. Кажете ми след гласуването на Кабинета „Орешарски“ и вашето назначаване как се чувствате. Имате ли усещането, убеждението, че ще можете да работите? Беше много тежко гласуване, много тегави дебати. 
Д-р Таня Андреева: Притеснена съм за състоянието, в което се намира системата. Вие знаете, че аз съм лекар. До вчера съм била в болницата си и смятам, че нямам време да мисля за нищо друго, освен за това с какво започвам и в какви порядъци.  За съжаление, ще трябва да се работи на много бързи обороти… 
Водещ:
Но ще ви трябват и депутати за…Предвиждате ли законодателни промени във вашата област? Кое е това, за което ще ви трябва парламентът? Кои са най-спешните неща, които трябва да промените в закон? 
Д-р Таня Андреева: Най-спешните ни неща са Закон за Спешната помощ. Всички знаем колко много проблеми има там. Те са свързани преди всичко с кадрите в Спешната помощ. Там работят хора, които имат нужда от повече подкрепа. Имат нужда от повече защитеност. Имат нужда от повече мотивация, която искам да кажа, че не е свързана само с финансовото… 
Водещ: Не увеличиха ли вече заплащането на медиците в Спешната помощ? 
Д-р Таня Андреева: Увеличено е заплащането, но с много нисък процент. Аз смятам, че за отговорната и изключително стресова работа, която те вършат, ще трябва много по-справедливо заплащане и в тази посока ще разговарям с министъра на финансите и с премиера, за да можем в най-спешни порядъци да поеме държавата грижата за това. Навярно… 
Водещ: Имате ли усещане, че ще ви чуят? Разбирате ли се с г-н Орешарски по тази тема? Разбират ли важността на здравеопазването? 
Д-р Таня Андреева:
Разбират и Вие знаете, че здравеопазването беше изведено като приоритет в програмата, наравно с възстановяването на държавността, на икономическите мерки, на мерките в енергетиката. 
Водещ:
Добре. Ще трябва да опрете до няколко въпроса, които са болезнени, особено в този състав. Единият е прословутата здравна карта, която най-накрая трябва да имаме. Очевидно ще се стигне до закриване на нефункционални или лоши болници в по-малки населени места. Всеки един депутат ги пази винаги и Вие сте го виждали. Как ще се справите? Сега сте в положение, в което трябва да се съобразявате още повече с депутатите. 
Д-р Таня Андреева:
Това, от което ще стартираме, е здравната карта. Аз мисля, че в това отношение има консенсус между групите, с които БСП работи в парламента. Като основната ни грижа ще бъде за малките населени места, които за съжаление останаха без достъп, хората, живеещи там, останаха без достъп до здравна услуга. А знаете, че бяха закрити повече от 14 болници, с което тези хора практически ежедневно са поставяни в риск за тяхното здраве. 
Водещ:
Това означава ли, че ще ги откриете обратно, че ще ги върнете? 
Д-р Таня Андреева:
Може би някои от тези болници ще заработят отново. Такава е болницата в Девин. Там има известни проблеми със собствеността, които общината трябва да реши. След това ще се опитаме да вдъхнем нов живот на тази болница.
Водещ: На кои други болници предвиждате такова вдъхване? 
Д-р Таня Андреева: Аз, това, което в момента правя, е един подробен анализ, тъй като е много важно да имаме поглед върху това в кои райони какви лечебни заведения трябва да има, за да покрият нуждите в тези райони. 
Водещ: Добре. Да ви попитам. В големите градове частни болници никнат като гъби.
Д-р Таня Андреева: Да. 
Водещ: Аз не съм специалист в тази област, но виждаме, че те очевидно правят пари, иначе няма да ги строят. Защо не ги правят в малките градове? Защо се разрешава на тези болници да бъдат в София, Варна, Пловдив? Не можете ли да ги пренасочите тези инвестиции там? Сигурно има нужда и в малкия град от болница. Нека да го поеме частникът. 
Д-р Таня Андреева: Това ще бъде една от законодателните промени, че всички болници, независимо от собствеността им – частни, държавни или общински, ще работят при едни и същи правила и разрешителните за дейност, и регистрацията на тези лечебни заведения, изключително ще бъде мотивирано от това има или няма нужда от такива болници в районите. 
Водещ: Дайте ми тук още малко. Пак казвам, простете, че съм лаик в областта, но Спешната помощ, за която казахте, е скъпата част от обслужването, нали така? Трябва да поддържаш линейки, нощни смени, допълнителен труд. 
Д-р Таня Андреева:
Точно така, да. 
Водещ: Частните болници като че ли нямат много такава или бягат от това, защото очевидно оскъпява. Ще ги задължите ли с тези общи правила, за които говорите, да въведат такава помощ? 
Д-р Таня Андреева: Да. Правилно ме разбрахте. 
Водещ: Това ще го направите. 
Д-р Таня Андреева:
Всички болници ще работят при едни и същи условия, иначе те няма да получават разрешителни за дейност. Включително ще трябва да поддържат спешност. И това е изцяло в интерес на пациента. 
Водещ:
А тези, които вече имат разрешителни, ще ги поставите ли в същите условия? Тези, които съществуват. 
Д-р Таня Андреева:
Да. Всички болници ще работят при едни и същи условия. Водещ: До сега защо това е пропускано? 
Д-р Таня Андреева: Не мога да ви кажа. Тепърва и аз ще търся отговор на този въпрос. Но така или иначе на всички ни е ясно, че от това страдат пациентите, защото понякога забавянето…Ще дам един пример. Ако има нужда пациент от Спешна помощ и той се намира в „Овча купел“, където има няколко частни болници, най-бързият достъп е до там. Няма нужда той да бъде закаран в Окръжна болница или в „Александровска болница“, за което се губи време, през което време е в риск.
Водещ: Но сега те не го правят. 
Д-р Таня Андреева: Досега не се е правило. Аз не искам да разсъждавам защо не се е случило. Важното е какво правим от тук нататък. 
Водещ:
За тази законодателна промяна мислите ли, че ще имате подкрепа в парламента? 
Д-р Таня Андреева:
Да. Убедена съм, че ще имам подкрепа. 
Водещ: Другият проблем, който стои винаги пред медиците, е за прословутите специализации. Много трудно младите медици получават специализации. Не ги пускат шефовете, особено на по-малките болници в малки градчета, не ги пускат да ходят на тези курсове. Винаги е драма. Племенникът ми е лекар. Знам го от него. Как ще промените това? Това е една от причините да спада престижа на професията и хората се отчайват. Те не могат да станат наистина добри лекари. 
Д-р Таня Андреева:
Да. И търсят начини за реализации в тази посока и затова годишно между 200 и 300 лекари напускат… 
Водещ:
Между 400 и 500. 
Д-р Таня Андреева:
Може би вече са и повече – напускат страната ни и голяма част от тях са новозавършващи. В този смисъл законодателните промени ще касаят няколко неща. Първо, със започване на работа, независимо в коя болница, младите ми колеги ще имат право автоматично да започват и специализация по избрана от тях специалност. Като едновременно с това директорите на болниците ще бъдат задължени да подписват договори, при които се задължават да разрешават на специализиращите лекари да посещават основните курсове, които се провеждат в университетските болници и да имат възможност да специализират. 
Водещ: Това ще бъде очаквана промяна и положителна при всички случаи, ако успеете да я прокарате. Не можем да не стигнем до въпроса с лекарствата. Едни от проблемите и при миналото управление, и по принцип, са в цените на лекарствата и формирането им и начина, по който Здравната каса ги плаща. Какво предвиждате тук? 
Д-р Таня Андреева: Лекарствата е проблем, който е стоял пред много министри. Там ние ще вървим в обратна посока. Няма да се опитваме сами да го правим и да администрираме процеса. Решенията, част от които вече сме изработили със съсловни организации, ще бъдат взимани точно в такъв формат – съсловни организации, пациенти, хора от фармацевтичния бранш. Посоката е не само в намаляване на цените на лекарствата, а също така в потреблението на медикаментите и в достъпността до тях. Вие знаете, че периодично изниква въпроса с липсата на определени медикаменти на пазара и то за социалнозначими заболявания. В този аспект също трябва да се търсят решения. Разбира се, трябва да се съобразим с редица изисквания на Европейската комисия, с това, което тук имат като претенция различните страни в този въпрос. Но така или иначе има разработени практики в други държави. Много добре работеща такава има в Германия, в Белгия и аз смятам, че няма нужда тепърва да откриваме топлата вода.
Водещ: Ще стигнем до финансирането. Проблемът в здравеопазването най-често се свързва с пари. Болниците имат огромни задължения. Лекарите непрекъснато протестират, че не им стигат парите. Прословутите лимити на болници са доста ограничаващи. Как ще се справите с този проблем? Няма повече пари, особено в тази финансова криза? Как ще финансирате здравеопазването? 
Д-р Таня Андреева:
Ресурсът в здравеопазването наистина не е на ниво, така че да решим всички проблеми. Много сериозен проблем е мотивацията на здравно неосигурените да внасят своите здравни вноски. Но също така не малък проблем е неравномерното и така по неясни критерии финансиране на различните лечебни заведения за… за финансирането на медицинската дейност на различните лечебни заведения. 
Водещ: Моля пояснете ми. Как неясни? Нали имаме прословутите клинични пътеки и всяка болница се отчита – колкото е излекувала, толкова и получава. Не е ли така?
Д-р Таня Андреева: Това е логиката и така би трябвало да бъде. Но Касата създаде методика, по която се ограничава дейност, лимитира се дейност и се лимитира заплащане. Нещо, което е абсурд.   
Водещ:
До определен обем. 
Д-р Таня Андреева:
До определен обем. 
Водещ: А какво става, ако дойдат повече пациенти? 
Д-р Таня Андреева: Ами, и аз питам какво става. Обикновено обещанията са, че след това ще се отвори резерва на Здравната каса и надлимитните изработени пътеки ще бъдат платени. Но това е един много дълъг процес, при който се иска разрешение от директора на Касата. През това време директорите на болниците изнемогват, защото Вие знаете, че болниците са и Търговски дружества на всичкото отгоре и освен да финансират своята дейност, те трябва да мислят за капиталовите разходи на дружеството, за закупуване на апаратура и въобще за покритие на всички… 
Водещ:
Долавям ли критика от ваша страна към статута на тези Търговски дружества? Мислите ли да го промените това? 
Д-р Таня Андреева: Да. Смятам, че от лечебните заведения, чиято основна роля е грижата за пациента, не би трябвало да се иска да генерират печалби, за да могат да покриват и други свои разходи. В закона ясно е разписано, че средствата за здраве отиват за здраве, а не за подмяна на дограми, за смяна на лампи или за нещо друго. В този смисъл, аз смятам, че този статут е абсолютно неработещ и поставя в много тежко положение мениджърите на лечебните заведения и затова има много болници, които имат дългове, но те не са само и единствено генерирани от осъществяване на медицинската им дейност, която междувпрочем е и несправедливо остойностена. Всички знаем за недофинансирането… 
Водещ: Т.е. ще предложите законодателна инициатива за промяна на този статут? 
Д-р Таня Андреева:
Да. 
Водещ:
Това е много смело решение, защото донякъде това стимулираше да работят по-оптимално болниците. Ако нямат това задължение, как гарантирате, че няма да се източва Касата, че няма да надписват, че няма да правят каквото си искат, след като никой не им гледат финансите? 
Д-р Таня Андреева:
Аз не смятам, че до момента тези неща бяха избегнати. Напротив, в старанието си болниците да могат да покриват и други свои разходи, допускам, че може би е имало места, където точно това се е правило. Защото, пътят на финансиране на болниците, основният източник на финансиране, това е Здравната каса, кешовите плащания от пациентите и в случаите, в които болниците са със статут на общински такива, в различните общини е различно, има едно допълнително, то е много малко, дофинансиране за дейност, която не се покрива от Касата. 
Водещ:
От Общината? 
Д-р Таня Андреева: Да. Всичко това е странно, защото никой не разписва… Т.е. получаваш пари за дейност, защото болниците работят, да кажем по клинични пътеки, но в същото време се очаква от приходите ти да имаш разход, който да покрива редица други неща, а не само тази дейност. И се оказва така, че хората плащат своите здравни вноски, но тези пари не отиват, за да обслужват само тях, тяхното здраве, а се използват за редица други неща. 
Водещ:
Те поддържат и базата на болниците, в която те се лекуват. Все някой трябва да ги поддържа тези болници. 
Д-р Таня Андреева: Именно. Аз смятам, че държавата и общините трябва да имат ангажимент към поддържането на тези болници – във връзка с капиталовите им разходи, във връзка с оборудването. А парите, които хората си внасят за здравето им, да се използват само за това. 
Водещ: Няма ли това да вдигне бюджета, ако ще трябва държавата допълнително да дава пари сега и за капиталови и ремонтни разходи, и за оборудване, няма ли да се увеличи бюджетът за здравеопазване. 
Д-р Таня Андреева:
Напротив, аз смятам, че това ще има възпитателен ефект, защото и в момента се прави. При предаването в министерството преди малко проф. Петров ми каза – по оперативни програми стотици милиони се отпускат за апаратура, за капиталови разходи… 
Водещ:
Но Европа иска реформи срещу това. 
Д-р Таня Андреева:
Разбира се, да. 
Водещ: Добре, кои са реформите… 
Д-р Таня Андреева: Идеята ми беше, че така или иначе зад тези неща, независимо дали е от държавата или програми, има достатъчно ресурси. 
Водещ: Споменахте, че здравноосигурените плащат тези неща, но те плащат и за здравно неосигурените. Този проблем тежи пред всеки министър. Имате ли решение? Какво мислите да направите за това? За милионите, които не си плащат здравните осигуровки. 
Д-р Таня Андреева: Говорейки с хора, които не са здравноосигурени, в голям брой от случаите те казват „Ние нямаме доверие в системата. Защо да си плащам като насреща не получавам това, което очаквам – като качество, като грижа, като отношение?“ И аз смятам, че пътят не е в това да им се налагат някакво наказания на тези хора, а да видят, че това, което получават, е достатъчно добро, за да си заслужава да плащат за него. 
Водещ:
Не важи това за ромите, които ползват системата. Можем да видим това пред всички кабинети как стоят на опашки, а не плащат. 
Д-р Таня Андреева:
Така е. Там проблемът е много сериозен. Ние имаме дискусия и вътре в БСП, заедно със съсловни организации, с пациентски организации, как този въпрос да бъде решен. Не мога в момента да дам категоричен отговор – дали ще има социални болници, към които тези по-специфични групи, които отказват или нямат възможност да платят, ще бъдат обслужвани, или ще се търсят други решения. В момента се работи. Просто, малко време, за да дам отговор и за това.
Водещ: Един въпрос е всеки път и за монопола на Здравната каса. Аз лично смятам, че докато има монопол в един сектор, какъвто и да е той, изкривяванията са неизбежни. Мислите ли да разбиете този монопол – да пуснете и други здравни каси на свободен пазар, на свободни принципи да се конкурират? Докато държавата ми прибира всичките пари, държавният чиновник ще краде. Сигурен съм в това. Виждал съм го хиляди пъти. 
Д-р Таня Андреева: Това е въпрос на законодателната власт. Аз не бих могла в момента да се ангажирам с конкретен отговор, защото има разнопосочни мнения между партньорите, които в крайна сметка направиха този Кабинет. Така че там ще трябва да се урегулират малко нещата, но дотогава аз смятам, че е изключително важно първо Здравната каса да върне своя статут на обществена институция, да се въведат контролни механизми за разхода на парите на всички нас, с които Касата се разплаща за дейност и може би би била добра идея, но там много ясно трябва да бъдат разписани критериите, при които биха работили частните, дали ще бъдат фондове или застрахователни дружества, това също е въпрос… 
Водещ:
Както ще да бъде. 
Д-р Таня Андреева:
Както ще да бъде, да. …Ясни критерии, за да не се получава, както с лечебните заведения – държавните и общинските, които са основният стълб на здравеопазването в страната ни работят по едни правила, частните болници си позволяват да ги нарушават. Така че там този въпрос трябва да бъде… 
Водещ:
Но Вие казвате, че това ще бъде променено. Ще приложите правилата за всички. 
Д-р Таня Андреева: Това предстои да се дискутира. Засега нямаме ясна концепция, специално за частните фондове или каси кое как да бъде. 
Водещ:
Тук мисля, че ще намерите подкрепа. Никой не би искал… 
Д-р Таня Андреева:
Надявам се. Аз също съм на мнение, че хората трябва да избират на кого да поверят парите си и кой след това да се грижи за тяхното изразходване. 
Водещ: Ще трябва да работите в екип, очевидно определен и от ДПС, и от БСП. Не знам дали „Атака“ участва в тези разговори. Имате ли право да си формирате екип тук в министерството, за да проведете тези реформи? Дава ли Ви Орешарски тази възможност? 
Д-р Таня Андреева: Да. Аз, и всеки един от моите колеги, в това отношение получи свобода – да подбере екипът, с който ще работи, защото в крайна сметка в момента се нагърбваме с много сериозни … 
Водещ:
Само  зам.министрите ще бъдат определени общо, защото те са политически фигури. Предполагам, че … 
Д-р Таня Андреева: Не съм убедена, че дори и това ще бъде направено. Както политическият кабинет, така и ресорните зам.министри по всяка вероятност всеки министър ще избира сам. 
Водещ: Тогава ще носите цялата отговорност сама. 
Д-р Таня Андреева:
Да, така е, но затова съм се хванала с това, т.е. с ясното съзнание. 
Водещ: Вие идвате от системата, но не сте първият министър, който е бил лекар. И други е имало. Всички казват „Познаваме проблемите“ и все не ги решаваме. Какво куца? Кое според вас спъва и не можем да направим тази вечно мечтана реформа в здравеопазването, та да тръгне един път завинаги? Къде е проблемът? 
Д-р Таня Андреева: Проблемите са много. Аз смятам, че един от основните е, че всеки изведнъж се нагърбва с много неща едновременно. Вторият проблем е, че прави впечатление българската политика изобщо, че няма приемственост. Всеки министър започва, отпушва, или поне повечето, защото има такива, които за съжаление нищо не успяха да свършат, започва, отпушва някакви трудности и следващият, който дойде или ги спира, или не ги продължава, или ги видоизменя и така. Реформата в здравеопазването не е въпрос на година, две или на един мандат. Това са обикновено дългосрочни промени и във всички европейски страни те са правени с години. Затова и ние няколкократно призовавахме към това да има консенсус, дори ако трябва този консенсус да се търси с опозицията и с извънпарламентарно представени партии, защото утре всеки може да бъде на наше място и ще се сблъска със същия проблем. Разбира се, вероятно има и интереси. Тепърва аз ще си изяснявам причините това да не се случва, но лично за мен има две, три неща, които са спешни, по които трябва да се започне да се работи и аз смятам по този начин да работя. 
Водещ:
Чисто политически, вече сте министър в Кабинет, не можете да не ви интересува и политиката. Спокойна ли сте за бъдещето на правителството? Сигурна ли сте, че при този парламент, така конструиран, ще имате възможност да работите сравнително добре? Нестабилно изглежда. Критики се появиха в момента в социалните мрежи и в интернет. Няма празнична атмосфера. Никой не празнува. 
Д-р Таня Андреева: Да. Не празнува, защото положението е много тежко в страната най-вече. На мен ми е ясно, че ако това правителство не покаже конкретни резултати, защото в крайна сметка то работи за хората. Това, което се случва в Народното събрание, е и много правене на политика. Част от страстите, на които сме свидетели, са малко и послезвук от предизборната кампания. Но за мен е важно как ще реагират хората. А те ще реагират положително или отрицателно в зависимост от резултатите. 
Водещ: Последно ми кажете – какво е посланието ви към студентите-медици? Както казахме, огромна част от тях емигрират, напускат. Ние сме пред риска след 5 години да нямаме лекари, ама буквално да нямаме лекари или да останат най-некачествените или най-лошите лекари. Как ще ги задържите? Това е голям проблем в системата - липсата на кадри. Не само в Спешната помощ. 
Д-р Таня Андреева: Всеки един човек, независимо дали е лекар или в друга област, има два основни мотива. Единият е да се чувства удовлетворен от професионалното си развитие. То касае много сфери. Възможност за такова, добри условия на работа, добра апаратура, с която работи и добро финансиране. Това са неща, върху които ние със сигурност ще работим. Аз също съм била новозавършил лекар и знам, например, колко трудно започнах да специализирам. И в този смисъл – една промяна, която ние ще направим в най-кратки срокове, всеки лекар, който започне работа, да има възможност и за автоматично започване на специализацията си. 
Водещ: Хубаво е, че го казвате, защото предният министър на БСП в по-предишното управление спря специализациите и пусна нулеви години. Това е голям о развитие и напредък. Благодаря Ви за това интервю. Желая Ви успех. И вярвам, че всички Ви желаят, защото наистина ситуацията не е лека. Дано да се справите и да имате парламентарната подкрепа.   
Д-р Таня Андреева: Дано. И аз си го пожелавам, защото имаме много работа да вършим. 
Водещ: Успех в първите Ви работни дни. 
Д-р Таня Андреева:
Благодаря Ви.

Сподели в: