Върни се горе

4 юли 2013 г., „Здравей, България” 

Водеща: Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева ще влезе в нашето студио, ще говорим за предишните нейни стъпки, откакто е на този пост, както и за следващите. Ще говорим за кадровите назначения, които много лекари наричат политически, освен политическите опоненти на БСП в лицето на ГЕРБ. Заповядайте, д-р Андреева. Имаме и страшно много въпроси… 
Водещ: Имаме и много въпроси на сайта Novanews, не спирате да задавате въпроси. Голяма част от тях се надяваме да успее да зададем. Добро утро. 
Д-р Таня Андреева: Добро утро. 
Водеща: Здравейте. Вие тръгнахте в малко сякаш неочаквана посока, откакто поехте управлението на здравната система. Започнахте с една тема, която според мен, а и според много хора още, не е основна – пушенето, след това продължихте с кадрови промени, докато всички всъщност очакваме реформа. Това ли е вашият фокус? 
Водещ: Да ви цитирам само едно изречение само по въпроса на господин Маринов на нашия сайт: „Вие сте поредният здравен министър, който не знае и не разбира къде и какво работи. Не смятате ли, че трябва да се занимавате с работата си като здравен министър, а не само да критикувате управителя на касата и да правите назначения?” 
Водеща: Какъв е вашият фокус е въпросът, след този старт? 
Д-р Таня Андреева:
Действително това беше отразено, но всъщност още в първите дни ние започнахме да работим по три основни проблема и вече в края на първия месец имаме и резултати. Това е разписването на новата здравна стратегия за следващия период 2014-2020 година, тъй като такава нямаше. За да може да си…
Водеща: Тъкмо аз щях да кажа, това е поредната стратегия, министър Андреева. 
Д-р Таня Андреева:
Не, такава нямаше и Европа, за да даде пари за българското здравеопазване, трябва задължително да има такава стратегия… 
Водеща:
И тя е готова вече. 
Д-р Таня Андреева: … на основата, на която да се разпишат програмите и проектите за следващия програмен период. Става въпрос за стотици милиони евро, които ще бъдат използвани в няколко основни направления. Това е „Спешната помощ”, „Човешките ресурси”, особено младите, новозавършващи лекари, специалистите по здравни грижи, лекарите в по-малките болници, в по-малките и труднодостъпни райони и нещо много важно – превенция и профилактика, защото за съжаление националните програми не работят добре за превенцията. 
Водеща: Явно не го обяснявате добре, защото тези стъпки не стигат до аудиторията, не стигат до хората, а стигат кадрови промени, стигат атаките ви срещу д-р Цеков, който днес е първа точка в дневния ред на парламента да бъде отстранен. 
Водещ:
Нарекохте касата „тайнствена институция”. Всъщност те всички скочиха срещу д-р Цеков – Лекарският съюз, БСП - официално политическо изявление направи, че подкрепя идеята за отстраняването му. Какви толкова проблеми и трудности видяхте там, че задължително трябва да се случи? Ако дойде нов човек с тези пари, с които разполага касата, нещо по-различно ли ще направи? 
Водеща:
И то всъщност, след всичките атаки излиза, че касата е една абсолютно безконтролна институция, един разграден двор, в който един човек може да безчинства, както си иска, така ли е? 
Д-р Таня Андреева: За съжаление така се получи, особено в последната една година. Това, че се присъединих към моите колеги, не означава, че от мен тръгна и искането за оставка на д-р Цеков. 
Водещ: Лекарският съюз от месеци я иска оставката. 
Д-р Таня Андреева:
Лекарският съюз от месеци я иска. Аз присъствах на събора на Български лекарски съюз (БЛС), където колегите станаха и казаха – „С този човек не може да се работи“. Вие знаете, че не се подписа рамков договор. В момента също е под риск подписването на новия рамков договор. И най-вече основанията на съсловните организации са затова, че тяхното мнение не се зачита по отношение на методиките и заплащанията, с които работи здравната каса. И междувпрочем имаме ново решение на Висшия административен съд (ВАС), в което не само методиката като процедура се отменя, но и самата методика. 
Водеща: То излиза, че има човек - има проблем. Значи, като махнем д-р Цеков ще се решат половината проблеми в здравеопазването, не може да е така. 
Д-р Таня Андреева: Вижте, никога касата не е работила толкова непрозрачно. В момента никой няма информация за това как се изразходват средствата за лечение… 
Водеща:
И вие ли, д-р Андреева… 
Д-р Таня Андреева: …за терапия, за медицинска дейност. Аз също… 
Водеща:
Не знаете. 
Д-р Таня Андреева:
… аз поисках отговор от д-р Цеков по повод парламентарно питане, защото в парламента няма процедура, по която да бъде изслушван на парламентарен контрол управителят на здравната каса. Затова аз го попитах: какъв е бюджетът, има ли преразход, няма ли преразход; какви поети ангажименти има; в края на годината как ще се случат нещата с плащането на медицинските дейности, защото за ноември месец и октомври месец има много силно свити медицински дейности, има болници… „Шейново” ще ви дам за пример, която за октомври има 0 раждания, при положение, че в „Шейново“ на месец има 200, 300, 400 раждания в по-силните месеци. 
Водеща: Тоест не са превеждани парите, това е… 
Д-р Таня Андреева: Тоест зададени са нулева дейност и нулеви средства, като обещанието от управителя на касата беше, че ще се платят от резерва. В същото време излезе информация, че резервът ще плати и преразхода в медикаментите, ще плати преразхода в консумативите… 
Водещ:
Толкова ли е голям този резерв? 
Д-р Таня Андреева:
Резервът е около 10% от бюджета на касата, той е около 270 милиона. 
Водеща: Тоест каква част би могла наистина да реши… 
Д-р Таня Андреева:
А преразходът вече е повече от това. Значи имаме една дейност, която за октомври и ноември е около 200 милиона, която трябва да се плати. 
Водеща: Значи касата е на минус, касата е на червено. 
Д-р Таня Андреева: Да, това е моето безпокойство, че касата няма да може да изпълни ангажиментите си към лечебните заведения, които са договорен партньор.
Водеща: И какво ще правите? 
Водещ: Все пак още нямате информация и не можете да ни кажете… 
Д-р Таня Андреева: Там лекарите обаче през това време не могат да спрат да приемат да лекуват пациенти и се притеснявам, че в края на годината няма да има кой да се разплати с лечебните заведения за труда, който те са положили. 
Водеща: Днес очевидно д-р Цеков си отива от този пост. Кой ще бъде избран, между другото на поста – д-р Румяна Тодорова? 
Д-р Таня Андреева:
Не мога да ви кажа кой ще бъде избран на поста. 
Водеща:
Не може да не знаете каква е номинацията? 
Д-р Таня Андреева: Не, не зная каква е номинацията. 
Водеща:
Не знаете. 
Д-р Таня Андреева: Моята информация е, че днес просто ще бъде оттеглен д-р Цеков. Не зная въобще дали ще има избор днес. По-скоро предполагам, че няма да има избор, защото нещата много бързо се случиха в тези дни. 
Водеща:
Да, прави се тази рокада и после какво се случва, ето, при положение, че вие казвате няма пари, с които да се плаща на болниците? 
Д-р Таня Андреева: Аз истински се надявам новият управител на касата, който и да е той, да е преди всичко компетентен човек. Касата е една обществена институция, която управлява огромен ресурс – 2,7 милиарда и това са пари на пациентите, които те внасят, за да могат с тях да бъдат покрити медицински дейности и тяхното лечение. Освен това се надявам управителят да работи в добри отношения с Надзорния съвет. Вчера чухме от представител на Надзорния съвет, който е и представител на пациентска организация, че под натиск са взимани решения и много често решенията на Надзорния съвет след това не са били отразявани в протоколите и падат в съда. Това е абсолютно недопустимо, това не е… Този авторитарен тип на управление без контрол за мен е абсолютно неприемлив. 
Водеща: Обвиняват ви обаче и вас в някакъв тип авторитарност, казват, че сте тръгнали към една чисто политическа чистка в здравеопазването и примерът не е само д-р Цеков, примерът е и директорът на хасковската болница… 
Водещ: Онкологията. 
Водеща: … д-р Близнаков, да, случаят в Онкологията също. Как защитавате промените, които правите? 
Д-р Таня Андреева: Не съм изненадана. Аз съм сигурна, че всяка промяна, която предприема ще бъде тълкувана по този начин. Аз и вчера го казах на пресконференцията. Всичко може да се говори, но в досиетата на служители в министерството, в РЗИ-а, директори на домове стоят препоръки от ГЕРБ, официални. Ето това е политическо назначение. 
Водеща:
Д-р Пламен Цеков... 
Водеща: Само секунда. 
Водещ:
Е на телефонната ни линия, защото разговорът за него продължи доста дълго. Той поиска да се включи. Здравейте, д-р Цеков. 
Д-р Пламен Цеков: Здравейте. 
Водеща:
Какво ви провокира в нашия разговор, д-р Цеков? 
Д-р Пламен Цеков: Знаете ли, аз от няколко дни чувам, че ще бъда сменен. Официално нито една от институциите до момента не е изпратила към мен една, да речем, най-малкото покана или уведомление, че предсрочно ще ми бъде прекратяван мандатът. Сега от медиите разбирам, че днес съм първа точка в дневния ред и представете си аз няма да присъствам там, когато към мен се отправят обвинения и няма да мога да представям моите аргументи и факти. Точката, по която ми се иска оставката, не е подкрепена с нито един официален законов документ или факт, базира се само на изявления на определени хора, които са зависими от министър Андреева, какъвто е д-р Димитров, шефът на Окръжна болница. Тя му е работодател, базират се на изказването на един от членовете на Надзорния съвет, а Надзорният съвет се състои от 8 човека, 9 човека, тоест няма мнението на останалите хора. 
Водеща: Но вие знаете, д-р Цеков, знаете, че по закон Народното събрание може да прекрати предсрочно вашите правомощия и то мисля при системно неизпълнение на вашите ангажимент или системни нарушения, ако не се лъжа, такъв е текстът или греша? 
Д-р Пламен Цеков: Точно така, правилно. Такъв е текстът, но когато се говори за системни нарушения и неизпълнения те трябва да бъдат подплатени със съответните документи. 
Водещ: Ето, казва здравният министър, че… 
Д-р Пламен Цеков:
Не можеш да произнасяш присъда без да имаш доказателства. Това е чисто политическа акция. 
Водещ: Д-р Цеков, здравният министър казва, че преразходът на касата е по-голям от резерва и, че има опасност от колапс на тази структура. 
Д-р Пламен Цеков: Здравният министър, извинете ме за грубият тон, но здравният министър просто не знае как се структурира бюджета на касата. Аз не знам как е управлявала болница толкова години, след като твърди, че за последните два месеца има нулеви стойности. Да – те са нулеви и са в резерва, това е практика на касата от повече от 6-7 години. 
Водеща: Д-р Цеков, упреците към вас не са само от страна на министъра на здравеопазването и вие го знаете, водили сме този разговор и в това студио… 
Д-р Пламен Цеков:
Точно така, да. 
Водеща: Тоест не знам… Ако искате можете да отговорите на… 
Д-р Таня Андреева:
Аз мисля, че това, което вчера се случи, е повече от показателно. Очевидно аз ще понеса вината за всичко и съм готова да го направя. Но вчера на масата седнаха всички съсловни организации – БЛС, Българският зъболекарски съюз, които са партньори по НРД на касата, седнаха пациентските организации… Д-р Димитров не беше в качеството си на директор на болница, който ми е подчинен, както казва д-р Цеков, той беше като председател на работодателите в България, член на Стопанската камара. 
Водещ:
А не беше ли редно да предупредите д-р Цеков за тази точка или… 
Д-р Таня Андреева: Тази точка е в парламента, както и той самият каза аз няма какво да се бъркам в здравната каса. Единствената ми информация, която поисках, поне аз от него, пак казвам, това беше по повод на парламентарно питане на госпожа Манолова. 
Водещ:
Актуалното състояние на касата. 
Водеща: Но той е прав според мен в едно. Той казва трябва да има документи, трябва да са приложени данни на базата, на които аз съм уволняван и освобождаван. 
Д-р Таня Андреева: Вчера представителят на Надзорния съвет цитира няколко протокола от няколко дати. Освен това той вчера беше, но с мен само той беше, но с мен разговаря и директорът на медицинския одит, която е член на УС, председателят на синдиката „Подкрепа”, който е член на УС, господин Томов. Тоест аз получих информация на Надзорния съвет не само от представителите на държавата, така че категорично не приемам обвиненията, че това е политически акт. Но аз като министър съм длъжна да се погрижа за лечебните заведения, защото вие виждате, каквото и да се случи питат и обвиняват министъра след това. 
Водеща:
Сега, ако искате да спрем с наистина кадровите вече неща, защото има още страшно много въпроси. Първо да ви попитам, тази идея държавата пак да поеме финансирането на онколечението, интензивните грижи, инвитро процедурите – зрителски въпрос е това, какво ще промени всъщност? Тя беше анонсирана вчера, струва ми се. 
Д-р Таня Андреева: Първо с прехвърлянето на основни дейности, за които аз лично смятам, че са ангажимент на държавата, това е проблемът с репродуктивното здраве, това са интензивните грижи, ваксините, онколечението… Просто министерството беше изпразнено от съдържание. Министерството е институция, която провежда политиките, не в този чистият смисъл на политика, а предприема промените и реформите по отношение на здравеопазването. Както и вчера казах, ние първо ще го изговорим и със съсловните организации, с представителите на касата, със здравната комисия, за да видим кои дейности е разумно да се върнат в министерството. Ако трябва да бъда искрена… 
Водеща: Кажете според вас, вашето мнение. 
Д-р Таня Андреева:
Според мен трябва да се върне репродуктивният фонд, фондът „Инвитро”, така наречен. 
Водеща: Там имаше проблеми с касата, това трябва да се признае. 
Д-р Таня Андреева: Има, продължава да има. Не се изпълняват ангажименти на касата към клиниките. Вчера го казаха и представители от Сдружение „Зачатие” и „Искам бебе”. Основните неправителствени организации, които работят с хората с подобни проблеми… 
Водеща: А онкологията? 
Д-р Таня Андреева: Онкологията, ако трябва да бъда искрена имам известни колебания. Не съм сигурна, че медикаментите трябва да се върнат в министерството. Може би това, което в момента се прави договаряне от касата и децентрализирани търгове е по-добрият вариант с оглед по-добрата достъпност до медикаментите, защото когато те са били в министерство е имало забавяне. За мен е важно много бързо хората, особено хората с такива заболявания да стигнат до своето решение. 
Водещ:
Господин Цеков пак с реплика. 
Водеща: Д-р Цеков отново е на телефона. Много кратко обаче, защото много важни теми остават. 
Водещ: Много кратко, д-р Цеков, слушаме ви по отношение на прехвърлянето на дейности. 
Д-р Пламен Цеков: Извинете, но отново чувам само лъжи. До момента по отношение на Фонд „Инвитро” всичко, което е заявено от центровете за инвитро и лечебните заведения, които реализират тази дейност, е изплатено. И до момента са изплатени абсолютно всички средства на болници, на фамилни лекари и /…/. Не сме изплатили единствено парите за здравнонеосигурени родилки и здравнонеосигурени лица ползвали интензивни грижи, защото министър Андреева все още не е превела парите от Министерство на здравеопазването, което по закон трябва да прави.
Водеща: Не е вярно, казва д-р Андреева, това. 
Д-р Пламен Цеков:
Нека да покаже бордерото, с което е наредила плащането от Министерство на здравеопазването към касата. Най-после нека да видим някакъв документ официален, който е оторизиран от държавата да бъде официален документ. Най-лесният начин е министър Андреева сега като се прибере в Министерство на здравеопазването да покаже нареждането платежното, с което е превела парите от Министерство на здравеопазването по сметките на НЗОК. Аз съм подписал споразумението в понеделник и още не съм видял парите. 
Водеща:
Д-р Цеков и д-р Андреева, понеже в този задочен разговор е много трудно да се ориентира човек помислете наистина и двамата дали не е нужен разговор, както се казва, лице в лице между вас. Ние сме готови с Христо да бъдем домакини, за да се изяснят всички тези неща. Става дума за здравето ни и за нашите пари, защото касата е това, касата е нашите пари. 
Водещ: Касата е огромен ресурс. 
Водеща:
Така че помислете дали… 
Д-р Таня Андреева: Миналата седмица имаше такъв разговор в здравната комисия. Тонът на д-р Цеков беше подобен – арогантен, абсолютно политическо беше изказването му. В крайна сметка не предостави и на хартиен носител, за да видим, изчете едни цифри и след това си тръгна. Така че такъв тип разговор е… В момента той говори като политически опонент. Аз няколкократно казах, че всички институции, които са свързани в системата на здравеопазване трябва да имат най-малкото добър тон, защото всички работим не затова дали е д-р Цеков или д-р Андреева и министерството, и касата познават стотици вече управници. Зависи хората в крайна сметка дали ще получат това, което искат. Доверието в системата е изключително ниско. 
Водеща: Много зрители ни питат за лимитите. Ще паднат ли лимитите и как ще се контролира системата, ако това се случи? 
Д-р Таня Андреева: Лимитите във вида, в който са в момента, ще паднат – да. И вчера беше казано, това се говори и от нас лекарите, и от пациентите най-вече, че такъв тип лимитиране като стойност 10 и всеки да избере кога да се разболее е просто недопустимо. Регулация ще има, разбира се, защото бюджетът на касата е ограничен, той е определена сума. Но ще има регулиране по-скоро в посока на контрол и дали всичко, което се заявява е изпълнено и ако е изпълнено, тогава то ще се заплаща. Ще се въведат и някои други механизми в доболничната помощ и в болниците – за следене на пациентопотока, на лечението, което се оказва на пациентите. Но по този начин 10 талона за рентген и това е всичко, казвам условно 10, разбира се, просто не може по този начин да работи. 
Водещ: В рамките на 30 секунди, моля ви да изчистим още едно обвинение, което обикаля информационните агенции от вчера. Става дума за адвокат Лилия Николова, която работи в една от пациентските организации, която твърди, че вие сте фалирали болница Шейново и на какво основание сте станали министър при това. Всъщност става дума, че престижната добре работеща болница по ваше време е загубила между 1,1 милиона и 1,9 милиона лева. 
Водеща: С „да” и „не”, вярно ли е това, има ли такива загуби? 
Д-р Таня Андреева:
Болницата не е загубила, няма загуба в такъв размер. Истината е, че то се знае, аз поех болницата след два смъртни случая в нея, при което дейността падна с повече от 50%. Имаше наистина реален шанс болницата да фалира, защото ние сме имали… 
Водеща:
Защото никой не отиваше да ражда там. 
Д-р Таня Андреева: С нула раждания, да. И благодарение на екипа, който беше, ние успяхме да стабилизираме болницата и тя вече е в ръст. Междувременно и от НЗОК намалиха драстично лимита на болницата. При 3 милиона изработен за 2013 година те дадоха 2,5 милиона за 2013 година. Столична община също намали плащанията за дейности, които не са по касата, не се покриват от здравната каса, така че ние реално работехме не само в тежък момент заради това, че загубихме родилка, а заради това, че от касата и от общината наложиха допълнителни рeстрикции на болницата. 
Водещ: Добре. Благодарим ви. 
Водеща: Благодарим ви. Страшно много въпроси останаха, надяваме се да имаме възможност за втори разговор, защото много, много важни въпроси останаха без отговор. 
Д-р Таня Андреева: Пак ще се видим.

Сподели в: