Върни се горе

1 юли 2013г., „Денят започва“ 

Водещ: Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева е в студиото на "Денят започва". Добро утро, г-жо Андреева. 
Д-р Таня Андреева: Добро утро. 
Водещ: Как се работи в такава обстановка, хората или поне тези, които са отвън, искат вашата оставка? 
Д-р Таня Андреева: Трудно се работи действително, но за мен е радващ фактът, че хората най-накрая имат свободата и могат да изразят своите настроения и своето мнение, защото през последните години, независимо от всичко, което се случваше в техния живот, и от това, че някои загубиха бизнеса си, че останаха 400 хиляди безработни, че никой не се погрижи за майките, за детските надбавки, за пенсионерите, никой не излезе да протестира. Аз приемам като един положителен факт това, още повече, че в такава ситуация политиците и неполитиците, и експертите, работят в тонус и се стараят много бързо да се случват нещата, така че те да се отразят върху живота на хората. 
Водещ: Казвате, че благодарение на това, че вашето правителство е на власт, хората са се почувствали свободни да изразят мнението си на улицата? 
Д-р Таня Андреева:
Не казах, че благодарение на това, правителството е на власт, а това, че най-накрая хората събраха сила да изразят позицията си. Защото аз съм убедена, че това не е плод на всичко, което се случва в момента, това е плод на натрупвано негодувание, на липсата за перспектива, за справедливост. Съгласете се, че на 10-я ден от работата на едно правителство не може до такава степен да извади хората на улицата. . . 
Водещ: Ами, явно може, г-жо Андреева. 
Д-р Таня Андреева:
Ами, аз ви казвам, времето само човек да се запознае с екипа в министерството, в което работи, да се запознае с актуалната ситуация, е около месец-два. 
Водещ: Но това е Вашата гледна точка. 
Д-р Таня Андреева: Аз казвам това, което се случва в ежедневието ни. Аз всеки ден виждам нови и нови неща в актуалното състояние на министерството и в системата на здравеопазването. 
Водещ:
Говорите ли си в рамките на правителството министрите помежду си, тежка ли е тази ситуация, обмисляте ли някакви ходове по-различни в ситуацията на постоянни протести? 
Д-р Таня Андреева: По-различни ходове, в какъв смисъл? Обмисляме всеки да си свърши работата във времето, в което е министър. 
Водещ: Не сте си дали някакъв времеви хоризонт. . . 
Д-р Таня Андреева:
В момента това е най-важното. . . 
Водещ: Не мислите за някакво време. . . 
Д-р Таня Андреева: . . . всеки да си свърши работата. 
Водещ: . . . до което да правите планове? 
Д-р Таня Андреева: Какво значи време? Всеки ден има нужда да се върши работа. . . 
Водещ:
Не знам, министър-председателят Пламен Орешарски поиска няколко месеца поне. 
Д-р Таня Андреева: Ето, ще ви кажа, че миналата седмица поради това, че не е направена в министерството процедура за набиране на сакове за кръв, която в момента се обжалва, ние имахме спешна нужда от сакове, защото нямаше да може да се провежда кръводаряване и набиране на кръв за нуждите на пациенти, които са в болниците. Ето, това са нещата, които ежедневно се случват в министерството. Трябва да се погрижа за програмата "Спри и се прегледай", която четири години е боксувала, и сега за шест месеца са оставили на това правителство, което и да беше то, дали нашето или някое друго, да прегледа 400 хиляди пациенти. 
Водещ: Това може ли да се случи реално, Вие сама. . . 
Д-р Таня Андреева: Разбира се, че не може да се случи. Неслучайно срокът е бил първоначално една година, след това е удължаван три пъти. Тези дни… 
Водещ:
Той е до края на годината сега, нали така, срокът? 
Д-р Таня Андреева: До края на годината, да. И аз искам отново и оттук да помоля хората. . . 
Водещ: И какво ще се случи с тази програма? 
Д-р Таня Андреева: …максимално да търсят болниците, с които министерството е сключило договори, има го на сайта на болниците. Информация има във всяко РЗИ, за да могат пациенти, особено от рисковите групи за карцином на маточната шийка, на гърдата, на колоректален карцином при жени и мъже, моля хората насочено да търсят възможност да се прегледат. 
Водещ: И какво ще се случи с тази програма, при положение, че казвате, че практически е невъзможно. . . 
Д-р Таня Андреева: Ами вероятно няма да успеят, вие сами си давате сметка, че. . . 
Водещ: …да бъдат прегледани… 
Д-р Таня Андреева: …400 хиляди човека не могат да бъдат прегледани за шест месеца. 
Водещ: Ще загубим пари. 
Д-р Таня Андреева: Лошото е, че през това време са заболели хиляди от тези заболявания и, на последно място, ще загубим пари, но по-лошото е, че са се разболели хора и част от тези хора ще умрат, защото това са нелечими заболявания, когато напреднат много. 
Водещ:
Като си говорим за протести, г-жо Андреева, протестират няколко болници срещу назначенията, които вие правите. Обвиненията срещу Вас са, че правите политически чистки в ръководствата на болниците. Как ги приемате тези обвинения?
Д-р Таня Андреева: Само фактът, че съм обвинявана в политическа чистка, означава, че това са политически назначения. А по повод онкоболницата, защото никъде на друго място няма сменен директор, и на онкоболницата директорът все още не е сменен, там има само подмяна в съвета на директорите, ще ви кажа, че е извършена проверка в края на февруари от министър Десислава Атанасова. В проверката, само ще цитирам, записала съм си, за да не бъда след това обвинявана в манипулации, пише следното: „Липсват правила за контрол и предотвратяване на изпирането на пари, които не са в съответствие със закона, няма комисия и правилник по управление на финансите и човешките ресурси, правилниците за работата на отделните отделения, или няма, или не са в съответствие със закона, част от вътрешните актове не са минали през съвет на директорите“. Има редица нарушения в трудовите договори. Безбройни граждански договори, част от които дублират дейности. Просто това са. . . 
Водещ: Установени са нарушения. 
Д-р Таня Андреева: Установени са сериозни нарушения. 
Водещ:
А добре, не са ли установени нарушения по времето на доц. Петранка Троянова, която вие връщате в ръководството на болницата? 
Д-р Таня Андреева:
Да, тогава е имало сигнали за нарушения. Там е вървяла проверка, прокуратурата е разглеждала повдигнатите обвинения и излиза със становище, дебела е преписката, аз щях да ви я покажа, но ако е интерес, ще я предоставя… 
Водещ:
33 страници. 
Д-р Таня Андреева: …в която накрая пише: няма данни за нарушения и престъпления от страна на … 
Водещ: По Наказателния кодекс, но има данни за административни нарушения. 
Д-р Таня Андреева:
Няма такава проверка, която да го установява. 
Водещ: Точно затова няма никакви изводи. 
Д-р Таня Андреева: Така че аз съм против хвърлянето на кал върху имената на хората, а когато се установи, че те не са виновни, техните имена трябва да бъдат реабилитирани, защото по този начин бяха съсипани кариерите и, така, личният имидж на лекарите в Горна Оряховица, по този начин беше съсипана кариерата на министър Нанев, който беше министър на ГЕРБ, и след това никой не се извини, когато съдът доказа, че той няма нарушение. А мисля, че обществото ни е доста... как да кажа, първото, което се прави, е някой да бъде омърсен, а има хора, които. .
Водещ: Добре де, как си обяснявате протестите на хората, които работят в тази болница, които са най- … 
Д-р Таня Андреева:
Протестират част от тези хора. 
Водещ: Ами, няколкостотин души, доколкото разбирам. 
Д-р Таня Андреева:
Ами, болницата е доста повече. Винаги, вижте, когато нещо се прави, винаги има доволни и недоволни. Има близки до директора, има такива, които са срещу директора. Аз казах. . . 
Водещ: На лична основа е протестът, това искате да кажете? 
Д-р Таня Андреева: Казах... Протестът е на хора, които имат различни гледни точки, но аз казах и миналата седмица, затова сега отново ще влезе проверка, въпреки че аз Ви цитирам данни за сериозни нарушения от проверка, проведена през февруари месец, когато дори не имало мисъл аз да бъда министър. Тук си задавам въпроса защо министър Атанасова не е взела мерки, за да види какво се случва реално там и да предприеме действия тези неща да бъдат отстранени. Затова сега ще влезе проверка в тази болница, ще установи дали през това време се е работило, дали всички тези нарушения, защото това са закононарушения, това са неща, които са в противоречие със законите, с които работи здравеопазването. Ако всичко е наред директорът, аз заявих вече, няма да бъде сменен, но ако не е наред, ще бъде сменен и ще бъдат сменяни навсякъде мениджърските екипи, ако болниците имат проблеми, защото критерий за работата на една болница не е само финансовото състояние. Важното е тя да работи по правилата и по закон, хората, които работят там, и пациентите, които се обслужват, да работят при добри условия и лекарите и въобще медицинският екип да получава достойно заплащане. 
Водещ: А критериите за смяна на шефа на здравната каса какви са, г-жо Андреева, политически ли? 
Д-р Таня Андреева: Критериите за смяна на шефа на здравната каса аз мисля, че ясно ги изтъкнах. Там, първо, липсва диалог. Никой не знае какво се случва в здравната каса. Разбра се, че не знае парламентът и здравната комисия, разбра се, че отговор се отказва да се даде на министъра на здравеопазването от управителя на здравната каса. Разбра се, че здравната каса не си говори със съсловните организации, които са основен партньор в Националния рамков договор… 
Водещ: Това нарушение на закона ли е? 
Д-р Таня Андреева:
Да, това е регламентирано в закона. И именно поради тази причина лекарският съюз заяви, че няма да подпише нов рамков договор. Всички, които работят в системата, пациентите се оплакват, че няма направления. Директорите на болници се оплакват, че не са им изплатени напълно медицинската дейност... 
Водещ: Ама, д-р Цеков казва, че няма такова нещо. 
Д-р Таня Андреева: Ами, д-р Цеков може да каже всичко. Когато много повече са недоволните отколкото доволните, очевидно има проблем в системата. 
Водещ: А като си говорим за прозрачност за даване на информация, Министерство на здравеопазването ще се включи ли в тази кампания по прозрачност, да изнесете, не знам, публично, в интернет, на сайта си, нямам представа, това, което се случва в министерството, защото в здравното ведомство също има, така, доста интереси, доста пари се въртят, включително и европейски? 
Д-р Таня Андреева: Знаете ли, аз в началото си мислех, че няма нужда от това, защото всяко следващо правителство, когато дойде, оплюва всичко, направено до момента. Започва да вади веднага нарушения. . . 
Водещ:
Лошото е, че май и вие така започнахте. 
Д-р Таня Андреева:
Аз до момента не съм правила нищо подобно. Но след като съм обвинявана открито в лъжи от бившия министър Атанасова, тя е известна с този агресивен език и в Министерството на здравеопазването, споделят служителите, в парламента всички сме я чували, аз ще бъда принудена да извадя фактологията. Защото не може така да се говори, хвърляйки думи в пространството. Когато се говори за политическа чистка и политически назначения, аз ще ви кажа, че в досиетата на служителите в Министерство на здравеопазването, назначени по времето на ГЕРБ, стоят официално препоръки от партия ГЕРБ, с логото на ГЕРБ. Ако това не е политическа чистка и политически назначения, защото тези хора са били назначавани на място на други хора, които безпардонно са били изхвърляни от министерството. . . 
Водещ: Те сега ще бъдат ли уволнени? 
Д-р Таня Андреева: Не, няма да бъдат уволнени, ако си вършат работата. Ако не си вършат работата, ще бъдат освободени, да. Аз нямам притеснения за това. В момента аз нося отговорност за това системата да работи както трябва, да се погрижа за моите колеги лекари, защото и аз съм лекар. Аз зная в какво положение работят лекарите. Разбиха доверието между лекари и пациент, от ГЕРБ, това го твърдя категорично, защото аз работя повече от 12 години и никога, никога не е имало толкова ниска степен на доверие между лекар и пациент. 
Водещ: Като си говорим за системата, г-жо Андреева, има ли опасност парите на здравната каса да свършат преди края на годината, да не останат пари за последните няколко месеца? 
Д-р Таня Андреева: Моето лично мнение е, че има. Затова съм притеснена и затова поисках отговори от д-р Цеков. Той в едно писмо ми обясни, че аз нямам право на тези отговори. Използвах, поради тази причина използвах възможността да задам част от тях в здравна комисия. Не на всички получих отговор. Но ще ви кажа само няколко факта. Той публично призна, че 25 милиона са взети за дейност, за да се доплати над... т.нар. надлимитна дейност, което е абсурд. Щом плащаш нещо, значи то не е лимитирано. И е крайно време да се спре с тези спекулации за лимитите. Взел ги е от септември месец. Отделно за октомври, ноември месец в договорите, които директорите на болниците подписаха, аз също във времето, в което бях директор, имаме нулеви лимити като дейност и като финанси, с обещанието, те ще бъдат платени от резерва на касата. Това са около 200 милиона, които ще трябват, и 25 станаха 225, отделно за онкомедикаменти, всички, това вече е обществена тайна, аз съм говорила с представителите на държавата в Надзорния съвет на касата, твърдят, че там повече от 30 процента е надразходвано, отколкото е зададен предварително бюджетът. 
Водещ:
Откъде ще дойдат тези пари, госпожо Андреева? 
Д-р Таня Андреева:
Не зная, това попитах доктор Цеков, защото резервът на здравната каса е определен, той е лимитиран, отделно дейност в 2012 година е платена от бюджета за 2013 година. Точно затова аз го попитах откъде ще дойде, не защото му държа сметка, защото аз ежедневно разговарям с директори на болниците, които казват кой ще плати тази дейност. 
Водещ:
А вие имате ли идея кой ще я плати тази дейност. 
Д-р Таня Андреева: Не, чакам отговора от доктор Цеков. 
Водещ: Ще искате ли допълнителни пари от финансовия министър, от други министерства. 
Д-р Таня Андреева:
Ами, аз не съм управител на Здравната каса, доктор Цеков трябва да даде решение, още повече, че той остро възрази срещу това, че министърът няма право да се бърка в работите на Здравната каса. Но министърът има право да се погрижи за това лекарите в края на годината да получат заплати за дейността си и медицинската дейност да бъде обезпечена, за да може пациентите, които са си внесли здравни вноски, да получат качествена и в обем, който подобава, медицинска помощ. 
Водещ: Какво се случи с онзи прословут един милиард, който Симеон Дянков пренасочи от здравни осигуровки на друго място, след това Конституционният съд реши, че това е незаконно, така, преди малко тук беше гост Десислава Атанасова, която каза, че този милиард е на разположение на Здравната каса. 
Д-р Таня Андреева: Този милиард не е на разположение на Здравната каса и аз моля тези хора да не се държат така сякаш никога не са били във властта и не знаят какво се е случило. Този милиард отдавна и безвъзвратно е загубен за Здравната каса, ако той беше на разположение, никой нямаше да повдига въпросите... 
Водещ: Изхарчени ли са тези пари? 
Д-р Таня Андреева: Ами не зная, господин Дянков даде ли отговор, Пламен Цеков даде ли отговор, Десислава Атанасова откровено лъже, че те са на разположение. Не зная, точно за това аз настоявах да има нов директор на Здравната каса, за да може да се отворят за малко тези плътни завеси и да разберем какво става в една институция, в която се управляват близо 3 милиарда лева, 2 милиарда 600-700 хиляди. 
Водещ:
Добре де, първа стъпка към прозрачност не можеше ли да бъдат Вашите назначения в борда на Здравната каса. 
Д-р Таня Андреева:
Да, в Надзорния съвет на касата... 
Водещ: В Надзорния съвет... 
Д-р Таня Андреева: ...ще има назначения, факт е обаче, че не всички решения, които взима Надзорът, тоест не всяко решение, което господин Цеков, доктор Цеков взима, минава на решение от Надзорния съвет. 
Водещ: Но поне можеше да повдигнете завесата. 
Д-р Таня Андреева: Ами, ще повдигнем, да, там влизат нови представители на държавата. 
Водещ: Понеже обвиненията са, че приоритетът ви, като първи приоритет започнахте да сменяте ръководства вместо да направите това. 
Д-р Таня Андреева: Не, напротив, като първи приоритет започнах да работя по здравната стратегия, която е трябвало да започне да се работи още миналата година, защото ако тя не е готова до края на юли месец, а е трябвало Десислава Атанасова да започне да я прави, ние не можем да планираме програми и проекти за следващия програмен период, тоест България ще загуби стотици милиони евро. Започнах да работя върху спешната помощ, защото всички знаете какъв голям проблем има там, работим върху Наредба 25 за спешната помощ, работим върху това да се либерализират специализациите на медиците в спешната помощ, работим върху това да се покачат доходите в спешната помощ, защото дори така гръмогласно изявеното увеличение от 18 процента, което уж дадоха, се оказа, че повече от половината центрове не са получили повече от 12, 13 процента. Това е в Монтана, в София област, в Перник, в Плевен, да не изброявам всички градове. Така че аз ви казвам, на толкова бързи обороти се работи, че е, меко казано, така, недостойно от ГЕРБ, и в лицето на Десислава Атанасова, да заявяват, че не чували какво се прави, ами ако са в парламента, ще чуят, защото там се дискутират приоритетите във всички сфери. 
Водещ: Добре, разбирам, че доктор Цеков... наистина ни притиска времето, че доктор Цеков ще бъде сменен така или иначе, Вашата номинация… 
Д-р Таня Андреева: Не зная дали ще бъде сменен, това е решение на парламента...
Водещ: Е, да, след като го казахте... 
Д-р Таня Андреева: ...аз единственото, което казах, е, че се присъединявам към искането на съсловните организации, на пациентски организации, на колеги лекари и директори на болници, и не мога да не го направя, защото аз съм човек от системата… 
Водещ: Вашата лична номинация, предпочитание за бъдещ директор на касата, Румяна Тодорова ли се казва? 
Д-р Таня Андреева:
Не, аз нямам лични предпочитания и никога не съм имала.
Водещ: А вие ще предложите ли човек за този пост? 
Д-р Таня Андреева: Не, човек за този пост се предлага от парламента, това е само в неговите правомощия. 
Водещ: Добре, д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването, в студиото на "Денят започва". Благодаря много за това гостуване. 
Д-р Таня Андреева: И аз Ви благодаря.

Сподели в: