Върни се горе

14 август 2013г. БНТ "Денят започва"

Водеща1:Ще си говорим в следващите минути за здравеопазване, за всичко, което е свързано с реформата на системата, проблемите, които за съжаление се трупат месец след месец и година след година, за реформата в Спешната помощ и за актуализацията на бюджета. За всичко това ще си говорим със здравния министър.
Водеща2:Как се събуждате сутрин като всяка една сутрин по над 30 000 лева допълнителен дълг се трупа на всяка една от болниците в страната.
Таня Андреева: Трудно заспивам и лесно се събуждам, защото не само дълговете са проблемите на лечебните заведения. Факт е обаче, че през последните 4 години те са нараснали 3 пъти. Ако през юни 2009-та година просрочените задължения на болниците са били 36,5 милиона, днес те вече са близо 90 милиона.

Водеща2: Вие публикувахте едни топ 10 на лечебните заведения с най-много общи задължения и с най-много просрочени задължения, неплатени. Стряскащи са сумите, „Св. Георги” в Пловдив дължи 43 милиона лева, „Пирогов” е в тази класация с 16 милиона лева, Варна с варненската болница с 20 милиона лева. Това са огромни суми. Какъв е механизмът и въобще имате ли отговор на въпроса как могат да бъдат овладени това трупане на задължения и съответно започване на разплащането?
Таня Андреева: Искам да изясня нещо, което е много тревожно, че именно най-високотехнологичните болници, през които минават най-много пациенти са и тези, които са с най-тежки задължения просрочени, което означава само още веднъж, че болниците работят при тежко недофинансиране на медицинската дейност и това ще се задълбочава, ако продължават без ясни критерии да се разкриват лечебни заведения и те да бъдат договорен партньор на Здравната каса. Всъщност през годините, ще кажа за София през 2007-година е имало 50 болници, днес те са близо 100.Сами разбирате, че при един относително постоянен ресурс, с който Здравната каса работи около 2 милиарда и 5-6-7 стотин хиляди, така се движи последните години, колкото повече нарастват партньорите, с които тя сключва договор, тоест нарастват лечебните заведения, толкова по-малко ще стига ресурса за тях.

Водеща2: И какво е решението тогава?
Таня Андреева: Това, което ние включително и вчера с доктор Румяна Тодорова разговаряхме и с премиера, че трябва да има ясни критерии за това, кои лечебни заведения ще сключват договори със Здравната каса. 

Водеща2: Тоест ще намалите болниците, които ще сключват договори със Здравната каса? Така ще правите?
Таня Андреева: Точно така. Болниците трябва да отговарят на те са и европейски, и световни критерии за оборудване и за персонал, и за брой пациенти, които се минава, за ефективност на лечението дори, за да имат право да сключват договор с Касата и вероятно това ще се случи още през следващата година.

Водеща1: Добре, но как тези критерии могат да бъдат спазени да речем от болница, която е необходима в едно малко населено място? Казвате в столицата вероятно те от 50 са станали вече 100, но по какъв начин могат да се изравнят като количество и като качество…
Водеща2:… здравните услуги, които се предлагат?
Таня Андреева: Философията на промените, които ние ще правим, защото реформа е вече дума почти без смисъл, промените, които ще правим е по-малките лечебни заведения да изпълняват базова медицинска дейност. Между другото така сега ще направим с болницата в Девин, която предстои да бъде открита късната есен или в началото на зимата. В тези болници ще може да се оказва Първа помощ и едно базисно ниво на медицинска дейност. Да кажем, ако си порежете ръката няма нужда да пътувате километри, да отидете във високотехнологичната болница, за да ви зашият раната, но пък в тези болници няма да се правят мозъчни операции и да се сменят ставите.Те ще бъдат извършвани в големите болници, където е добрата апаратура, където са по-добрите специалисти, защото в крайна сметка медицината е скъпа наука, скъпа дейност и не може всяка една болница да бъде оборудвана на топ ниво.

Водеща1: Болницата в Девин обаче има 12 милиона дълг.
Водеща2: Ще покриете ли този дълг? Защото общината там казва ние нямаме пари, за да покрием дълга на общинската болница и настояваме държавата да ни помогне да покрие дълга, за да можем ние да се развиваме напред. Какво е решението?
Таня Андреева: Тук малко ме изненадвате с тези цифри, защото това, което при нас има като официална статистика е, че дългът е милион и 200 хиляди и той е най-вече за заплати на персонал…

Водеща2: Даже още повече.
Таня Андреева: …и към фирми и вероятно не зная как общината…

Водеща2: Но принципът е важен, ще покриете ли дълга, независимо колко е той?
Таня Андреева:… ще реши този въпрос с Министерството на финансите, защото единствено те могат да дадат държавна помощ, за да се покрие дълга на болницата в Девин.

Водеща2: Държавната помощ за малките болници в подобни населени места като в Девин, в Мадан, в други родопски градове и трудно достъпни места каква ще бъде? Ще закривате ли болниците в малките населени места или по-скоро ще ги финансирате?
Таня Андреева: Това ще се очертае от Здравната карта, върху която ние работим и предполагам, че до края на годината, дори трябва и по-рано да бъде факт. Това ще очертае от какви лечебни заведения къде има нужда, но болницата в Девин е типичен пример на лечебно заведение, от което има нужда, защото то обслужва 3 големи общини, твърде отдалечена е и като километри, и като време, защото хората там казват „тук разстоянията се мерят във време, не в километри”, защото от Девин до Смолян се стига за 3-4-5 часа понякога през зимата. От тези лечебни заведения естествено, че не може да се разчита да има печалба в истинския смисъл на думата като търговски дружества и там държавата ще се намеси. Ние с Националното сдружение на общините в България разработихме методика, по която тези болници са получавали субсидии до 2009 година.

Водеща1: Колко милиона лева са необходими за дофинансиране на тези болници?
Таня Андреева: Около 6-7 милиона лева за около 46 лечебни заведения.

Водеща1: Имате ли ги в бюджета тези пари?
Таня Андреева: Те ще бъдат заложени в следващия бюджет. За съжаление в този бюджет почти за нищо няма пари до края на годината, затова и меко казано съм притеснена от ветото, което наложи президентът, защото в здравеопазването са планувани да извършат неща, за които не са предвидени средства. Например фонда за лечение на деца в чужбина, за него са предвидени 6 милиона за цялата година, а те към края на месец юни вече са изчерпани, така че на нас ни трябват още 6 милиона.

Водеща2: Това ли е причината за отказите, които прави фондът да подпомага деца?
Таня Андреева: Аз не мога да кажа, тъй като не контролирам ежедневно фонда. Там има експертна комисия, има специалисти от национални консултанти от различни специалности,има обществен съвет, който разглежда молбите и всеки път, когато има някакво недоразумение или проблем се обръщат към мен родителите на дечицата и аз се намества, за да изясня какъв е проблемът и ако мога да помогна.

Водеща1:
Сега, понеже говорим по тази тема Ви предлагам да видим един репортаж от Велико Търново за младо семейство. Али и Ангелина Шукриеви, които се опитват да помогнат на своите деца. 2 момиченца с диагноза детска церебрална парализа. „Фондът за лечение на деца” им отказва помощ.

Репортер: Таня и Виктория вече са на 10 години, заради тежкото заболяване и двете имат проблем с говора. Преди няколко години семейството разбира, че Виктория е и глуха. Докторите дават надежда за успешна операция единствено на очите.

Али Шукриев – баща:
Докторът ми казва в София „Момче ти имаш ли 10 хиляди евро?” Аз му отговорих „Кое нормално семейство днес разполага с 10 хиляди евро и то за операция?” и той каза „ За съжаление това е. В България няма лекар, който да ви помогне”

Ангелина Шукриева – майка:
Със заплати на лични асистенти деца с увреждания няма как да се отглеждат. Просто е много трудно, с 300 лева 3 деца няма как да се отглеждат. Таня е на памперс, имаме сметки, за обучение изобщо да не говорим.

Репортер:
Преди няколко години, благодарение на дарители семейството успява да оперира децата в Русия. И двете постигнали сериозен напредък, но за да прогледнат напълно са необходими по 2 операции годишно.

Ангелина Шукриева:
„Фондът за лечение на деца” вече за втори път ни отказва и ние не знаем вече към кого да се обърнем. Излизат с факта, че няма смисъл от лечението, че нямало лечебно заведение, което да гарантира успех. Да, но отиваш на зъболекар и пак няма гаранция. През 2005 година „Фондът за лечение на деца” отпусна на едно детенце, абсолютно със същата диагноза отлепване на ретината, то замина на лечение в Италия, Германия ли беше, а на Вики и Таня им беше отказано. Не ми е много приятно да го кажа, но някак си за едни деца може, а за други не.

Репортер:
Всяка операция струва по 1500 евро, но за да са ефективни са необходими поне няколко години съпътстващо скъпо лечение и рехабилитация. 


Водеща1:
Така ли е, г-жо Андреева? За едни деца може, а за други не.
Таня Андреева: Не, аз не по никакъв начин не бих приела този начин на излагане на всичко, което казаха родителите. Единственото, с което мога да се ангажирам е да прегледам цялата документация, да извикам директора на фонда, който да ми обясни на какво се дължи отказът. Защото истината е, че в последните години наистина детската заболеваемост е много голяма. Има състояния, при които у нас за съжаление не може да се окаже помощ и децата се лекуват в чужбина. И аз ви казах вече целият бюджет предвиден за годината е изразходван първите 6 месеца. И в момента…

Водеща2:
Това, обаче не може да е причина да бъдат отказвани пари на едни родители,з а да спасят децата си.
Таня Андреева: Така е, разбира се, аз не мисля, че тук отказът е… Ние вече сме осигурили част от тези пари, които трябват за втората половина на годината. Много разчитам актуализацията на бюджета да се случи по същество в петък, а не с политически аргументи.

Водеща2:
За това ли ще отидат парите, за които вие настоявате?
Таня Андреева: Част от тези пари ще отидат за това. 

Водеща2:
Ние ще предоставим…
Таня Андреева: 2 милиона ни трябват още до края на годината за „Фонда за лечение на деца в чужбина”. Според мен тук по-скоро казусът е медицински и причината е медицинска, а не се касае за пари. На никое дете не е отказан лечение, защото няма средства. 

Водеща2:
Ние ще ви предоставим цялата документация по случая и контактите да се свържете с това семейство и очакваме конкретни резултати…
Таня Андреева: С най-голямо удоволствие, разбира се. Тези 2 месеца няколко пъти се е случвало.

Водеща2:
… и бързо, защото наистина тези деца виждаме, че растат в нормална семейна среда и очевидно имат нужда от помощ. Но кога държавата ще започне да плаща, д-р Андреева, пълните вноски за осигуряваните от нея хора- това са децата и пенсионерите. Това е едно от предизборните обещания на БСП. Кога ще се случи това?
Таня Андреева: Да, така е. Ние имахме разговор вече с министъра на финансите, разбира се това много зависи от постъпленията в бюджета, защото те се изплащат от Министерството на Финансите. Аз настоявам за това или поне като първа стъпка за децата да се плаща на 100%, защото вие знаете, че единият от основните приоритети е детското и майчиното здравеопазване на екипа на Министерството на здравеопазването, а и на целия кабинет. Така че според мен поне за децата това ще се случи още от следващата година, а за другите групи ще трябва да каже министърът на финансите.

Водеща1:
Казвате, че разчитате на актуализацията на бюджета, искате обаче само 5 милиона допълнително за здраве с тази актуализация, доколкото ми е известно. За какво по-напред? Казвате, че част от тях ще отидат за „Фонда за лечение на деца”. Къде обаче? 5 милиона всъщност не са чак толкова много средства като пари за здраве.
Таня Андреева: Аз исках много повече, но дават само 5 милиона, защото за съжаление всички сфери имат проблеми, имат задължения за разплащане към бизнеса. 

Водеща2:
Колко искахте?
Tаня Андреева: Аз исках поне 15, за да можем да покрием това, което не е предвидено при бюджетирането, а трябва да се извърши до края на тази година. Това са освен аз вече споменах „Фонда за лечение на деца в чужбина”, програмата за недоносените деца, обединихме се с водещите имена неонатолози, с фондациите на майки с недоносени деца, „Искам бебе” и т.н. да изградим един регистър за недоносени и програма за последващо наблюдение и рехабилитация, защото тези дечица освен здравен проблем, те са и социален проблем в годините. Това до момента не е направено, не са ремонтирани от десетки години неонатологични отделения, като най-пресния пример, който аз видях е неонатологичното отделение в „Майчин дом”. Най-голямата неонатологична клиника в България, ако не и на Балканите, където се гледат тежко недоносени деца, интензивни деца. Там са им обещани едни 600 хиляди, но са дадени само 300. Ние трябва да додадем останалото, за да се направи ремонта по стандартите за такива отделения. Психиатричната помощ, спешната помощ, много са проблемите.

Водеща1:
Освен това, което имате като намерение какви са неразплатените сметки на министерството в момента?
Таня Андреева: В момента министерството има малко неразплатени сметки. Всъщност основните проблеми са заложени реформи и финансиране на дейности, за които обаче в бюджета не са предвидени средства и моите колеги от лечебните заведения, от фонда те си искат тези пари, за да могат да работят. Разбира се, че не всичко е пари, част от тези неща са въпроси на организация, но сами разбирате, че не може да се подсигури реанимобил за недоносени без средства например, не могат да се лекуват деца в чужбина без средства. Просто има неща, за които финансирането е изключително важно, а за реформа на този етап пари просто няма да стигнат.

Водеща1:
Казвате, че парите не стигат, а замразявате здравната вноска до 2020 година, поне това видях от стратегията, която готвите.
Таня Андреева: Да, стратегията е завършена, тя е качена на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. На 19 август ще има обществен съвет, на който също ще се обсъжда тази стратегия, най-вероятно тя ще претърпи корекции. Това е нашето виждане, но тук много по-притеснителното е, че правителството на ГЕРБ си позволиха да откраднат милиард и 4 хиляди от Здравната каса.

Водеща2:
Откраднат?
Таня Андреева: Да, това е буквално кражба, защото това бяха парите на всички нас за 10 години от спестени здравни вноски, за да може да продължи по нататък реформата, евентуално да се изгради втори стълб на здравно осигуряване и всички знаем, че тези пари се взеха от там, въпреки че в Закона за здравното осигуряване пише, че пари за здраве отиват само за здраве и отидоха в общия бюджет, и никой не знае всъщност къде са отишли. За мен това е изключително непрозрачен трансфер, на никого не му стана ясно, а с тези пари освен реформа, те костват апаратура на болниците, заплати на медицинските екипи.

Водеща2:
А вик как ще осигурите сега прозрачност при изразходването на средствата? Ще внедрите ли, така да кажем, един нов механизъм, по който става ясно за какво отива всеки един лев изразходван във здравеопазването?
Таня Андреева: Аз ангажимента, който съм поела и това ще се случва на всяко шестмесечие всички разходи, които от бюджета на Министерството на здравеопазването се правят по основни пера ще бъде качван на сайта на Министерството на здравеопазването.

Водеща2:
А какво стана с ин витро фонда, д-р Андреева? Вие казахте, че го искате обратно, за да можете да го управлявате може би по-прозрачно всичко да бъде доста по-прозрачно като решения в него?
Таня Андреева: Има 2 аспекта този въпрос. Първият е, че при този тежък демографски срив, при толкова засегнати двойки от проблеми със стерилитет и други такива репродуктивни проблеми, държавата не може да няма ангажимент към това, не може тази дейност да бъде просто в касата и всички здравноосигурени да плащат за нея.

Водеща2:
Ще вдигнете ли възрастта, при която да могат двойките да се ползват от всичките тези услуги, които държавата им предоставя?
Таня Андреева: Това е един по-голям дебат, аз еднолично не смятам да такова решение, защото в крайна сметка това е въпрос и…

Водеща2:
Поне какво е вашето мнение? Трябва ли да бъде вдигната възрастта?
Таня Андреева: Не, за мен тази възраст е пределна, защото биологията на жената все пак има своите природни закони и медицински закони, които следва и аз не намирам за много приемливо на 50 или 60 години една жена да забременява. Въпреки, че няма нищо по-безценно от едно дете, но създаването на едно дете като самоцел не е достатъчно. То трябва да бъде отгледано, трябва да бъде възпитано, трябва да бъде обгрижвано, трябва да има гръб дълги години. При средната продължителност на живот в нашата страна много голям е рискът тези деца на много ранна възраст да останат самички.

Водеща1:
В една голяма част от стратегията, която подготвяте говорите за промени, за реформа на Спешната помощ. Кога ще стане ясно коя помощ е Спешна, коя е Първа и коя е Неотложа? Вие казвате, че такова разграничение е необходимо защо?
Таня Андреева: То е необходимо по няколко причини. Първо, защото така е редно да бъде, така е навсякъде по света. Не може Спешната помощ да покрива всякакви случаи, включително и случаи, при които пациентите не могат да се свържат с джипито си и имат някакви притеснения за здравословното си състояние в даден момент. Второ, защото при намалените екипи реформата там все пак ще отнеме време. Всяко нещо, което се прави не може да се случи за 1 месец, особено когато много дълго време хронично е страдала дадена система. И докато там привлечем кадри, докато им осигурим добро заплащане, добри възможности за специализация, добра защитеност това ще отнеме време. При тези намалени екипи, за да могат да покриват всички наистина спешни, животозастрашаващи състояния трябва да е ясно кои са случаите, които те ще посетят и ще покажат първа помощ при обаждане и при нужда от страна на пациентите и на хората.

Водеща1:
Колко време ще отнеме обаче да се вдигнат заплатите на хората, които работят в спешната помощ? Защото знаем, че това е един проблем, който демотивира много специалисти, знаем стресът, на който са изложени денонощно медиците там. Разбира се, едва ли това може да се случи с актуализацията на бюджета и 5-те милиона, които евентуално ще получите. Кога?
Таня Андреева: Да, за съжаление до края на годината това няма да се случи, но следващата година и при разговора ни с колегите от спешна помощ те всъщност изтъкнаха всички проблеми на системата. Основен принцип на работа е среща с хората, които работят в дадена система, защото те най-добре познават проблематиката. Това, около което с тях се обединихме са няколко неща. Първо вече казах специализацията и работата с кадрите, след това оборудването и обновяването на линейките, които може би вече повече от 10 години не са подменяни, а са тежко амортизирани, апаратура в тези линейки. В много случаи линейките са просто таксита, вътре няма апаратура за първа, за спешна, за неотложна помощ. И разбира се финансовия въпрос, още от следващата година поех ангажимент на стъпки да започнем повишаване на техните заплати. Вероятно от 2014 година ще го направим с 10%, ако има ресурс, разбира се и с повече.

Водеща2:
Какво последно е мнението ви за цигарите? Ще се либерализира ли режима? Къде ще пушим ли през зимата?
Таня Андреева: Не зная къде ще се пуши през зимата, но мое дълбоко убеждение е, че това не е добра стъпка, либерализирането на тютюнопушенето и се надявам да не се случи.

Водеща2:
Ще успеете ли да отстоите тази ваша позиция и тази ваша политика?
Таня Андреева: Мисля, че вече имам успех в това отношение. Аз съм разговаряла и с колегите от парламентарната група на БСП, където имаше…

Водеща2:
Много е важно ДПС как ще ги убедите да са съгласни с…
Таня Андреева: ДПС не зная, важно е с Атака дали ще можем да си говорим, защото всъщност единствения внесен законопроект за либерализиране на тютюнопушенето е от партия Атака. 

Водеща1:
Става въпрос обаче там и за подадена ръка към бизнеса. Преди време го чухме от финансовия министър, че това ще бъде стъпка към отваряне към бизнеса. Как ще се справите в този диалог?
Таня Андреева: Вероятно е така, всеки министър си защитава своите хора, но има един безспорен факт и той е, че тютюнопушенето няма едно нещо, с което да е полезно за хората. Освен чисто здравния момент, аз мисля, че е безспорно, че е много по-приятно, когато човек е в затворено помещение около него да е ведра атмосферата, да не се задушава от дима. И при този закон доста изненадващо, обикновено за нашето общество, което винаги се разделя по някакви причини за първи път има толерантност и от страна на пушачите. Аз познавам много такива, които се застъпват за това да не се либерализира точно по тези причини - комфорта в затворените помещения.

Водеща2:
Кадровата политика в министерството каква е в момента? Освобождавате ли кадри, назначени от правителството на ГЕРБ? С какви хора работите? Формирахте ли вече екипа си?
Таня Андреева: Продължавам да формирам екипа си. Освободените хора не са на политически принцип. Има освободени, които са назначени през последните години, има и такива, които са назначени преди 10, преди 20 години. Две са нещата, които ме водят. За мен администрацията на Министерството на здравеопазването е много раздута. През годините тя е нараснала близо 2 пъти. От времето на д-р Семерджиев тя е била 150 човека, аз я заварих на близо 260, прекалено голяма. И второто, което е много важно – експертността. Има много сериозни проблеми, по които трябва да се работи, много сериозни промени, които трябва да се правят, които засягат абсолютно всички сфери.
Повярвайте ми, когато аз влязох там нямаше едно нещо, за което да въздъхна със спокойствие и да кажа „тук всичко е наред”.

Водеща:
Добре, от тези 250 човека щом смятате, че 150 е една доста по-добра бройка, какво правите в посока назад? Ще освободите ли хора с идеята да оптимизирате работата на администрацията и на екипа?
Таня Андреева: Аз вече направих едно такова съкращение с около 30-тина човека от Министерството на здравеопазването, вероятно и тук ще се спре. Вие знаете, че има все пак решение на Министерски съвет за оптимизиране на администрацията, защото държавната администрация е прекалено раздута. Това не е само в Министерството на здравеопазването, това е навсякъде. Слушах преди няколко дни премиера, който каза, че навремето, когато аналогът на НАП е било в Министерството на финансите са работили 300 човека, днес са близо 2000 НАП като структура. И това е навсякъде, аз го давам просто като пример, цитирайки по памет, но в пъти през годините администрацията се е увеличавала и това е сериозен ресурс, който отива. 

Водеща2:
Притеснена ли сте от виковете „Оставка” по време на заседанията на Министерския съвет или това ви мотивира?
Таня Андреева: Ако трябва да бъда искрена аз мисля, че това е нормално поведение. В страната има хора, които са съгласни и подкрепят едно правителство и случилото се, и други, които не са доволни. Това, че тези хора излизат по този начин да изразят своето мнение мен лично не ме притеснява, защото аз пътувам непрекъснато в страната, дори и в София хората ме спират и ме поздравяват, и ми пожелават успех. Така че има различни мнения.

Водеща2:
Но докога ще издържите да работите под този натиск, защото протестиращите не смятат да охлабват хватката, в която са ви хванали?
Таня Андреева: За нас е важно да успеем да си свършим работата. Всяко нещо, което успеем да направим, аз говоря за своето министерство, в което съм в момента, дали спешната помощ, дали реформата в болниците, дали стабилизирането на малките общински болници, без които безспорно в някои райони не може. Което и да направя ще бъде глътка въздух в системата, а колко време ние ще имаме, за да го свършим, повярвайте това в момента не ме притеснява.

Водеща2:
Колко време е вашия времеви хоризонт, които си поставяте?
Таня Андреева:Промените в здравеопазването са дълъг процес. Аз съм далеч от мисълта, че всичко ще свърша дори и 4 години да бъде мандата. Дълбоко се надявам този малко дребнав принцип при политиците да се отрича всичко предходно направено и всеки път да се започва отначало и отначало да спре.

Водеща2:
Тук говорим според мен и за гражданското общество,не само за политиците, защото обвиненията са от хората на улицата.
Таня Андреева: За всички, защото гражданското общество в момента е много активно, то участва във всичко. Това, че хората са на улицата и викат „Оставка” не означава в същото време, че не са включени във всички обществени съвети, включително и този на Министерството на здравеопазването, който на 19 август ще обсъжда здравната стратегия. Така че аз се надявам и при тях да има това, което си говорим на срещите, все пак да остава някаква следа и те да ни помагат да можем да го осъществим.

Водеща2:
Наистина ли ви помагат? Имате ли градивни предложения от гражданските организации, които участват в съвета?
Таня Андреева: Има градивни предложения, там има много неправителствени организации с много сериозен опит, много повече, отколкото е мандатът на един министър. И аз смятам, че те са хората, които трябва във времето да пренасят добрите идеи от министъра на една политическа сила, след това в следващия мандат на следващия министър и да настояват това да продължава. Няма сериозна реформа, която да може да се осъществи в рамките на 4 години.

Сподели в: