Върни се горе

9 юли, 2014 г., Таня Андреева – министър на здравеопазването, в интервю за предаването „Тази сутрин“ на БТВ



Водещ: Кой ще даде хапче на здравната ни система, за да оздравее някога изобщо, ако това е възможно? Министър Таня Андреева, здравейте.


Таня Андреева: Добро утро.


Водещ: Последните скандали, които се развихриха около вас бяха около отпуската ви. Кога последно бяхте на плаж?

 


Водеща: Починахте ли си?


Таня Андреева: Последно на плаж бях миналата година през август месец.


Водещ: А защо излязоха едни снимки в една агенция, в които ви обвиниха, че сте на плаж?


Водеща: Тези снимки от кога са?


Таня Андреева: Това не мога да кажа защо излязоха тези снимки. Аз пуснах официално съобщение по този повод, предстои съдебно дело, дело срещу една лъжлива и порочна журналистика.


Водеща: Виждат и зрителите, вие също предполагам си ги знаете тези снимки.


Таня Андреева: Да, зная ги тези снимки. Те са от една моя ваканция със семейството ми.


Водещ: Това къде е между другото?


Таня Андреева: На българското Черноморие. За разлика от много други, аз не ходя в чужбина, но очевидно ще ми се наложи.


Водещ: Къде бяхте по време на градушката вчера?


Таня Андреева: В Министерство на здравеопазването.


Водещ: Не е протекъл покрива, предполагам там.


Таня Андреева: Не, слава Богу не, но има болници, които са пострадали.


Водещ: Какво се случва с „Александровска болница“, една от пострадалите сгради? Много други са наводнени, ще помогне ли министерството?


Таня Андреева: Разбира се, че ще помогне Министерство на здравеопазването. Ще се обърнем и към Фонда за бедствия и аварии, тъй като не може да се оставят болници в такова състояние.


Водеща: Това некачествено строителство ли е, което видяхме, в крайна сметка?


Таня Андреева: Не мога да кажа, аз не съм строител. Аз съм лекар и това, което е мое задължение е да помогна на тези болници, да имат нормални условия.


Водеща: Въпросът е да не се плаща два пъти за една и съща дейност.


Таня Андреева: Тези ремонти не са правени по мое време, не мога да кажа. Разбира се, че в договорите за строителство има такива клаузи за некачествено изпълнение, надявам се, и изпълнителите ще трябва да поемат своята отговорност. Междувременно обаче наша задача е да осигурим условия, така че пациентите и лекарите да бъдат в едно лечебно заведение, в което няма да има проблем с дейността.


Водещ: Само че през тази една година много обвинения чухте, че нищо не е свършено от ваша страна, за да се оправи качеството на здравеопазването. Защото сградите ще ги оправим, те не са най-важното. Въпросът е какво се случва в тези сгради. Дали ние получаваме достатъчно добро здравеопазване и защо за пореден път се чудим откъде да вземем пари за здравната каса?


Таня Андреева: Защо за пореден път се чудим откъде да вземем пари за здравната каса – има един единствен отговор: Защото през 2010 година от здравната каса бяха отклонени, както чух преди малко във фискалния резерв, над 1,5 милиарда, близо 2 милиарда. Тези пари, аз имам справки, които този път съм се постарала да донеса, защото винаги просто ви разказвам…


Водещ: И тези пари щяха да решат проблема, така ли?


Таня Андреева: Тези пари щяха да осигурят две неща. Първо – в касата да има резерв, с който тя може да разполага в случай на недостиг на средства и второ – да се стартира втори стълб на здравно осигуряване. Докато тези две неща не са на лице болниците всяка година все повече ще задлъжняват – първо, и това се вижда много добре от справките след 2010 година какво се случва с лечебните заведения. И второ, което е още по-опасно – че опозицията спря един голям законопроект, който отлежава вече трети или четвърти месец в Народното събрание за стартира беше няколко пъти в дневния ред на парламента, но така и не се стигна, тъй като нямаше и кворум – законопроект, който да стартира реформата в здравеопазването. Ако това не се случи, догодина, повярвайте ми, дефицитът на касата ще бъде още по-голям и тогава може би ще бъде много по-трудно да се намерят средства, така че да се осигури на болниците спокойна работа.


Водеща: Темата за здравеопазването и дефицитът в здравната каса обсъждаме от няколко дни. Вчера, например, господин Каролев каза нещо, което направи впечатление – и 100 милиарда да вкараме в бюджета на здравната каса, коментира той, няма да стигнат, защото се източват и се харчат неправомерно, защото има болници, които лекуват здрави пациенти, защото пациенти се задържат по няколко дни без да има необходимост, защото парите се разходват неправилно, буквално, те се източват. В този смисъл, дори да го има този 1 милиард, за който вие говорите, ако системата не бъде оздравена, и ако порочните практики не бъдат прекратени, то има ли смисъл да се наливат тези пари там?


Таня Андреева: Не, няма смисъл. Точно това и аз казах преди малко. Докато не се пристъпи към ясни правила и принципи, които тези…


Водеща: То от вас зависи, от министерството зависи.


Таня Андреева: Ние сме внесли законопроект. Този законопроект не може да влезе в сила, нито електронното здравеопазване, което в него е регламентирано, нито националната здравна карта, която в края на годината ще бъде готова, защото ние работим по нея, но тя няма да може да влезе в практиката.


Водещ: Защо?


Таня Андреева: Защото законопроектът седи и депутатите си играят на процедури, вместо да влязат в парламента и да гласуват. Депутатите на БСП и ДПС са в парламента, питам къде са депутатите от опозицията – ГЕРБ и „Атака“.


Водещ: Много пъти имахте кворум, ако здравеопазването беше приоритет щяхте да го направите, защото за офшорните фирми го гласуваха, нали? Нещата, които са важни ги гласуваха, важни за управлението имам предвид.


Таня Андреева: Разбира се, много неща се гледаха на темата „здравеопазване“. Аз говоря за последния, наистина най-тежкият законопроект, който е работен повече от 7 месеца с експерти, със съсловни организации, с болници, с хора, работещи във фармацевтичната част на здравеопазването.


Водещ: Госпожа Тодорова, шефката на здравната каса, каза, че е безумно да искате касата на фалира и че се опитвате да я фалирате.


Таня Андреева: Не, аз такова нещо не съм чула от госпожа Тодорова и ви моля да не изкривяваме думите на хората.


Водеща: Добре, да кажем конкретно, да си боравим тогава с числа. Колко точно е дефицитът на здравната каса, тъй като ние някак си жонглираме с някакви числа – 300 милиона ли е, 500 милиона ли е, колко?


Таня Андреева: Това, което в Министерството на здравеопазването е постъпило като искане, като решение на Надзорния съвет за дефицит и да се предложи актуализация на бюджета на касата е около 320 милиона. Тук трябва да обърнем внимание…


Водещ: Това е вашето предложение.


Таня Андреева: Това е предложението на Надзорния съвет на касата. Има закони, има процедури, по които…


Водеща: Не бяха ли 400 милиона, над 400 милиона, които бяхте редуцирали в последствие?


Таня Андреева: Аз не зная кой какво говори. В последната година се наслушах, и не само аз, и хората, защото аз непрекъснато пътувам и се срещам с много хора из страната, се наслушахме и нагледахме на какво ли не, на всякакви манипулации, на открити лъжи и мисля, че докато това продължава хората ще…


Водеща: Кой лъже, министър Андреева?


Таня Андреева: Не зная кой има интерес от това, но хората вече са отвратени, повярвайте ми. Това, което аз мога да кажа е документите, които са в Министерство на здравеопазването.


Водеща: Да видим числата.


Таня Андреева: Касата иска 325 или 328 милиона, не мога в момента да кажа точната цифра, остава да видим НАП колко здравни вноски ще събере, защото трябва да се отбележи, че НАП работи изключително добре и миналата година успя да събере здравни осигуровки. Така че ние имахме възможност. Само припомням: Миналата година бюджетът на касата беше направен до месец септември, това беше решението на ГЕРБ – да има пари в касата до месец септември. Правителството на Орешарски и НАП намериха начин да платят цялата дейност от септември, до декември включително, като тя беше платена не 100%, а 120%.


Водещ: Сега касата иска застраховка до януари или до февруари, ако не се лъжа, но…


Таня Андреева: Касата иска да бъде сигурна и това е абсолютно в нейното право. И с оглед на това, че правителството все момент ще подаде оставка, няма да има парламент, касата иска да бъде сигурна, че ще има финансов ресурс, да може да разплати дейността на лечебните заведения.


Водещ: Откъде взимате тези пари?


Водеща: И колко ще са те, пак да питам, по ваши изчисления?


Таня Андреева: Днес ще бъде обсъждано това в Министерски съвет, защото Министерството на здравеопазването е внесло предложение за актуализация на бюджета.


Водеща: С колко?


Таня Андреева: По наши изчисления актуализацията се движи. Ще видим, Министерство на финансите прави своята справка, защото все пак, пак казвам, това е Министерство на здравеопазването. Ние по финансовата рамка не може да се изказваме и не мога да кажа откъде и колко средства могат да бъдат взети.


Водещ: Това ще го решавате днес.


Таня Андреева: Това ще го решаваме днес.


Водещ: Добре, можем ли да кажем така – че тези средства вече са изразходвани, това са задълженията, които здравната каса трябва да разплати към болниците те към…


Таня Андреева: Не, това е финансов ресурс, който касата на базата на изпълнението си към месец май прави като прогноза. Това съвсем не означава, че реално ще бъде толкова дефицитът на касата. Той може да бъде и по-малък, ако касата влезе в своята функция за финансова дисциплина и контрол при работата и на лечебните заведения, и в другите дейности.


Водещ: Доказала ли е здравната каса, че няма финансова дисциплина?


Таня Андреева: Аз казвам, че касата е тази, която трябва да си следи изпълнението на бюджета и да контролира…


Водещ: Според вас има ли финансова дисциплина в касата?


Таня Андреева: Това, което към момента мога да кажа е, че има финансова дисциплина в касата. Контролът мисля, че може да бъде малко по-завишен в интерес на истината и не говоря само за лечебните заведения. Касата не плаща само дейност, тя плаща медицински изделия, плаща медикаменти, плаща извънболнична помощ и един куп други неща.


Водещ: Казахте, че хората могат да се отвратят, хората обаче се страхуват и заглавията в пресата са, че след Нова година може да си ходим и със спринцовките, и с иглите, и с одеялата в болниците, ако…


Таня Андреева: Не, няма да си ходим. Искате ли да ви прочета едни заглавия, които вчера си направих труда да извадя: От 2010 година БЛС готвят протести, ако няма актуализация на бюджета, 2012-2013. „Няма да има актуализация на бюджета“, е казал финансовият министър при вас, в бТВ. БЛС съзира, че от касата са изчезнали около 455 милиона лева; приеха на първо четене бюджета на касата, 2010-а. „Подкрепа“, 2010-а: в здравеопазването има не криза, а драма.


Водеща: Какво означава всичко това?


Таня Андреева: Нека да се върнем на това, с което започнах. Докато не се приеме нова законова рамка, която да функционира в здравеопазването, която да постави началото на реформата, казвам, че такъв законопроект има в парламента, подкрепен от съсловните организации, от хората, работещи в системата, нищо няма да се случи, повярвайте ми. Сега, когато правителството си тръгне, докато бъде назначено друго правителство, защото служебното нямам илюзия, че за три месеца ще промени нещо, докато се назначи друго правителство, докато то започне с неговия анализ, започне да предприема някакви стъпки, защото обикновено всеки следващ се смята за гениален и отрича всичко в предишния, това е другият голям проблем в здравеопазването, следващата намеса в здравеопазването, в оптимистичния вариант, най-рано ще бъде следващата година по това време.


Водещ: Когато отново колко милиона ще ни иска касата, може би толкова или повече?


Таня Андреева: Според мен много повече от 300 милиона.


Водещ: Чувствате ли се виновна за това, че за една година не успяхте да наложите вашата воля и да бъде приет този закон за промяна, за да се промени нещо и в самата система?


Таня Андреева: Вероятно много неща не сме направили, но не могат да бъдат отречени три факта. Това правителство и това ръководство на Министерство на здравеопазването, защото аз не съм сама, нека да си кажем, има зам.-министри, има експерти, хора, които работят, успяха да се преборят…


Водещ: Говорихте ли с министър-председателя…


Таня Андреева: Разбира се…


Водещ: … например, за да му кажете „трябва“.


Таня Андреева: Ако погледнете програмата на кабинета в рамките на тази година ще видите, готова съм точка по точка да отчета, че всичко е свършено, с изключение на първите стъпки за демонополизация на касата, защото това е тежък въпрос, който в годините не е решен. Но са безспорни няколко факта: За първи път здравеопазването е тема на споразумението за партньорство. Досега винаги е било някъде между социалната политика и околната…


Водещ: Питах ви: Преборихте ли се?


Таня Андреева: Да, преборих се. На международен форум дясната ръка на комисаря по здравеопазване ме посочи и каза: „това е министърът, който се пребори…


Водещ: Но ние в България нищо не видяхме.


Таня Андреева: … за първи път за средства за България за здравеопазване“. И тези средства в следващите 7 години ще влязат в държавата.


Водеща: Нека да се обърнем към пациентите и към хората, които ни гледат, защото това, което ние говорим са някакви глобални въпроси, които са свързани с темата „здравеопазване“ само че въпросите, които интересуват хората са: Ще има ли фалирали болници? Ще има ли върнати пациенти? Ще умират ли пациенти, заради това, че болниците няма да имат пари да ги лекуват и ще продължава ли източването на тези болници?


Таня Андреева: Няма да има фалирали болници, освен тези, които наследихме фалирали, над 17 общински, Старозагорската болница, Военна болница, „Пирогов“, която е в тежко състояние – това са наследени болници и цяла година се борим да ги стабилизираме.


Водеща: Добре, казвате „няма да има фалит на болници“, ще има ли върнати пациенти?


Таня Андреева: Няма да има върнати пациенти. Разберете едно: Никой няма да си позволи да остави болниците без финансов ресурс, за да могат да бъдат лекува и обгрижвани пациентите. Никой не си го е позволил 20 години, сигурна съм, че и след нас няма да си го позволи и ние не го позволихме, нито миналата година, когато трябваше да спасяваме бюджета на касата, който ГЕРБ беше направил до септември месец, нито тази година.


Водещ: Къде ще ходите на море, ако може да завършим шеговито?


Таня Андреева: След оставката ще видим. Преди това предстои дело срещу този сайт, защото в България трябва едно нещо да се знае – не може да се хвърля помия срещу хората. Разбирам, че има платени поръчкови статии и всичко останало, но всеки един от нас…


Водещ: С шега искахме да завършим, разбира се – къде ще бъдете…


Таня Андреева: Не, с това не може да се шегуваме.


Водещ: Не, не, къде ще бъдете, разбира се, вярно е. Ще проследим как ще завърши това дело.

 

 

Сподели в: