Върни се горе

14 юли, 2014 г., д-р Таня Андреева - министър на здравеопазването, в интервю за предаването "Здравей, България" на Нова телевизия

Водещ: Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева ни е на гости. Добре дошли. Бързо към въпросите. Ще има ли пари да бъдат изплатени на болниците? И след това към онова, струва ми се куриозно прессъобщение на Министерски съвет, което разкритикува собствен министър. Но преди това – по същество. 

Таня Андреева: Нека да кажем така, в момента има финансов ресурс НЗОК да разплати медицинската дейност на лечебните заведения. От Касата информацията е, че има забавяния по отношение разплащането на надлимитната дейност, но това не означава, че тя няма да бъде заплатена. Искането за актуализация на бюджета на НЗОК от страна на нейния управител по решение на Надзорния съвет е във връзка с притесненията на Касата за това, че към края на годината ще се оформи дефицит и в ситуацията, в която сме смяна на правителство и в последствие разпускане на парламент, може да няма кой да актуализира бюджета през есента. 

Водещ: Ще бъде ли актуализиран този бюджет? 

Таня Андреева: Това е решение на парламента и аз… 

Водещ:
Ясно, но вие какви усилия полагате в тази посока? 

Таня Андреева: Аз съм подготвила… По закон министъра внася предложението на Касата в Министерски съвет за разглеждане. Това ние сме го направили. Изчаква се финансовата обосновка на Министерство на финансите, за да може Министерски съвет да разгледа това предложение. Но аз вярвам, че ще има актуализация на бюджета. 

Водещ: Добре, обаче какво стана в края на миналата седмица? Какво беше това прессъобщение? Вие как разбрахте за него? Прессъобщение на правителствената информационна служба, в което открито беше отправен упрек към министър от същия този Министерски съвет, че имитирате дейност, че внасяте документи в Министерски съвет, които не са достатъчно аргументирани, за да бъдат внесени в парламента. Какво беше това нещо? 

Таня Андреева: Аз го наричам недоразумение между двете администрации на Министерство на здравеопазването и Министерски съвет. 

Водещ: Трябва ли публично тези недоразумения да бъдат изглаждани? 

Таня Андреева: Не, не трябва публично да бъдат изглаждани. Според мен има други начини, по които това може да се случи. Но така или иначе за нас е важно цялата документация да бъде представена пред Министерски съвет, където да вземат участие в обсъждането и другите колеги, защото Министерски съвет са всички министри. 

Водещ: Изгладихте ли това недоразумение? Какво беше това? 

Таня Андреева: Аз не мога да кажа дори, че е недоразумение. Не зная как да го нарека. 

Водещ: Атака срещу вас? От къде идва тя, ако е атака срещу вас? 

Таня Андреева: Не, най-малко е атака. Казах ви – недоразумение между двете администрации. Оттам нататък кой е инициаторът на прессъобщението – не зная. 

Водещ: кой е инициаторът? Смятате ли, че самоволно някой служител на пресцентъра на Министерски съвет ще напише прессъобщение срещу министър от същия този Министерски съвет? 

Таня Андреева: Не мога да кажа. Не съм разговаряла с премиера по отношение на това прессъобщение и то не е най-важното. Най-важното е да се осигури финансов ресурс, така че в края на годината болниците да не останат с липса на такъв за разплащане на медицинската дейност. 

Водещ: Имате ли обяснение защо ви се случва това и каква е тази атака срещу вас в последните седмици? Имате ли своето обяснение? 

Таня Андреева: По отношение на Касата?

Водещ: И по отношение на Касата, и по отношение на ваше пътуване до Поморие. 

Таня Андреева: Нека първо да кажем две неща… 

Водещ: Знаете излезе в една информационна агенция и по отношение на това прессъобщение. Имате ли предложения защо ви се случва и смятате ли, че тези проблеми, които имате не са функция на онази голяма война Пеевски – Цветан Василев? Раздорът между БСП и ДПС? И вие, може би… Кой ви предложи всъщност за министър вас, за да можем да предполагаме защо ви атакуват сега?

Таня Андреева: Аз съм номинирана от квотата на партията – мандатоносител БСП. Но поканата получих от премиера Орешарски. 

Водещ: Може ли да предлагаме, че заради факта, че сте от квотата на БСП, а БСП сега е атакувана от доскорошния си партньор, да предположим, че оттам идват атаките срещу вас? 

Таня Андреева: Вижте, аз не искам да влизам в коментари по отношение на една теория на конспирацията. Всичко е възможно. 

Водещ: Теория на конспирацията ли е обаче? 

Таня Андреева: Не зная. Не мога да кажа откъде идват атаките. Факт е, че част от нещата, които се изнесоха са абсолютно неверни. Но пак казвам, за мен това не е важно. Една година всеки един от нас, не само аз, но и други мои колеги министри бяхме под обстрел от първия ден. Нито една от… 

Водещ: Сега от свои обаче. 

Таня Андреева: Надявам се да не е от свои, все пак. Нито едно от добрите неща, които успяхме, все пак, да направим, независимо, че от първия ден това правителство беше отричано, не може да добие такава популярност и да се разбере от хората. Защото в крайна сметка, нещата, които правим се правят за хората. Те не се правят за това един или друг човек от политическия кръг да бъде доволен, защото в далечна перспектива те засягат всеки един от нас. Именно заради това, здравеопазването е най-чувствителната тема, защото тя докосва всеки по един или друг начин в живота му и в ежедневието му. 

Водещ: Имате ли план какво ще правите на 28 юли, например? 

Таня Андреева: На 28 юли, надявам се да имам време да бъда по-дълго със семейството си. Защото тази една година, ако някой страда от всичко, което се случваше, освен моето лично огорчение от това, че непрекъснато се изсипваше негативизъм и не се даде път да се усети доброто и хубавото, което се направи, безспорно има много неща, които не се направиха. За една година не може да се направи всичко. 

Водещ: И лекарите ли не ви разбират? От БЛС ви критикуват. 

Таня Андреева: Не, аз нямам усещането… Напротив, от страна на съсловните организации, единственото обвинение беше по отношение на това, което се случва в НЗОК. Нека да кажем, че тя е обществена институция, не се управлява от министъра на здравеопазването и решенията се взимат от Надзорния съвет на Касата, обикновено по предложение на управителя на Касата. Но ако трябва някой да поема отговорност и ако трябва непременно да се намери виновник, знаете ли, аз съм готова да поема тази отговорност, ако това ще успокои системата. Но никога в една система само един човек не е виновен. 

Водещ: Кой е виновен? 

Таня Андреева: Всички, които участваме – от министъра, през парламента, който вече виждаме, че повече от месец играе на процедури, вместо да влязат в зала, особено опозицията, и да гласуват тежък законопроект на Министерство на здравеопазването, Министерски съвет, който променя някои важни неща в Закона за здравното осигуряване, Закона за здравето, Закона за лечебните заведения. За първи път нормативно се регламентира електронното здравеопазване, националната здравна карта, която е във фаза на разработка и през есента за първи път ще имаме национална здравна карта, която определя потребности от легла, специалисти, дейности в регионите на страната. Всички тези неща са заложени в един законопроект, който все пак поставя първи стъпки в реформата, но той не е гласуван. Понякога липсата на… 

Водещ: Какво става в системата на санаториумите? И оттам идвам критики срещу вас – назначение в 12 без 5. Имаше вчера сериозни критики. 

Таня Андреева: В системата на санаториумите е освободен Съветът на директорите.

Водещ: Защо? 

Таня Андреева: Естествено след проверки, които сме правили с констатирани сериозни нарушения. 

Водещ: Защо? Твърди се, за да защитавате лични интереси за предоставяне на земи, които са собственост на санаториумите, на терени. 

Таня Андреева: Вижте, може да се твърди всичко. Всяко едно твърдение трябва да бъде доказано. Аз имам документите за проверката на СБР. Знаете, че този борд е назначен от мен. И при положение, в началото на мандата, при положение, че там има сериозни нарушения, че лично директорът участва в схема за източване на Здравната каса в частен център… 

Водещ: Директорът? 

Таня Андреева: Да. При положение, че той е директор на друго държавно дружество, в което влизат конкурентни среди… 

Водещ: Разкажете ни накратко за схемата за източване. 

Таня Андреева: Аз току-що казах – директорът работи за частен център без да има такова право по закон. 

Водещ: И какво? Пренасочва пациенти натам, за да… 

Таня Андреева: Пренасочва пациенти натам, дори участва в медицинската дейност на този център. Има констатации, които са направени… 

Водещ: Кога го разбрахте това? 

Таня Андреева: След като приключи проверката на одита - юни месец беше предоставен доклад. 

Водещ: Пътува днес, твърди се, служители на санаториумите, които не са на смяна днешния ден, за да протестират пред министерството, което оглавявате все още. Какво ще им кажете? 

Таня Андреева: Аз ще приема колегите и ще им кажа всичко това, което сме установили. Тези документи, разбира се, по повод на тях са сезирани /…/ и други институции, които ще вземат отношение. Нямам никакъв проблем по отношение на това, когато някой не си върши работата да понесе и последствия за това. 

Водещ: Не трябва ли да се занимава и прокуратурата с това, за което говорите? 

Таня Андреева: Преди всичко ще се занимае /…/, не и изключено и прокуратурата. 

Водещ: За какви суми става въпрос? 

Таня Андреева: Чакам в момента, има писмо, което от днес ще замине в Касата, за да установим точния финансов ресурс, но предположенията са за стотици хиляди. 

Водещ: За какъв период от времето, което оглавява… 

Таня Андреева: Откакто е директор на СДР. Да, разбира се, в този период е забранен този тип дейност. 

Водещ: Добре. Новина от министъра на здравеопазването и тя засяга всички болници, респективно всички пациенти – пари за болниците ще има. 

Таня Андреева: Да, пари за болниците ще има. 

Водещ: Бюджетът на Здравната каса ще бъде актуализиран от народните представители?

Таня Андреева: Надявам се да бъде актуализиран. Мога да кажа, че пари за болниците ще има. Вие си спомняте, че миналата година бюджетът на Касата, и тук бях пак, когато си говорихме по този въпрос, беше разписан до месец септември. Правителството успя да намери начин, дори без актуализация на бюджета да се справи с финансовия ресурс, който беше необходим за разплащане на дейност до края на годината. 

Водещ: Ще се върнете ли към обичайната си задължения като лекар? 

Таня Андреева: Да, ще се върна, много по-удовлетворяващо и приятно занимание. 

Водещ: Ще бъдете отново лекар? Мисля, че в „Шейново“ бяхте. 

Таня Андреева: Да, ще бъда отново лекар. Дали ще бъде в „Шейново“ или в друго лечебно заведение е въпрос на лична преценка, но ще бъде отново лекар. 

Водещ: Добре. Благодаря ви.

Сподели в: