Върни се горе

07 април 2014 г., Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в интервю за предаването "Преди всички" на БНР


Водещ: Седми април е Световен ден на здравето и празник на здравните работници. Добро утро на здравния министър Таня Андреева. Честит празник, министър Андреева.

Таня Андреева: Благодаря ви.


Водещ: Днес, тук и сега според вас възможен ли е оптимистичен и празничен разговор за българското здравеопазване?

Таня Андреева: Да, при всички положения оптимистичен разговор е напълно възможен, тъй като смятам, че за последните месеци започнаха стъпки именно на това да постигнем в крайна сметка едно по-достойно място в обществото и от гледна точка на доверието, и от гледна точка на заплащането, на средата, в която работят колегите лекари и специалистите по здравни грижи.

Водещ: Разговаряте много с журналистите и може би това е едно от предимствата ви като министър. И вчера пред колегите заявихте намерения, част от които вероятно ще бъдат приветствани и от гилдията, и от пациентите. Кажете обаче едно нещо, което сте успели вече да постигнете, кажете го като факт, който постигнахте по време на управлението на системата.

Таня Андреева: Ние успяхме за щастие много неща да направим въпреки тежката обстановка, в която работи това правителство от самото начало на своя мандат. Първо успяхме да спасим десетки милиони евросредства по европрограмите, които директно са насочени към българското здравеопазване. 15 милиона от Норвежката програма, които ще отидат изцяло за репродуктивно и психично здраве. Успяхме с част от плановете за стабилизиране на финансовото състояние на болниците, в някои болници вече да постигнем успех в посока на това да подобрят своите финансови резултати. Независимо че някои, например Старозагорската болница е поставена в много тежки условия на работа, наследени, разбира се, но така или иначе в момента тя е наша основна грижа. Нещо, което е изключително важно, успяхме да разпишем и започваме работа по една голяма програма национална за майчино и детско здравеопазване, по която във всички областни градове и в 16 общини до края на годината ще бъдат изградени медико-социални кабинети, в които ще се наблюдават млади жени, двойки с репродуктивни проблеми, дечица до 18-годишна възраст.

Водещ: Безспорно добро решение. Сега искам да ви цитирам нещо: Началникът на централна реанимация в "Пирогов" проф. Милан Миланов казва в интервю за вестник „Преса” преди дни – „Това, което трябва на системата тази година, са 250 милиона лева, иначе здравеопазването спира, болниците не оцеляват, а пациентът въобще е на последно място в тази схема.” Мрачна картина през очите на лекарите, мрачна и за пациентите. Вие как я виждате?

Таня Андреева: Тази година ще бъде много тежка за касата, това е ресурсът, който се предполага, че трудно ще стигне на касата до края на годината, за да разплати медицинската дейност на лечебните заведения. Точно това налага и тежки, непопулярни решения. А именно управлението на касата в лицето на нейния управител и на Надзорния съвет практически да бъде поето на ръчно управление. Т.е. всеки месец да се следи разходът за болнична помощ, да се преценяват дефицитите и излишъците, ако има такива. Ще бъде трудна година за касата.

Водещ: Обаче не сте привърженик на актуализация на бюджета й?

Таня Андреева: Вижте, аз първо смятам, че е твърде рано да се говори за актуализация на бюджета, все пак сме месец април. Разбира се, в Закона за бюджета на касата е предвидено да се гледа как върви бюджетът към първите шест месеца на годината. Не изключвам, че може да се наложат, мерки да се вземат, но отсега да се говори за актуализация би било наистина несериозно според мен.

Водещ: И още един детайл от тъжната статистика, д-р Андреева. България е страната в ЕС, в която пациентите заплащат най-голям процент от лечението си сами, 56 % . В този контекст вие лансирахте идеята, че входът в системата трябва да се затрудни максимално и неосигурените трябва да платят всички дължими здравни вноски от 2000-та г. насам, не само за последните три години. Имате ли шанс да постигнете такова нещо?

Таня Андреева: Вижте, според мен нашият модел на осигуряване освен социален, освен солидарен, той трябва да бъде и справедлив. Не може хората, които добросъвестно внасят своите вноски, да поемат лечението на всички останали на свой гръб. Тук само ще направя едно уточнение, че моето предложение ще бъде във връзка с невнесените вноски от хората, които са могли да направят това. Тук не говорим за социално слаби, за безработни или за хора, при които работодателят е бил недобросъвестен.

Водещ: Обаче нали и вие знаете, че тези, които не са социално слаби, не плащат, защото отдавна са загубили доверие в системата. Така или иначе си плащат всеки път когато се наложи.

Таня Андреева: Вижте, това са лесните обяснения. Какво означава загубно доверие в системата? Фактът, че всички тези хора ползват услугите на системата, не говори в посока на това, че те не й се доверяват. Разбира се, може би има и хора, които са обезверени от гледна точка на това, че и да си внасят здравните вноски, пак след това трябва да доплащат. Но това е именно порокът на факта, че през годините не всички са били добросъвестни при внасянето си на здравни осигуровки. От друга страна, нека само припомним, че здравните вноски поемат определен пакет от медицинска дейност, от медицинска услуга, които ние всички получаваме в извънболничната и болничната помощ. А пътят на това доплащанията да бъдат сведени до минимум, е или всички да се издължаваме по отношение на здравните си вноски, или въвеждането на допълнително здравно осигуряване, разбира се, доброволно, за всички медицински дейности, които са извън основния пакет, който касата заплаща. В момента какво се получава? Лечебните заведения, за да не откажат на пациента никаква услуга, да не откажат услуга в смисъл диагностика, лечение и всичко останало, болниците се стремят с ограничения си ресурс да изработят всичко, така че пациентът да бъде обгрижен в пълния пакет на дейности, които за дадено заболяване се полага.

Водещ: Или снижават качеството, или задлъжняват?

Таня Андреева: Да, именно. Някак си много се измести фокусът в годините. Вместо да си говорим за качество, за грижа, за общуване с пациента, ние все повече и повече говорим за пари. Аз ще призова на днешния празник всички колеги да се фокусираме върху качеството и върху вниманието и грижата за пациента, а парите да ги оставят на едни други хора, които да мислят за тях как да осигуряват системата финансово. Разбира се, все пак е добре мениджърите на лечебните заведения да не използват своите начини да дофинансират сами дейността си.

Водещ: Няма как парите да бъдат оставени настрани, просто защото пациентите се изправят финансовия проблем, когато имат нужда от лечение. Сега например дори да сте здравно осигурен, и вие го знаете, ако ти се наложи ядрено-магнитен резонанс, трябва да чакаш или месец-два, което, когато става дума въпрос за здравето ти, е ужасно много време, или да си платиш.

Таня Андреева: Така е, да.

Водещ: Това е акцент към това, което говорихме преди малко, защо хората не са мотивирани да си плащат здравните осигуровки.

Таня Андреева: Именно, аз точно това обясних. Тъй като здравните осигуровки са върху определен пакет от дейности, всички нови, модерни, иновативни изследвания в голямата си част от тях към момента не са включени в този пакет или е включен определен обем в този пакет. Обем, имам предвид, че касата заплаща не за всички, които се нуждаят от дадено изследване, а за определен брой. Затова казвам, че пътищата и ние всички заедно трябва да изберем пътя. Или е в това всеки един от нас да си доплаща, защото аз също си доплащам, когато отида в дадено лечебно заведение, или да започнем да мислим и да се обединим около един по-нов модел, в смисъл по-различен от сегашния на здравно осигуряване, така че спокойно срещу една по-малка вноска, една по-малка сума да бъде покрито практически всичко.

Водещ: Впрочем демонополизацията на Здравната каса е рефрен добре познат и политически експлоатиран по различни начини през годините. Има ли реален шанс да заработят частни здравни фондове у нас и кога според вас е реално това да се случи?

Таня Андреева: Според мен това е въпрос на разговор и на консенсус между правителството, съсловните организации, синдикатите и работодателите. Защото труден ще бъде този процес. Междудругото всяко нещо, което започваме да правим, среща една съпротива в началото. Някой трябва да мине през това, да го изнесе дори с цената на това да натрупа негативизъм, за да може след това резултатите, те ще бъдат добри за всички, аз съм убедена, такива модели работят в редица страни по света и не е по-зле отколкото в момента. А в противен случай всяка година ще се говорим за тежки дефицити в касата.

Водещ: Да разбирам ли, че вие сте готова да изнесете един такъв дебат на гърба си, както казахте, с цената на известен негативизъм?

Таня Андреева: Да, да. Вижте, вече в много отношения в нашия сектор сме стигнали до невъзможни ситуации и просто някой трябва да започне да ги променя каквото и да му коства това.

Водещ: Държавата не е коректна, припомнят многократно и от много дълго време насам и лекари, и пациентски организации, тя не осигурява в пълен размер групите, които са нейна отговорност. Това впрочем е една от причините за насрочения за 16 май лекарски протест. Водите ли разговори в тази посока с финансовия министър?

Таня Андреева: Разговори се водят във всички посоки, включително и в тази дали всички групи, за които държавата плаща, би трябвало да бъде така. Защото аз напоследък често давам примера с държавните служители. Не виждам особена причина наистина те да не заплащат своите здравни вноски. Разбира се, че държавата би било добре да поема ангажимента си за всички групи, но това не зависи само от желанието на здравния министър или от желанието на министъра на финансите. Това е въпрос на едни много по-сложни анализи и на възможностите на финансовата ни система да издържи, ако това се случи. Което, разбира се, не означава, че не би трябвало да се мисли и да се върви в тази посока.

Водещ: Понеже вметнахте, че давате често примера с държавните служители, за които няма пречка според вас да си плащат здравните вноски, това означава ли, че сте готова да инициирате нормативни промени това да се случи?

Таня Андреева: Да, готова съм. Още повече че аз вече го споменах и пред колеги от кабинета, ще инициирам такава промяна, както и промяната, за която по-рано говорихме за здравните осигуровки. 

Водещ: Започвате кога?

Таня Андреева: Това ще бъде включено във втория пакет от законодателни, т.е. промени в законодателството, вие знаете, че предстои на следващия Министерски съвет да влезе първият пакет. Започваме да работим по втория, който ще бъде свързан и с преструктуриране в болничната помощ, със здравните осигуровки. До края на годината със сигурност ще влязат в парламента.

Водещ: И още една идея, за която споменахте вчера, идея, която също не е нова, но някак си не успява да пробие при финансовото министерство. Вие ще успеете ли, акцизите по алкохола, част от тях да отидат за здраве?

Таня Андреева: Надявам се да успея, иска ми се.

Водещ: Иска ви се в смисъл води ли сте вече някакви разговори и това ви дава надежда, че ще успеете, или тепърва започвате?

Таня Андреева: Разговаряли сме, разбира се, ние непрекъснато говорим, всеки един от министрите говори за своя сектор не само за повече финансиране, а и за възможност относително самостоятелно този сектор да съществува без много зависимости с другите. Защото е много трудно, когато всички сме функция един на друг, нека така да кажа, водим разговори, не мога към момента да кажа какъв ще бъде резултатът.

Водещ: С какъв шанс за успех. Две думи да кажем и за Фонда за лечение за деца, д-р Андреева. Непожелан остава и до момента.

Таня Андреева: Вижте, това е напълно естествено. Фондът е с тежки проблеми в последните години по ред причини. Много публични започнаха да стават проблемите във фонда.

Водещ: В което няма лошо, лошо ще да бъде, ако не се разрешават тези проблеми.

Таня Андреева: Те вече се разрешават. Всъщност одитният доклад, който аз изнесох пред здравна комисия миналата седмица, касае и не само последните 6 месеца от управлението на вече бившия директор д-р Станкова, а и от преди това. Тъжно е, че никой не е взимал мерки, защото все пак това е един фонд, който се занимава с лечението на деца, и то на деца със сериозни заболявания. Ние вече имаме знаете работна група, която приключи своята работа. На здравна комисия бяха представени предложенията за подобряване, за по-бързо разглеждане на досиетата.

Водещ: Допускате ли, че е възможно да не се появи смислен и сериозен кандидат, който е готов да се заеме с решаването на тези проблеми във фонда и ако се случи така, вие имате ли полезен ход, обмисляте ли?

Таня Андреева: Вижте, при всички положения, докато разгледаме концепциите и се срещнем с всеки един от кандидатите, към момента те са двама. Ще има временно изпълняващ директор на Фонда за лечение на деца, защото работата там е недопустимо да спира. Искрено се надявам да има кандидат, който да може да се справи с новите предизвикателства във фонда, с по-големия обем здравни досиета, медицински досиета, които се гледат на дечицата. Но пак казвам напрежението около фонда създава несигурност и истината е, че капацитетите в тази сфера се пазят от това имената им да бъдат забърквани по този начин.

Водещ: И има двама кандидати вече?

Таня Андреева: Да.

Водещ: Имена ще ни кажете ли?

Таня Андреева: Нека да не ви ги кажа за сега, моля.

Водещ: Докога е крайният срок, който ще очаквате?

Таня Андреева: До края на седмицата, до края на седмицата трябва да вземем решение.

Водещ: Имената познати имена ли са от системата?

Таня Андреева: Единият кандидат е икономист, другият доцент, педиатър в детска специализирана болница.

Водещ: До края на седмицата ще се намери решение на това кой ще оглави фонда, надяваме се пък че той ще намери решение на проблемите, които са във фонда. Благодаря ви за това интервю. Хубав празник и успех на вас и всичките ви колеги.

 

Сподели в: