Върни се горе

„Противоепидемични мерки срещу COVID-19 вероятно ще бъдат въведени още от следващата седмица“, посочи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването „Тази сутрин“ на БТВ. Той обясни, че след седмица се очаква почти цялата страната да навлезе в оранжевата зона по заболяемост от коронавирусната инфекция, което, съгласно приетия Национален оперативен план за справяне с пандемията, изисква допълнителни мерки. Ключов момент за въвеждането им е гарантирането на възможност за осигуряване на достатъчно болнични легла за интензивно и консервативно лечение, така че всеки, който се нуждае от болнично лечение, да получи навременна и качествена медицинска помощ.

Д-р Стойчо Кацаров уточни, че мерките ще се отнасят към събитията на закрито, при които има струпване на много хора на едно място. По отношение на обектите, при посещението на които рискът от заразяване с COVID-19 е най-висок, ще бъде ограничен допустимият за работа капацитет. „Според докладите на регионалните здравни инспекции основният източник на заразяване са масови събирания, включително тези със семеен характер“, обясни здравният министър.

Д-р Кацаров беше категоричен, че е необходимо да се предприемат и мерки на регионално ниво. В тази връзка той апелира кметовете на общините да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерки в градския и междуселищния транспорт.

Министърът обясни, че това, което тревожи експертите и ръководството на Министерството на здравеопазването, е скоростта, с която вирусът се разпространява, както и бързото нарастване на броя хоспитализирани. 

Сподели в: