Върни се горе

13.03.15 г.Интервю на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за вестник 24 ЧАСА

- Г-н Москов, какво ще правите с този звезден рейтинг? Подозират ви, че ще се кандидатирате поне за кмет на София, а дори и за президент.

- Нямам такива амбиции. Имам амбиции правителството да завърши успешно мандата си, а дори и да го повтори.

- Да го повтори?

- Това са амбициите, за които е нужно във всеки сектор да има реална промяна. Нямам други амбиции, човек си тежи на мястото. А иначе за рейтинга не мога да кажа, че не ми е приятно, но го приемам по-скоро като доверие в аванс и знак за това, че целите, които съм дефинирал, са верните. За всякакви други спекулации на ниво кой как гледа на чуждия рейтинг ще кажа, че в деня на излизането на последното проучване пътувахме с премиера. Двамата се забавлявахме на всичките възможни интерпретации на моя рейтинг.

- Пита ли ви да не гледате към неговия стол?

- До какви точно висоти на иронията сме достигнали, е отделен въпрос, но се забавлявахме искрено кой как щял да бъде обиден.

- Поласка ли ви това, че той сподели първо с вас и с Радан Кънев намеренията си за нов вътрешен министър и за смяната на главния секретар и на шефа на ДАНС?

- Реално имаше криза,която се нуждаеше от бърз отговор.Срещата ни в деня на подаване на оставката на министър Вучков не беше формална, не беше между блока и ГЕРБ. Беше личен разговор между хора, които си имат доверие. Бяха изговорени много неща - много откровено, с поглед в бъдещето. Тук не става въпрос за ласкателство, позициониране или приоритетизиране.

- Но избра точно вас от цялата управленска конструкция?

- Няма такъв избор. Преценили сме, че има криза, и сме решили, че трябва да отидем на човешки, важен разговор.

- Питали ли сте го дали ще се кандидатира за президент?

- Питал съм го. Твърди, че не. И нямам причина да се съмнявам в това. Ако която и да е част от коалицията тръгне да прави сметки, различни от това правителството да си изкара мандата и да направи промените, това ще бъде лошо не за коалицията или парламентарната подкрепа, а за държавата.

- Вие отивате още по-далече - не изкарване, а повторение на мандата.

- За важните промени са нужни достатъчно време, стабилност и предвидимост накъде върви държавата.

- А можем ли да предвидим отсега кой ще е кандидатът на РБ за президент и дали може да е общ - ваш и на ГЕРБ?

- На този етап това въобще не е предмет на разговори. С ГЕРБ говорим за решение на конкретни обществени проблеми и за конкретни законодателни инициативи. Разговорите за избори са във всяка партия поотделно.

- Какви са разговорите в РБ за кмет на София?

- И за София, и за всеки друг град всяка политическа сила ще си изработи стратегия. Ние гледаме в една посока, подписали сме се под обща програма, но сме достатъчно различни като натюрел, политическа подкрепа и тип на привържениците.

- Но можем да изключим твърдо варианта вие да сте кандидатът?

- Да.

- Какво ще кажете за думите на Георги Първанов “РБ е новото ДПС”? Като се явявало местенце в държавата, вие от блока го заемате. Казва го лидерът, макар и в оставка, на една от партиите, които подкрепят кабинета.

- Всеки лидер в коалицията има право на собствено мнение. Но моята информация е, че г-н Първанов подаде оставка. От тази гледна точка гледам на това по-скоро като на мемоаристика.

- Никой не очаква тази оставка да бъде приета на форума на АБВ.

- Оставка се подава, за да правим театър, или защото наистина вярваме, че трябва да я подадем?

- Борисов ви предупреди от трибуната да внимавате да не разпалите етническо напрежение.

- Доколкото в сряда в безкрайно дългата си реч г-н Местан замеси моето име, мога да кажа следното. В стремежа си да получи подкрепа на изборите ДПС се превръща в защитник на възможността определени групи от населението да живеят извън нормите и отговорностите, записани в законодателството. Това не е защита на права, това е война, обявена на цялото спазващо законите българско общество с цел достъп до нови електорални ловни полета. Тук няма етнос и няма религия. Ще водя тази битка от името на всеки гражданин, който финансира с парите си системите на образованието, здравеопазването, социалните грижи и сигурността, но когато има нужда от тях, никога не може да ги ползва, защото политическото статукво е употребило парите му като подкуп за бъдещо гласуване. Битката, в която зная, че не съм сам, е за справедливост - за еднакви права, но и за еднакви задължения,независимо дали си българин,турчин, циганин или ескимос.Ако направите разрез на хората, дали доверието си и на ГЕРБ, и на РБ, ще видите сходно нещо - това са хора в активна възраст, които с почитание към закона плащат данъци и осигуровки. Нито аз, нито Борисов, нито Радан Кънев имаме право да предадем тези хора.

- Д-р Москов, как ще защитите правата на честните в здравната система - работещите недоволстват, че срещу осигуровката си нищо не получават без доплащане?

- Точно с механизмите, които въвеждаме като промяна в начина на здравното осигуряване, с ясната разлика в това дали се осигуряваш, или не, ще преведем тази философия на нивото на системата на здравеопазване. Целта на промяната в здравноосигурителните пакети и на засилените отговорности върху събираемостта на вноските е всеки осигурен да получи адекватна и пълноценна медицинска помощ срещу основните социално значими заболявания.

- Какво означава това на практика, тъй като до момента няма яснота за обхвата на основния и допълнителния пакет медицински дейности? Не се ли боите от свръхизползване на спешната помощ, гарантирана и за неосигурени?

- Не. Свръхизползване на спешната помощ има сега, но занапред ще има параметри какво е спешност и кога може да прибегнете до държавния ангажимент за осигуряване на спешна помощ, независимо дали сте осигурен. Основният пакет ще включва пълноценно лечение от профилактиката до най-високо специализираните изследвания за всяко от социално значимите заболявания, които представляват 95% от причините за инвалидизация, смъртност, детска смъртност и лоши демографски показатели. Това е ангажиментът на държавата. Ще преостойностим всяка дейност вътре, ще премахнем до голяма степен лимитите.

- Може ли да дадете пример с лечението на инсулт или инфаркт например - какво ще покрива основният пакет?

- В момента съдовомозъчните заболявания са един от основните бичове у нас, те преобръщат живота на цели семейства. В нормалния свят запушването на мозъчна артерия е лечимо,като тромбът причинител се стопява и на следващия ден човек излиза от болницата. У нас обаче всеки гражданин, който има нещастието да му се случи такова нещо, е изправен пред въпроса: “Извинете, дали имате 1000 лв., за да платите лекарството за разбиване на тромба?” Това е грозната реалност и всеки, който твърди, че това не трябва да се промени, е или демагог, или не разбира проблема. Примерът с инсулта е особено показателен за това как трябва да се пренастрои финансовият ресурс. Не може за кожни заболявания да плащаме повече, отколкото за операция на дете.

- Гарантирате ли, че всеки с инсулт ще има достъп до модерните терапии при инсулт - тромболиза, за която говорите, или ендоваскуларно лечение?

- Разбира се, при преостойностяването на базовия пакет всеки гражданин ще има достъп до модерното лечение, което е подходящо за него. От друга страна, разполагаме с ограничен ресурс. Ако всички сме съгласни, че инсултът е такъв проблем и трябва да го лекуваме модерно за всички, то съответно други заболявания трябва да останат на по-заден план.

- Какво означава това за пациента?

- Означава възможността да ползвате допълнителния пакет на касата. Това пък означава да бъдете част от листата на чакащите,която в рамките на седмица, месец или 3 месеца дава ясна поредност кога ще влезете за лечение, или да изберете допълнително доброволно осигуряване, което дава възможност да инвестирате сами в здравето си. Доброволното осигуряване ще предложи конкретен гъвкав пакет на вас, на мен, на майките и бащите ни, съобразен със здравословното състояние, и ние ще преценим има ли причина да го ползваме.

- Обявихте, че ще сменяте ръководствата на 3 болници, но още не е факт?

- Някъде изисква повече време, но това, което съм казал, ще стане. Щом има болници, в които всичката Мара втасала, че трябва и да си кътат милиони левове в сметка, вместо да отидат в заплати, лекарства или апаратура за пациентите, значи някой не разбира каква трябва да е функцията на лечебното заведение.

- Как виждате съчетанието на бюджетната дисциплина в болниците, лимитирането на дейността и достъпа на пациентите?

- Болниците са длъжни да работят в правилата на бюджета и рамковия договор. Уверявам ви, че всяка болница, която изпълнява и спешност, е осигурена с 95% от изплатеното през миналата година.Всяка болница има вътрешни резерви и нищо от гледна точка на пациента няма да се промени. Има и достатъчно практики за изтичане на пари от болниците, които ще бъдат прекратени. И това не е предложение, а реалността, в която ще живеят болниците тази година. Няма да има компромис с нито една. Гарантирам, че ще има ясен ред и по никакъв начин хаос.

- Доволен ли сте от промените в реда за специализация?

- Новият начин на специализация е това, на което може да сложим отметка “изпълнено” в нашата програма. Към сряда над 200 млади лекари бяха записани за специализация по новата методика,свързана с постъпването на младите на трудов договор в болниците. Мисля, че отпушихме стар конфликт.

- Но се създадоха други проблеми като аномалиите в заплащането на специализантите и обучаващите ги. Ще бъдат ли решени с промени в наредбата?

- Всеки ден следим обявените бройки и как се заемат и всяко нещо, което трябва да бъде изчистено нормативно, ще бъде направено. Едно от тези неща е например начинът на специализация на чужденците. Разбира се, болниците ще могат да формират заплатите на специализантите по своите вътрешни правила, ще има такава промяна.

- Ще има ли последици за болниците, обявили нулева година - няма да приемат специализанти?

- Да кажем, че някои опитаха да направят нещо такова, премислиха и решиха да не го правят. Достатъчно дипломатично ли го казах?

- Може ли още по-ясно?

- Ангажиментът за това младите лекари да могат да специализират в България не може да произтича от търговския интерес на една болница. Това е национална политика и поне що се отнася до държавните и общинските болници, тя ще бъде наложена.

Сподели в: