Върни се горе

22.11.2012 г.   
- Какво ще се случи оттук нататък в „Пирогов", г-жо министър, след като заради нарушения уволнихте във вторник директора на болницата проф. Димитър Раденовски? 
- Заедно с решението за освобождаването на проф. Раденовски назначих за временно изпълняващ длъжността доц. Стоян Миланов, както вече стана ясно. Много скоро, но не бих се ангажирала с конкретен срок, ще стартира конкурс за нов директор на болницата според трудовото законодателство и нормите на Търговския закон. 
- Като работодател до вторник вечерта разговаряхте ли с проф. Раденовски и той даде ли ви обяснения за разкритите нарушения в института от медицинската ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)? 
- Разбира се, че говорихме. Единственото, което той каза, е, че ще обжалва актовете. Нищо по същество. 
- Очаквате ли напрежение в „Пирогов"? 
- На всички стана ясно, че не взимам прибързани решения и че изчаках да се произнесат всички институции, които направиха проверка в института. Очаквам скоро да се произнесе и прокуратурата, защото е образувано досъдебно производство. А решението за освобождаването на директора на „Пирогов" взех въз основа на констатациите на АДФИ, потвърдили и тези на Инспектората на Министерството на здравеопазването (МЗ). Мярката предприех като човек, уважаващ принципите на държавността, и като принципал на лечебното заведение. Т.е. всички спекулации и твърдения, които бяха подхвърлени през юни от различни места -че проверката е тенденциозна, че цели единствено смяната на директора или дори да урони престижа на „Пирогов", смятам, че вече се разсеяха. Проверките имаха за цел да установят какво е финансовото състояние на болницата и дали се спазва законът. От съставените актове е! видно, че Законът за обществените поръчки и наредбата не са следвани през двете години, предмет на извършените одити. Знаете кой носи отговорността за това - единствено и само изпълнителният директор. Темата приключва дотук. Никаква заплаха няма за авторитета на „Пирогов", това е изключително важна болница за здравеопазването в България, а лекарите там са изключителни професионалисти. Затова и аз, в качеството си на министър и преди като председател на здравната комисия, многократно съм търсила помощта им. 
- Какви напътствия дадохте на поставения от Вас и.д. шеф доц. Миланов?
 
- Не сме имали дълги разговори. Заявих, че очаквам работещите в „Пирогов" да са спокойни, да работят със самочувствие и че имат пълната подкрепа на министъра. Сигурна съм, че като човек, който в детайли познава лечебната част от работата на института и движението на пациентите от постъпването им до изписването им, доц. Миланов ще гарантира, че няма да има никакви сътресения в института. 
- Натъкнахте ли се на нарушения и в други болници? „Труд" публикува данни за погазване на нормативната база в болницата по онкохематология в София, например назначения на шефове без конкурс. Вие наредихте повторен одит, какво последва от него? 
- Някои от констатациите на нашите проверки бяха потвърдени и от други институции. А след втория одит на Медицинския инспекторат в онкохематологията много от дадените препоръки се оказаха изпълнени, а някои от нарушенията - отстранени. Но има и такива, които не са. Данните от инспекцията на онкохематологията също са в прокуратурата. Очаквам тя да разгласи до какви разкрития е стигнала. 
- Съсловни и пациентски организации заявиха в един глас в понеделник, че здравеопазването е пред срив. Така ли е? 
- Не сме на етап, в който да се чертаят катастрофални картини, за да се говори в черни краски. Защото като глобална рамка парите за здраве за 2013 г. са най-много в сравнение с всички години досега. Съвсем прав е финансовият министър, когато говори за наливаните средства в системата и очаква качеството на дейността също да се подобри. По отношение на това какво се прави в здравеопазването знаете, че поех поста точно преди 8 месеца. Тогава оповестих няколко приоритета и че нямам време за големи реформи, а че ще се опитам да направя малки промени, но които да донесат позитиви за работещите в системата и за пациентите. Та, какво успях да направя. В обявената като приоритет „Спешна помощ" договорих 18% увеличение на заплатите от 1 юли т.г., осигурих възможност на лекарите й да специализират във всички специалности, както и провеждане на 15-месечно обучение на 6500 лекари, медсестри, фелдшери и санитари по проекта ПУЛС, който е за сметка на европейско финансиране от 6,5 млн. лв. С г-жа Йорданка фандъкова започнахме да разкриваме пунктове на линейки в четири точки на София, така че те по-бързо да достигат до пациентите, което гарантира по-добър достъп... По втория приоритет - развитието на лекарите и специализантите, направихме промени в наредба №34. С моя заповед от миналия петък вече са утвърдени местата за специализация за догодина. Те ще бъдат 3266, като 254 от тях са държавна поръчка, което е с 80 повече от утвърдените за 2012-а. А един безспорен успех на МЗ и на социалното ведомство е подписването на договора с еврофинансиране от 16 млн. лв. за 1000 места за специализанти. Достатъчно е кандидатите да са положили изпита с добър 4 и да имат трудов договор с болница. Още: освен с обещаните 17%, основните възнаграждения на работещите в кръвните центрове ще се повишат от 1.1.2013 г. с допълнителни 15-20%. Увеличението ще се покрие с пари от структурни промени в МЗ. 
- Прекъсвам отчета ви за 8-те месеца, за да кажете как приемате твърдението на Българския лекарски съюз (БЛС), че 90% е вероятността да не се подпише новият Национален рамков договор (НРД) и че белите престилки са готови на протести? 
- Вече започнаха разговорите между БЛС и НЗОК по отношение на цените и обемите в НРД. Примерно Българският зъболекарски съюз и касата са напълно готови с обсъжданията, а доколкото знам от управителя на НЗОК, това важи и за някои клинични пътеки. Не мисля, че ще се стигне дотам, че да не се подпише НРД. Знаете, че до 2009 г. той не бе парафиран няколко поредни години, затова смятам, че подписването му след 2009-а е успех на настоящото правителство. То върна договорното начало, затова съм убедена, че ще има НРД 2013-а. 
- Как посрещнахте новината, че лекари и пациенти искат оставката на Симеон Дянков заради сектор здравеопазване, а вие минавате между капките, макар да сте отговорна за системата? 
- Да, аз оглавявам ресор здравеопазване и аз нося отговорността за всичко,което се случва в него. Не съм забравила. Не следва обаче да се прехвърля вината върху министър Дянков, защото той наистина е прав - секторът трябва да се реформира. Аз съм на същото мнение и може би няма човек в България, който да мисли обратното или че всичко е наред. За 22 години на преход нито едно правителство, нито един здравен министър не е на правил големите реформи в сектора, които да гарантират качество на медицинската помощ, достатъчност, достъпност, удовлетвореност и т.н. Сама разбирате, че проблемите са много, трупани с години и когато се казва, че са нужни повече средства, да се посочи и какво качествено и количествено отражение стои отсреща. И по тази тема моят екип положи достатъчно усилия, защото ние предложихме и Национална стратегическа рамка за здраве за периода 2014-2020 г. Тя бе изработена от МЗ и експерти и бе изложена на политическите партии, на народните представители, на много широк кръг от болнични мениджъри, национални консултанти и съсловни организации. Но след като я предложихме на кръгла маса в Народното събрание и заявихме, че рамката трябва да се допълни от всички, ангажирани с процесите в здравеопазването, до ден днешен не е постъпило нито едно становище от съсловна или пациентска организация. Апелирам чрез вашия вестник те да дадат своите идеи. 
- Как приехте предложението на Дянков държавата да продължи и догодина да плаща половин здравна вноска, а не цяла за няколко групи хора?
 
- Държавата осигурява няколко групи: деца, пенсионери, студенти, държавни служители и др., с парите от платените от всички нас данъци. Разчетите показват за кого какви средства са предвидени за 2013-а. 
- Достатъчни ли са 40 млн. лв. за интензивни грижи догодина, които вече ще се поемат от касата? Ако не стигнат, кой ще плаща за хората в кома, с кръвоизливи или отравяния? 
- Толкова са средствата, които в МЗ сме плащали и т.г. Знаем кое лечебно заведение с какви възможности разполага и какви интензивни фижи може да положи за своите пациенти в спешни състояния. А за неосигурените пациенти има резерв, той е тук при нас, в МЗ, и ако се наложи, ние ще реагираме. От социалното министерство също плащат за такива болни, които отговарят на критериите на Агенцията за социално подпомагане. 
- Има ли фигури в здравеопазването, от които ви е страх?
 
- Няма човек без страхове. Аз винаги съм държала на истината във взаимоотношенията, на точните и ясни мнения. Винаги съм търсила консенсус и не управлявам здравеопазването от жълтите павета, а се опитвам да бъда навсякъде, където има проблеми, за да чуя от първо лице мнението на хората. Не се страхувам от никого, защото усещам доверие за действията си. 
- На какво държи премиерът Борисов в за догодина и често ви го напомня? 
- Той държи на гарантирането на лечението на децата. Затова и на заседание на кабинета преди дни увеличихме с 4 млн. лв. парите за фонда за лечение на деца в чужбина. Те станаха 10 млн. лв., толкова ще са и догодина.  

Сподели в: