Върни се горе

05.03.2013 г., "Здравей, България" 

Водещ: Има ли хаос в здравеопазването, както твърдят от БСП? Министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова е на гости. Здравейте!
Водеща: Добро утро! Нашият гост Емил Райнов обвини ГЕРБ, премиера, правителството и здравното министерство за това, че в момента здравеопазването ни е в такова състояние. И каза, че кризата е от последните близо 4 години, че те са оставили здравната система в перфектно работещо състояние през 2009 г.
Десислава Атанасова: Аз всъщност няма да коментирам един провалил се политик, за който единственият спомен е арести, прокуратура, ГДБОП, билбордове за това, че са откраднати парите и от пациентите, и от касата. Всъщност само ще кажа, че хората имат памет и паметта им не е толкова къса и знае какво остави управлението на тройната коалиция и мога да дам отчет какво сме направили ние и конкретно аз за тази почти една година, откакто съм министър на здравеопазването. Това, което оставяме сега, имах възможност в гримьорната да слушам част от обвиненията за това, че едва ли не съм опозиция на управителя на НЗОК, за това, че сме се измъквали от отговорност…
Водеща:… и за това, че няма насрочена здравна комисия, която да даде отчет за това какво се случва.
Десислава Атанасова: Да, точно така. Има насрочена здравна комисия, тя ще си проведе своето заседание в четвъртък, аз получих покана за нея. Освен това да уведомя и г-н Райнов, че вече Надзорният съвет няколко пъти заседава, така че да се информира по-коректно за това какво се случва в системата на здравеопазването и тогава да говори.
Водещ: Говорим за Надзорния съвет на касата, където двама ваши заместници също участват.
Десислава Атанасова: Да, двама зам.-министри на здравеопазването участват. В Надзорния съвет участват представители на синдикалните организации, на работодателите, гражданска квота, шефът на НАП и т.н. Всички тези хора вземат своите решения, защото са упълномощени от организациите, които представляват. Този Надзорен съвет заседаваше вече няколко пъти именно заради това, което се случи с бюджетите на някои от големите болници в София. За този проблем именно аз инициирах тази среща, разговарях и с целия Надзорен съвет, и с д-р Цеков, заедно проведохме среща с мениджърите на тези големи болници, които получиха по-малки бюджети, разговаряхме с ръководството и шефовете на клиники в „Пирогов” там на място, т.е. не сме бягали от отговорност и не сме се крили, както твърди господинът.
Водеща: Преди малко едно от твърденията беше и въпрос - какво прави шефът на АЕЦ "Козлодуй" в Борда на Здравната каса.
Водещ: Да, много любопитно.
Десислава Атанасова: Той е посочен от квотата на държавата да участва в Борда на Здравната каса. Аз мисля, че няма никакъв проблем той да участва при взимането на решенията, така както в Надзорния съвет на касата участват и шефът на НАП, участват и двама зам.-министри, участват и пациентски организации…
Водеща: Ама, зам.-министри на здравеопазването.
Десислава Атанасова: Да, зам.-министри на здравеопазването…
Водеща: Не на енергетиката.
Десислава Атанасова: В годините между другото са участвали и зам.-министри на транспорта и съобщенията. Да не говорим, че са участвали и хора, които са били в пряк конфликт на интереси, но единствено и само с промяна на Закона за здравното осигуряване, и то в мандата на ГЕРБ, това беше прекратено. Така че да не се връщаме назад кой къде е участвал, защото наистина хората имат памет и помнят какво се е случвало. Помнят протестите…
Водеща: Последното…
Десислава Атанасова: … на лекарите тогава, помнят и факта, че нямаше изобщо договорно начало по време на управлението на тройната коалиция. Просто се спускаха едни решения на Управителния съвет тогава на касата, именно чийто председател беше г-н Райнов.
Водеща: Последният въпрос, който да ви зададем във връзка с гостуването преди вас. Един от конкурсите, които са обявени официално на сайта на Изпълнителна агенция по лекарствата, е за длъжността главен инспектор в отдел „Контрол на търговията с лекарства”. Защо е предимство в контрол на лекарствените продукти да имаш специалност аграрни науки? Например. Или кинезитерапия за контролно-трансфузионната система.
Десислава Атанасова: Само да кажа, че Изпълнителната агенция по лекарства е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра със свой директор, със своя администрация. Т.е. всички конкурси, които се обявяват там и се набират служители, не минават за съгласуване с министъра на здравеопазването.
Водещ: Все пак ще ги проверите ли тези конкурси?
Десислава Атанасова: Разбира се, че ще ги проверя. Знаете, че винаги съм реагирала, когато има сигнал за нещо. Дали е свързано с някакъв конкурс, дали е свързано със сигнал за финансови средства, които се изискват от пациенти, дали е свързано с липса на лекарства или неполучено добро отношение при посещение в лечебно заведение, аз мисля, че съм показала, че винаги реагирам мигновено. Правя проверки и винаги има последствия и има санкции, когато това се налага.
Водещ: Има ли дефицит в бюджета на касата в момента?
Десислава Атанасова: Не, в никакъв случай. Няма дефицит. Знаете, че през 2013 г. бюджетът за здравеопазване е най-голям от бюджета досега отделян през последните години. Говорили сме многократно, че той е 3,4 млрд., разпределен е в бюджетите на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и, разбира се, НЗОК, чрез която се разходват здравните вноски на всички българи.
Водеща: Годината започна неприятно с доста ожесточени спорове на партии, между Лекарският съюз, НЗОК, пациентите, беше включено и министерството. При положение, че ни чакат близо два месеца на служебен кабинет, какво очаквате да се случи в сферата на здравеопазването и ще бъде ли в безтегловност той?
Десислава Атанасова: Аз мога да говоря за министерството, което оглавявам. Когато ние, аз и моят екип, напуснем Министерството на здравеопазването, няма да оставим хаос, ще оставим една изключително добре подредена администрация. Няма да избухнат бомби, въпреки твърденията на опозицията. Така че това предстои да го видим през следващите два месеца. По отношение на проблемите, които имаше с бюджетите на болниците и всъщност породилото се недоволство, беше именно заради това, заради финансирането чрез определените прогнозни лимити на някои лечебни заведения. Този проблем вече предстои окончателно да бъде решен именно чрез диалог от всички, които имат отношение. Мога да кажа, че Надзорният съвет в събота заседава извънредно и взе решение методиката, по която се плаща тази година за болнична помощ, да бъде отменена, и да се плаща по методиката от 2012 г. Така че този проблем е преодолян. Освен това мога да коментирам факта, че тук се предложиха мерки по отношение на общинските болници. Може би трябва ръководството на БСП и именно г-н Райнов да се запознае с всички промени, които ние сме подготвили и с методиката, по която министерството тази година ще плаща за болнична помощ. Предвидили сме за първи път и общинските лечебни заведения, където има разкрити отделения на центровете за спешна медицинска помощ и които оказват диагностика и лечение на пациенти, които няма да се хоспитализират в тези лечебни заведения, да получават средства за своята дейност. Т.е. и на общинските болници ще помогнем с финансиране. Така че идеите на БСП малко са остарели.
Водещ: Друга важна тема от това, което си говорихме, какво може да се направи спешно в този момент, за да се успокои обстановката в здравеопазването и лекарите да работят спокойно. Значи, имаме министър в оставка, имаме Здравната каса, оставката на чийто шеф искат, и парламентарна комисия, която според БСП заседава прекалено рядко. Кой може да вземе спешни мерки, така че нещата да тръгнат нормално?
Десислава Атанасова: Нека първо да кажем, че комисията по здравеопазване заседава винаги, когато има повод за това и госпожа Крумова прекрасно знае как работят парламентарните комисии. Комисията по здравеопазване заседава извънредно, когато се наложи да бъдат разгледани промените в Кодекса за социално осигуряване, които пък касаят една друга тема, с която БСП също не може да се похвали. Това е темата за специализацията на младите лекари, защото именно в техния мандат нямаше изобщо възможност младите лекари в България да специализират. И това променихме за това кратко време, в което за съм министър, вече е факт Наредба 34, вече сме спечелили проект за 16 милион лева, които ще се инвестират именно в инвестиция и обучение на младите лекари в България и аз вече съм подписала около 300 договора с тези млади лекари да получат европейско финансиране за своята специализация. Комисията по здравеопазване заседава и в моментите, когато има проблеми. Това се случи миналата седмица, когато имаше проблем със заплащането и интензивните грижи, които преминаха за заплащане от касата през 2013 г. Т.е. тези обвинения са напълно безплодни. Освен това какво се случва в Министерството на здравеопазването? Наистина има една добре подредена и работеща администрация. Екипът, който съм формирала, по никакъв начин няма да наруши темпа на своята работа. Защото всички нормативни промени, които сме изготвили и по отношение на цените на лекарствата, знаете това беше основното, с което се заех и за което поех отговорност, когато станах министър, цените на лекарствата и лекарствената политика. Всичко това, което сме направили през тази близо една година, дава своите резултати. Ето нося ви статистика, последно, за последната една седмица 92 лекарства са с по-ниски цени след служебната проверка. Обратно на твърденията, пак на опозицията, че с 1000% са скочили цените на някои лекарствени продукти. Да не заблуждават хората, защото информацията е публична, тази информация за лекарствата в позитивната лекарствена листа се обновява ежедневно, защото комисията по цени и реинбурсиране работи. Това е възможно благодарение на този екип, който управлява в момента.
Водеща: Последно да ви питам за какво не стигна времето в този мандат до неговия край, който трябваше да бъде през юни месец, преди предварително планираните избори юли? Какво не успяхте да свършите, бяхте си набелязали, беше почти готово, така да го кажем? Има ли такива обекти, нещо, което трябваше да се случи?
Десислава Атанасова: Всъщност всичко, което сме направили и като инвестиции в лечебните заведения, и работата по всички оперативни програми ще се види и то ще се случи до юни или до юли месец в тази 2013 г. Това, което аз бях записала като свой ангажимент и което не успях да направя, беше относно ДДС-то на лекарствените продукти. Наистина следваше да бъде намален, да има диференцирана ставка за ДДС на лекарствените продукти. Така че намалението на цените на лекарствата да се усети най-много. И, разбира се, реформата в здравеопазването не се е случила. Аз си давам сметка, че и след мандата на ГЕРБ реформата не е факт и хората могат…
Водеща: За нея си говорим малко като за НЛО, възможно ли е това…
Десислава Атанасова: Да, 23 години се говори само за нея и никое правителство, включително и на тройната коалиция, не е поело ангажимент. Ние обаче вече имаме национална стратегия, национална стратегия, която сме изработили през тази една година, която сме представили в Народното събрание, която сме обсъдили с всички национални консултанти и всички парламентарно представени групи в Народното събрание. Ние искаме тяхното мнение, защото трябва да има консенсус, когато се отнася за здравето на нацията.
Водеща: Така да завършим този разговор. Благодарим на министър Десислава Атанасова.

Сподели в: