Върни се горе

10.10.2012 г., „Здравей България” 

Водещ:
Министър Десислава Атанасова е в студиото на "Здравей, България", ще си говорим за качеството на здравеопазването в страната ни, лекарските грешки и парите за здраве. Добро утро. 
Десислава Атанасова: Добро утро. 
Водеща:
Добро утро. Към предната тема само един въпрос - има ли шанс да отпадне тоталната забрана за пушене? 
Десислава Атанасова: Аз нееднократно вече заявих, че няма да подкрепя този законопроект. Смятам, че забраната за пушене на закрити обществени места е стъпка в правилната посока. Това е европейската визия. Освен това това е един от най-застрашаващите фактори за здравето на нацията ни. Само вчера отново оповестихме данни за това каква е европейската статистика. Обезпокоителни са резултатите, защото 16-годишните български ученици, 66.4 процента от тях, са пушили поне по една цигара през живота си, а 38.9 процента са пушили през последния месец. И е стряскаща статистиката относно това, че много от момичетата пушат. Тоест ние сме на второ място в Европа... 
Водещ: Бъдещите майки. 
Десислава Атанасова: Бъдещите майки. Бъдещето на нацията ни излиза, че е обречено. Аз мисля, че забраната трябва да остане. Чух аргументите и на предните ви гости, чух аргументите на бизнеса и малко останах изненадана, че човек, който е представлявал правителство на Република България, човек, който е бил отговорен за спорта в държавата и е бил министър на спорта... 
Водеща: Защитава пушачите. 
Десислава Атанасова:  ...защитава тази позиция. Да. Аз искам да кажа, че много по-добре е да сме туристическа дестинация, известна по света със своите културни ценности, археология, прекрасна природа, каквато имаме, а не с дестинация за алкохолен туризъм или пък дестинация, разрешена за пушене. 
Водещ:
С пушеното да прехвърлим към бюджета. Къде на шега, къде на истина, готово ли е здравното министерство да поеме многото бронхити и пневмонии, след като извадим стотици хиляди българи пред заведенията тази зима? 
Водеща: Личи си, че Христо защитава пушачите, така че... 
Десислава Атанасова: Това е тема към касата, разбира се, защото знаете, че Националната здравноосигурителна каса плаща за всички здравноосигурени пациенти, за тяхното домашно лечение или за тяхното болнично лечение. Но да, използвам пак случая да се върна към темата за пушене и темата за бюджета, и за лекарствата, и за болничното лечение. Между другото наскоро бях на 13-ия конгрес на кардиолозите в България. Преди това имаше много сериозна световна конференция на кардиохирурзите. Всички лекари, и то водещи, топ специалисти в света казват, че това е един от факторите, който води до най-много сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Тоест ние тук търсим ефекта, от една страна, здрава нация. От друга страна, икономическите ползи, като средствата за здравеопазване биха били много по-малко, влагани от държавата и от самите нас, ако ограничим тези вредни навици. 
Водеща:
Казвате средства за здравеопазване, днес в Министерски съвет ще обсъждате Бюджет 2013 година. На вашия ресурс ще бъде намален бюджета. Въпреки това ще се справите ли през 2013 година с дадените ви финанси и защо едни министерства имат повече, а именно здравеопазването, където има доста проблеми, има по-малко пари? 
Десислава Атанасова: Да кажем, че в сектор здравеопазване парите като глобална рамка са повече наистина. Да, в Министерство на здравеопазването парите са със 100 милиона по-малко, те ще бъдат 368, са заложени по-скоро, в бюджетната рамка. Това се наложи вследствие на решението на Конституционния съд, който обяви, че трансферът от стоте милиона от Националната здравноосигурителна каса за тази година са противоконституционни, така че се наложи да прехвърляме дейности за 2013-та от Министерство на здравеопазването към касата, за да се плащат... 
Водещ: Тоест тази практика вече е преустановена. 
Десислава Атанасова:
...от нея и от здравноосигурителните вноски. Да, тя е преустановена след решението на Конституционния съд. 
Водеща: Ще се справите ли с по-малкото пари и ще могат ли българите да са спокойни за здравето си през следващата година? 
Десислава Атанасова: Аз вече съм възразила срещу тези пари. Написала съм възражение до финансово министерство. Надявам се, че днес в дебата, когато седнем всички министри и всеки защитава средствата, определени в неговия бюджет, всички ще ме подкрепят и ще има допълнително средства за здраве. Искам да има средства в по-голям размер за Фонда за лечение на деца, а знаете, че лимитът от 180 хиляди лева отпадна и това беше едно от първите предложения, които аз направих като министър на здравеопазването. За тази година бюджетът му е 5 милиона лева, но вече за около 8 милиона лева са одобрени за лечение деца, т.е. има необходимост от доста повече средства. Това е едно от перата, за което съм поискала повече пари. Следващото перо това е за капиталови разходи, тъй като тази година поради факта, че се опитваме чрез вътрешно разпределение в бюджета на министерството да заложим повече разходи за заплати, знаете, че в Спешна помощ бяха увеличени с 18 процента заплатите, сега имам намерение с 18 процента да бъдат увеличени заплатите в държавните психиатрични болници и районните центрове по трансфузионна хематология и то да стане отсега, от този месец. Но за всичко това трябва да бъдат преразпределени средства вътре в Министерство на здравеопазването и те биха могли да дойдат само от капиталови разходи. И третата... 
Водещ: А ремонтите на сградите, особено в доболничната помощ? Знаете, състоянието на поликлиниките в страната никак не е розово. 
Десислава Атанасова:
Доболничната помощ и повечето поликлиники в страната са общинска собственост, т.е. въпросът е по-скоро към... 
Водеща:
Това е отговорност на... 
Десислава Атанасова: ...общините, общинските съвети, но за всички лечебни заведения, които са университетски или пък са с над 50 процента държавна собственост, ние правим всичко възможно. Голяма част от приходите, които идват за капиталови средства и по-скоро се влагат средства и идват за ремонти за сгради, това са средства по оперативните програми. С вас сме говорили, че здравното министерство е бенефициент по оперативна програма "Регионално развитие" и 150 милиона лева са вложени в нашите болници по концепцията за по-добро здравеопазване и справяне с онкологичните заболявания. 
Водещ: Тоест натам да се насочат и общините за поликлиниките? 
Десислава Атанасова:
Да, един от лотовете по тази програма е превръщането на общински болници в медицински центрове. Има доста общини, които са кандидатствали с проекти и са ги спечелили, а има и такива общини, които не са кандидатствали по проекти, а има достатъчно средства, които могат да се оползотворят, така че да се възползват... 
Водеща:
Тоест отговорността е колкото ваша, толкова и на самите кметове.
Десислава Атанасова: Да. 
Водеща:
Само един въпрос от зрителите тази сутрин, които ни звъняха с въпроси към вас. Те казаха: не трябва да се обръща внимание само на заплащането на лекарите, а и на медицинските сестри, защото при тях положението наистина е много лошо. 
Водещ: Изобщо медицинския персонал - фелдшери, сестри... 
Десислава Атанасова:
Това е безспорно. Да, когато винаги казваме заплати за лекари, наистина медицинските специалисти по здравни грижи... 
Водеща:
Другият персонал остава ощетен. 
Десислава Атанасова: Не, остава извън фокуса, а това са изключително важни хора. На тях разчита системата, но бих искала да кажа, че когато говорим за увеличение, това увеличение в Спешна помощ се случи, то се случи за всички, не само за лекарите. Така и сега, когато ще се случи увеличението в държавните психиатрични болници и районните центрове по трансфузионна хематология, обхваща целия персонал, а не само лекарския персонал. 
Водеща: Приключваме с финансовата тема. За съжаление миналата седмица в "Здравей, България" имахме няколко случая, обществото стана свидетел на събития, които са с доста драматичен привкус. Нека да ги припомним на нашите зрители и след това да чуем вашия коментар. 
(излъчва се архивен запис - бел. ред.)
Водеща:
Трябва ли да свикваме с новини за починали родилки и защо така се е получило в този случай, можете ли да ни кажете? 
Десислава Атанасова:
Не, в никакъв случай. Ние не трябва да свикваме нито с новини за починали родилки, деца или пациенти, а даже, напротив, обществото ни трябва да показва тотална нетърпимост към подобни случаи. Специално случая на Албена аз съм го проверила още когато сигналът беше подаден и при нас. Да, действително не е ясно защо този плод е загинал, каква е причината. Разбира се, очаква се съдебно-медицинска експертиза да се произнесе. Освен това медицинският одит все още не е готов със своята... 
Водещ: Три месеца. 
Десислава Атанасова: ...своя заключителен доклад. Аз мисля, че те ще се справят в доста по-бърз срок. Има на РЗИ - София извършена проверка. РЗИ - София просто е констатирал всичките факти, като не е дал заключение за това каква е причината. Но мисля, че за всички е ясно, че е недопустимо пет дни една жена...
Водеща: Една жена да ходи с мъртво дете. 
Десислава Атанасова:
...с мъртъв плод до стои вкъщи или в... 
Водеща: Ще търсите ли отговорност на лекарите, които са допуснали
това нещо? 
Десислава Атанасова: ...болница със страхотно голям риск за нейния живот. Отговорност, разбира се. Те следва да понесат своята отговорност, когато се установят причините, довели до... 
Водещ: Това да я оставят пет дни. 
Десислава Атанасова:
...този ужасен инцидент, мога да кажа, защото според мен няма друга дума. Безспорно. Аз мисля, че и самата Албена ще търси отговорност от лекарите. 
Водеща: Какво може да последва за тези лекари, които са допуснали тази жена пет дни да бъде в утробата си с мъртво дете, защото щастие е, че тя е жива и здрава в момента. 
Десислава Атанасова: Вижте, принципно не е редно да давам най-различни квалификации или да определям някакви санкции за тях. Така или иначе има си ред, по който се извършват проверките. Има си съд, в който се отсъжда дали някой има вина или не. Аз не допускам, че това е умишлено. Все ми се ще доверието в българските лекари да се върне и непрекъснато призовавам от ефира на всички телевизии, защото ние имаме много качествени български лекари, ние имаме хора, които са много всеотдайни, много отдадени на професията си. 
Водещ:
Това никой не го оспорва. Сутринта пуснахме дори един репортаж за една уникална операция, която е направена в България... 
Десислава Атанасова: Да, точно така, вчера беше... 
Водещ:
Обаче това не изключва и тежките примери, като например в Дупница лекарят с 2.47 промила алкохол на дрегера. 
Водеща: Той твърди, че е бил на успокоителни или нещо друго. 
Десислава Атанасова: Това е другият случай. Да, много е, първо е много рано да се коментира изобщо нещо и по тази тема. Веднага назначих проверка. Още в неделя бях уведомена от директора на РЗИ. Действително той отрича да е пил алкохол и да е употребявал каквото и да е друго освен някакви антидепресанти. Колегите му също. Но наличието на 2,47 промила алкохол в кръвта, установени чрез дрегер, и то от полиция, започва да повдига различни въпроси като това в какво състояние отиват лекарите на работа. Тоест дори и да не е употребявал алкохол... казвам дори, защото не познавам наистина цялата ситуация и всички данни, надявам се, че съвсем скоро ще стане ясно. Има досъдебно производство и то ще изясни всички казуси. 
Водещ: Чакаме резултатите от тази проверка и ние също. 
Десислава Атанасова: Чакаме резултати и по тази проверка, да. 
Водеща: В ресора Спешна помощ какво се случва? 
Десислава Атанасова: Спешна помощ - няколко бяха темите, които изискваха бързо поставяне на масата за решаване на проблемните точки. От една страна, казахме, заплатите. Вече има увеличение. Аз си давам сметка, че това увеличение от 18 процента никак не е много, но това са възможностите в момента и на министерството, и на бюджета, и на държавата. Втората тема е достъпът на пациентите до спешна медицинска помощ и по-точно отзоваването на адресите от екипите на спешна медицинска помощ. Това беше един от големите проблеми, които винаги са поставяни, че прекалено много време се губи от точка А до точка Б, особено в трафика в София. В понеделник с госпожа Фандъкова открихме един нов център на спешна медицинска помощ в район Кремиковци. Изключително благодаря и на госпожа Фандъкова, и на общинския съвет, че ни предоставиха това помещение там в 16-то ДКЦ, и на кмета на района, който пък положи усилия да го ремонтира, и на екипите, които ще работят там. Шестнадесет човека ще работят там.
Водещ: Линейките, техниката. 
Водеща: Линейките готови ли са да реагират на спешните случаи у нас? 
Десислава Атанасова: Да, имаме техническа обезпеченост, има достатъчно линейки. Проблемът е с екипите, тоест с човешкия фактор. Липсват ни екипи в Спешна помощ. Ние, разбира се, полагаме всякакви усилия. Наредба 34 беше променена така, че дадохме възможност на всички работещи в Спешна помощ да могат да специализират всички медицински специалности. От понеделник стартира и един проект, който беше много дългоочакван и за работещите в Спешна помощ. Това е проектът "Пулс", който предвижда обучение на всички 6500 лекари, медицински сестри и шофьори за оказване на спешна медицинска помощ. Изготвят се анализи, наръчници. Освен това има по тази същата програма доставени и манекени, които реагират като хора на всички манипулации... 
Водеща: Тоест обучението е гарантирано, че е качествено. Очакваме и да има резултат. 
Десислава Атанасова: Да, надявам се. 
Водеща: Благодаря ви много. 
Водещ: Благодарим ви много за този разговор. 
Десислава Атанасова: Благодаря и аз.

Сподели в: