Върни се горе

15.02.2013 г., "Здравей, България!"   

Водеща:
Има ли рецепта за здравеопазването ни? И колко бърза е Бързата помощ? Гост в студиото на „Здравей, България!” е министър Десислава Атанасова. Добро утро. 
Десислава Атанасова: Добро утро. 
Водещ:
Здравейте. Вчера, министър Атанасова, показахме едно семейство с 4-месечното им бебе, които не са получили помощ от лекаря от Спешна помощ заради агресия между лекаря и семейството възникнала. Лекарката всъщност предпочела да си тръгне преди да прегледа изобщо бебето и отказала да се легитимира. Къде се скъса комуникацията между лекари и пациенти? 
Десислава Атанасова:
Първо ще започна оттам, че е разпоредена проверка по този случай, и вашата медия го отрази, и други ваши колеги. Действително става въпрос за спешно повикване на адрес на 4-месечно бебе с усложнения. Отива екип с педиатър, а това бих искала да кажа, че е било 17-тото повикване за... 
Водещ: За същата вечер. 
Десислава Атанасова:
... за тази нощ на същия този лекар. Има известно забавяне от подаването на сигнала до пристигането на екипа. Но това по предварителни данни се дължи на факта, че сигналът се прехвърля малко по-късно от обичайното от тел. 112 към диспечерите в Спешна помощ. В крайна сметка, когато отива екипът там на място, наистина по думите на лекаря, който е бил на работа, а и от обясненията на директора на Спешна помощ заварва едно много агресивно семейство, което може би в тази ситуация... 
Водеща:
Е нормално да е агресивно. 
Десислава Атанасова:
... реагира по този начин на забавянето. 
Водещ:
Хората са чакали 40 минути линейка с бебе, което трудно диша. 
Десислава Атанасова:
Да, безспорно аз отчитам всички факти. Къде се къса връзката? Първо знаете, че това, като че ли напоследък стана доста често между като отношение между лекари и пациенти не само в системата на Спешна помощ. Знаете, че немалко е агресията спрямо лекарите затова и ние предприехме редица мерки по отношение на това да има промени в Наказателния кодекс и да спре агресията срещу българските медици. Има и закон, който в момента се подготвя от Комисията по здравеопазване, и който да урежда правата и задълженията на пациентите за първи път в нашето законодателство такъв закон ще бъде приет. Надявам се, че съвсем скоро вече той ще е факт и ще влезе за разглеждане в пленарна зала. Но морално-етичните норми между лекари и пациенти е много трудно да бъдат обхванати чрез нормативни актове. 
Водеща: Да де, ама самите потърпевши твърдят, че лекарката е казала, че на детето нищо му нямало. Вие казвате, че това било... 
Водещ:
Тя и самата каза в ефира, че детето не е имало цианоза и други притеснителни симптоми. 
Водеща: Вие казвате, че това е било 17-о повикване за вечерта. Възможно ли е това, че е 17-о повикване да доведе до един такъв резултат, защото е ясно, че той не е добър за никой – нито за здравеопазването като цяло доверието в Бърза помощ и в здравеопазването, нито за самите потърпевши и обществото? 
Десислава Атанасова: Всъщност основният проблем тук е недостигът на екипи и неведнъж сме говорили по тази тема, и немалко мерки сме предприели в тази посока. Недостигът на екипи от спешни лекари тук, в София се усеща най-осезаемо, тъй като наистина натоварването е голямо, има много повиквания. Даже за последния месец, януари, има изключително голям ръст 142 хиляди повиквания към Спешна помощ, нещо, което никога не се е случвало през годините. 
Водеща:
Като си говорим за Спешна помощ още един сигнал, който не се отнася за забавянето в движението от наши зрители. Семейство с дете е било изгонено от Спешния център на болница, защото нямали пари да направят така нареченото „дарение на болницата”. Детето е било с бронхиолит и затруднено дишане. Нашата зрителка нарича това престъпление. Вие и като родител, и като министър как бихте се почувствали в една такава ситуация - да ви изгонят с дете ви от Спешния център.
Десислава Атанасова: Аз многократно съм говорила по темата за това дали следва пациентите да избират екип, и дали е необходимо да го правят във всички случаи и съм абсолютно против това някой да бъде изнудван да плаща за определени изследвания или наличие на определен екип. А да не говорим, че когато се касае за деца те всички са здравноосигурени по презумцията на закона и се лекуват абсолютно за сметка на държавата. Тоест никой не може да бъде върнат от Спешно отделение, в която и да е болница с мотива, че не е направено дарение или не е избран екип. 
Водеща: Тези хора, в тази ситуация как да постъпят? 
Водещ:
Къде да сигнализират? 
Водеща:
Как да постъпят? Какво да направят? 
Десислава Атанасова: Нека сигнализират нас. Лично ще проверя случая така, както са го правили много други хора в подобни ситуации. Всъщност трябва да кажем, че това е май един от най-големите проблеми в здравеопазването и затова е толкова негативна оценката на хората към този сектор. Защото те се сблъскват лично при контакта си с лекари, с друг медицински персонал при посещението си в лечебни заведения. За мината година 20 хиляди сигнала са подадени в Министерство на здравеопазването на горещата линия. И те преди всички се отнасят до това, че отношението към хората е много лошо или им се искат пари. Всеки един от тези... 
Водеща: И какво се е случило на тези хора? 
Десислава Атанасова:
... сигнали се обработва. Всъщност, трябва да кажем, че има наложени и финансови санкции не само от Изпълнителна агенция „Медицински одит”, защото те следят за качеството на медицинската помощ, но там влиза и вътрешен одит на министерството, и инспектората на министерството. тоест работи се по тези сигнали и абсолютно всички, които са ги подали българските граждани имат обратна връзка и знаят какво се случва при подаден сигнал от тяхна страна.
Водещ: Като заговорихме за здравеопазването при децата днес е един специален ден. 
Десислава Атанасова:
Да, днес е Световният ден за борба с онкологичните заболявания при децата. Има най-различни събития в цялата страна. Тук, в София следобед ще открием един Дневен център за деца с онкологични заболявания в ИСУЛ. Аз използвам случая, че съм ваш гост да кажа, че подготвихме едни рекламни материали свързани с това какви средства отпуска Фондът за лечение на деца и какви средства отпуска държавата. Тъй като в редица случай родителите поради липса на информация се обръщат първо към медиите, след това търсят държавата. Мога да го покажа вероятно на някоя камера... 
Водещ: Да, да, разбира се. 
Водеща:
Имате ли статистика на колко деца, да речем, през миналата година, през 2012-а е помогнал Центърът „Фонд за лечение на деца”? 
Десислава Атанасова: Разбира се. Статистиката за първи път през 2012-а на 715 деца са лекувани за сметка на държавата. Знаете, че миналата година... 
Водеща:
От колко молби или за това вече няма статистика? 
Десислава Атанасова: Молбите са хиляди, но средства се отпускат само за тези деца, за които лечение в България няма, средства се отпускат и за медицински изделия, и за лекарствени продукти, които са налични тук, в България. Тоест тези 715 деца са били лекувани в чужбина, за тях е осигурено заплащане не само за лечението им, но и за престоя им там, за транспорта им и за един придружител заедно с тях. 
Водеща: Като говорим... 
Десислава Атанасова:
Само да допълня, че 10 милиона лева са отделени за лечението на деца в чужбина. Наистина едно от най-добрите решение на Министерски съвет свързани с отпадане на лимита за лечение на деца миналата година беше взето това решение. И всъщност това беше първото решение, което аз внесох като министър на здравеопазването, след като заех поста. 
Водеща: Като говорим за пари за лечение хубаво е да ги има в повече. Днес в. „Стандарт” с една потресаваща публикация „Източиха 500 бона с парола астма”, 6 хиляди лева са взели 64 ромски семейства в Софийско само с тази диагноза на децата си, която очевидно на всичкото отгоре е и липсвала. В същото време вие казвате, че ще има 400 хиляди направления повече през 2013-а година. Ако обаче има и подобни закононарушения какво се случва и как се подобрява българското здравеопазване? 
Десислава Атанасова: Първо да поговорим с проблема, който касае не само здравното министерство, но преди всичко и Министерство на труда и социалната политика, и Агенцията за социално подпомагане, а тъй като процесите там са свързани имаме такъв сигнал преди няколко дни. Вече сме започнали да го обработваме затова кои състави на ТЕЛК са издавали такива решения за инвалидност на тези деца и кои ЛКК състави са издавали подобни диагнози. Този процес обаче наистина е свързан с доста работата. Освен това там работят не само нашите служители от Министерство на здравеопазването, но там има и досъдебно производство. Така че наистина все още е рано да го коментираме в детайли за това как се случва цялата престъпна схема, защото това е престъпление, ощетява държавата и то преди всичко българските граждани. Защото с изтичането на такива средства остават все по-малко средства за наистина нуждаещи се хора и за тяхното лечение. 
Водещ: Българските граждани са ощетени не само със средства. Докато в София закъснението на линейката може да стигне 40 минути има места в страната, където това минава час. Например след смъртните случай заради липса на лекарска помощ в Девин отново се вдигат на бунт и искат да си върнат болницата. Това път адресатът е общината. Да видим репортаж и да коментираме след това в студиото.
Репортер: Хората в Девин разказват, че заради закритата болница градът им се превърнал в град на некролози и сълзи. 
Жителка: Главата ме боли, нямам оросяване, очите нещо. Няма пари. 
Жителка:
Ето, тук, в тази къща 50-годишен заради болница си отиде. Нямаше пари да ходи на Смолян. Синът мой му даде пари един път та взима лекарства, а след това нямаше от къде пари да се вземе да може да иде и си почина и го намериха вкъщи починал. 
Валентина Павлова, председател на Инициативния комитет: Трудно ми е да говоря. Бих ви помолила вас да минете от къща в къща и да видите как на всяка къща има некролог. 
Репортер: От октомври некролог е залепен и на къщата на медицинската сестра Катерина. Съпругът й починал в Смолянската болница. 
Катерина Метаксова: Първо кръвокрак каза ми, че има и отиде той, отиде в колата и го връщат поради това, че в същото отделение нямало места. „Елата след една седмица”. След 14 дена той се влоши, повърна кръв. Линейката веднага дойде, закарахме го в Смолян, обаче от тук до Смолян обилно повръщаше кръв. Мисля, че ако беше нашата болница беше в действие може би докторът щеше да овладее кръвоизлива. Ако имаше болница, много народ починаха по вина на болницата. Моят мъж също по вина, че нямаме болница. 
Репортер: През октомври министър Дянков предложи на местния парламент да разкрият дъщерно дружество на Смолянската болница и обеща над 1 милион лева за ремонт и апаратура на лечебното заведение в града. През декември Общинският съвет в Девин гласува единодушно за разкриването на филиал към Смолянската болница с право на възмездно ползване. Въпреки това и до днес не е направена стъпка за разкриване на четирите отделения, рентген и лаборатория. 
Цветелин Пенков, кмет на Девин:
Представили сме всички налични и всички необходими документи. Защо до момента все още нямаме реална комуникация на масата с експерти от Министерство на здравеопазване, с експерти от "Братан Шукеров" това за мен също е необяснимо. 
Репортер:
Как си обяснявате позицията на министерството за това, че общината всъщност бави процедурата? 
Цветелин Пенков, кмет на Девин: Значи, това, което категорично мога да кажа, че общината, кметът, общинска администрация, включае и болшинството от Общинския съвет, казвам целият Общински съвет, включае и обществеността нямаме интерес да бавим и по никакъв начин не бавим процесите. Стараем се и правим всички възможно да вървим напред. 
Репортер: За „Здравей, България!” от Девин Анелия Веселинова. 
Водеща:
/..../, министър Атанасова, да си отговорите на обвиненията. Министерство на здравеопазването ли бави решаването на здравния проблем в Девин?
Десислава Атанасова: Ще започна оттам, че болницата наистина отдавна затвори врати. Първо, защото имаше огромни задължения, тя е общинска болница. Второ, защото вече няма и достатъчно лекари, които да работят там. Но в никакъв случай това не е истина, което коментира кметът – че ние бавим подобно решение напротив. След моето посещение, след посещението на министър Дянков в много бърз и оперативен порядък поканихме всички, които имат отношение – и кмета, и председателя на Общинския съвет, и Инициативния комитет тук, в София седнахме на масата за преговори между държавата и общината и постигнахме договореност такава, каквато се твърдеше – дъщерно дружество. Това дъщерно дружество...
Водещ: Е къде е сега проблемът, всъщност, ни кажете, защото от общината смятат, че министерството... 
Водеща: Вие казвате „Не е в нас проблемът” и те казвате „Не е в нас проблемът”.
Десислава Атанасова: Проблемът е там, че за да се учреди едно дъщерно дружество трябва съгласието на общото събрание на директорите на болницата в Смолян – това е факт. Трябва обаче това дъщерно дружество да заработи с някаква сграда. Оказва се, че първо няма представени никакви актове за собственост и за липса на тежести на сградите на... 
Водещ: Болницата. 
Десислава Атанасова: .. старото лечебно заведение Девинската болница. И освен това доколкото разбрах снощи е имало общоградско събрание в Девин, на което и директорът на Смолянската болница и директорът, който ще бъде назначен на това ново дъщерно дружество са представили плана на министерството и на държавата. Оказва се, че може би някъде през тези зимни месеци има някакви сделки по прехвърляне на сгради, по апортиране на имоти, включително и всички кредитори на Девинската болница са поискали да бъде наложен запор. Тоест проблемът изобщо не е в Министерство на здравеопазването, така или иначе ние можем да създадем дъщерно дружество и сме го направили, и то е факт, но то трябва да заработи в някаква сграда... 
Водещ:
Въпросът е в каква сграда ще се настани. 
Десислава Атанасова:
... Когато Общинска администрация реши този проблеми ние сме готови веднага да окажем медицинска помощ на гражданите от тези три общини. 
Водещ: Добре. Да минем сега на друга много важна тема. Организациите на хората с редки заболявания воюваха ден след ден, за да може, колкото повече е възможно от редките заболявания да влязат като платени от касата. Ще бъдат ли заделени повече средства за лечение на повече хора и на повече заболявания тази година?
Десислава Атанасова: Да. Днес е срокът, в който съгласно Наредба 38 трябва да бъде обявен списъкът на заболяванията, за чието лечение ще се плаща от здравната каса. За първи път ще го обявя във вашия ефир. Това са 8 заболявания. Те всички са така речените „редки болести”. Започваме със заболявания от групата на анемиите, които изискват чести кръвопреливания, започваме с болест на Помпе, синдром на Арнолд-Киари с булозната епидермолиза, това е едно заболяване, така наречените „пеперудени деца” вероятно... 
Водеща: За, които много се говори в последните месеци особено. 
Десислава Атанасова:
За които много се говори, за които са необходими консумативи – едни специални медицински лепенки, защото при наранявания, обличане и ходене се образуват мехури по кожата. Разбира се фамилната амилоидна полиневропатия. Също едно заболяване, което засяга хора от региона...
Водеща: Тук имахме близки на такива хора, да. 
Десислава Атанасова:
Предимно от Кюстендилска и Благоевградска област.
Водеща: Те поискаха от вас живот с едно свое писмо и едно свое желание за среща. 
Десислава Атанасова:
Да. И това вече е факт. аз заявих и пред парламента, че ще направя всичко възможно и необходимо за това и това заболяване да започне да се плаща от здравната каса. От 2013 година ще плащаме и лечението на псориазис, също едно автоимунно заболяване. Основно по кожата с много тежки форми, които изискват чести хоспитализации. Също улцерозният колит, което е автоимунно заболяване на храносмилателната система . И последното е нервно-мускулно заболяване. Така че днес ще бъдат обявени на сайта на Министерството на здравеопазването. Наистина средствата, които отделяме за това тези заболявания и тяхното лечение да се плаща с от касата ще надхвърли 5 милиона лева, а общо за всички редки болести, които в момента касата плаша са около 40 милиона лева. Но бих искала да добавя, че за първи път 8 такива диагнози влизат в списъка по Наредба 38. 
Водещ:
Благодарим ви. 
Водеща:
Благодарим ви много за гостуването.  

Сподели в: