Върни се горе

Вярвате ли, че с понижението на пределните цени на лекарствата чрез намаляване на надценките ще повлияете и на продажните цени в аптеките, които по принцип са доста по-ниски от години, г-жо министър?

Ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ) ясно е заявило вижданията си как да се постигне намаление на цените на лекарствата. Смятаме, че търсеният ефект ще се постигне чрез промяната на нормативната уредба. Затова изцяло сме се фокусирали върху промяната в цялост. Знаете, че поправки в Наредба №10 вече са факт и са обнародвани в "Държавен вестник", а наредбата за цените и реимбурсирането в момента е поставена на публично обсъждане.

Ще коригирате ли текста, в който определяте с 2% по-ниски надценки за търговците на едро и на дребно, но заради липсващи предлог "до" те на практика се фиксират? Така даже и търговците да искат да не налагат максималната надценка, а по-малка, се задължават да го правят.

Досега нормативната база е била същата.

Да, защото грешката бе допусната още през 2007 г. от тройната коалиция, както "Труд" алармира. Вие обаче ще я поправите ли?

Това е едно добро предложение, инициирано именно от гражданското общество чрез медиите. Смятам, че може да обсъдим предложението и то да стане факт в наредбата за цени и реимбурсиране. Но да се върнем към цялостната ни политика за поевтиняване на медикаментите. Поправките в лекарствения закон също вече са факт и бяха гласувани от Министерския съвет, а Законът за здравното осигуряване ще се разглежда скоро в пленарната зала. Когато всички тези промени в подзаконовата и законовата нормативна уредба станат факт и заработят в един момент, тогава със сигурност ще има намаление на цените на лекарствата.

Какво показват разчетите ви? Какви спестявания на касата и пациентите може да се очакват с предложеното понижение на надценките?

Съгласно действащата уредба три са ценовите диапазона за разпределение на лекарствените продукти с рецепта. А именно: от 0 до 10 лв. (тук са включени 998 препарата), от 10,01 лв. до 30 лв. (общо 684 медикамента) и над 30 лв. (над 1250 медикамента). Предложението ни надценката за търговец на едро и на дребно да се понижи с 2% се отразява по различен начин в различните групи. Вярно е, че при най-евтините медикаменти намалението ще е най-малко - в стотинки. Но при най-скъпите стига 15-20 лв.

Експерти се позоваха на IMS Health, че надценките за търговците на едро и на дребно у нас са в дъното на европейската таблица и няма накъде повече да падат. Така ли е и според вашите изчисления?

Нормативната база в това отношение е различна в държавите от ЕС. Даже в някои страни надценките са фиксирани (в Естония например те са 6 евро за скъпите медикаменти). Да, действително при нас надценките са под средното ниво, но когато се прави оценка, трябва да се има предвид цялостното икономическо състояние на държавата и доходите на българите. Не би могло да сравняваме домакинствата от Западна Европа, които разполагат с хиляди евро на месец, със заплатите и пенсиите у нас и съответно с цените на лекарствата. Не на последно място в ЕС здравните вноски са много по-високи, затова фондовете имат по-голяма възможност за плащане на повече препарати.

В ЕС в момент на криза правителствата стимулират изписването на генерични медикаменти, които имат абсолютно същия ефект, но са много по-евтини от оригиналните. Вие какво правите в тази посока?

В нормативната уредба, която променяме, няма изрични текстове, че лекарите се стимулират да изписват генерици. Но пък сме заложили друг механизъм - цената на генериците да е до 65% от тази на оригинала. Това също ще допринесе за намаляване на цените на медикаментите.

Всяка година касата дава все по-малка част от парите за медикаменти за генерици. Преди 3-4 г. техният процент бе към 30 на сто от общата сума, сега е близо 20. Догодина може да стане и 15. Точно обратното на евротенденциите. Как ще го коментирате?

С д-р Пламен Цеков (б. р. - управител на Националната здравноосигурителна каса) и с председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) по този повод говорихме да се промени моделът на плащане на лекарствата с публични средства. А именно да не се покриват разходите по международно непатентно наименование на препарата, а по диагноза. Това обаче е процес, който изисква промяна в нормативната уредба и няма да се развие бързо и лесно. Има възможност обаче до края на годината да бъдат предложени необходимите поправки. Такава готовност заявиха от БЛС и НЗОК. Т. е. тогава няма да има значение с какви препарати ще се лекуват болните, а здравната каса ще плаща определена сума за диагноза. Например ако за хипертония са осигурени 100 лв., лекарят ще трябва да реши какви медикаменти да изпише до тази сума. Ако пациентът иска да пие иновативни и по-скъпи, ще трябва да си доплати, каквато е практиката и сега.

Как ще накарате фирмите да дават отстъпки на НЗОК, като при всички случаи законът предвижда да се сключва договор с тях?

Винаги когато се търси балансът на интересите между държавата и бизнеса, биха могли да се намерят и други начини за икономии. Например от асоциацията на иновативните лекарства вече са предложили на здравната каса други механизми като предоставянето на рабати, да се поема лечението на определен брой пациенти и др. Договорният процес е в правомощията на НЗОК и ако има активност, ще се намерят възможности за поевтиняване.

Какво очаквате да се случи, сравнявайки цените на препаратите вече със 17, а не с 8 държави от ЕС?

Това означава, че ще бъде осигурена много по-голяма информация за цените на лекарствата в по-голяма част от европейските държави. И там, където са по-ниски, това ще се отрази и на нашия пазар, т. е. ще има промяна в позитивния списък. Цените на медикаментите са много динамични, затова ако административният капацитет е налице и постоянно се правят служебни проверки, ще пада и пределната цена на препаратите. Това е целта и на нашето предложение да се създаде самостоятелен административен орган с точно такава компетентност и собствена администрация.

В четвъртък Конституционният съд (КС) обяви за незаконно прехвърлянето за втора поредна година на пари от здравната каса, събрани от вноските на българите, към МЗ. Как и кога ще спрете погазването на закона?

Започваме подготвянето на промени, които се налагат в следствие на решението на КС. Догодина такъв трансфер няма да има, но към касата ще трябва да се прехвърлят дейности, за които в момента плаща МЗ. Цялото лято ще посветим на налагащите се корекции - в наредба №40, в закона за бюджета на здравната каса и за държавния бюджет. До септември трябва да сме готови.

Това означава, че от догодина примерно плащането на ин витро ще премине към НЗОК, така ли?

Все още обмисляме нормативните промени, които ще посочат кои дейности да останат при нас за сметка на държавата и кои да са към здравната каса. Възможно е освен ин витрото и фондът за лечение на деца в чужбина да премине към НЗОК.

Близки и познати обаждат ли ви се, за да молят за ходатайство при лечение в болница?

Да. Когато и с каквото мога, съдействам. За съжаление това показва, че системата не работи адекватно.

Това не е тайна за никого. Ако нямаш връзки или пари, а в последно време най-вече връзки, те чака ходене по мъките.

Да, не е тайна за никого. Помагала съм за терапия при най-различни заболявания в най-различни лечебни заведения. И не само на близки и познати. Постоянно на горещата линия на МЗ получаваме сигнали - примерно за отказ от хоспитализация и за недобро отношение от страна на лекаря към пациента. По тях веднага започваме проверки, включително и по възникнали проблеми с лекарствени продукти.

Продължават ли да ви сигнализират за забавяне на онкотерапия, за липса на кръв...

Кръв и кръвни продукти има достатъчно.

Колко често премиерът Бойко Борисов ви пита какво се случва в здравеопазването?

Има теми, по които му докладвам редовно. Например за промените в лекарствената политика.

В сряда на заседанието на кабинета той ви е инструктирал всеки ден подробно да обяснявате пред обществото какво става на фармацевтичния пазар.

Да, защото има напрежение сред съсловни организации, които непрекъснато казват, че биха протестирали, ако промените се приемат. Но ако искаме да сме обективни, трябва да се види и другата гледна точка - на пациентите. А всички техни организации са твърдо "за" взетите от нас мерки за поевтиняване на препаратите.

За какво премиерът ви дава "зор", че да го свършите по-бързо?

Опитвам се да се сетя дали ми е напомнял да свърша нещо важно, което съм забавила, но не си спомням. Което означава, че се движим в рамките на спешността.

А вие за какво се ядосвате, че не можете да промените?

Трудно се правят корекции в системата, защото е много консервативна. А има проблеми, трупани с годините. За жалост те няма как да се решат за няколко месеца независимо от желанието ни.

Спите ли спокойно?

Да. По 5-6 часа на денонощие, но спокойно. А всички, които трябва да ме уведомят за нещо, ми се обаждат и посред нощ. Затова още в 1 ч знаех за децата, пострадали на лагер в Кюстендил, както и за много други инциденти.

Каква оценка си пишете за изминалите преди седмица 100 дни, откакто сте на поста?

Нека хората ме оценят.

Кога и къде ще почивате през лятото?

Все още не съм си пуснала молбата за отпуск. Вероятно ще е през последната седмица на август.

Сподели в: