Върни се горе

Водещ: Разбрахте и преди малко от Юлия Наева – здравният министър Кирил Ананиев е мой гост. За това ще попитаме и за всичко, каквото се случва с Ковид-19 в нашата страна и с грипната вълна. Здравейте.
Кирил Ананиев: Здравейте.

Водещ: Да започнем от там – видяхме току-що брифинга от ВМА с последните новини. Каква е ситуацията в Плевен и Габрово? Вие буквално до снощи късно бяхте в тези градове.
Кирил Ананиев: Да, наистина, вчера посетих УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен и МБАЛ в Габрово. Поставих си няколко цели. Първо, исках на живо да се запозная със състоянието на двамата пациенти, които са носители на новия коронавирус 2019. В същото време исках да видя и каква е организацията, която е създадена от двете лечебни заведения, в тази, трудна за тях, обстановка.

Водещ: Видяхме, че пациентите са добре, но каква е организацията на място?
Кирил Ананиев: Както казаха и преждеговорищите, освен коронавируса, там, разбира се, има и сезонен грип, най-вече тип Б, който понякога е с много по-тежки последствия, отколкото коронавируса. Трябва да ви кажа, че бях впечатлен от организацията, която са направили ръководствата на двете болници. Те са осигурили, при необходимост, увеличаване на леглата, които трябва да се предоставят на лежащо болните. И в двете болници има възможност за удвояване броя на леглата.

Водещ: Колко могат да станат?
Кирил Ананиев: Ами ще ви дам пример с Габрово. В момента в Габрово има 10 легла в инфекциозното отделение, от които 7 са заети. Имат възможност да прибавят още 7 легла, тоест леглата стават 17.

Водещ: Но ние говорим, че тези заразени пациенти са имали контакт с десетки други хора. Ако се докаже, че те също са вирусоносители, очевидно тези 17 легла няма да стигнат.
Кирил Ананиев: Разбира се. Има разработен и кризисен план, при който да се отворят още легла. Единият вариант е за 27 легла - едно отделение да бъде заделено специално за такива случаи. Ако заболяемостта е по-голяма, може да влезем в разговори с държавната белодробна болница, където може да се открие цяло ново отделение.

Водещ: Тоест, транспортиране на пациенти възможно ли е, ако градовете и болниците в тези градове в момента не се справят, да дойдат например в София, да бъдат преместени тук?
Кирил Ананиев: Това са крайни варианти. В момента организацията е създадена така, че надявам се да не се стигне до там. Също така е направена една много добра организация по отношение на персонала. Направен е план за преструктуриране на персонала в болниците и в двете болници, така че, ако се наложи, специалисти, лекари и медицински сестри от други отделения да поемат грижите за болните в инфекциозното отделение.

Водещ: А има ли достатъчно персонал в болниците?
Кирил Ананиев: Има достатъчно персонал.

Водещ: Няма откази да се ходи на работа до момента?
Кирил Ананиев: Няма откази да се ходи на работа, има достатъчно персонал. Пак казвам, в случай, че е необходим допълнителен персонал, може да се ползват специалисти от другите отделения. В особено критични моменти, може те да бъдат подпомогнати и от други държавни болници.

Водещ: Да бъдат командировани?
Кирил Ананиев: Да, да бъдат командировани. Даже в най-критичните моменти, аз бих влязъл в разговори и с ръководствата на частни болници, които да окажат такава помощ. Като опция, разбира се, съществува и възможността да се ползват и хора, които са работили в тази болница и са се пенсионирали, но имат възможности и сили да помогнат на персонала в болницата.

Водещ:  Извънреден труд на медицински сестри, лекари за този един момент възможен ли е?
Кирил Ананиев: Вижте, аз съм в непрекъснат контакт с медицинските сестри, в последната година много често се виждаме. Разглеждали сме всички техни искания, на базата на които искания, ние сме подготвили един пакет от мерки, които отговарят на техните потребности – те са възможни, ефективни, справедливи. Ще кажа няколко от тях, преди да стигна до нощния труд. Така например, за първи път в Националния рамков договор предвиждаме текст, с който определяме механизма на формиране на разходите за персонал, както и съотношението на възнагражденията, минималните съотношения между лекари и професионалисти по здравни грижи. На второ място в наредбата за работното време, която е в компетенциите на Министерство на труда и социалната политика, сме предложили тези сестри, които работят в реанимация, да преминат на 7-часов работен ден, каквото беше второто искане. И това нещо ще стане съвсем скоро факт, тъй като вече наредбата е качена на сайта на министерството. Поискаха да има прозрачност на правилата за формиране на работните заплати и всяка една болница, за да може да сключи договор с НЗОК, трябва да си представи тези правила в Изпълнителна агенция „Медицински надзор” и в НЗОК. Тоест тези правила ще бъдат прозрачни и ще бъдат достъпни до медицинския персонал, включително и до специалистите по здравни грижи. Пожелаха също така, всъщност ще въведем уникален код на медицинските сестри, с който можем да проследяваме всяка една медицинска сестра на колко места работи.

Водещ: Вие казвате всички тези мерки, те са малко извън темата, за която говорихме, но са темата за протестите на медицинските сестри, за която също ми се искаше да говорим. Тоест тези мерки не са само сега само заради това, което се случва – те са оттук нататък точка по точка за исканията на медицинските сестри към здравното министерство. Какво тогава не можете и не искате да отстъпите, защото виждаме още протести на медицински сестри?
Кирил Ананиев: Вижте, има още няколко искания, които, първо, не са от компетенциите на министъра на здравеопазването, второ, засягат и други групи работещи, които имат същите проблеми. Така например, едно от исканията е за 3 лева да бъде един час нощен труд. Само че нощен труд полагат и много други професии, в които този труд е около 1 лев или по-нисък. Така че, когато се взима решение, то трябва да бъде принципно, за всички. Другото, което…

Водещ: Да, но в този смисъл, за да приключим тази тема с протестите, вярвате ли, че всичко онова, което до момента сте се споразумели, ще накара медицинските сестри да се приберат вкъщи и да не протестират?
Кирил Ананиев: Вижте, това в крайна сметка, е тяхно решение, но аз мисля, че разговорите, които ги водехме, обясненията, които съм направил пред тях – мъчих се да ги убеждавам, че има възможни неща, има и неща, които не могат да се случат. Както например желанието за увеличение на минималната заплата на две минимални заплати, тоест началната заплата да е равна на две минимални заплати - това означава 1220 лева. Вие сигурно знаете, че има лекари, които получават по-малко от това.

Водещ: Да, те също биха могли да поискат нещо такова.
Кирил Ананиев: Ще създадем хаос в системата.

Водещ: Добре. Да се върнем отново на темата за COVID-19. То нещата са свързани…
Кирил Ананиев: Може би и да ви кажа другите две цели, които си бях поставил вчера в посещението.

Водещ: За да ни остане време, моля ви, накратко, да.
Кирил Ананиев: Другата основна цел, която си бях поставил, е да подпомогнем двете лечебни заведения с предпазни средства.

Водещ: Има ли достатъчно?
Кирил Ананиев: Предоставили сме, има на този етап достатъчно. Като очакваме през настоящата седмица да има една доставка сериозна от Турция. Вие знаете, че нашият премиер беше на посещение в Турция, договорихме се, така че те са…

Водещ: А как стоят нещата в другите болници в страната, особено в по-малките – има ли там достатъчно такива предпазни средства?
Кирил Ананиев: Навсякъде в страната сме създали организация да бъдат доставени необходимите предпазни средства. Разбира се, някъде има по-голяма нужда, някъде са по-добре задоволени. Но така или иначе предстоят ни редица дейности, които ще извършим и които ще подпомогнат задоволяването.

Водещ: А защо сега започнаха да се шият?
Кирил Ананиев: Вие знаете, че премиерът направи среща вчера с бизнеса, бизнесът подкрепи нашето предложение и в най-скоро време тези предприятия ще пренастроят своята работа в тази посока.

Водещ: Но защо сега? Не закъсняха ли, ние говорихме вече за един месец…
Кирил Ананиев: Освен това водим разговори и с трети страни, които са поели ангажимент да ни доставят предпазни средства, така че, мисля, че ситуацията ще бъде овладяна.

Водещ: Но, министър Ананиев, ние досега говорихме в ситуация на хипотеза – когато дойде коронавирусът, ако дойде и така нататък. В момента той вече е тук, в страната ни. Защо сега се взимат тези мерки – защо досега не се шиеха, защо доставка не дойде? Защо не беше забранен износът до момента - нещо, което също вчера беше решено на МС?
Кирил Ананиев: Това също е по мое предложение, защото е в рамките на моите компетенции. Аз мога да отговарям за нещата, които са в рамките на моите компетенции. Моето предложение беше прието и беше забранен износът на тези предпазни средства.

Водещ: Вие може ли да гарантирате сигурността на лекарите и медицинския персонал в момента в болниците в страната? Защото те са тези, които първо срещат болните, затова ви питам. В крайна сметка, един от случаите е с медицинска сестра - заразена.
Кирил Ананиев: Моята гаранция може да бъде осигурена единствено чрез инструментариума, който аз имам. И в този момент тези мерки всъщност стават факт. Една от тези мерки бяха предпазните средства. В същото време, например, на тези две болници вчера предоставихме две мобилни дезинфекционни машини за почистване на въздуха, с които могат да прочистват въздуха в помещенията в клиниките и отделенията, също в линейките за спешна медицинска помощ. Осигуряваме необходимите лекарствени продукти. Тоест това, което е от компетенциите на министъра на здравеопазването, аз го правя.

Водещ: Отвори се един важен въпрос, понеже цели отделения ще са под карантина и казаха, че няма да се изписват хора, дори когато вече те са излекувани. Та кой ще поеме тези разходи на болниците? Защото всеки ден престой струва пари.
Кирил Ананиев: Естествено, че струва пари. Тези хора в престоя си, в който са в болницата, са по определена клинична пътека и ще бъдат поети от НЗОК.

Водещ: Говоря за онези, които няма да бъдат изписани, дори когато вече са здрави, просто защото са били контактни. Имаше такава информация или греша – че ще бъдат оставени в отделенията под карантина?
Кирил Ананиев: Информацията, която е включена в моята заповед е, че от днес няма да бъдат приемани нови болни, а тези, които са в болниците, няма да бъдат изписвани. Тоест, те остават в лечебното заведение и разходите са за сметка на лечебното заведение.

Водещ: А не се ли притеснявате, че тогава някои лечебни заведения бързо ще излязат на дефицит?
Кирил Ананиев: Пак казвам, те остават за лечение по определена клинична пътека, която се заплаща от НЗОК.

Водещ: Ама ако вече са излекувани и трябва да бъдат изписвани, а пък с вашата заповед не могат да бъдат изписани, те ще останат в здравното заведение, по каква причина? Карантина?
Кирил Ананиев: По причина, че трябва да запазим здравето на останалите хора – първо тяхното здраве, здравето на близките им, въобще здравето на българските граждани.

Водещ: Не, защото аз това попитах и проф. Начев, който ми беше гост, кой ще поеме тези разходи и той наистина, а може би и други директори на лечебни заведения ще имат притеснения за това. Когато са под карантина много хора, здрави говорим, за това говорим, в тези здравни заведения – по каква причина те ще бъдат задържани и кой ще поеме тези разходи?
Кирил Ананиев: Ще бъде удължен престоят им по клиничната пътека, по която са били приети.

Водещ: Това е важно уточнение, за да е ясно. Между другото сега нашите зрители отново ще видят и препоръките, които вие разпространихте, за да може всеки от нас да осъзнае своята отговорност за това как може да се предпазим от разпространението на коронавирус. Но едно от нещата, които прави впечатление е – доста хора започнаха да се и трябва да бъдат изследвани за коронавирус, контактни са с вече болните. Има ли достатъчно тестове за това?
Кирил Ананиев: Засега има и сме в процедура за нови тестове, така че няма проблем.

Водещ: Но тези, които са в момента, ли са единствените възможни, защото пък някои специалисти казаха, има и други – за 10 минути стават готови резултатите. Защо трябва да се чака толкова време?
Кирил Ананиев: Нашите тестове са такива, каквито се прилагат в цяла Европа. Те са универсални, така че мисля, че са първо – не са за толкова дълго време, в рамките на няколко часа стават готови, второ – са с много висока степен да достоверност.

Водещ: Възможни ли са, как да кажа, по-драстични мерки в Плевен и Габрово? Виждаме, например в Италия, как абсолютно забраняват влизането и излизането от определени области. Категорична забрана за тези градове за посещаване и напускане предвиждате ли?
Кирил Ананиев: Мисля, че на този етап не може да се говори за такива варианти, тъй като ние още в първите дни взехме необходими мерки, така че такива тежки варианти не очакваме.

Водещ: А специален режим на действие на болниците, какво означава това и докога ще действа? Това е пак част от вашата заповед. В предварителния разговор вие споменахте нещо много важно, да речем за хемодиализа и хората, които са на хемодиализа?
Кирил Ананиев: Да, такъв е случаят с габровската болница. Там няма как днес да спрем приемането на болни, които имат нужда от хемодиализа. Така че, то ще продължи. Такива изключения ще има. Възможни са и други такива изключения, но те ще бъдат съгласувани между ръководството на болницата и МЗ.

Водещ: А освен, виждаме в различни градове и в София например, вчера кметът на София Йорданка Фандъкова свика оперативен щаб, за да се види какви са необходимостите в столицата. Навсякъде ли има готовност във всички лечебни заведения да си преструктурират работата, защото е възможно навсякъде да се появи такъв случай?
Кирил Ананиев: Ами това е въпрос в крайна сметка на ръководството на съответното лечебно заведение и на неговия принципал. За тези лечебни заведения, за които аз отговарям и аз съм принципал, съм създал необходимата организация и имаме пълна готовност за преструктуриране на персонала, така че да задоволим отделенията, в които има най-голяма нужда.

Водещ: А как могат да си помагат е въпросът ми, държавните, общинските и частните болници, за справяне с тази криза?
Кирил Ананиев: В рамките на държавните болници и тези с преобладаващо държавно участие, това е работа на принципала – той може да създаде необходимата организация, една от формите, за която споменахме преди малко, е командироване на медицински персонал от едно лечебно заведение в друго. Така че в тези болници, които са към МЗ, такава организация е създадена.

Водещ: Установен ли е вече нулевият пациент и важно ли е да се установи кой е бил първият заразен в нашата страна?
Кирил Ананиев: За съжаление не е установен. Важно е, изключително е важно, но не е установен. Още повече, че вие виждате, че и в четирите случая, които са в България до този момент, не са свързани с излизане и влизане на територията на България от страни, които имат висока степен на  разпространение на коронавируса и въобще даже от други страни. Това са хора, които са си били в страната.

Водещ: А какви са хипотезите – откъде е дошъл?
Кирил Ананиев: Това е нещо, върху което работим и ще го докажем, минавайки през контактните хора на тези лица, за да стигнем всъщност до първоизточника.

Водещ: А в крайна сметка, господин Ананиев, сега изникна един друг въпрос, знаем, че инфекциозните отделения и работата в инфекциозните отделения не е сред най-желаните от младите специалисти. В тази криза излезе ли отново въпросът – имаме ли достатъчно специалисти в  Инфекциозни болести?
Кирил Ананиев: При всички случаи имаме недостиг на специалисти в инфекциозните отделения. Една от моите задачи е чрез приема във висшите учебни заведения, по-скоро след това чрез специализациите, които се провеждат, да насочваме и да стимулираме, и да финансираме тези специалности, които са дефицитни в нашата страна. Един от приоритетите ни, заложен във финансирането на специализациите, е кадрите, които са ни необходими за инфекциозните болници.

Водещ: Да, това е сред мерките, които трябва да предприемете, казвате. Що се отнася до заповедта и за ограничаване на масовите мероприятия. Нещо, за което изключително много говорихме и е част от препоръките, които вие разпространихте, виждаме обаче, че те не се спазват? Възможни ли са например наказания на места, където това не се спазва? Пак ще дам пример с Италия, защото там вече има и глоби за това, когато не се спазва карантината?
Кирил Ананиев: Ние разчитаме на отговорността на българските граждани. Да, наистина днес е първият ден, при всички случаи сигурно няма да е създадена най-добрата организация, но с течение на времето нашите граждани ще разберат, че тези мерки наистина са необходими и те са предназначени за запазване на тяхното здраве. Надали глобите и санкциите ще доведат до някакъв положителен резултат. На този етап не предвиждаме такива глоби и санкции.

Водещ: От Маргарита Матева има един въпрос на нашата фейсбук страница. Не знам дали е към Вас точно, но ще го задам, за да го чуе госпожа Матева, може би ѝ е важно. Ще се затварят ли специализирани болници за рехабилитация? И въобще ще има ли затваряне на болници в този смисъл, в който хората да не могат изобщо да ги посещават, ако разширя този въпрос?
Кирил Ананиев: Няма такова намерение, няма такова желание за затваряне на болници за рехабилитация. Ние много добре знаем тяхната важна роля в цялостния здравен процес. Това е един етап от лечението на съответния пациент, който е необходим за окончателното възстановяване на неговия здравен статус.

Водещ: Между другото трябваше и едно от нещата, които да получат всички директори на болници, е последна информация от колегите си от Китай, свързана с коронавируса, последни ъпдейти и така нататък. Кога ще ги получат, получиха ли ги?
Кирил Ананиев: Ние вече сме го превели. Това са така наречените протоколи, по които се работи в Китай – те доказаха своята ефективност. Ние ги поискахме, получихме ги, преведохме ги на български език и всеки момент ще пристигнат в лечебните заведения, защото вътре се споделя много сериозен опит и добри практики, които могат да се ползват от българските медици.

Водещ: Между другото, на финала на нашия разговор, как отговаряте на критиките, че са твърде прекалени мерките, които се предприемат в момента? От една страна се казва, не е нищо кой знае какво, вирус като вирус – от друга страна такива крути мерки.
Кирил Ананиев: Аз мисля, че наблюдавате това, което се случва в много страни в Европа и в света – там се взимат още по-крути мерки. Аз винаги съм смятал, че превенцията е изключително важна – дори и да прекалим малко по отношение на превенцията, по-добре е тя да предотврати по-тежки и по-трудни ситуации, когато хората ще ни търсят сметка, защо не сме предприели предварително тези мерки.

Водещ: Кога новите защитни облекла и маски вече ще стигнат до отделенията - за разговора, за който говорихме и малко по-рано, вчера се състоя при премиера тази среща, по спешен порядък?

Кирил Ананиев: Аз мисля, че организацията, която е създадена, може да доведе до доста бързо производство на тези предпазни мерки. Не искам да конкретизирам, но ще бъде в рамките на месеци.

Водещ: Благодаря Ви, господин Ананиев, за това интервю.

 

 

Сподели в: