Върни се горе

Линк към интервюто на министър Кирил Ананиев "Лице в лице" БТВ

 

Водещ: В студиото вече е Кирил Ананиев – здравен министър. Гореща тема до гореща тема. Аз казах и в анонса, в новините, като видях последната статистика, че ние на практика сме под 7 милиона, давате ли си сметка на какъв пост се намирате? Защото здравеопазването и образованието, смятам аз, Вие ще ме поправите, ако не мислите така, е въпрос на национална сигурност, на оцеляване.

Кирил Ананиев: Това че здравеопазването е въпрос на национална сигурност, аз имах възможността да го кажа още по време на полагането на клетвата в Народното събрание и затова помолих всички политически сили да работим в консенсус без да политизираме проблема със здравеопазването. Мога да кажа, че поддържам контакти с всички политически сили. Всичките разбират трудностите, които предстоят пред системата на здравеопазването и доколкото може си сътрудничим. Това обаче, което искам да кажа е, че намаляването на раждаемостта и демографският проблем, той не е само проблем на здравеопазването. Ние правим всичко възможно с Националната програма, която е за детско и майчино здравеопазване, с всичките неща, които правим по отношение на инвитро процедурите, репродуктивните проблеми на родителите, аз мисля че даваме своя принос този процес да намалява. Но той е много сложен. Той е социален, икономически проблем. Всичките министерства, цялото правителство, цялото общество трябва да работим в тази посока.

Водещ: Точно заради това искам да Ви попитам, аз си спомням че веднъж шефът на Здравната каса Дечо Дечев беше мой гост и каза „има организирани престъпни групи в българското здравеопазване“, цитирам по памет разбира се тази негова реплика, които пречат на реформата. Вие като министър усетихте ли да има организирани престъпни групи, които толкова добре са се наместили в тази сфера – и в търговията с лекарства, и на доставките на лекарства, и на медицински изделия, и някои болници, и някои клинични пътеки, които правят всичко възможно нищо да не помръдва?

Кирил Ананиев: Не бих искал да коментирам думите на д-р Дечо Дечев. Аз съм убеден, че ако има такива процеси и такива групи, съответните органи ще си свършат своята работа. И обратното – ако аз разбера такова нещо, веднага сигналът ще бъде предаден на тези органи.

Водещ: А не усещате ли съпротива, министър Ананиев? Не я ли усещате реално? Аз не говоря да назовете хората престъпници, които трябва да бъдат разследвани. Аз говоря организирана морална престъпна група, която стои срещу реформата в здравеопазването.

Кирил Ананиев: Вижте, системата е много сложна, много зависима. Вътре текат много сложни процеси. Вътре има и хора, които са готови да отдадат себе си в името на здравеопазването на хората. Има хора, които са си направили своята пътечка в живота и им е трудно да се разделят от нея. Най-различни хора има. Така е и в други професии. Аз се старая обаче да събера положителната енергия от работещи в системата на здравеопазването, за да вървим към промяната на системата. Тя се нуждае от промяна.

Водещ: Ето, Вие казахте пътечка и сега се сетих по повод протестите на медицинските сестри, Вие ще кажете точно с колко увеличавате заплатите, от кога и прочие, но докато разговарях с тях, когато четох техни интервюта, разбирам че има страхотна разлика между това една медицинска сестра в една болница колко пари взема и в друга болница колко пари взема. Някои значи са си направили пътеките, не сестрите разбира се, системата е направила тази пътека. Кажете сега, последно с колко увеличавате заплатите на медицинските сестри?

Кирил Ананиев: Аз мисля, че ако тръгнем веднага към отговор на този въпрос, ще тръгнем по кривата пътечка, т.е. не по правилния път. Аз съм министър на здравеопазването на цялата здравна система. Аз отговарям за функционирането, финансирането и организацията на цялото здравеопазване. За мен е важно в крайна сметка това здравеопазване да даде най-добрата медицинска помощ, най-добрата здравна помощ за българското население. Това, което съм си обещал и смятам че ще изпълня това обещание, е да не противопоставям отделните медицински съсловия. Да не задълбочавам, а обратно – да премахвам диспропорциите, които съществуват в тази система. И понеже говорим за заплати, аз съм убеден, че не трябва да стигнем до уравниловка в заплатите, защото различен е трудът, който полагат различните медицински съсловия. От тази гледна точка бих искал да кажа, че сега – да, сестрите поставят въпрос, не сестрите, а професионалистите по здравни грижи, защото вътре влизат и други съсловни – фелдшери, акушерки и т.н.

Водещ: Те искат всъщност 1120 лв.

Кирил Ананиев: Да. Ако тръгна да отговарям директно на този въпрос, аз пак казвам, че разговорът ни ще отиде в лоша посока. За това им предлагам да се разработи методика, която да определи формирането и разпределението за разходите за персонал за цялото здравеопазване. От тази гледна точка, ако представете си утре или вдругиден, след като вдигнем заплатите на две минимални за професионалистите за здравни грижи, след една седмица ще излязат на улицата лекарите и те с основание ще кажат ние искаме 3000 лева основна заплата.

Водещ: И толкова трябва да вземат според мен.

Кирил Ананиев: Ето защо е необходимо да се направи съответният баланс. И не трябва да противопоставяме медицинските сестри…

Водещ: Добре, но нали обещахте нещо? Помня, с Борисов излязохте, с премиера, в крайна сметка вие постигнахте някакво споразумение, за деветстотин и колко беше?

Кирил Ананиев: Да, това, което сме си поставили с премиера и целия кабинет, разбира се,  е да преследваме целевата стойност от 950 лева, която е началната средна заплата по колективния трудов договор.

Водещ: За всички сестри говорим, нали?

Кирил Ананиев: Но в никакъв случай не трябва това нещо да води до уравниловка и ще ви кажа защо. Защото в България има различни болници, има университетски, има областни, има общински, също така има и частни болници. Тези болници упражняват различен труд, различна степен на компетентност. Едните извършват много сложни медицински дейности, другите извършват по-ниски като трудност, като степен на напрежение и като резултат. От тази гледна точка ние сме длъжни да преценим всички фактори, които оказват влияние върху формирането на работната заплата. Например всичко зависи от тежестта и резултатите от медицинските изследвания, всичко зависи от ефективността на консумиране на лечебните заведения. Има например едни и същи отделения в различни болници с относително еднакъв прием, в които да речем има на едното място 5 сестри, а на другото има 10 сестри. Тоест необходимо е на базата на новите стандарти, които ние ще ги разработим, ние имаме срок до средата на годината, да се оптимизира структурата на тези лечебни заведения, за да могат те ефективно да работят. Защото ефективната работа води до икономии на разходи, които са ненужни и те могат и те могат да отидат и те отново за увеличение на работната заплата.

Водещ: Добре, тогава да обобщим, тези 950 лева няма да бъдат дадени на всички сестри ли? Как да ги разберем?

Кирил Ананиев: Те ще бъдат дадени на сестрите, но това не означава, че всички…

Водещ: Ще има ли по-ниска заплата, да попитам най-простичко.

Кирил Ананиев: Няма да има сестри с по-ниска заплата, но ще има сестри, които ще бъдат с по-висока заплата.

Водещ: Това вече е друго.

Кирил Ананиев: На базата на това, че изпълняват определен труд с много по-сложни медицински дейности, много по-големи отговорности…

Водещ: Това е логично, което казвате. Така разбрах. Въпросът беше, че няма да има сестра с по-ниска заплата от 950 лева. От кога?

Кирил Ананиев: Това ще стане от 1 юни. След като приключим с методиката, която разработваме, срокът е 15 май. Разбира се, шефовете на болниците ще имат информация още във втората половина на май. Но тази нова заплата ще се отнася за дейността през юни, но те ще я получат през юли, но за месец юни дейност. Но другата диспропорция, която не искам да се случи, защото в момента усещам, че има напрежение между лекарския състав…

Водещ: И аз така усещам.

Кирил Ананиев: Няма да допуснем лекарите да получават по-ниска заплата отколкото медицинските сестри.

Водещ: А значи ли това, че ще се увеличи заплатата на лекарите, като няма да допуснете? Защото аз наистина познавам лекари, които получават около 1000-1100.

Кирил Ананиев: Те получават основна начална заплата 1000-1100, но ако погледнете брутната работна заплата, тя се движи два пъти и някъде и три пъти повече, отколкото е основната заплата.

Водещ: И как става? Не е с нощен труд, със сигурност, по 2,50.

Кирил Ананиев: Затова аз смятам, както в повечето европейски държави, договарянето не става на базата на основна начална заплата, а на базата на брутна работна заплата. И веднага ще ви дам пример. Медицинските сестри получават начална основна заплата някъде близо до минималната работна заплата, някои стигат до 700-800, разбира се,  има и такива, които получават повече. Брутната работна заплата например в държавни университетски болници стига до 1477 лева. Брутната работна заплата в областните болници стига до 1136 лева. Тази в общинските болници стига до 1082 лева. И само за сравнение ще ви кажа, че по данни на НСИ за миналата година средната брутна работна заплата за страната е била 1123 лева.

Водещ: Добре, а простият отговор на простия въпрос…

Кирил Ананиев: Само да допълня. Тези цифри, които ви ги казах за брутните работни заплати, а то се отнася и за началните основни заплати, са преди да бъдат отразени навсякъде 30-те милиона, които правителството ги даде преди няколко месеца, и новите 50 милиона, които ги даде с постановлението преди няколко години.

Водещ: Това щях да попитам – откъде взимате тези пари? Да не си докараме някоя наказателна процедура от Европа като ни каже, че това е държавна помощ на търговски дружества, за жалост болниците са търговски дружества?

Кирил Ананиев: Отговарям Ви веднага. Тези пари ще бъдат дадени на базата на извършена дейност от лечебните заведения.

Водещ: Т.е. по Каса ще бъдат заплатени?

Кирил Ананиев: Не. Това ще бъде през методиката и през наредбата, Наредба 3, с която се финансират лечебните заведения от Министерство на здравеопазването /МЗ/ за лечебните дейности извън задължителното здравно осигуряване, което се финансира от НЗОК. Значи това е за подобряване на достъпа до по-добро здравеопазване, това е за отдалечените, високопланински, труднодостъпни региони на страната, това е за Спешната помощ, това е за някои заболявания психиатрични, белодробни. Т.е. това са дейности, които не се финансират от Здравната каса, а се финансират през МЗ на база на тази наредба. Но на база на извършена дейност. Няма да имаме проблеми с ЕК.

Водещ: Сега искам да сменя темата, защото имам страшно много въпроси към вас. Няколко човека, които са ми гостували тук икономисти, специалисти, бивши ваши колеги са заявявали, че колкото и да даваме и въпреки  увеличения бюджет за здравеопазване, тази част от него, която е за капиталови разходи е нищожна. Т.е. на практика нашите болници трудно ще могат да бъдат ремонтирани. И само да уточня – вие вероятно помните и сте гледали, показахме едни снимки от Психиатрията, която ни донесе лекар, който е бил там. Аз сега ще ви помоля да погледнете едни снимки от „Пирогов“, от клиниките, които денонощно приемат пациенти – Белодробна клиника и Кардиологичната клиника, които са в ужасно състояние за хора, които трябва да са при брилянтни условия. Ако искате вижте, колегите ми ще ги покажат. До степен, че хората изпитват неудобство, когато приемат пациенти. А това е „Пирогов“, всички отиваме там. Виждате. Това е Белодробна клиника. Аз не знам лекарите как изобщо, то е нехигиенично. И го казвам не само, защото е неприемливо това да е тоалетната, в която един човек с бял дроб, и въобще вие го разбирате по-добре това, но помня проф. Чирков в „Лице в лице“ каза -  в България имаме прекрасни хирурзи, прекрасни лекари, които ни лекуват брилянтно. И знаете ли защо умират хората след това, след като е извършена брилянтно операция, дадено му е правилното лечение? Отвътреболнични инфекции. Извинявайте, но вътреболнична инфекция в белодробна клиника веднага може да бъде получена. И язък за антибиотиците, лечението, терапиите и апаратите.

Кирил Ананиев: Веднага ще ви кажа, че аз съм посещавал редица болници в страната. Последната болница, която имах възможност да посетя, това беше Търговищката болница. Особено ме впечатли отделението по психиатрия. Вътре наистина беше в не критично, а не зная как да се изразя, състояние. За съжаление това са натрупани проблеми в годините. Може би фактът, че от въвеждането на здравно-осигурителния модел преди 20 г. се остави всичко в ръцете на търговските дружества, които нямаха тази възможност и този ресурс да се справят с тези проблеми, така или иначе те са натрупани. Това което правим в момента е да финансираме инвестиционните разходи на хоризонтални политики. Т.е. откриваме проблемите, които са типични за всички болници, а не решаваме да помогнем само на тази или само на онази болница. А да решим един и същи проблем във всичките болници.

Водещ: Но ми се струва, че „Пирогов“ трябва да бъде с предимство. Тук не говорим за някаква привилегия. Ние всички отиваме там, да не дава Господ, просто трябва да има специално отношение. Недопустимо е Кардиологията и Белодробната клиника да са в такова състояние.

Кирил Ананиев: Така е. Специално за „Пирогов“ миналата година и тази година те получиха достатъчно в рамките на възможностите на нашето Министерство като ресурс както за ремонти, така и за нова техника, съвременна, модерна техника за лечение на българските граждани. Но всичко наведнъж не става. Ще ви кажа само, че бюджетът…

Водещ: Въпросът е, че се компрометира лечението. Ако той се зарази, този човек, една приятелка ми се обади – вижте хематологията в Медицинска академия, изследванията стоят по коридорите, абсолютно нехигиенично. Просто хигиената трябва да бъде подобрена в българското здравеопазване.

Кирил Ананиев: Министерство на здравеопазването за капиталови разходи е 19 милиона и 900 хиляди лева.

Водещ: Това много ли е или малко?

Кирил Ананиев: Малко е разбира се. От тях 15 милиона и половина ние сме заделили за болниците, защото имаме и други структури, които са бюджетни организации и се финансират също от държавата. Специално за психиатричните болници 12 на брой, освен това имаме и отделения към болниците, психиатрични отделения, още в самото начало на годината сме отделили 3 милиона за подобряване битовите условия, в които се лекуват тези хора, а имаме и втори етап, който ще бъде може би втората половина на годината, правителството е обещало 10 милиона лева за генерално решаване на проблема. Т.е. аз доказвам и защитавам пред правителството и от това, което поеха като ангажимент, просто очакваме да видим как ще бъде изпълнението към средата на годината на бюджета, за да могат да бъдат осигурени тези 10 милиона лева. Освен това в психиатричните отделения или болници, които са в състояние, че няма смисъл да инвестираш в ремонти, те се намират в такова тежко състояние, че това ще бъдат просто хвърлени пари на вятъра, предвиждаме релокация на тези болници в други сгради, които има МЗ и неговите други търговски дружества, които разполагат доста неоперативни активи, също водим разговори с кметовете на общините, с госпожа Фандъкова, ако имат и те такива свободни сгради, за да не хвърляме парите на вятъра, а наистина да отидат за лечение. Освен за инвестиции, ние дадохме 2 милиона лева допълнително над годишната задача за подобряване дейността в тези психиатрични болници, защото знаете че там наистина е много тежко положението.

Водещ: Да, тези хора просто наистина живеят като скотове и това е недопустимо. Недопустимо е. Ти и здрав да бъдеш и да отидеш там, да постоиш една седмица, мисля че болен ще излезеш при всички случаи. Но аз наистина ви моля като гражданин, обърнете внимание на хигиената в българските болници. Говорете с лекари, те ще ви кажат, и най-добрият апарат, който сте купили и той да бъде употребен за някое заболяване, ако човекът се зарази – за какво сме ги дали тези пари, за какво той е изтърпял мъката и лекарите са бдели цяла нощ да го спасяват. Сега обаче другата важна тема, която ми се струва, защото пак всички, които сме били родители знаем как сме обикаляли от единия край на другия за децата си. Ще има ли педиатрична болница?

Кирил Ананиев: Ще има, разбира се.

Водещ: Ще стане ли там в Медицинска академия, защото чувам от строители, че толкова е старо строителството, че нищо не може да се направи около тази сграда?

Кирил Ананиев: Не е така.

Водещ: Казвайте хубави новини, ако има?

Кирил Ананиев: Значи още в самото начало на годината започнаха обследването на сградата, която вие знаете. Разбира се имаше определени забележки, констатации, които ние вече ги знаем и имаме готовност те да бъдат поправени и пригодени всичките тези недостатъци да бъдат отстранени. До края на м. май ние ще сме готови с техническото задание и ще обявим инженеринг за проектиране и строителство като се надяваме в края на лятото да започне реалното строителство.

Водещ: На същото място, което обявихте, за същата сграда?

Кирил Ананиев: Да, на същото място. И архитекти, и инженери категорично казаха, че след отстраняването на тези констатации, които са направени, сградата ще бъде като нова сграда, която започва да се строи.

Водещ: Това е най-хубавата новина, която чувам от нашия разговор, защото нали с това започнахме националната сигурност и дечицата, които са ни най-важни.

Кирил Ананиев: Това ще е първата комплексна болница в България от А до Я, както обичаме да казваме българите. Дечицата ще получат помощ от най-добрите специалисти и с най-добрата апаратура.

Водещ: Само да кажем сроковете, както ги виждате в този момент?

Кирил Ананиев: До края на май трябва да бъде готово техническото задание. Юли месец ще обявим инженеринг. Това е една ускорена процедура за проектиране и строителство с идеята в края на лятото вече да бъде избран изпълнител. Защото знаете, че нашият закон за обществените поръчки си има своите недостатъци.

Водещ: Да, там ще има един сюжет. Но се надявам, че няма да има никакви заигравки на тази тема и ще бъде най-чистата процедура, защото е за педиатрия.

Кирил Ананиев: Толкова хора го желаят, че се надявам поне тук да няма проблеми. И ако всичко върви нормално, надявам се в края на лятото, нека да бъде в началото септември месец да започне строителството. Като считам и съм убеден, че до края на мандата на това правителство ние ще имаме такава комплексна детска болница.

Водещ: Т.е. още новината е, че до 2 г.? Толкова ли е до края на мандата?

Кирил Ананиев: 2 г. след започване на строителството, то съвпада с края на мандата.

Водещ: Хайде да го кажем така – до 3 г. чакаме педиатрична болница.

Кирил Ананиев: Най-късно.

Водещ: Най-късно до 3 г. ще имаме.

Кирил Ананиев: Даже и по-рано.

Водещ: Това е според мен най-хубавата новина, която чух тази вечер и през деня.

Кирил Ананиев: Все пак искам да кажа още няколко неща, които са много важни за нашите зрители, за хората, които работят в тази система. Направихме много промени от 1 януари с оглед оптимизиране системата. Направихме редица структурни промени в администрацията, не само като структура, и като модел на работа. Създадохме новата Агенция за медицински надзор, на която много разчитаме от гледна точка на контрола. В същото време, това всичко води до ефективност на разходите. Искаме да получим ефективност на разходите на базата и на Наредбата за финансово управление на лечебните заведения. Освен това Наредбата за плащания. Изграждаме Националната здравна информационна система, електронното здравеопазване, което го мечтаем от дълго време.

Водещ: Имате толкова много неща да кажете. Аз имам още толкова много въпроси. Елате скоро пак. Това е много важно. Въпрос на национална сигурност. Благодаря за разговора.

 

Сподели в: