Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ананиев за „Сутрешен блок”, БНТ

 

Водещ: За правилата на живот в извънредната епидемична обстановка ще говорим в следващите минути, разбрахте, с човека, който пиша тези правила и заповеди. При мен вече е здравният министър Кирил Ананиев. Здравейте! Добро утро.

Кирил Ананиев: Здравейте! Добро утро.

 

Водещ: Последното, което развълнува, е отварянето на детските градини, възможността, която давате и разбира се, общините да организират това. Преди малко тук Валери Симеонов каза, че не е добре обмислена тази мярка. Така ли е?

 

Кирил Ананиев: Аз мисля, че тази мярка е своевременна. Отварянето на детските градини не означава обаче, че епидемията е преминала и всяка нова мярка, която облекчава условията на живот на българските граждани, трябва да бъде много добре анализирана и да бъдат приложени всички необходими противоепидемични мерки. Неслучайно с министъра на образованието и науката - министър Вълчев, сме написали указание мерки 9 страници с много подробни разписани мерки, които трябва да се спазват в детските градини, детски ясли, с оглед да съхраним здравето и живота на децата.

 

Водещ: Хората реагираха защо детските градини да, а училището – не. Няма да има завършване, няма да има балове, няма да има изпращания?

 

Кирил Ананиев: Учебната годината ще завърши по начина, по който беше обяснено от министъра на образованието и науката. Изпитите ще бъдат проведени за 7-ми, за 12-ти клас. Балове няма да има не по друга причина, а от това, че има голямо струпване на хора, много емоционални моменти по време на бала, непредвидени контакти, което може да доведе до разпространяване на вируса. Нямаме нищо против, тези балове ще се проведат, но нека да мине тази фаза на разпространение на заболяването и те ще могат да се съберат и да отпразнуват своя празник за завършване на съответната степен на обучение

 

Водещ: Въпросът е в баланса, министър Ананиев. Защо едно може, а друго не може? Децата се събират в детските градини, събират се и с родителите, и с учениците също. Аз затова дадох този пример.

 

Кирил Ананиев: Вижте, родителите на малките деца в момента изпитва трудности по отношение на тяхното гледане и възможността да ходят на работа. Що се отнася до струпването на дечица в детските градини, в детските ясли, ние сме създали необходимата организация, кметовете ще я конкретизират, още повече с по-големи подробности за запазване на дистанцията между децата в отделните групи, между персонала и децата, между родителите и персонала. Предвидени са според мен всички необходими мерки. Разбира се, отиването в детската градина е доброволно решение на родителите, те са запознати с всичките противоепидемични мерки, които сме предприели, запознати са, разбира се, и с рисковете. Те не трябва да водят дечица, които имат някакви симптоми на заболявания.

 

Водещ: Досега се правеше компромис с това, обществена тайна е, че се допускаха такива случаи.

 

Кирил Ананиев: Да, но сега още с пристигането в първия ден в детската градина и детската ясла ще бъдат децата прегледани от медицинско лице, ще се измери температурата.

 

Водещ: Защо с живачен термометър?

 

Кирил Ананиев: Не с живачен, това са спомени от нашето детство. Разбира се, че ще електронен термометър.

 

Водещ: Тоест. вчера просто се объркахте? Това предизвика просто паника сред някои, че нямат наличен.

 

Кирил Ананиев: Може и така да се каже. Мисля, че това беше обяснено в най-различни канали.

 

Водещ: Електронният може?

 

Кирил Ананиев: Електронният, разбира се, другият е забранен.

 

Водещ: Да, именно заради това Ви попитах. Сега, другият риск е карантината. От една страна ако се наложи карантина заради болно дете или пък ако се разболее човек от персонала. Тези рискове доколко са обмислени, защото да не стане така, че отваряме сега детските градина и след седмица-две просто няма да има кой да работи?

 

Кирил Ананиев: Кметовете ще се създадат необходимата организация в детските градини, в детските ясли. При случай, в който има заболял човек от персонала, той веднага ще бъде заменен с друг. Имаме създадена организация, в която да се попълва необходимият брой персонал - и по вид, и по брой, за да може да функционира нормално детската градина.

 

Водещ: Да поговорим малко за критиките, които имаше към Вас са в последните седмици. Често Ви критикуваха например за това, че променяте заповедите си в рамките понякога на часове, на дни, че не ги обяснявате добре нещата. Мислите ли, че в даден момент изпуснахте контрол?

 

Кирил Ананиев: Не, категорично не. Всички знаем че това е едно ново заболяване, непознато за света. Ние искахме да предприемем най-адекватните мерки, най-съвременните мерки, за да можем да намалим разпространението на заболяването. Е, да, имаше и такива моменти, но те не се дължаха на това, че не познаваме ситуацията, а искахме както от самото начало да взимаме превантивни, по-ранни мерки с оглед ограничаване на разпространението. В някои случаи, както беше с маските, наистина се получи така, че вечерта ги въведохме, на сутринта ги отменихме. Това беше на базата на едно доста сериозно проучване сред хората и прецени министър-председателят, Националният оперативен щаб и аз, разбира се, като човек, който издава заповедите, че на този етап е възможно да не се носят.

 

Водещ: Ама то и с КПП-тата беше така с тези среднощни брифинги, които съобщавахте новини, ей сега от веднага, от нула създаваха определени настроение и паника.

 

Кирил Ананиев: Пак Ви казвам, това е нестандартна специфична ситуация. Това не е заболяване, което е познато, знаем и лечението и мерките, които трябва да се предприемат. В цял свят е така. Даже ако си спомняте в един период от време Световната здравна организация караше страните да карат мерките на проба-грешка, тоест трябва да се опитат всички възможни варианти, с които да се намали рискът от заболяването. Нормално е по някой път да са допуснати такива ходове, такива грешки може да се нарекат даже, но те в никакъв случай не са умишлени, а те са отново казвам с цел да увеличим възможността да запазим и съхраним здравето на хората.

 

Водещ: Защо говореше щаба, а не Вие. Това е друг въпрос, който се зададе - защо генерал Мутафчийски, а не вие? Бяхте ли изместен? Цитирам едно интервю на вицепрезидента Илияна Йотова, в началото казва тя не случайно от пандемията министър Ананиев беше изтласкан в страни.

 

Кирил Ананиев: Ако наблюдавате организацията на борбата срещу това заболяване в цял свят Вие ще видите, че в повечето държави, да не кажа във всички държави, беше създаден такъв Национален оперативен щаб. Най-добре в този Национален оперативен щаб да бъдат лекари, които имат специални способности по отношение лечението на такива вирусни заболявания и медици от висок клас, да го кажем. Аз работя прекрасно с щаба, ние винаги координираме нещата, но виждате, че по време на тези брифинги се задават изключително много медицински въпроси, те имат тези познания да обяснят на хората за какво става дума.

 

Водещ: Значи не се чувствате изместен?

 

Кирил Ананиев: Не, разбира се. Разбира се, че не се чувствам изместен, защото ние сме непрекъснато заедно и коментираме всичко, анализираме всичко.

 

Водещ: А до кога ще го има щаба?

 

Кирил Ананиев: Щаба ще го има дотогава докато прецени министър-председателят, защото той е създаден с негова заповед. Но той ще бъде най-малко до приключване на извънредната епидемична обстановка.

 

Водещ: Дали ще бъде удължение за 14 юни, какви са сигналите?

 

Кирил Ананиев: До този момент не сме разсъждавали, наблюдаваме ежедневно развитието на разпространението на вируса и няколко дена преди, разбира се, изтичането на този период ние ще уведомим българските граждани, за да можете да бъдат предварително информирани какво ще правим оттук нататък.

 

Водещ: Да поговорим сега малко и малко повече наистина за здравеопазване, да приключим темата с политическите критики на партии. Как ще отговорите на президента Румен Радев, че откакто управлява Борисов, смъртността расте, България се е стопила с 600 000, цитираме още от президента - недостойно е да се присвояват достиженията на българските медици.

 

Кирил Ананиев: Не ми се иска да анализирам изказването на президента, най-малко в този момент то беше неуместно и ненужно никому. Вадят се определени показатели от демографските показатели, които следим и ние и всички държави. Аз мога да кажа съвсем спокойно и убедително, че например рязко намалява детската смъртност. От началото на този век - 2000 година досега, е намалял два пъти особено в последните две-три години е осезаемо намалението на детската смъртност. През последните две-три години има увеличение на продължителността на живота на българските граждани. Само за две години на тази продължителност се е увеличила с една година, година и половина. Разбира се, че е притеснителна раждаемостта и смъртността в страната.

 

Водещ: Демографската криза е стар проблем.

 

Кирил Ананиев: Да, той е стар проблем и не е само на България, на региони, на Европа и на света, така че такива проблеми има навсякъде. Вие знаете, особено за детското и майчино здравеопазване имаме специална програма, която се финансира от бюджета на Министерство на здравеопазването. Има специални мерки, които се финансират от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, правим всичко възможно, което е по силите ни, за да намалим негативното развитие на тези показатели за раждаемост и смъртност.

 

Водещ: Преди малко коментирахте вицепрезидентът Илияна Йотова. Сега ви помолих това да направите и спрямо президента. Защо тогава президентската институция, ако можем така да го обобщим, по този начин се отнася?

 

Кирил Ананиев: Вижте, когато се прави оценка на един човек, тази оценка се прави на базата на резултатите, които постига от своята работа. Аз като министър на здравеопазването на една европейска държава се гордеят с резултатите, които постигна нашата страна по отношение на борбата с COVID-19. Неслучайно и Световната здравна организация, и Европейската комисия, и нашите колеги от европейските държави, здравни министри казват, че България е постъпила адекватно, превантивно и с възможно най-точните мерки, които те няколко месеца след нас ги приложи. Що се отнася до коментара на вицепрезидентката, искам да кажа, че, някак си, на мен не ми се иска да оценявам нейната работа, защото ако се върна след четири години назад, не се сещам какво всъщност реално тя е направила. Вярно е, че идва политически сезон, вярно е, че ти идват избори и тогава има два варианта - или човек да покаже какво е свършил или ако не е свършил - да критикува този, който работи. Е, избра втория вариант.

 

Водещ: А Вие имате с какво да се похвалите за това колко сте свършили?

 

Кирил Ананиев: Не само аз. Това, което постигаме сега в борбата с разпространението на вируса, е в резултат на работата на министър-председателя, на целия ми екип колеги от Министерския съвет, на Националния оперативен щаб, на областни управители, на кметове, на неправителствени организации - всички заедно се борим срещу това сериозно заболяване.

 

Водещ: До кога обаче ще издържи системата на този натиск? Здравната ни система имам предвид.

 

Кирил Ананиев: Здравната ни система ще издържи на този натиск. В някои лечебни заведения, в някои болници имаме наистина проблеми, но ние предприемаме веднага спешни мерки. Там, където е възможно - командироваме, там, където има доброволци – изпращаме. Изпращаме в друго лечебно заведение, когато да речем, капацитетът на това заведение е изчерпано. В други области увеличаваме броя на спешната помощ, на линейките, които да превозват.

 

Водещ: Финансирани ли са достатъчно болниците?

 

Кирил Ананиев: Разбира се, че са финансирани. Вие знаете, че ние предприехме извънредни мерки, извънреден механизъм на финансиране на лечебните заведения, който осигурява нормалното им финансиране при условие, че няма достатъчен брой пациенти в болниците и те не могат, ако вървят по нормалния механизъм на заработка на преминали болни, ние им осигуряваме 85% от средномесечния разход.

 

Водещ: Беше важно уточнението, че няма да се връщат тези пари?

 

Кирил Ананиев: Разбира се, че нямам да се връщат. Искам да Ви кажа, че аз дълбок поклон правя пред лекарите и медицинските сестри, пред фелдшерите, въобще медицински и немедицински персонал. Те реагираха изключително професионално в този период и благодарение на тях и най-вече на тях ние овладяваме тази ситуация.

 

Водещ: Казвате, достатъчно пари имат болниците, годините назад, милиарди дадоха в здравеопазването. Защо тогава сега бяха нужни дарителски кампании?

 

Кирил Ананиев: Вижте, това е една паралелна мярка, която да покаже отношението на българските граждани към възникването на даден проблем.

 

Водещ: Да, но българските граждани казват „ние си плащаме здравните осигуровки“.

 

Кирил Ананиев: Разбира се, че не искаме насила хората да правят дарения. Хората сами взимат това решение и го правят с удоволствие, за което им благодаря. Не, че нямаше да се справим без тези пари.

 

Водещ: Колко събрахте между другото?

 

Кирил Ананиев: Ще Ви кажа. В дарителската сметка на Министерство на здравеопазването са постъпили 4,6 млн. лв. грубо казано без някакви левчета, а в сметката са около 420 хил. лв.

 

Водещ: Как ще бъдат разпределени?

 

Кирил Ананиев: Тези средства се разпределят основно за медицинска апаратура, за предпазни средства, за тестове, за всичко, което е необходимо на лечебните заведения.

 

Водещ: Тоест можеше и без тях държавата да ги осигури тези пари?

 

Кирил Ананиев: Можеше, разбира се, но това показва че българинът в трудни условия иска да бъде част от решаването на проблема. Разбира се, че можеше да се справим.

 

Водещ: Министър Ананиев, Вие сте сред хората, които откакто сте на този пост винаги сте говорили за реформа в системата и че такава е необходима. Сега този стрес тест показа ли кое е най-наложващото, кое много се е забавило, какви са изводите ви?

 

Кирил Ананиев: Вижте, наистина системата беше поставена под голямо напрежение. Вие виждате, че всеки ден или всяка седмица възникваше някъде проблем в някоя от болниците. Системата има нужда от преструктуриране, винаги съм го казвал, няма да се откажа от тази моя идея. Разбира се, в момента в такава ситуация, когато има толкова сложна епидемична обстановка, реформа трудно се прави. В този период се взимат спешни мерки с оглед овладяване на заболяването, но и тук ще кажа пред Вас и Вашите зрители, че предстои време да се извърши промяна в модела на финансиране на системата на здравеопазването.

 

Водещ: Как?

 

Кирил Ананиев: Различни са вариантите за реформа. Вие знаете, че аз поставих два варианта на промяна. Те бяха обсъждани, не се постигна, разбира се, което беше необходимо да тръгне по съответния законодателен път. Не съм се отказал от това свое намерение, ще търся консенсус по намиране на изхода, но това ще стане след преминаване на този период на епидемична обстановка.

 

Водещ: Тогава ли ще е разговорът, ако има такъв, за увеличаване на здравната вноска?

 

Кирил Ананиев: На този етап не се коментира увеличаването на здравната вноска, няма такава точка, предвидена в програмата на правителството. Според мен първо трябва да оптимизираме системата и ресурса, който тя има в момента, при тези здравни вноски и тогава може да си мисли вече за друга здравноосигурителна вноска.

 

Водещ: А стана ли ясно колко е важно лекарите да получават достойно заплащане, за да си останат тук, в България? И не само лекарите, медицинските работници като цяло?

 

Кирил Ананиев: Разбира се, че стана ясно. Всички хора виждат, че лекарите са, не само лекарите и медицинските сестри, и медицински и немедицински персонал в лечебните заведения, те са на предния фронт, на първа линия в борбата срещу коронавируса и всички ние все повече се убеждаваме в достойния труд, който полагат и това, че наистина те имат нужда и от по-достойни възнаграждения.

 

Водещ: Ще вървят ли нагоре?

 

Кирил Ананиев: Трябва да вървят нагоре, разбира се по механизмите, които са определени за финансиране. Работим и по този въпрос, така че това ни е една от първостепенните задачи.

 

Водещ: И инфекциозните болести казват, трябва да им се обърне вече повече внимание. Беше малко по-неглижирана специалност до момента, специализанти да се намират повече?

 

Кирил Ананиев: Ами да, заболяването показва, че имаме нужда наистина от такъв тип специалност в медицината. Разбира се, този проблем ние се стараем така да намалим размера на напрежението чрез увеличаване броя на тези специалисти по линията на наредбата за специализациите в здравеопазването, както и в приема на висшите учебни заведения, така че тази задача също ни е известна, работим по нея и надявам се и този проблем да го минимизираме.

 

Водещ: Благодаря Ви за това интервю, министър Ананиев!

 

 

 

 

Сподели в: