Върни се горе

Линк към интервюто на Кирил Ананиев "Тази сутрин" БТВ

 

Водещ: Тази сутрин продължава с ексклузивно интервю на здравния министър Кирил Ананиев, който е наш специален гост. Добро утро.
Кирил Ананиев: Добро утро на Вас и на Вашите зрители.
Водещ: Здравейте. За първи път се виждаме изобщо в ефир, дори в качеството Ви на зам.-финансов министър, пък и на финансов министър в служебния кабинет не сме се виждали. Но към основните теми – Румен Радев наложи вето върху мораториума за новите лекарства – най-общо така го наричаме, за да не изреждаме бюджета на Здравната каса за 2018 г. Та, ветото според Вас от какво е продиктувано? Ще чуем и мотивите само след малко, но правилно или неправилно според Вас е това решение?
Кирил Ананиев: Вижте, Конституцията дава право на президента да наложи такова вето. В това няма нищо лошо. По-важно е обаче мотивите да бъдат достатъчно добре издържани. Това ще се реши безспорно през тази седмица в Народното събрание, когато ще се гледат мотивите и в Комисията по бюджет и финанси, и в пленарна зала.
Водещ: Да кажа какви са мотивите на президента – че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо гражданския достъп до медицинска помощ. 
Кирил Ананиев: Според мен това са общи мотиви, които нямат никаква доказателствена сила. Позитивният лекарствен списък, който използваме в нашата страна, е с най-широката гама лекарства, която осигурява всички лечения на българските граждани с най-ефективните лекарства, които се прилагат в цяла Европа.
Водещ: Но искате да спрете и да плащате за нови лекарства, за нови 20 молекули. Защо?
Кирил Ананиев: Вижте, във всяка една страна се въвеждат ограничителни мерки с оглед стабилизиране финансовото състояние на здравноосигурителните ѝ фондове. Това ще го направим и ние следващата година. Вие знаете, че през 2017 г. имаше сериозни преразходи в областта на лекарствата – над 100 млн. лева, сериозно неразплатена надлимитна дейност на болниците, недостатъчно финансиране на извънболничната помощ, която да спре потока от пациенти към болниците. Всички тези проблеми искаме да ги изчистим през следващата година, да направим един балансиран бюджет, за да може през 2019 г. да надграждаме този бюджет.
Водещ: Добре, но пациентите, които протестират, казват така: От нас ли, от нашето здраве ли ще режат? Защото, да, става въпрос за някои много редки заболявания, става въпрос и за ракови заболявания, но, казвате вие, няма да бъде ограничен достъпът на пациентите до качествено лечение. Така ли е или не е така?
Кирил Ананиев: Не е така, защото 32 молекули са предложени нови да влязат в сила от следващата година. От тези 32 молекули за 29 молекули имаме най-добрите лекарства, които се предлагат в Европа. Тоест няма да има липса на качествени лекарства и добро лечение на българските граждани
Водещ: А защо се режат тези други молекули?
Кирил Ананиев: Защото те носят допълнителен разход за следващата година от 40 млн. лв.
Водещ: Толкова ще бъдат спестени, така ли да разбирам? Или поне няма да бъдат изразходени.
Кирил Ананиев: Това ще бъдат допълнителни извършени разходи над тези, които са направени през тази година. Освен това за целогодишното финансиране на новите молекули, които влязоха през 2017 г., ще бъдат необходими още 20 млн. лв. Тоест предварително казваме, че ще имаме преразход от около 60 млн. лв. Понеже президентът в неговите мотиви говореше за балансирано финансиране и преструктуриране на разходите по бюджета на НЗОК, искам да кажа, че за следващата година разходите за всяко едно здравноосигурително плащане е предвидено да бъде такова, че да покрие всичките нужди, които са имали гражданите през 2017 г. Тоест, ако ние разместим и вземем от болничната помощ или извънболничната помощ за лекарства, ние ще създадем сериозни проблеми в останалите сфери.
Водещ: Казвате обаче, че президентът е бил подведен. Защо? От кого може да е подведен?
Кирил Ананиев: Подведен е, защото срещу всички тези нови молекули има високоефективни лекарства, които се прилагат из цяла Европа и света. Само три молекули нямаме в момента, те са свързани с много редки болести на хората, но за тях ние ще намерим решение с бюджета на Министерството на здравеопазването.
Водещ: Ако има такъв проблем, ще намерите такова решение за тези три молекули.
Кирил Ананиев: Разбира се. Няма да оставим български граждани, които да страдат от тежки заболявания и да не бъдат лекувани по най-ефективен начин.
Водещ: Има ли лобистки интереси зад това решение? И президентът Румен Радев да е подведен заради подобни лобистки интереси, включително и заради протестите на пациентите?
Кирил Ананиев: Вижте, който познава фармацевтиката, знае, че лобистките интереси започват от влизането на лекарството на територията на България, влизането му в позитивния лекарствен списък, отиването на лекарството до конкретни аптеки – дали аптеки в болници или не – до разписването на лечението и стигането на лекарството до гражданите.
Водещ: Това означава ли, че Вие, сега като вече от финансов към здравен министър, имате съмнение за това, че и лекарите са стимулирани от фармацевтичната индустрия да изписват конкретни лекарства, да изписват най-новите лекарства, които са и най-скъпи?
Кирил Ананиев: Определено имам такива съмнения. Наистина има такива съмнения. И хората, които работят в бранша, знаят, че има и такива процеси.
Водещ: Когато говорим за такива съмнения, означава, че има стимулиране, или корупция? Как го наричаме? Плащане, за да може тези лекарства да стигат до пациентите, да бъдат изписвани от лекарите.
Кирил Ананиев: Различни са формите, но нека да го наречем стимулиране.
Водещ: Стимулиране на лекарите. Когато спрете това стимулиране за тази една година, това ще закрепи ли, тези 40 млн. ще закрепят ли бюджета изобщо в здравеопазването, или на касата, когато няма да бъдат въведени тези нови формули, тези нови молекули?
Кирил Ананиев: Бюджетът на касата за 2019 г. е разчетен без тези допълнителни молекули, за които говорим. Но това не означава, че няма осигурени средства за всички лечения, които са необходими за българските граждани.
Водещ: За 2018 г. Говорихме за генериците, за това, че те са заместващият метод на лечение с абсолютно същата валидност. Дали е така обаче? Дали всички генерици са еднакво способни да излекуват, както и тези формули, които няма да бъдат на пазара?
Кирил Ананиев: Политиката, която провежда Министерството на здравеопазването и НЗОК, осигурява баланс в използването на генерици и на оригинални лекарства
Водещ: Проверяват ли се генериците? Защото има съмнение, че не всички са еднакви, че не всички предоставят това качество, което е необходимо.
Кирил Ананиев: В нашата медицина се използват генерици, които са доказали своите терапевтични качества, така че да гарантираме лечението на българските граждани.
Водещ: Говорихме за съмнение само преди минута, за това, че лекарите изписват конкретни лекарства, стимулирани от някого. Участват ли лекари и медицински лица в престъпния реекспорт на лекарства, за да не стигат лекарства до пациентите, лекарства, които са платени от касата, да се препродават в чужбина за много по-високи цени?
Кирил Ананиев: Да. Проверките, които направихме заедно с прокуратурата и МВР, показва, че има и медицински лица, които участват в този реекспорт.
Водещ: Лекари в болници ли са това?
Кирил Ананиев: В болници, в аптеки, болнични аптеки.
Водещ: Какво се случва, каква е схемата?
Кирил Ананиев: Обикновено се задържат лекарства, които са необходими за пациентите, те не отиват за пазара и след определен период от време, когато дойде новата доставка, тези количества са вече повече, отколкото са необходими. И те тръгват по съответния път извън границата.
Водещ: Вие получавате ли сигнали за това, че конкретни лекарства липсват в конкретен регион на България, за да отидете по складовете и да проверите навреме, а не вече като изтича месецът и когато тези лекарства трябва да се...
Кирил Ананиев: Много хубав въпрос зададохте. Това трябва да се прави, но не винаги се е правело. Сега вкарвам, на следващо заседание на Министерски съвет, проект за изменение и допълнение на Закона за лекарствата в хуманната медицина, където създаваме информационна система, която ще проследява лекарствата от влизането на територията на Република България през търговеца на едро, търговеца на дребно и болничната аптека. На базата на това ще разберем колко са влезли, колко са реимбурсирани от Здравната каса и какви количества са тръгнали извън страната, като ще наблюдаваме тези лекарства, които излизат извън страната, дали са свързани с недостиг на регионален или национален мащаб.
Водещ: Получавате ли достатъчно сигнали за това, че някое конкретно лекарство например липсва? Защото по този начин, по който вие ще променяте закона, ако това се случи – от вноса до аптеката, нали така? Но ако аптеката също е замесена в подобна схема, тя също може да скрие лекарството и ако аз отида да го потърся, тя да ми каже, че го няма. И след това отново да бъде препродадено.
Кирил Ананиев: Да, но досега нямаше такава информационна система. Сега информационната система ще покаже колко е влезнало в аптеката и колко лекарства са изписани и са реимбурсирани от касата. Тогава вече, ако видим, че има разлика между двете и установим в същото време, че има недостиг, тогава влизат вече нашите контролни органи и съответните мерки се предприемат по този въпрос.
Водещ: Ясно е, че ние губим, защото нямаме лекарства, като пациенти. Но колко губи държавата от подобни схеми, на които сте се натъкнали вие?
Кирил Ананиев: Не може да се каже някаква конкретна сума. Но по-важното е, че пациентът губи. Държавата ще реимбурсира толкова, колкото има в момента в мрежата. 
Водещ: Да, но някои се плащат и от касата. Заместникът ви Бойко Пенков каза, че 200 млн. лв. са в тъмния сектор и изтичат в неясна посока.
Кирил Ананиев: Да. Тази проверка, която направихме с МВР и прокуратурата, само от една акция показа, че 80 млн. лв. са загубени за нуждите на нашата здравна система.
Водещ: 80 млн.?
Кирил Ананиев: Само от една акция. В същото време се водят още такива. Със сигурност тази сума наистина ще отиде до сумата, която г-н Пенков е казал.
Водещ: Което означава повече контрол, затягане на коланите, затягане на самия контрол.
Кирил Ананиев: Разбира се. Повече контрол върху цялостния процес на движение на лекарства.
Водещ: Как гледате на идеята на БСП да бъде спрян реекспортът на лекарства, да бъде обявен за криминален?
Кирил Ананиев: Реекспортът на лекарства не може да бъде спрян, защото той има и законова форма за износ. Въпросът е тогава, когато има липса на лекарства и се върши реекспорт, тогава това е престъпление. Точно в този дух споменах за новия проект на закон, който ще вкарам тази седмица в Министерски съвет, който ще регламентира ясни правила и отговорности на всички участници в този процес, със съответните административни и съдебни наказания.
Водещ: Много е важно и какви ще са наказанията, защото, ако са минимални и става въпрос за няколко хиляди лева, на фона на тези 80 млн., които потъват в черния пазар...
Кирил Ананиев: Изключително нарастват сумите, които ще трябва да плащат при констатиране на...
Водещ: И все пак, 80 млн. само от една схема. Колко схеми предполагате, че действат в страната?
Кирил Ананиев: Това ще бъде постоянна наша работа с колегите от МВР и прокуратурата. Поне в момента се движат още две-три такива.
Водещ: Още една от идеите на БСП, защото те се появиха с няколко, освен с криминализирането на реекспорта на лекарства. Болниците да бъдат не по търговския закон, а по този за лечебните заведения. Това как ще повлияе, ако се случи?
Кирил Ананиев: Вижте, ако се махнат от търговския закон, това не означава, че не трябва да има процедура по ликвидация на това търговско дружество, което означава, че дълговете, които те имат в момента, няма да изчезнат така и те трябва да бъдат платени. Това е едно. Само махането им от търговския закон и преминаването като лечебни заведения в закона за лечебните заведения няма да свърши докрай работа, ако не се промени механизмът на финансиране. Те отново ще сключват договори със Здравната каса и ще заработват толкова, колкото пациенти приемат. Тоест, старите плащания няма как да се изчистят само със смяната на търговския характер, и второ, ако не се промени новият механизъм на финансиране, те ще имат пак същите (...) на базата на заработената дейност.
Водещ: Което означава, че и порочният кръг ще е същият, защото това, което видяхме миналата седмица, съвместна проверка започва между здравното министерство, прокуратурата и вътрешното министерство, за да спре източването на лечебните заведения, било то държавни или общински. Това не е ли част от същия този процес, в който една болница във Враца приема пациенти, лекува ги, скъпоструващи дейности се поемат от самата болница и тя задлъжнява, на фона на друга, която се намира в същата сграда, не приема пациенти, но получава 12 млн. от касата.
Кирил Ананиев: За съжаление има такива порочни практики. Много добре казахте случая за МБАЛ - Враца и същата в Ловеч. Там са сключени договори за съвместна дейност, при които е сериозно ощетено държавното лечебно заведение. Приходите, които са получавани, са били 85% за частното лечебно заведение и 15% за държавното.
Водещ: Добре, защо е това така? Това законно ли е?
Кирил Ананиев: Не. Това е договор, който сега обследваме. И съответно ще си понесат отговорността хората, които са го подписали.
Водещ: А кой го е подписал – директорът на болницата, на държавното лечебно заведение?
Кирил Ананиев: Да, естествено, че директорът на болницата и директорът на частната болница. Другият случай, за който говорихте Вие, на територията на държавната болница работи частно болнично заведение със същия характер на дейност, което е абсолютно забранено със закон.
Водещ: Това е забранено? Във врачанския случай.
Кирил Ананиев: Да, това е забранено.
Водещ: Работи русенска болница, която дори не приема пациенти. Лекар е получавал пари, дори без да е преглеждал никого, дори без да е стъпвал в болницата. Добре, сега ли са го разбрали? Във Враца протестират със седмици, включително за това, че нямат заплати и болничното заведение може да фалира. Сега ли го разбра държавата, че това се случва?
Кирил Ананиев: Вижте, аз съм министър точно от един месец. Работата ми тръгна така, че започна с катастрофата край Микре, премина през преглед на абсолютно всички държавни и със смесено участие болници, за да установим какво е финансовото състояние и какви мерки трябва да предприемем за тяхното оздравяване, премина през възстановяване, размразяване на редица европейски проекти, които са свързани със здравеопазването и най-вече реформата. Всичко това е свършено само за един месец. Моите колеги могат да кажат какво са правили преди това. Но ние не сме спрели от първия работен ден, аз и моят екип, да работим.
Водещ: Означава ли това, че Вашите колеги не са искали да направят нещо подобно, не са искали да направят реформа? Ето, Вашето място като министър е много проветриво, но пък Петър Москов се задържа много дълго време. Тогава не са ли подозирали? Тогава също беше в управление на ГЕРБ. Не са ли знаели за тези случаи – Враца, Ловеч, Стара Загора, Приморско?
Кирил Ананиев: По всяка вероятност са имали информацията, но не зная какви мерки са предприели.
Водещ: Има ли възможност всички тези неща, за които ни разказвате сега, които констатирате като нередности, да се окаже, че са законови, че няма никакво нарушение на закона, а просто поредният случай, в който законът нещо позволява, то не е морално, съсипва държавното и общинското предприятие, в случая болница, но няма как да се действа?
Кирил Ананиев: След като се ощетява държавната болница, трябва да има виновни и трябва да има наказание. Така че тези, които са сключили тези договори, ще си поемат своето наказание. Но по-пълна информация ще ви предоставя след като свършат на 20 декември всичките проверки във всичките 28 области – над 30 болници, над 200 договора. Сигурно ще има много различни практики, които аз с най-голямо удоволствие ще споделя с Вас и ще Ви кажа какви мерки ще предприемем, за да не се повтаря.
Водещ: Каня Ви още отсега, независимо че 20 декември е съвсем скоро, за да оповестим всички тези практики, било то добри или лоши, за да разберем също така дали ще има наказани или не. И още една от идеите, не че е само на БСП, но сме питали и финансовия министър Владислав Горанов трябва ли да има мораториум за откриването на нови болници. Това не е ли един от начините за източването на здравната система?
Кирил Ананиев: Вижте, мораториум за нови болници не е коректно да го обявим, тъй като, когато една болница си подготви всичките документи, които са необходими за нейната регистрация, ние няма как да не я регистрираме. Тук е въпросът дали Здравната каса ще сключи договор за дейност с тази нова частна болница. Тя може да работи и на свободния пазар. Когато излезе националната здравна карта – между другото и това е едно от нещата, които ускоряваме в момента, защото тя е необходима, и когато покаже какви са потребностите от медицинска дейност на територията на страната, тогава вече НЗОК ще може да сключва договори с конкретни болници, които дават най-доброто обслужване при най-добра цена за българските граждани.
Водещ: Това означава ли, че някои могат да отпаднат или не?
Кирил Ананиев: Разбира се. Касата ще прецени с кой ще сключи договор.
Водещ: И тази здравна карта същата ли е като по времето на Петър Москов?
Кирил Ананиев: Има някои промени.
Водещ: Но ето, в София 50 лечебни заведения, казвам го условно, а в Смолян едно, или в Силистра едно. Къде е равнопоставеността? Да, в София живеят много повече хора, разбира се, но знаем и сме коментирали неведнъж, че това е една от схемите за източване на здравната каса.
Кирил Ананиев: Точно това е ролята на националната здравна карта. Тя ще посочи в отделните региони от какви болници имаме нужда, с какъв профил, тъй като статусът на населението в различните региони е различен.
Водещ: Колко е задлъжнялостта на лечебните заведения към държавата?
Кирил Ананиев: Държавните болници и тези със смесено участие имат просрочени задължения около 160 млн. лв. Над 300 млн. лв. обаче са всичките задължения, но те се изплащат...
Водещ: По надлежния ред. Защо стачкуват в Пирогов?
Кирил Ананиев: Аз създадох комисия и ѝ възложих да направи пълен преглед на цялостното финансово състояние на Пирогов. 10 дена е срокът, в който трябва да приключи тази ревизия на дейността.
Водещ: Все още не е приключила.
Кирил Ананиев: Все още не е приключила. Разбирам, че е имало проблеми със заплащане на допълнително материално стимулиране, което директорът е преценил, че трябва да разплати за просрочени плащания, и като е поел ангажимент, че до края на годината ще ги плати. Освен това, разбира се, той има и намерения да прави структурни промени с оглед оптимизиране на дейността и там явно също има недоволство, тъй като всяко едно оптимизиране е свързано с...
Водещ: Оптимизиране означава съкращаване.
Кирил Ананиев: Да.
Водещ: Съкращаване и на персонал включително. Казват, че администрацията се раздува, там се дават повече пари за сметка на лекарите, има дори принуда към лекарите да подписват срочни договори. Така ли е, установява ли подобни неща вашата проверка?
Кирил Ананиев: Това ще го разберем след като приключи проверката. Това, което казвате Вие, аз съм го чул от протестиращите, но не мога да кажа, че е така. След като приключи проверката ще Ви информирам, разбира се.
Водещ: Колко са се увеличили парите за здравеопазване в последните 10 години, например? Или откакто Вие сте във финансовото министерство.
Кирил Ананиев: Само за следващата година увеличението е 485 млн. лв. За касата увеличението от тези 485 е 407 млн. лв.
Водещ: Колко пъти сте писал бюджет на държавата?
Кирил Ананиев: Над 35 пъти.
Водещ: Над 35 пъти?
Кирил Ананиев: 35, да.
Водещ: Много. И колко пъти бюджетът за здравеопазване, парите там никога не са стигали? Всичките тези 35 пъти, предполагам.
Кирил Ананиев: Аз мисля, че няма държава, в която парите за здравеопазване да стигнат. Въпросът е темпът на нарастване и разширяване на обема и обхвата на здравните услуги, които даваме за хората.
Водещ: Има ли (...), близо 4 млрд. последните години е нараснал този бюджет?
Кирил Ананиев: Бюджетът за следващата година е 4 712 000 000 лв., което е 4,5% то БВП.
Водещ: И накрая всички недоволни. Нито лекарите – доволни, нито пациентите, предполагам в министерството също.
Кирил Ананиев: Вижте, бюджетът на НЗОК се гласува от Народното събрание. И когато разпределяме парите за отделните здравноосигурителни плащания, ние няма как да не се съобразяваме с този бюджет.
Водещ: Въпросът е реформа ли трябва да направите Вие, когато идвате от финансовото министерство, или просто ще затягате контрола и ще спирате пробойните. Каква е Вашата задача за следващите месеци, в които ще управлявате, или години?
Кирил Ананиев: Това, което правя в момента, и аз вече съм на финалната права, е пълен преглед на финансовото състояние на всички държавни болници. В същото време правим анализ и на структурата и анализирането и управлението на тези болници. Така че ще има оздравяване, преструктуриране, стабилизиране на болничния сектор, което трябва да се разбира, че е свързано с подобряване на обслужването на българските граждани. Защото когато една болница действа ефективно и в нея има открити отделения, които са най-добрите, с най-добрата техника, с най-добрите специалисти, естествено човек ще получи най-добрата грижа.
Водещ: Да, но има и много болници, които са в страната, в които конкретни отделения изсмукват специалистите от държавната или общинска болница, създава се частна такава, там отиват най-скъпоплатените случаи, а всички тези, които отново са скъпи като процедури, остават на гърба на лечебното заведение, което трябва да бъде издържано от общината или от държавата и то изнемогва.
Кирил Ананиев: За съжаление има и такива случаи. Но този процес не може да бъде спрян силово или административно. С подобряване на условията, в които се работи в държавните болници, ще се увеличават и заплатите, по този начин ще съхраним добрите специалисти.
Водещ: Кой Ви предложи да станете от зам.- финансов министър здравен?
Кирил Ананиев: Лично премиерът.
Водещ: Колко време мислихте?
Кирил Ананиев: Ако Ви кажа, че не съм мислил повече от 1-2 минути... Може би такова време ми беше оставено да мисля.
Водещ: Просто не Ви е било оставено време. Ултимативно ли е било или не?
Кирил Ананиев: Чак ултимативно не. Той много разчита на това да променя в положителна степен системата. И след като разчита, аз приех.
Водещ: На реформи ли е въпрос всичко, което трябва да се случи в здравеопазването, или на по-строг контрол за разходването на парите?
Кирил Ананиев: Ще го повторя пак – и на двете.
Водещ: Коя е най-важната реформа, която трябва да бъде направена спешно? Защото дотук чухме мерките, които ще предприемате за затягане на коланите. Реформа каква е необходима?
Кирил Ананиев: Първото нещо, което казах, е да се преструктурира системата, за да работи ефективно. Това е част от реформата. Второто нещо е...
Водещ: Закриване на болници ще има ли тогава?
Кирил Ананиев: Възможно е да има, но не много. По-важното е преструктурирането, за да може да функционират ефективно.
Водещ: Какво е общото между математиката и медицината според Вас?
Кирил Ананиев: Това са съвсем различни неща. Макар че когато се прави медицина, се прави сметка и на възможния ресурс, за да се провежда съответното лечение. Но те са много далечни...
Водещ: Споменахме, че сте поредният министър на тази позиция, проветриво място наистина. Но смятате ли, че може да станете жертва, било то на мафията в бели престилки или фармацевтичната мафия, ако засегнете интереси на много високо ниво?
Кирил Ананиев: Вижте, не е важно дали аз ще пострадам и какво ще се случи с мен. Въпросът е това, което съм поел аз и моят екип да го свършим, за след това вече...
Водещ: На Вас лично налагало ли Ви се е да вадите пари от джоба за здравеопазване, допълнително?
Кирил Ананиев: Да, веднъж. Когато изписваха малката ми внучка, ми поискаха допълнително плащане за нещата, които са направили допълнително, за да бъдат сигурни, че ще я изпишат здрава.
Водещ: Което смятате, че е редно или нередно?
Кирил Ананиев: Не е редно. Не е редно, защото клиничната пътека ясно показва какъв е алгоритъмът и всичко това е предвидено. Но има различни допълнителни форми – за избор на екип и т.н.
Водещ: Последно – работили сте с няколко министър-председателя – Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Иван Костов.
Кирил Ананиев: Да.
Водещ: Кой е най-добрият?
Кирил Ананиев: Не е редно да правя оценка. С всичките съм работил добре и съм се разбирал, гласували са ми доверие и мисля, че не съм ги подлъгал.
Водещ: Кирил Ананиев, специален гост на предаването Тази сутрин. Очакваме проверката, която ще приключи на 20-и, за лечебните заведения.

Сподели в: