Върни се горе

Линк към интервюто на Кирил Ананиев „Здравей, България“ Нова ТВ

 

Водещ: Тук е Кирил Ананиев, министърът на здравеопазването, добро утро и добре дошли.

Кирил Ананиев: Добро утро.

Водещ: Знаем за продължителните проблеми и във Врачанската болница, откъдето бяха кадри, знаем и за протестите почти ежедневни, включва се обществеността, не само останалите да работят и в Ловешката болница, блокираха и пътя. Първо, вашата реакция човешка, след като видяхте ситуацията по телевизията, и познавате добре, разбира се, и колегата си, познавате и настроенията вече в болницата.

Кирил Ананиев: Уважаеми г-н Николаев, аз съм готов да приема всеки справедлив граждански протест, в това число и протеста на нашите медици в Ловеч и във Враца. За да вземем обаче правилните решения, изводи, анализи, ние трябва двамата с вас днес пред нашите зрители да си отговорим на два много важни въпроса. Защо сега е този процес и към кого той е насочен?

Водещ: Добре, защо сега, а не. Защото няколко месеца не са получавали заплати…

Кирил Ананиев: Тези болници в продължение на 13 и повече години се водят към фалит. Голяма част от тези хора, които работят в двете болници, работят през по-големия период от тези 13 години. Те са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки, обществените поръчки за лекарства, медикаменти, медицински изделия, апаратура, техника. Те са свидетели на сключените порочни договори с частните фирми на територията на тези области, на тези болници, е знаем какъв е финансовият резултат от тези договори. Тези хора са свидетели на това, че частните болници взимаха скъпоструващи пътеки, а тежките случаи и хората, които не са осигурени, оставаха за тези болници. Тези хора наистина не вярват на държавата, но след като не вярват на държавата, защо тогава не излязоха на протест, защо тогава не дойдоха при вас, за да ви информират за това тежко положение?

Водещ: Тоест това е тезата ви, че те са били свидетели на разграбването от частниците, така ли?

Кирил Ананиев: Разбира се.

Водещ: Мълчаливи съучастници.

Кирил Ананиев: Не казвам съучастници, но са били свидетели.

Водещ: Въпросът обаче е различен…

Кирил Ананиев: Вторият въпрос обаче е по-важен…

Водещ: Извинявайте, понеже прехвърлихме току-що към тях отговорността, че те са виждали нередности, а не са реагирали. Те нямат право да разследват, те не са ДАНС, нямат право да повдигат обвинения, не са прокуратура…

Кирил Ананиев: Разбира се…

Водещ: Те не могат да подадат сигнал, защото не са министър на здравеопазването, нямат власт да хванат корумпиран на пътя и да му преброят парите, както се случва. Тоест една медицинска сестра, една санитарка, дори да вижда нередности, които мениджмънтът очевидно е вършил, за да има такива задължения и да процъфтява частна болница, да обира скъпите пътеки, а тежките пациенти с голям разход да остават в болницата, тези хора в нашата страна според вас как могат да правораздават, бидейки свидетели, както казвате?

Кирил Ананиев: Разбира се, че те няма да правораздават, има си съответните органи. Но те имат гражданските права, които в момента ги прилагат. Те излизат на улицата, изразяват своето отношение. Те правят граждански протест, те са обръщат към вас медиите, за да покажат какво се случва в момента в болницата. Ние не искаме да разследват всичко онова, което се е случило, но са имали право да го кажат.

Водещ: Ако шефът на болницата е сключил неизгодни договори и облагодетелства, ако това твърдите, че е причината за тежкото състояние, защото има други градове, където болниците са в добро състояние…

Кирил Ананиев: Разбира се.

Водещ: Ако мениджмънтът е сключвал неизгодни договори и наистина е източвал пари, които вместо да влизат в болницата, влизат в частната, в двора мисля, че е единият пример, какво може да направи същите тези служители? Че те ще бъдат мигновено уволнени в мига, в който се противопоставят на някой, който прибира огромни пари благодарение на схемата за източване.

Кирил Ананиев: Те имат това гражданско право, защо да бъдат уволнени?

Водещ: Защото шефът на болницата ще ги уволни.

Кирил Ананиев: Не, вие давате пример без изход. Всеки гражданин в нашата република България има право да се произнесе по нещата, които се случват на работното му място. И това е въпрос на граждански дълг.

Водещ: Дано да ви повярват тези служители, които предпочетоха да хвърлят там яйце, ако сте убедили, че винаги …

Кирил Ананиев: Милиони пари са източвани, милиони пари са източвани, вместо да отидат…

Водещ: Кои са те?

Кирил Ананиев: Ами и двата случая, които заедно с прокуратурата ги изнесохме. Случаят във Враца с частната болница, която влиза в територията на болницата. Там тя функционира, не плаща никакъв наем. Дава някакви фактури за извършени ремонти и всичко това се отразява върху финансовото състояние на болницата. Още по-фрапиращ е случаят с Ловеч, където болницата, държавната болница, сключва договор за апаратура за ангиограф и тя сключва договор със Здравната каса и получава приход от 3,3 милиона, от които 3 милиона отиват в частната болница, а 300 хиляди лева отиват в държавната болница.

Водещ: Това кога го разбира властта и прокуратурата, след като разговорът тръгна през плоскостта дали обикновеният болничен персонал е наясно с всичките неща, които са подписвани с договори. Не знам дали сте имали достъп, но може да сте виждали на практика какво се случва. Властта кога го разбира?

Кирил Ананиев: Още в самото начало на нашия мандат, още декември месец ние ви информирахме, че започваме акция заедно с колегите от главната прокуратура и от МВР. В резултат на което направихме съответните проверки. Изпратили сме цялата документация в Главната прокуратура. Те са влезли в 21 болници, в които са установени такива порочни практики, и чакаме резултатите от дейността на прокуратурата. Прокуратурата е единственият орган в момента, който може да каже чия е вината и точно в какъв размер е вината и какво трябва да бъде съответното наказание.

Водещ: Кой е контролиран?

Кирил Ананиев: Нека да кажа и втората тема. Втората тема е много важна. Срещу кого се извършва този граждански процес. Тези яйца, които видяхме преди малко, те няма да свършат работа. Тези яйца трябваше да бъдат хвърлени срещу някого. Макар че аз не приемам този подход, трябваше да бъдат хвърлено срещу тези, които докараха болниците до това състояние.

Водещ: Кое са те?

Кирил Ананиев: Тези яйца се хвърлят в момент към хората, които искат да стабилизират системата. Ние още със самото идване направихме анализ на финансовото състояние на болниците, направихме оздравителни планове, направихме стандарт за финансово управление, разработваме в момента и нов модел на здравно осигуряване . За толкова кратко време възстановихме основни европейски проекти, свързани с електронното здравеопазване, със Спешната помощ, с изграждането на центрове за медико-социални дейности.

Водещ: При толкова много свършено как може да си обясним, че област над 100 хиляди души население остава реанимация? Доколкото разбрах, в едната болница пет отделения се закриват и реанимация. Това означава ли, че хирург, неврохирург, гинеколог спират да работят? Защото дори да няма социална закрила на тези лечебни заведения, чух, че Министерството на здравеопазването казва няма да закриваме болници.

Кирил Ананиев: Няма, разбира се.

Водещ: Ако не се плащат няколко месеца заплатите и лекарите напуснат, болницата спира да отговаря на изискването за брой лекари, за да работи с касата, и тя от само себе си умира и се самозакрива. Защото без лекари, без хора няма системи.

Кирил Ананиев: Така е.

Водещ: И не съществуват. И вашето министерство без хора ще е само една сграда с табелка „Министерство на здравеопазването“.

Кирил Ананиев: Аз не обвинявам работещите в тези две болници. Те са лъгани много и те не вярват, но това, което ние направихме, което изброих преди малко, освен това ние непрекъснато водим разговори с кредиторите на тези болници. Накарахме ги да вдигнат запорите, за да могат нормално да вървят финансовите потоци към болниците, за да се провежда лечебен процес, за да се получават заплати.

Водещ: Нека да обясним за зрителите…

Кирил Ананиев: Това, което обаче е необходимо, е да се върнат лекарите на работните си места, те трябва да ни повярват. Защото само тогава може да заработят парите от Здравната каса и да осигурят нормално лечение на българските граждани 24 часа в денонощие и да получат своите заплати.

Водещ: Призовавате ги да се върнат тези, които напуснаха?

Кирил Ананиев: Разбира се, разбира се. Призоваваме ги и гарантираме, че ще направим всичко възможно, за да стабилизираме тези болници. Тези болници са наш приоритет, те са структуроопределящи болници. Вие можете ли да си представите, че един собственик или един принципал, какъвто е министърът на здравеопазването, ще иска да ликвидира своята болница, а в същото време ще прави такива сериозни инвестиции за развитието на тази болница. Няма логика…

Водещ: Искам да обясня нещо. Хората мисля, че не го разбират. Например защо има кредитори, болницата дължи пари, на фирми, които са превеждали лекарства, консумативи, може би и…

Кирил Ананиев: … техника, апаратура.

Водещ: А защо не може министерството да покрие тази сума, за да спаси болницата? Първо на това да отговорите. Защото чух, че след като е хвърлено яйцето, то е едно това яйце засега, са преведени февруарските заплати. И да ви кажа, останах с впечатлението, че ако яйцата са две, ще платят и мартенските, а може би ако са три, ще стигнем до изплащане на заплатите за април. Има ли такава, как да кажа, зависимост, от броя яйца и месеците?

Кирил Ананиев: Предполагам, че този въпрос ви е шеговит въпрос. Няма как броят на яйцата да отговаря на броя на заплатите.

Водещ: Едно яйце – февруарска заплата.

Кирил Ананиев: Не, не. Тука е получаването на февруарската заплата е плод на нашите усилия в разговорите с кредиторите. Ние искаме обаче да създадем такава организация в тези болници, че тази заплата да се получава регулярно от хората и не само заплатата, но и съответните необходими консумативи, материали за провеждане на лечебния процес. На въпроса ви първия, аз нямам като принципал и държавата няма законово основание да погаси тези 500 милиона, половин милиард, задължения на болниците. Нямам как да дам и заплатите на тези хора. Те трябва да бъдат заработени със Здравната каса и нашата методика, която е…

Водещ: В момента, като ги заработят болниците, парите влизат ли? Те не им дават заплатите, а покриват задълженията. И някак си трябва много дълго време тия хора да работят безплатно, първо, за да се покрият задълженията и чак тогава им дават заплатите. Как ще стане?

Кирил Ананиев: Те не работят безплатно. Откакто вкарахме оздравителните планове, откакто започнахме преговорите с кредиторите, откакто те вдигнаха запорите, всеки месец се получават заплатите на тези хора. Разбира се, не са компенсирани старите заплати, но оздравителният план, като проработи напълно, защото той за един месец няма как да проработи, необходими са поне 3-6 месеца, ще започне периодът на заплащания на старите заплати. Само по отношение на заплатите. Не смятайте, че аз приемам логиката, че човек, който работи, не трябва да получава заплата. Имам точно обратното мнение. В рамките на моите компетенции откакто съм министър на здравеопазването, в Министерството на здравеопазването се увеличиха заплатите на Спешната помощ. За първи път се увеличиха заплатите на районните здравни инспекции, на кръвните банки, на домовете за медико-социални грижи, на психиатричните болници. Аз разбирам проблема със заплащането в системата. Правя това, което обаче законът ми позволява. Тук при болничната помощ, които работят при специфичен механизъм, заплатите се заработват по друг начин.

Водещ: Две думи за един проблем, който основно въпрос, оправен към Здравната каса, аз знам това, сигурно и вие ще отбиете част от въпроса по този начин, но имахме случай, включително в това студио, на хора, които разказват за техни близки. Имахме два или три смъртни случая, при които се поставя въпросът дали заради липсата на пари в брой, с които пациентът да доплати за медицинско изделие, било то сърдечна клапа или нещо друго скъпо, това, че поема много по-малко, принуждава болниците да искат 10 хиляди, или болниците сами решават да поискат по 10 хиляди доплащане за някои медицински изделия. А четох, че Българската асоциация на вносителите или производителите предупреждава за доплащане от порядъка на 30 хиляди лева на здравно осигурени граждани, които се осигуряват и в един момент им казват ще живееш, ако доплатиш 30 хиляди лева.

Кирил Ананиев: Веднага когато излязоха на бял свят тези два случая, както Министерството на здравеопазването, така и НЗОК изпратиха свой екип за проверка. Изводите, които бяха след тези проверки, включително и на директора на болницата, за която става дума, са категорични. Смъртта на тази жена не е свързана с това, че не й е сложен съответният имплант със съответната клапа. Тя е имало множество заболявания и смъртта е дошла от тях. В Министерството на здравеопазването няма нито един сигнал, в който български гражданин, осигурен, да информира министъра на здравеопазването, че са му поискали пари.

Водещ: Има ли медицински изделия…

Кирил Ананиев: Във всеки един момент , обръщам се към българските граждани. Във всеки един момент, когато някой български гражданин, някой български пациент му се поискат пари за такива медицински изделия, нека веднага да се обърне към министъра на здравеопазването. Ще направя проверка в същия момент и ви гарантирам, че няма да позволим българските граждани да плащат допълнително извън това, което плаща НЗОК.

Водещ: Защото цитатът, който давам, и примерът с медицински изделия за 30 хиляди лева, идва от съобщения на Българската асоциация на търговците на медицински изделия. Тоест те са казали, че е възможно да се поиска такава сума за доплащане. Вече са го казали.

Кирил Ананиев: Те са го казали като възможност, но нека да видим дали ще се случи, нека да получим информация от български граждани и пациенти, че са им поискали пари.

Водещ: Къде да се обърнат към вас, за да не стане…

Кирил Ананиев: Към Министерството на здравеопазването и към НЗОК. Веднага ще проверим случая.

Водещ: Добре. За финал по отношение на болниците, пак ще се върна на тази тема, която беше основна на нашия разговор, призовавате лекарите да се върнат, дори тези, които са напуснали, за да заработят отново отделенията. Защото в една от болниците пет отделения ги няма просто. И кога ще получат следващи заплати?

Кирил Ананиев: Следващите заплати ще се получат следващия месец, когато е графикът за изплащане на заплати.

Водещ: Тоест регулярно това, което има да им се дава, по-нататък…

Кирил Ананиев: Аз ги призовавам да се върнат, аз зная, че те плащат цена на нещо, което е извършено от други. Но повярвайте ми, и аз плащам цената като министър на здравеопазването на всичко това, което се случва. От първия ден, в който аз съм министър, няма спокойна обстановка, в която ние да работим. Така че ние с хората, работещи в тези болници, сме от едната страна. И двете страни поемат, че …

Водещ: Но трябва да посочите имената на хората, заради които са задлъжнели болниците иначе яйцата ще летят към вас.

Кирил Ананиев: Това е работа на следствените органи. Те са хората, които ще установят нарушенията и кой е виновен за тези нарушения. Министерството на здравеопазването не е следствен орган.

Водещ: И работещите също. Аз се върнах към краставицата на тази теза. Но се надяваме да има наказани и ако има наказани, можем следващ път когато се влиза в задължения огромни, на някой ще му светне лампичката, че ще му се потърси отговорност.

Кирил Ананиев: Разбира се.

Водещ: А не цената да я плащат хората.

Кирил Ананиев: И се обръщам още веднъж към хората, включително има и много болни. Информацията, която имам от 1 май до днес и особено в последните пет дни 19 души са излезли в болнични. Интересното, че 7 от тези 19 души, които са излезли, са с една и съща диагноза.

Водещ: Те търсят нова работа, бе, г-н министър, не е ли ясно

Кирил Ананиев: Затова се обръщам, оздравявайте по-бързо, връщайте се, защото това е единственият шанс да заработи болницата нормално, хората да получават необходимата медицинска помощ и те да си получават съответните заплати.

Водещ: Да, с една и съща диагноза, това е друг проблем. Понеже няма диагноза на живеещи в мизерия неполучили заплата, затова са си измислили някаква друга. Това е показателно между другото за документооборота в здравеопазването. Благодаря ви много.

Кирил Ананиев: И аз благодаря.

Водещ: Следим тази тема с очакване за справедливост наистина.

Сподели в: