Върни се горе

"Мерките са достатъчни, те са такива, каквито съответстват на ситуацията", заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.
По думите му при стриктно спазване на мерките това ще позволи кратко време, в което те да бъдат прилагани, ако не се спазват - може да се наложи да се въведат и по-строги:
"Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с Covid болни, за да не се стигне до грозните ситуации от миналата година, когато имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети. Това няма да го допуснем!".

Д-р Кацаров заяви, че е притеснителна смъртността при заразените с коронавируса:
"Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните хора. Затова ваксинацията на възрастните е мой приоритет, но преди това не беше така в началото на ваксинационната кампания - те бяха поставени в 4 група за ваксиниране", заяви той. „Вместо възрастни хора се ваксинираха футболни клубове, а Бойко Борисов използваше ваксинационни екипи в предизборната си кампания.“
Около 95 процента от починалите и от настанените в болници не са ваксинирани срещу коронавируса, обяви министърът на здравеопазването:
„Между 94 и 96 процента от хоспитализациите са на неваксинирани хора. Така е и с починалите. Смъртните случаи сред ваксинирани са един на хиляда, колкото при грипа. Сред неваксинираните на 100 болни умират 4-ма“, каза той.

Възможно е още през следващата седмица да бъде издадено разрешение за трета ваксинационна доза, посочи още министър Кацаров.

„Има официално становище на Европейската агенция по лекарствата, която не изключва възможността, в смисъл не забранява, поставянето на трета доза. Препоръчва на всяка страна сама за себе си да прецени в зависимост от мненията на нейните консултативни съвети. Аз съм създал такъв консултативен съвет, следващите дни ще получа становище за това кога и в какви случаи може да се прилага трета доза и дали трябва да се прилага“, обясни министърът и добави:
„Ако това становище е позитивно и са определени категориите лица, ще се допусне официално поставянето на трета доза и в нашата страна“.
Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обвини бившият премиер Бойко Борисов, че еднолично е решил да спре ваксинацията с "АстраЗенека", след което я е разрешил, но в резултат на това сега няма желаещи да се имунизират с тази ваксина. Сега имаме договорени 4,5 млн. ваксини от Астра Зенека и никой не иска да се ваксинира с тях. Що се отнася до скоростта на ваксинацията, за 5 месеца при управлението на Борисов и Ангелов са поставени 900 000 ваксини. За три месеца през време на служебното правителство са поставени 1 милион и триста хиляди дози. Това са фактите“
По думите на здравния министър държавата се е провалила с начина, по който е управлявала процеса на ваксиниране от самото начало:
"Това доведе до създаване на негативни нагласи спрямо ваксините, които сега е много трудно да бъдат преодолени. Липсата на достатъчно ваксинирани хора е разликата между нас и европейските страни. Затова при нас леталитетът е по-голям. Там има повече заразени хора, но по-малко починали, при нас е обратното - не чак толкова много заразени, но повече починали".
По повод мотивите на ГЕРБ и Костадин Ангелов да искат оставката му, здравният министър заяви:
„Няма никакъв проблем нито с лекарствата за лечение на Ковид, нито с кислорода. Има недоразумения около някои допълнителни плащания на болниците, които бяха договорени между лекарския съюз и здравната каса под егидата на министерството на финансите, което осигурява парите. Имах разговори с шефовете на БЛС и НЗОК. От лекарския съюз предложиха някои добри идеи, които се възприемат от НЗОК и още във вторник може да има ново споразумение.
Що се отнася до смъртността има още една причина а е висока – лошото състояние на здравната система. ГЕРБ остави системата тежко дебалансирана – между болнична и извънболнична помощ, между лекари и сестри, между отделните специалности. Водещи болници са в тежко състояние. Костадин Ангелов, като директор на Александровска болница е натрупал 70 милиона лева задължения. Половината от този дълг просрочен. Сключвани са споразумения за разсрочване на дълга с над 20% лихва. Натрупаните задължения на една болница са, колкото парите за първа линия на цялата спешна помощ за една година. Кое да платим първо? Дълговете на Ангелов или парите за първа линия? 
Проява на изключително нахалство Ангелов и Борисов, чиито бакии оправяме сега да ми искат оставката. Това е моят отговор на искането им“, завърши здравният министър.

Сподели в: