Върни се горе

Водещ: „Софиямед” продължава да мълчи, днес е 28-ми, преди 10 дни всъщност е инцидента с бебето, инцидент, който взриви страстите на всички. Ще говори обаче Министерство на здравеопазването – заместник-министър Ваньо Шарков е в студиото. В студиото е и един от най-уважаваните български лекари професор Милан Миланов, който също има отношение към всичко, което се случва и като емоция и към болницата, към акушерките, към начина по който работят хората – ще разберем дали е нормално по два договора по 24 часа да стои в една стая. Но..

Водеща: Но първо към информацията, която излезе вчера от болница „Токуда”, болницата, която е приела в много тежко състояние 4-дневната към онзи момент Никол. Д-р Мария Калайджиева за момента, в който е приела детето и за начина, по който се е усъмнила, че има нещо нередно.

Д-р Мария Калайджиева: При постъпването си тя беше в много тежко състояние, с много болезнен плач, затруднено дишане. Когато не плачеше, стенеше и пъшкаше, което също е израз на страдание. Беше и с температура от 37.8 градуса, което не е характерно състояние за този период от живота на детето. Веднага беше настанена в кувиоз, на монитор. От самото начало направи впечатление, че главата е оточна и кожата поне е кръвонаседната. Понеже от епикризата, с която детето е преведено от „Софиямед” се виждаше, че стойностите на хемоглобина са много ниски и това предполага загуба на кръв, нямаше данни детето да е повръщало кръв или да е губило кръв отнякъде другаде в организма и това ни накара да обърнем повече внимание на главичката. При втория оглед на детето вече опипах абсолютно случайно фрактура, казвам стори, защото аз я опипах наистина, но в първия момент даже не вярвах на това, което опипвам.

Репортер: Ти не можеш да повярваш?

Д-р Мария Калайджиева: Да, наистина така ми се стори, че е малко вероятно да има фрактура, но така или иначе детето имаше оток на главата, кожата беше цялата наседната и с променен цвят и имаше кръвозагуба. И снимката показа, че наистина има счупване на дясната париетална черепна кост. Аз вече бях се обърнала към колегата неврохирург да дойде за консултация и той в момента, в който аз видях снимката, две-три минути след мен и той видя снимката и той потвърди моето съмнение – има счупване на черепа. Възможно е да има подлежащ кръвоизлив, който да налага спешна неврохирургична интервенция, с която да бъде евакуирана.

Водеща: В ефир сме. Какво, на въпрос на Виктор, какво може да се направи и защо четири дни се гледа запис и как е възможно едно дете със спукан череп и в такова състояние да не е уловено по-рано, че нещо се случва в това отделение. Здравейте, доктор Шарков. Само един въпрос в началото – колко често в български болници, било то частни или държавни, акушери и медицински сестри работят по 24 часа, като единия договор трудов прелива в граждански?

Ваньо Шарков: Първо искам да кажа, че никога не съм си представял, че ще ми се наложи да говоря за такъв проблем. Няма нищо човешко в една такава постъпка – в началото не можех да повярвам, че подобно нещо може да се случи и то да го направи човек, който цял живот единствено и само е работил с деца. Това колко дълго време си работил, това каква заплата получаваш, не е оправдание за една такава постъпка с дете. Няма нищо по-гадно от посегателството върху дете, още повече в случаите, когато това се прави от човек, който пряко отговаря за живота и за здравето на това дете.

Водеща: Да де, ама ви се налага да говорите, налага ви се да отговаряте на въпроси за начина, по който функционира болницата.

Ваньо Шарков: Това, което мога да кажа в момента е, че болницата е създадена и открита май месец 2012 година. От тогава до сега Изпълнителна агенция „Медицински одит” са извършили 11 проверки на тази болница.

Водещ: Това по жалба на пациенти ли?

Ваньо Шарков: В един случай имаме планова проверка, три проверки са направени на диагноснично-консултативния блок, една проверка на Спешно приемно отделение и шест проверки на сигнали на граждани за нерегламентиран транспорт на пациент до друго лечебно заведение, за неспазване на медицинските стандарти.

Водещ: По конкретно може ли, какво означава нерегламентиран транспорт – взимат ти много пари да те превозят или пациентът изчезва в друга болница пребит?

Ваньо Шарков: Има жалба от друго лечебно заведение, че е транспортиран пациент, който е с мозъчен кръвоизлив.

Водещ: Тоест те като видят някакво усложнение е нормално като имат договор да ги махат пациентите от себе си?

Ваньо Шарков: Това е била тогава констатацията, че е нерегламентирано извършен този транспорт, че е трябвало болницата, където е приет по спешност този пациент, да бъдат извършени всички медицински процедури.

Водеща: А защо не са извършени?

Ваньо Шарков: Това не мога да кажа защо не са извършени, оправданията най-вероятно са били от най-различно естество. В крайна сметка Изпълнителна агенция „Медицински одит” е наложила наказание по начина, по който може да налага такива наказания чрез издаване на административно наказателно постановление, с което съответно се налага административно наказание и се налага и глоба.

Водещ: Като стане по-напечено има ли практика или тенденция в тази или други болници, като стане по-напечено да се опитват да пренасочат този пациент на друго място, както е станало в случая с пребитото в София детенце?

Ваньо Шарков: Когато лечебното заведение прецени, че в рамките на неговата компетентност не може да се справи със здравословното състояние на този пациент и съответно да го излекува, няма нищо лошо в това да го транспортира в друго лечебно заведение.

Водеща: Какъвто е бил случая с бебето. Казахте, че има и още сигнали от пациенти – освен за нерегламентиран превоз на човек с мозъчен оток, казахте и още нещо – неспазване на медицински стандарти, нещо такова споменахте.

Водещ: От какво естество други?

Ваньо Шарков: Това, което четох в доклада на Изпълнителна агенция „Медицински одит” се казва за неспазване на медицински стандарти, тоест недобра медицинска практика…

Водещ: Какво значи това?

Ваньо Шарков: …в отделенията по кардиология, клинична лаборатория и в отделението по анестезиология.

Водещ: Какво означава това на практика реално или не сте чели подробно?

Ваньо Шарков: Не, не съм чел всички тези доклади, защото те касаят един по-далечен период, в смисъл не толкова далечен период от време, но има определени правила, по които се работи и когато Изпълнителна агенция „Медицински одит” установи, че тези правила са нарушени от един или от друг участник в лечебния процес, той съответно бива наказан.

Водещ: Хайде сега към въпроса на Ани първия, стандарт, правила има ли за това един човек сам да стои 24 часа в едно помещение какъвто е случая с тази, не оправдавам по никакъв начин тази жена заради насилието, което виждаме, слава Богу, че има камери? Може ли обаче и мениджмънта да седи безмълвно, да се крие, 10-ти ден от случая и да остави един човек да отговаря 24 часа за тези деца?

Ваньо Шарков: Това дали ще отговорят или не е въпрос на тяхно решение и въпрос на ваша работа.

Водещ: Ще повтаряме, че се крият.

Ваньо Шарков: А това, което искам да кажа е, че 24-часова работа в, изобщо навсякъде, не само в здравеопазването, но особено в здравеопазването, е абсолютно недопустимо. Първото, което е, че графиците на всички лекари се изработват от шефа на клиниката, графиците на всички сестри се изработват от старшата сестра- те се утвърждават от шефа на клиниката, представят се в районната здравноосигурителна каса. Контролът върху спазването на работното време се извършва от Главна инспекция по труда.

Водещ: Има ли санкциониран за това?

Ваньо Шарков: Категорично.

Водещ: Как?

Ваньо Шарков: И от Главна инспекция по труда, и от Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Мисля, че съответно тези санкции за съжаление мога да кажа, че не може да има санкция като закриване на лечебното заведение, никъде в действащите закони не са предвидени мотиви или възможност на министъра на здравеопазването или на някой друг да закрие определено лечебно заведение.

Водещ: Ако предприемаш опит за убийство си е криминално деяние просто.

Ваньо Шарков: Това, което се опитваме в момента да направим е да разпишем и сме разписали текстове в закона и той предстои да влезе след две седмици в Министерски съвет и от там в пленарна зала, ако това лечебно заведение или някое лечебно заведение получи две последователни отрицателни акредитационни оценки да му се отнема разрешителното за дейност. Аз не разбирам в момента говоренето…

Водеща: Вие познавате ли директора на болницата, говорили ли сте с него и кой е той?

Ваньо Шарков: Доколкото знам се казва доктор Пелев. Нямам лично познанство с него и нямам някакви преки впечатления от мениджмънта и от начина, по който той управлява.

Водеща: Вашия колега заместник-министър Пенков има ли нещо общо с болницата?

Ваньо Шарков: Да, бил е в началото доктор Пенков, бил е управител на болницата, мисля, че в 2012 началото на 2013 година, след което става заместник-министър при Таня Андреева.

Водещ: Да не би заради това да има, по принцип вие за пръв път проговаряте, здравното министерство мълчи, в други случаи имаше ситуация, в която министър отива до другия край на България, в Разград имаше смъртен случай, отива и иска обяснение на място, взема мерки, сменя директора. Да, тук е частна болница ама го няма министъра.

Ваньо Шарков: Тук е, тук е. Тогава когато разбрах за този случай и лично разговарях с директора на Изпълнителна агенция „Медицински одит” доцент Златица Петрова, това, което тя ми каза беше горе долу по следния начин – тук не става въпрос просто за неизпълнение на служебните задължения, не става въпрос за неспазване на медицински стандарти, не става въпрос за лоша медицинска практика, става дума за престъпление. Това е разликата.

Водеща: А смятате ли, че трябва да бъдат изискани кадрите, които осигуряват наблюдение в отделението  и в стаята с бебетата месеци назад, за да се види дали това не се е случвало и преди? Ще се поинтересувате ли?

Ваньо Шарков: При всички положения аз мисля, че следствие, прокуратура, всички правораздавателни органи, които се занимават с този случай, вярвам, че ще изискат всички тези записи, защото те недвусмислено могат да покажат дали става въпрос за човек, който както се казва е изгорял в този момент и си е позволил да го направи или става въпрос за човек, който системно го е правил, защото това ще означава нещо съвсем различно. При всички положения мога да кажа, че в отделението е имало лош контрол. Това е моето лично впечатление при цялата тази ситуация.

Водеща: Само един такъв въпрос, какво е наказанието, то от Инспекцията по труда ли трябва да бъде наложено или трябва и здравните органи да се включат в някакви наказателни процедури…

Ваньо Шарков: Наказанието за неспазване на работното време?

Водеща: Да. За това, че такава сериозна и отговорна работа да отговаряш за живота и здравето, в случая осем бебета са били в това отделение и една жена, която е работила 24 часа и изобщо от трудов в граждански  договор едно лице с една и съща институция да подписва? Защо се прави това според вас?

Ваньо Шарков: Ами вероятно се прави във връзка с изплащането на работните заплати. Това, което мога да кажа е, че…

Водещ: Как така? Нещо крият ли, избягват ли или защо трябва да работи един и същ човек  на същото място, в същото помещение по граждански и трудов?

Ваньо Шарков: Ами би трябвало да не може да работи с два договора на едно и също работно място, при един и същи работодатели, ако те касаят извършването на една и съща дейност.

Водещ: Да, мотивът какъв би могъл да бъде или от финансово естество някаква далавера?

Ваньо Шарков: В крайна сметка вероятно има. Аз не разбирам от тези неща и затова не мога да кажа, това е работа на Главна инспекция по труда.

Водеща: Чували ли сте, че в тази болница има изключително ниско заплащане на акушерки и медицински сестри за сметка на сериозно заплащане каквото всички лекари заслужават, така че те да могат да водят пациенти в болницата, когато се преместят в нея? Чували ли сте за това?

Ваньо Шарков: Аз мога да кажа, че изобщо заплащането на труда в сферата на здравеопазването и в частност за това, за което ме питате по отношение на акушерките е недостатъчно.

Водеща: А имате ли информация какъв е бюджета отделен от Здравната каса за тази болница от самото й създаване? Проверявали ли сте?

Ваньо Шарков: Не, това трябва да поискате тази справка …

Водещ: Твърди се, че е привилегирована, казвам твърди се, без да посочвам източник, защото всичко, ето даже името на изпълнителния директор, всичко витае в някакви съмнения. Твърди се, че е привилегирована и че е напомпвана за сметка на други лечебни заведения.

Ваньо Шарков: Лично аз нямам впечатлението и не мога да казвам, да твърдя подобно нещо, защото не съм извършвал такава проверка, така че не мога да излъжа.

Водещ: Окей, не се ангажирате да я вадите пред скоба. Един въпрос, който е много важен, искам да разбера вашето обяснение какво е. На 17 срещу 18-ти става случката, записа, който видяхме с ударите. На 22-ри е съобщението от „Токуда” към властите, колко дни са това? Съобщението на Софиямед е, че са правили група, с която да разследват и така нататък – четири дни да се гледа запис, четири дни да се проверява какво е станало в рамките на нощното дежурство, според вас има ли опит да се прикрие случая? Защо не са казали на полицията, ако са имали желание да се разкрие?

Ваньо Шарков: Това нещо може да го каже следствието.

Водещ: Кажете какво мислите, защото има очевидни неща по хронология.

Ваньо Шарков: Това, което аз мога да кажа е, че не е нормално четири дни по-късно да се разбира за състоянието на детето и не е нормално това…

Водещ: Четири дни по-късно да разбират какво е ставало с детето, за което знаят, че….

Ваньо Шарков: И не е нормално да преведеш детето от едно лечебно заведение в друго, без да кажеш какво точно е станало. Това обяснение, което имахме, което всички го знаят и мисля, че адвокатите на акушерката го каза, как тя сутринта се е грижела за детето и как е изчакала да станат готови изследванията и така нататък показват, че самите колеги в клиниката не са били наясно сутринта какво се е случило през нощта.

Водещ: Този, който води детето в Токуда не трябва ли да каже, водя ви го с това, това и това?

Ваньо Шарков: Би трябвало, да.

Водещ: И защо не е направено?

Ваньо Шарков: Тук идва въпроса защо има камери, защо има записи като не ги гледаме навреме.

Водещ: Има ли опит за укриване според вас, след като можеш да ги гледаш навреме тези записи?

Ваньо Шарков: Не мога да кажа, това са квалификации и не мога да направя подобна квалификация. Разберете, ние сме лекари, хората, които правят такива квалификации имат друго образование.

Водеща: Д-р Шарков, вчера вашия колега заместник-министър Пенков е казал, че ще бъде съставен акт на болницата. Не знам дали е питан, но питам вас, на основание на какво ще бъде съставен акт на болницата?

Ваньо Шарков: На основание на проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит”, която може да състави…

Водеща: По този казус?

Ваньо Шарков: Да, по този казус.

Водещ: Другото си е прокуратура и полиция?

Ваньо Шарков: Да, другото е прокуратурата. Аз се надявам абсолютно всички органи и изпълнителната, и Главната инспекция по труда, и районната здравноосигурителна каса, абсолютно всички, които имат нещо общо, да вземат своите мерки и да наложат своите наказания. Това, което може да направи НЗОК при констатирани нарушения при изпълнението на определени клинични пътеки е съответно да спре договора на това лечебно заведение по конкретната лечебна пътека.

Водещ: Само момент, преди да минем към професор Миланов. Един много кратък отговор на въпрос, който вълнува много лекари. Обезглавявате ли доктор Дечо Дечев, има днес насрочени протести и в последните дни, хората казват, от двадесет-тридесет години работим, по-добър мениджър сме нямали, финансово сме много добре, въобще не сме в дългове и вие го махате, защото нещо не ви е симпатичен и има някаква омраза.

Ваньо Шарков: Не, не става дума за подобно нещо. Вижте, аз имам принцип и той е, че лоша дума за колега не съм казал и никога няма да направя квалификация. Но това, което искам да кажа е нещо много простичко и бих искал да го чуят и колегите в „Иван Рилски” и другите колеги в страната – има няколко лечебни заведения, дали ще бъдат две, дали ще бъдат повече, няма абсолютно никакво значение, но когато на тези лечебни заведения направиш една обща администрация, направиш едно общо счетоводство, направиш едно общо действие в областта на немедицинските грижи, ще останат достатъчно финансови средства за….

Водещ: Защо махате успешния мениджър, който се е справил добре?

Ваньо Шарков: …ще останат достатъчно финансови средства за това да има и по-високи заплати, и по-добри възнаграждения и ще има повече средства за медицински дейности.

Водеща: Въпроса е защо махаш добрия мениджър, каква е логиката?

Водещ: Той ще управлява добре и при тази намалена администрация по вашата логика собствена?

Ваньо Шарков: Вижте съвсем просто е, аз мисля, че и вчера и колегата Пенков го е казал – тогава когато един мениджър заяви, че в едно подобно действие от страна на Министерството на здравеопазването има икономически или корпоративни интереси, то тогава се взимат определени мерки, защото няма икономически интереси.

Водещ: Тоест той е наказан за свои изказвания, той е наказан, защото не си затваря устата ли?

Ваньо Шарков: Не, не става въпрос за наказание, става въпрос за активно участие и желание за участие в един подобен процес. Никой не може да бъде…

Водещ: И това, че е критичен, трябва да бъде наказано?

Ваньо Шарков: Не, не става въпрос за критичен.

Водеща: А какво, какво, имате съмнения за доктор Дечев какво, какво казвате сега?

Ваньо Шарков: Не, нямам абсолютно никакви съмнения.

Водещ: Той има съмнения към тях.

Ваньо Шарков: Ако имам нещо да кажа ще го кажа първо на доктор Дечев и след това ще го казвам публично. Не съм разговарял с доктор Дечев и нямам никакво основание да казвам, че имам някакви подобни съмнения. Това, което казвам е, че екипите на две лечебни заведения трябва да имат волята да направят това обединение, за да спестят достатъчно средства, които да отидат за персонала. Това е.

Водеща: Темата продължаваме и в следващи предавания. Професор Миланов, имате ли въпрос към заместник-министъра в лицето на Ваньо Шарков, по темата с бебето и всички там рани, които се отвориха покрай това ужасяващо престъпление? Въпрос от лекар към лекар.

Милан Миланов: Действително с доктор Шарков, щях да кажа Ваньо, ние сме приятели и нарочно ни турихте разделени.

Водеща: Не, сега ще дойдете да седнете.

Милан Миланов: Независимо от различните места, на които седим в момента, аз ще почна така – Христос е казал, който не е грешен пръв да хвърли камък срещу мен. Това касае и този случай в пълна сила. Да, има извършено престъпление и е прав доктор Шарков като казва, че това не е нито медицинска грешка, нито административна, тук имаме ясно за какво става дума. В никакъв случай обаче не мога да се съглася с развихрилата се злоба, омраза и то благодарение на един запис. Следствието е длъжно много…

Водещ: Към акушерката или към болницата, защото гняв има да?

Милан Миланов: Не, към акушерката. За болницата, две думи ще кажа и за болницата. Да гледаш този запис за мен е садомазохизъм.

Водещ: Ако го нямаше, нямаше да повярваме професоре.

Милан Миланов: Значи не, той присъства, него го има, самото показване. Нима трябваше да гледаме как режат глави, за да разберем, че тези от ИДИЛ ли са изверги. Казвам го в този аспект, в който вие сега говорите. Има няколко неща, които мен ме притесняват.

Водеща: Кои са те след малко. Професор Миланов сяда в студиото.

Сподели в: