Върни се горе

И така, започваме здравен разговор с първия ни гост д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването – с обещанието, че ще говорим за сливането на болници, една процедура, която вече започва. От последните няколко дни обаче знаете, че има и сериозна съпротива по тази тема от страна на персонала на различни места. Добро утро първо да ви кажем.

Добро утро.

Подробно ще коментираме тази тема, но ми се ще да започнем с темата, която разтърси всички ни – става дума за случая в болница „Софиямед” с бебето, което слава Богу вече е извън опасност живота му, следи се неговото състояние. Но да започнем с това – за вас станаха ли детайли като заместник министър от това, което чувате и виждате?

Поддържаме непрекъснато контакт с хората, които са изпратени за проверка, това са инспекторите на Агенцията за медицински одит. Това, което колегите са забелязали също и в разговори с управлението на болницата, забелязали са, че тази жена, защото не искам да я наричам акушерка, е имала една безупречна трудова биография до момента. Помолил съм колегите да разпитат колеги от предишни болници, в които тя е работила, дали е имало подобни агресивни поведения спрямо децата, това все още на нас не ни е известно. Известно ни е само, че са нанесени удари по главичката на детето. Говорейки с колегите от „Токуда”, размерът на диаметъра на главата му е нараснал с шест сантиметра на базата на отока на това момиченце, представяте ли се за какво става дума.

Аз обаче искам да обърнем внимание на един друг детайл, който като че ли беше пропуснат през последните дни, вие сте бил директор на болница „Софиямед” и то до неотдавна, до 2013-та нали така?

Точно така.

Как се работи в болницата? Акушерката не я познавате, защото тя след това мисля, че е била на работа, не сте се засекли, нямате личен контакт с нея.

Не, не я познавам.

Но да ни кажете повече за това как се работи в конкретното отделение, има ли някакви нарушения по темата с трудовата дисциплина – за това защо тя е била 24 часа на работа и въобще тези детайли как изглеждаха по ваше време?

Ами организацията е както във всяко друго отделение, където се раждат дечица – има дежурен акушер гинеколог, лекар има 24 часа, седем дни в седмицата, същото се отнася, има и дежурен, две дежурни акушерки – едната, която дежури в родилно и в гинекология и втора дежурна акушерка, която дежури в неонатологичния сектор, там, където има дечица. Ако няма бебета…

А редно ли е тя да бъде сама?

Е това са възможностите, в смисъл такъв, че абсолютно достатъчно е на четири- пет дечица да има една акушерка.

Добре де, обаче на тази акушерка, ако й прилошее, стане й лошо?

Има още една в отделението, има лекари, има сестри по другите отделения, винаги може да се извика допълнително човек, който е на разположение.

Големия казус е, че смяната й е много дълга, 24 часа не е малка смяна. Миналата седмица тук беше професор Станка Маркова и тя каза, че според нея категорично говорим за професионално прегаряне в случая.

Какво е точно прегарянето не мога да кажа, но случва се често пъти в здравеопазването и в медицината да се работят такива смени. Не казвам, че е правилно.

Защо, на какво се дължи това? Една частна клиника, която е с не ниски такси, да не казвам, че е една от най-скъпите…

Не е най-скъпа. Аз съм правил цените, затова ви казвам, че не е.

Да, една от. Толкова ли не може да си позволи персонал, който да се грижи за тези бебета?

Може и тя го е осигурила. В смисъл имаме налични две акушерки и друг помощен персонал в отделението, които се грижат за децата. Това е абсолютно достатъчно стига да няма агресия, в смисъл хората са абсолютно достатъчни да покрият нуждите на дечицата и на майките, които са там.

Как се управлява сега според вас болница „София мед”?

Добре. И това, което видях е, че те в момента са назначили психолог, за да може да почне работа с екипите, които са останали на работа – трябва да се преодолее този стрес.

За пациентите също, защото ще има реакция навярно след този случай?

Да, така е. А относно двете смени – там са и Инспекция на труда и най-вероятно предполагам, че ще има акт в тази посока.

Да де, но въпроса е, имаме частно лечебно заведение, което иска да подсигури възможно най-доброто лечение на своите пациенти и на децата, които се раждат там и в един момент се оказва, че има хора, които работят по 24 часа, каквото и да говорим човешкия организъм 24 часа не може да бъде адекватен?

Аз съм го правил стотици пъти и съм работил по толкова време, но бях много по-млад и издържах, но не е това проблемът, това не е редно да се случва, съгласен съм с вас.

Добре, ами надяваме се, че наистина въпросите, които задаваме и към вас ще намерят отговори в настоящото ръководство. Да минем към другата тема, става въпрос за сливането на болниците – вече се сблъскахте със съпротивата. Да поговорим конкретно за казуса с директора на болница „Иван Рилски”, каква е причината той да бъде отстранен, защото днес в някои издания казва, че става въпрос за личен мотив, подозира, че това не е част от процедурата по сливане както беше обяснено от д-р Москов?

Това, което обсъждахме на заседание на ръководството на Министерство на здравеопазването е какво е дереджето на болниците, всички знаете, че не е прекрасно, има огромни задължения в това число и просрочени такива. Трудна е годината, виждате в смисъл, че парите не достигат както винаги, трябва да се вземат някакви мерки, за да може тези болници да бъдат оздравени. Част от мерките, които предложихме и бяха одобрени е да се обсъдят различни варианти на сливане или на дейност, определен тип дейност или на физически и на юридически лица, които работят в болничната среда. Има много логика в подобен тип, създаване на подобен тип структури. Ще ви дам един добър пример, добра практика – в Париж има обединени дейността си 38 университетски болници, те са публични болници, а отделно в друга група са се обединили над 50 частни. Защо са го направили? По простата причина, че са имали страшно много задължения към 2010 година – примерно университетските болници са имали 400 милиона, в момента са 40.

Да, да отговорим само конкретно за д-р Дечев, за да можем да поговорим и за процедурата. Неговото отстраняване, неговото уволнение свързано ли е с този процес на сливане?

Да, с този процес.

Или по-скоро става въпрос за друг мотив?

Доколкото разбрах той е изразил, включително и публично несъгласие с подобен тип политика. Знаете, всеки един от нас като изразява несъгласие с подобен тип политика и не подкрепя, не желае да извърши подобен тип дейности – или си тръгва сам, или го освобождават.

Ама казахте финансовата стабилност на болниците, а в това интервю, което днес излиза, д-р Дечев казва, че само през 2014 година са внесли в държавната хазна данък печалба за над 400 хиляди лева, което означава, че болницата в никакъв случай не е на загуба.

Даден е само частния случай – министерството е собственик на всички тези, в това каре „Гешов”- „България”, където се намират и тези болници, са точно девет болници такива, собственост на министерството.

Да, казвате частен случай, обаче идеята е, че трябва да обясните по някакъв начин на лекарите как ще правите реформа, а не чистка?

Точно така, това, действително права сте, в дълг сме на хората. Трябваше да имаме много ясна комуникация какво предлагаме да се случи, а то е следното – девет болници са вътре, Александровска е над 100 човека администрация, акушерство гинекология „Майчин дом” – над 100 човека администрация, тук са над 50-60 човека администрация. Искаме да обединим административните дейности, това е лично мое предложение, да обединим административните дейности в една, цялата международна дейност, счетоводни услуги, правни услуги, доставки  - всичко това нещо да се случи. Болниците да извършват само присъщата за тях работа.

Колко хора ще бъдат освободени след това обединение?

Ами по този начин според мен едно 350-400 човека може да бъдат чиста администрация.

В това каре, което споменахте?

В това каре. И ще останат средства, които ще отидат за лекарите и за болните.

А колко ще са те, имате ли някакъв анализ колко ще спестите?

Правят в момента точно анализ какво ще бъде въздействието след подобен тип действия. Но хората го правят, то е в интерес на болниците.

Как ще се справите с недоволството по места?

Ами сега ще обясним на всички, че ние не искаме да засягаме лечебната дейност. Корпоративната идентичност на болницата си е важна,  хората са работили за нея и за това добро име и хубаво е да го запазим.

А колко време ще отнеме това сливане, защото като говорим за…

Това не е сливане. В смисъл болниците, моето предложение е обединение на административните дейности. Всички болници създават едно дружество, това дружество се управлява от борд, в който влизат директорите на всички болници и просто цялата тази дейност, която така или иначе тежи, не е присъща на медицинската дейност, се изнася навън.

Тоест това не е процедура от типа, който видяхме  в Стара Загора и който отне две години?

Не. Това е мое предложение, аз ви казвам какво е моето предложение това да се случи.

И колко ще отнеме тази процедура?

До края на годината мисля, че ще се справим, даже и по-бързо.

Парите, които казахте, че ще бъдат спестени, доколко ще успеят да покрият дупки, в които в момента болниците се изправят и им се налага да се справят с тях?

Няма да бъдат покрити всички дупки. Другото предложение, което ще отправя на ръководството на министерството е, гледайки пак добри практики какво се случва в Европа, има присъщо необходими терени, площи и сгради към всяка една от структурите, които са много важни за изпълняване на тяхната дейност, има и такива, които са с отпаднала необходимост. Всичко това, когато не ти трябва, по-добре да бъде продадено, да бъде отстъпено на други, за да може със средствата, които се получат от подобен тип дейност да се изплатят дълговете.

Освен това каре в София, за което споменахте, има ли други места в страната, където планирате подобно административно обединение, сливане или както го наричате?

Да, идеята сме решили да я предложим на обществено обсъждане за доразвиване, да се направят така наречените болнични консорциуми – в смисъл имате една голяма областна болница, имате и много общински болници. Ще предложим да се направи едно доброволно сдружение между тези болници всичките с една единствена цел – по-добро здраве за хората в областта и региона.

А това би ли помогнало на селата, които си нямат лекар, да се снабдят с такъв?

Би помогнало, защото това означава организирана грижа по пътя на пациента – от там, където тръгва до най-висшето звено, което се намира в областта.

А в страната откъде започвате да го правите това като промяна?

Къде предлагаме?

Като региони, да.

В момента обсъждаме възможности това да се случи в Бургас, Хасково, вече сме говорили с директорите, част от кметовете, бих желал да се случи и в София-област – със „Света Ана” и с общинските болници наоколо. Много по-добре би било за хората.

А това по някакъв начин би ли се отразило на хората, как по-скоро, защото казвате по-добре за тях?

Ами вижте ще има няколко ефекта. В момента става едно взаимно обвиняване кой си е свършил работата, кой не. Попадайки в едната болница, за да получиш средства трябва да изпълниш така наречената клинична пътека да я завършиш. В случая няма да има кой завършва клиничната пътека, договорът ще бъде с консорциума, с обединението, без значение, ако човек постъпи в общинската болница или постъпи в областната болница – след острия период три-четири дни той ще бъде приведен да се долекува в общинската, за да може да бъде близко до своите хора, своите приятели.

И там ако се окаже, че са свършили парите заради лимитите…

Не, не, не, няма такова нещо.

Искам само да ви питам за финал за лимитите – бихте ли се отказали от тази стъпка, ако срещнете още по-сериозна съпротива?

Ама това, което предлагаме е съвсем нормално – не може половин Европа да работи в тази посока, само ние наопаки. Някак си не върви, разбирате ли.

Да, обаче лекарите казват, парите не стигат, виждате лепят се бележки по вратите на лечебните заведения.

Ама ние не посягаме върху парите, това са мерки, с които искаме да освободим още ресурси за тях. Не да го намалим, не да им го вземем и да го скрием някъде, а просто да освободим ресурс за тях.

Сигурно ще ви трябва още време, за да убедите всички в тези мерки. Благодарим ви за този разговор. Д-р Пенков в нашето студио, зам.-министър на здравеопазването.

БНТ, „Денят започва”

Сподели в: