Върни се горе

Водещ: Господин министре, след това, което гледахме, гледахте го там в коридора, какво правим?

Петър Москов: Ами аз това ви казах, че след това нещо, което гледахме заедно, има ли смисъл да продължава предаването, да продължава програмата на телевизията тази вечер, или хората трябва да останат сами със себе си. Не знам, знаете ли, сигурно, мислех си, това, което през седмицата, когато ме поканихте в предаването, шегувахме се неуместно от сега да го кажа с цитати от Шекспир, нали така?

Водещ: Така беше.

Петър Москов: И аз ви писах, че за обезверените няма никакво друго лекарство освен надеждата. Много ми се иска това, което върша в персонален план, колкото и малко да е то, да дава надежда на хората. Иначе нещата изглеждат някак лоши и обречени. А това беше чудовищно просто, което гледахме.

Водещ: Това е чудовищно, но то е без упойка. Вие сте анестезиолог, всичко е едно към едно, няма нищо нагласено. Потвърждава вашите макар и остри думи в парламента и извън парламента за битовата престъпност и особено за...

Петър Москов: Че в цели територии от държавата, държава всъщност липсва. Държава липсва, когато ти трябва здраве, когато ти трябва училище, когато ти трябва сигурност. Само че знаете ли, ако изместваме разговора натам, защото предполагаемия извършител, ще се докаже това е отделен въпрос, но това си е някакъв циганин. Нека още веднъж да кажа, това, което съм казал не е и аз стоя зад него, не е разказ срещу етноси или срещу някакви видове специфични хора. Това, което казвам е борба за справедливост – борбата за справедливост означава, че хората трябва да имат права, но трябва да имат и реални задължения пред закона. Аз не говоря от името на някакви побеснели хора, които не харесват различните, а говоря от името на надявам се хора и като вас, които си плащат данъците и осигуровките и за които системите за сигурност, за здравеопазване, образование, въпреки че те ги издържат с данъците си, никога не са налични, когато им трябват. И за тези хора трябва да се грижим и някой да говори от тяхно име, аз това правя. И конфликта ми с ДПС е на тази тема, защото те правят това – нашите данъци и осигуровки, те ги дават като подкуп за бъдещо гласуване, това е конфликта, няма етнос, няма религия.

Водещ: Добре де, ето го тук, ето го тук „Смело сърце“, гъделичка, гъделичка нали?

Петър Москов: Оле Боже...Да, благодаря, за което. Ще ми го дадете ли?

Водещ: С удоволствие, казва шефката на екипа ни. Наркотичния ефект кога е по силен от дрогата или от властта?

Петър Москов: За дрогата не знам, за властта ефекта е такъв, че като се прибера към десет часа вкъщи и заспивам на фотьойла.

Водещ: Наскоро си вкарахте автогол, не знам дали разбрахте, поне според мен.

Петър Москов: Сигурно ще ми кажете.

Водещ: Одобрявате ли оставката на Вучков, говоря принципно, не говоря за деня, часа и така нататък? Човекът искаше смяна на едни хора, господин Борисов каза не, той каза тогава си тръгвам.

Петър Москов: Ще разделя, няма да избягам от отговора, защото общо взето знам контекста, заради който го питате. Първо не одобрявам нито една оставка в правителството, защото всяка дестабилизация в правителството означава дестабилизация на държавата. Второ, искам да съм безкрайно ясен – оставките, за които пледираше господин Вучков така или иначе щяха да бъдат получени, уверявам ви в това. Трето, искрено съжалявам, че господин Вучков, който дълбоко уважавам, ценя и свалям шапка за почтения начин, по който постъпва, подаде оставка, понякога някак си живота ни учи, мен може би понеже по-дълго време съм време на полето на тази битка отколкото той, че трябва да се прехапеш в името на това да си свършиш работата. Не, не се мусете.

Водещ: /.../ защото знаете какво ви чака сега.

Петър Москов: Наистина трябва да се прехапеш, трябва да свиеш себе си, за да можеш да си свъриши работата. Ние сме там, поне аз за себе си говоря, за да се свършат някакви точно определени неща. По какъв начин се гледам в огледалото заради компромисите, които правя със себе си, това си е моя работа и не ангажирам никой с това, а искам целите, заради които съм на това място, да бъдат изпълнени. И вие трябва да искате това от мен.

Водещ: Подкрепям начина ви на говорене, така разбирам. Съжалявам, че правосъдния министър като един мишок само се чуди и от най-малкото нещо се плаши, така трябва да се говори, особено в съдебната система. И затова ви поздравявам, и затова ви подкрепям изцяло. Само че сега и го говоря безпрекословно и хората го мислят това. Дайте, ако обичате рейтинга, само че вие допуснахте една, не вие, направихте с поведението си така че хората да ви харесат, скочи ви четирикратно рейтинга, не този партийно, а на хората и изпреварихте Бойко Борисов по рейтинг. А Бойко Борисов не прощава за две неща така както знам – за рейтинг и за жени. Така че имали сте разговор с него и сте се шегували по темата рейтинг, не знам какво шеги...

Петър Москов: Ако Бойко Борисов не ви е простил нещо за жена, не мога да се намесвам в този спор. Но...

Водещ: Ето гледаме сега за какво става дума – Фандъкова, Москов, Павлова и с някакви си 43 процента одобрение Бойко Борисов. Господин Москов на второ място с шалчето между две жени.

Петър Москов: С шалчето, аз ходя с шалче, защото имам Окципитална невралгия, не от гъзария. Приемам, разбира се, че ми е добре, когато виждам такива нива на подкрепа, другото би било лицемерно, приемам го като доверие в аванс. Приемам го като това, че целите, които съм поставил, защото говорим, че трябва да изпълняваме цели, са верни, в смисъл хората са ги припознали като верни, това е. А иначе за втората част, какво там с Борисов и рейтингите.

Водещ: Какво се майтапехте с Борисов, интересен ми е майтапа.

Петър Москов: Ами двама мъже пътуват в кола, излиза едно проучване за рейтинга и всички си мислят точно като вас, че Борисов не прощава рейтинги и така нататък и общо взето половин час премина в къде по-пикантни, къде не по-пикантни шеги на тази тема.

Водещ: Братът на вашия дядо е победил 1946 година Георги Димитров на избори, след което Белене. Хайде сега не е Белене, Брюксел. Не каза ли нещо господин Борисов, хайде няма да е Белене сега, Брюксел?

Петър Москов: Не. А и вярвайте ми, ние с Борисов, а и РБ и ГЕРБ сме различни хора, но имаме зададена обща ясна цел. Ако рейтинг, желание за някакво друго позициониране или каквото и да било друго, разклати стабилността на това правителство, който посегне на стабилността на това правителство, той трябва да носи отговорност пред хората за връщането на ДПС и затова какво ще се случи със забавянето на реформите. Защото преди малко ми казахте за забавените реформи в бДЖ, това ще си го платим. Това, че не направихме някакви неща...

Водещ: Ама няма никакви реформи досега, никакви реформи, никъде.

Петър Москов: Това, че не направихме определени неща миналия месец, ще си го платим в края на годината и всички го знаем, нали така?

Водещ: Естествено.

Петър Москов: Колкото повече отлагаме нещата, толкова по-скъпо ще ги плащаме. Затова казвам, ако има някаква ценност, въпреки различността ни между мен и Борисов, между Радан Кънев и Борисов, между блока и ГЕРБ, то е, че имаме ясна обща ценност –стабилност и хоризонт, за да мое да се извършат промените. Ако някой посегне на тази стабилност, било за да става не знам си какъв.

Водещ: Ама това е стабилност в блатото и добре го осъзнавате.

Петър Москов: Не е в блатото.

Водещ: А какво е това, това четири месеца.

Петър Москов: Ако вие предлагате друг модел на политическа стабилност, моля да го чуя. Защото за мен модела, в който ДПС и БСП са извън властта, има ясна програма, която трябва да бъде изпълнявана, това означава стабилност за разлика от това, в което живяхме преди една година.

Водещ: Стабилност и никакви реформи, ей това е, уплашения политик Борисов как...

Петър Москов: Не говорете никакви реформи, защото мантрата преди един месец по адрес на РБ и специално спрямо мен като един от техните представители в правителството беше, той нищо не прави. В момента са зинали ей такива уста срещу Закона за здравно осигуряване, който сме вкарали в в парламента и ще ги чуете само следващата седмица, същите теи хора.

Водещ: Ама аз точно това чух, този човек нищо не прави, ала – бала, къчове хвърля по темата ДПС и така нататък и ще се сблъска със свои, които ще му отрежат главата, ако посегне на интересите им.

Петър Москов: Ами интересно, че не се сблъсквам с лекарското съсловие, заедно с лекарското съсловие, с пациентските организации извървяваме общи стъпки и търсим консенсус и сме го намерили.

Водещ: Стигаме сега, стигаме и до текста, господин Москов, ако не смените тримата шефове на трите болници, за които казахте, че са оставили парите си, над 25 процента в КТБ, нали знаете, че трябва да си подадете оставката, ако имате грам достойнство?

Петър Москов: Вижте моята оставка не е нещо, в което аз да съм се фиксирал, дето се вика първи ми я поискаха ДПС, сега вие.

Водещ: А ще си я подадете ли?

Петър Москов: Наредете се.

Водещ: Цитирам.

Петър Москов: Не, не, вие няма защо да ме цитирате, аз много добре знам какво съм казал. Всяка една от болниците, чуйте ме внимателно и ще ви кажа. Всяка една от болниците, извинете, че ви прекъсвам, защото това си е вашето предаване в крайна сметка. Всяка една от болниците, която не е спазила регламента на финансово министерство и е държала нерегламентирано количество пари на едно място, на всяко едно от тези места ръководствата ще бъдат сменени, чухте ли ме?

Водещ: Кога?

Петър Москов: В рамките на закона, когато се стигне до общо събрание и се мине през законовия път, защото болниците се управляват по търговския закон, господин Диков, не знам дали знаете.

Водещ: „Света Ана“, където е вашия шеф Димитър Димитров, там трябва да го смените, където работите.

Петър Москов: Разбира се.

Водещ: Ще го смените?

Петър Москов: Да.

Водещ: „Света Марина“ във Варна и „Свети Георги“ в Пловдив, и тримата ще...

Петър Москов: Там е университетска болница и промените ще протекат още по-бързо. „Свети Георги“ не е болница от този кръг, „Свети Георги“ няма натрупани влогове в една банка. „Свети Георги“ има сериозна дългова криза и там трябва да има промени.

Водещ: Колко пари изгоряха на тези болници в КТБ?

Петър Москов: 6 милиона на едното, 7 на другото, има и още две-три болници с по-малки задължения.

Водещ: От какъв зор като плащат болниците, че нямат пари, а там на влог?

Петър Москов: Ето затова нещата ще се променят.

Водещ: Какъв рушвет са гълтали някои хора от влоговете?

Петър Москов: Вижте, не е задължително да е рушвет. Ако нещо ни умори като цивиливация, това ще е липсата ни на чувство за достатъчност. Аз ако ви покажа преписката, които болниците са връщали в министерството след като им е казвано, абе така и така, направете това и това, от девет кладенеца се вади вода само и само да не се направи това. Аз първо не разбирам какво значи едни пари, защото тези пари са от здравни осигуровки, те не са изчукани от някой, след като ги имаш, те да не бъдат вложени в по-качествено лечение на пациентите и в по-добри заплати на работещите, а да бъдат държани на книжка. И второ, не разбирам, че дори след като е видна цялата криза, ти продължаваш да правиш това нещо – и затова трябва да бъде понесена отговорност и ще бъде понесена, повярвайте ми.

Водещ: Ако тримата не бъдат сменени ще си подадете ли оставката? Ако не дадат да ги смените? Защото единия бил с връзки със СДС, вашата сестринска организация.

Петър Москов: Хайде да видим кой какви връзки има.

Водещ: Ще си подадети или не?

Петър Москов: Какво искате, да си подам оставката?

Водещ: Ако не бъдат сменени тримата...

Петър Москов: Ама вие искате да си подам оставката или да се свърши някаква работа. Аз ви казах, че и на трите места ще настъпят промени.

Водещ: Добре, ако не бъдат сменени, да или не, ето колко е простичко?

Петър Москов: Ама защо си мислите, че всичкото е свързано със смяна на директори, това са бордове, това е начин на управление. Едното е акционерно дружество, другото е еднолично акционерно дружество. Там ще бъдат направени радикални промени, повярвайте ми, във всяка една от болниците , които са престъпили указанията на финансово министерство и са бастисали парите от нашите здравни осигуровки в КТБ.

Водещ: Малко на заден давате?

Петър Москов: Къде давам на заден?

Водещ: Значи няма да си подадете оставката, ако не успеете тримата да ги смените, няма да си подадете оставката?

Петър Москов: Ще си подам оставката. Здравейте.

Водещ: Добре, толкова е простичко.

Петър Москов: Простичко е. Ама аз не казвам нищо друго, вие, фиксирал сте се в оставката ми, ако искате да ви я напиша и да ви я дам, да си я държите тук и да ви е спокойно в останалата част от разговора.

Водещ: Искам мъжко поведение, това искам.

Петър Москов: Какво в поведението ми не е...

Водещ: Като Вучков искам мъжко поведение. Това ми се ще от българските политици, което го няма. И дайте ми един пример, защото казвате, че в сряда след заседанието на МС сте говорили с Радан Кънев и Бойко Борисов, след оставката на Вучков, като хора, които си имат доверие. Дайте ми едно нещо, заради което му имате доверие на Бойко Борисов?

Петър Москов: Например твърдото му решение, че ще смени тези двамата Лазаров и Писанчев и това, че го направи. Аз ви казах, че аз не съм имал съмнение за това, че това ще се случи.

Водещ: Това е най-абсурдния довод.

Петър Москов: Защо, те сменени ли са?

Водещ: От олигофрен каза, че много се старае и няма да го сменя.

Петър Москов: Те сменени ли са?

Водещ: ...и след оставката на Вучков, тогава ги смени.

Петър Москов: Господин Диков, тези хора сменени ли са?

Водещ: След оставката обаче.

Петър Москов: Господин Диков, тези хора сменени ли са, дръжте се като мъж и ми отговорете? Да – не?

Водещ: И като жена с обратна китка....

Петър Москов: И като жена не може да разберете дали са сменени?

Водещ: Да, сменени са обаче след оставката...

Петър Москов: Чудесно, след като са сменени следващия въпрос.

Водещ: И затова му вярвате, това го давате като пример, това е най-абсурдния пример, че може да му вярвате на Бойко Борисов.

Петър Москов: Тоест, ако е имало разбирателство, че тези хора трябва да бъдат сменени и те са сменени, това е повод за доверие нали така. Не разбирам въпроса ви.

Водещ: Един пример да му вярвате на Бойко Борисов, човекът, който сутрин, обед и вечер си сменя по три пъти мнението за сума ти безкрайно важни въпроси. Ето това ми е, с тъга го казвам, искам този човек да..

Петър Москов: По какви поводи си сменя Бойко Борисов мнението, сигурно сте прав. За мен е важно по нещата, които са разписани в коалиционното споразумение да не си сменя мнението и да стои зад стабилността на правителството и на мнозинството, това за мен са важните неща. А какъв е Борисов като човек, това е тема на други предавания.

Водещ: И като политик, той като политик си сменя мненията.

Петър Москов: Отново казвам, има взаимно доверие. Има много приини то да бъде нарушено, казвам само следното, още веднъж искам да го повторя – за мен основната ценност в момента е запазване н стабилността и дългосрочен хоризонт в който могат да бъдат направени промените. Ако Борисов или някой от нас, или някой от другите партньори в подкрепящто мнозинство посегне на тази стабилност, той трябва да отговаря през хората защо връща ДПС.

Водещ: Ама какво значи стабилност, вие трябва да отговаряте пред хората защо не правите никакви реформи, вие това не го ли усещате, че сте някакъв апендикс, все повече загноясващ апендикс на ГЕРБ, който нищо не прави?

Петър Москов: Само секунда, защото вие ще ме върнете и там, апендикс бяхме преди две седмици, от две седмици има нова опорна точка, бавите се, новата опорна точка е, че преяждаме с власт. Последно апендикс ли сме или преяждаме с власт? Кое от двете?

Водещ: Загнояващ апендикс.

Петър Москов: Тоест не преяждаме с власт, вие не влизате в тази опорна точка така ли, да го отхвърлим тогава и да кажем, че е лъжа?

Водещ: Лъжете доверието на огромен брой хора, които, нормални интелигентни хора, които са гласували за вас.

Петър Москов: Като ми казвате, че лъжа, трябва да ме погледнете в очите и да ми кажете защо считате, че аз не правя реформи.

Водещ: Аз не говоря, излъгахте, имам предвид вие като РБ.

Петър Москов: Вие говорите с мен, ако имате предвид някой друг конкретен човек в правителството, в мнозинството или в управлението, викате си го тук и го питате. Когато говорите с мен не можете да ми кажете, че лъжа и че не правя реформи, защото са писнали до бога за това, което правим и ще видите в следващите дни какви чудеса ще се случват, защото това, което правим, искате ли да ви кажа какво е?

Водещ: Искам.

Петър Москов: Това, което правим, първо е да върнем системата на здравеопаването към смисъла й. Това означава тя да лекува. Данните за това колко живеем, колко прекарваме живота си в здраве, кога умират децата ни, кога умираме ние, са катастрофални в сравнение с европейските. Идентифицирали сме групите заболявания, които водят до това...

Водещ: Доцент Лазаров наберете, защото това е едно от най-гадните неща, които не мога да си представя. Не може да намерите 250 хиляди лева за детската кардиологична, детското кардиологично отделение, 250 хиляди лева.

Петър Москов: Извинявайте кое детско кардиологично отделение?

Водещ: В Трета градска, там националната кардиологична болница. Доцент Лазаров, който е шеф на отделението, та им давате по 125 хиляди, пък сега следващата седмица трябва да им додавате. Не ви ли е, при положение че онзи баровец...

Петър Москов: Само искам една секунда да чуем какво ще каже шефът на клиниката, защото това, което казвате не е така.

Водещ: Така ли?

Петър Москов: Да, искам да чуем какво ще каже.

Водещ: Добре. Имаме, доцент Лазаров.

Доц. Лазаров: Ало, да.

Водещ: Директно сме в ефира. Господин министърът ви обеща 250 хиляди лева за апарата, който трябва да се монтира, животоспасяващия апарат за сърдечни операции на децата, каква е ситуацията с днешна дата?

Доц. Лазаров: Ами първо аз искам да поздравя министър Москов и да му пожелая да поддържа куража, който има, защото въобще не му е лесно. Историята е такава, че това е един човек, който реагира изключително бързо на желанието да решим проблем, който стои пред нас. Петък се случи аварията с машината, в понеделник бяхме приети, съвсем честно ни отговориха, че не могат да ни дадат тази сума, която производителя на машината искаше от нас, тя беше около 500 хиляди лева. Ние с директора на болницата поехме ангажимент да изчистим спецификацията, така че да се вместим в 250 хиляди лева. Поехме задължението ДДС-то да бъде платено от болницата.

Водещ: В крайна сметка сте го докарали до 250 хиляди лева, какво е платено до този момент?

Доц. Лазаров: Ами до този момент мисля, че са преведени 125 хиляди лева и имаме твърдата увереност, че след търга, който ще бъде подписан в понеделник, ще бъдат преведени и останалите. Така че аз лично съм изключително доволен от реакцията на министър Москов.

Петър Москов: Не стана.

Водещ: Кое не стана?

Петър Москов: Номера.

Доц. Лазаров: Дори бих го....

Водещ: Няма никакъв номер. Аз знам.

Петър Москов: Сашо, извинявай, не можеш да се гавриш с това, че държавата в лицето на министерството не осигурява апарат за екстракорпорално кръвообращение, защото това просто не е така и те моля да се извиниш.

Водещ: Няма за какво да се извинявам. Ти трябва да се извиниш, че ти не можеш да осигуриш 250 хиляди лева за уникална апаратура за деца...

Петър Москов: Както виждаш съм ги осигурил.

Водещ: Как си ги осигурил?

Петър Москов: Нали чу отговора.

Водещ: Само че знаеш ли какъв е другия отговор, че как се мъчат да събират от не знам колко си машини, което го няма като отговор и колкото се мъчат.

Петър Москов: Не, отговорът е този, който зрителите чуха. Нека да кажа и още нещо, само секунда. Изчакай малко.

Водещ: След рекламите.

Петър Москов: Изчакай секунда, в сметките на болница Трета градска също има пари, директорът на болницата знае това, знае какви пари могат да бъдат дадени от фонда на болницата и е казал какви пари са му нужни от министерството и те са му осигурени. И те моля да се извиниш.

Водещ: За какво да се извиня?

Петър Москов: За това, че публично казваш нещо, което не е истина.

Водещ: Кое не е истина?

Петър Москов: Това, че няма осигурен апарат за екстракорпорално кръвообращение за децата. Това не е така, не е така и ти го чу преди малко. С какво спориш, с мен или с този човек.

Водещ: Аз не споря с него, аз с този човек съм говорил и аз му знам отговора. След рекламите ще ти кажа наглостта на цялата система тук, наглостта на целия министерски съвет на темата здравеопазване, за наглостта на шефа на Правителствена болница Любо Спасов, за което се наливат десетки милиони и ти го знаеш и мълчиш като да не кажа като какво.

Петър Москов: Чакай сега, значи...

Водещ: След малко, след рекламите.

Петър Москов: Отваряш тема, която трябва да бъде затворена преди рекламите, разбираш ли. За това какво се случва в Правителствена болница ще викнеш главния секретар на МС, защото тя не е подчитена на Министерство на здравеопазването. Добре, затворихме ли темата?

Водещ: Добре, благодаря.

Петър Москов: И аз благодаря. Наистина ти благодаря.

Водещ: ПРодължаваме с шампиона по рейтинг господин здравния министър. Кажи ми, искам да те използвам като лобист по темата за Правителствена болница. Одитния доклад от февруари тази година, два пъти повече увеличени разходи, с 23 милиона повече, капиталови разходи за 2013-та и до средата на 2014-та с пет до седем пъти увеличени, при 2 милиона одобрени, 12 милиона разходва господин Любомир Спасов. Няма, с който доктор съм говорил, там казва е държава в държавата, никой не сме да пипне. Кажи ми, това не е ли цинизъм на фон на цялата онази мизерия, за вас баровците, правителството, приближените идеални грижи, за народа няма тук 500 хиляди лева? Няма за едни апаратури или с клизма се уреждат, там послединя път само беше преди месец-два нови три милиона, миналия февруари 18 милиона, тече, господин Борисов му е началник, доколкото те са на пряко подчинение на господин Борисов. Какво правим, като лобист ей така?

Петър Москов: Първо, въпросната болница е на подчинение на МС и не е на подчинение на Министерство на здравеопазването. С радост, ако имате някакви конкретни данни, аз ще ги предам в канцеларията на МС, за да бъдат разгледани, предполагам, че там ги имат. Но ще ги занеса още веднъж, а и ще ми е интересно да ги видя. Но иначе, знаете ли, целта на заниманието е да може всеки български гражданин да може да получи качествено здравеопазване, пациентът да може да получи качествено здравеопазване, независимо дали болницата се казва правителствена или не. Не ме интересува този жиотаж, който вкарвате за баровци и небаровци, аз искам всеки един здравноосигурен български гражданин в края на този мандат да може да се чувства като баровец като влезе в болница.

Водещ: Шефът на „Пирогов“ трябваше да се запали ли, за да му обърнете внимание за остарялата апаратура, там какво е положението? Това е същия цинизъм на фона на Правителствена болница.

Петър Москов: Шефът на „Пирогов“ няма никаква причина да се пали. Шефът на „Пирогов“ трябва да представи ясен доклад за спешността на определен вид апаратура, такъв доклад той още не е представил, след което аз съм поел ангажимента публично пред вашите колеги за това, че в ясна последователност от време апаратурата на „Пирогов“ ще бъде подменена. Вие за Пирогов не ми говорете, там съм прекарал младежта си.

Водещ: Проф. Милан Миланов каза, лечението на жената, онази за която направиха чудеса за 28 дена, е по 1100 лева на ден, Пирогов получава за 24 дни по 482 лева, а за последните четири дни по 185 лева.

Петър Москов: Какъв е въпроса ви?

Водещ: 1100 лева срещу 480 лева. Колкото по-добре лекуваш толкова повече отиваш на кино и губиш.

Петър Москов: Вижте има жена, заради която са изхарчени 1100 на ден и има друга, за която са изхарчени 10 лева на ден, хайде да не спекулираме с тези неща, защото трупането на дълговете на болниците не е само защото прекрасно лекуваме хората, първо. Второ нито Пирогов, нито която и да е било друга болница има проблем с ритмичността и количеството на плащането от касата. Трето, във всяка една от големите държавни болници има проблем с остарялата апаратура и той трябва да бъде периодично решаван. В тази връзка едно от нещата, които ще направим е да извадим така наречените режийни или стопански разходи от това, което плаща касата. Прилича ли ви на реформа?

Водещ: Прилича ми.

Петър Москов: Благодаря.

Водещ: Само че ми прилича и следното, дете в Разград починало вчера след лечение в разградската болница, лекувано е за гастроентерит, възпаление на стомаха и червата, а се оказва, че е починало от двуостра бронхопневмония, демек лошо лечение. По-лошото е другото, че според убийствения резултат на Световната банка, за който чета вчера в Капитал, то 21 095 случая на смърт от апендисит, херния, преплитане на черва, една трета са могли да бъдат избегнати при квалифицирана помощ.

Петър Москов: Първо по конкретния случай, защото това наистина е важно. И в този случай, и в случая с починалото новородено във Видинската болница, има назначени проверки на медицинския одит моментално, края на проверките ще бъде публичен както винаги съм го правил досега. И всеки един път, когато досега в рамките на моя кратичък мандат, за който казвате, че вече ви е разочаровал, съм видял такова нещо.

Водещ: В известна степен. И съм очарован.

Петър Москов: Има накъде повече. Всеки път съм реагирал и виновните са били наказвани, нали така? В това не може да спорим. А иначе доклада на Световната банка, който излиза месец и половина след обнародването на концепцията на правителството за реформи в здравеопазването, всъщност казва, че целите, които си е поставило правителството са правилните, прочетете го и сравнете двата документа.

Водещ: Има воля за реформи, това го чуваме вече години.

Петър Москов: Не, не става въпрос за воля, става въпрос за ясни цели, които са поставени. Резултатът се случва тогава, тогава може да го измерите, когато аз съм ви казал каква е целта, която гоня в средата на тази година, в края на тази година и началото на следващата. По това ще съдите дали правя реформи или не, а не по изрезките от вестниците, господин Диков.

Водещ: Последни 20 секунди имаме, последно изречение.

Петър Москов: Стана ли ясно на всички, че всъщност вие сте бил подведен с твърдението, че държавата в мое лице не е осигурила апаратурата на Трета градска болница? Надявам се, че е станало ясно.

Водещ: Първо никога, ако така е останало впечатлението аз се извинявам, не това ми е била идеята и информацията не ми е била такава.

Петър Москов: Благодаря.

Нова телевизия, „ДИКOFF“

Сподели в: