Върни се горе

08 ноември 2014 г., д-р Петър Москов, министър на здравеопазването, в интервю за предаването „На светло”, Нова тв

 

Тема:Конституирането на новия кабинет, проблемите пред родното здравеопазване


Гост:д-р Петър Москов, министър на здравеопазването


Водещ:Д-р Петър Москов, този път в първата си поява не като д-р Виктор Франкенщайн, а като министър на здравеопазването в новото, трудно съчинено правителство, за което вече говорихме. Надявам се, че не е част от проекта Франкенщайн. Нали така не се чувствате, д-р Москов?


Д-р Петър Москов:Не, не се чувствам част от никакъв проект.


Водещ:Вярно ли?


Д-р Петър Москов:Не се чувствам.


Водещ:Чувствате ли се обаче ...


Д-р Петър Москов:Добро утро.


Водещ:Добро утро. Естествено, дано да е добро. Чувствате ли се заложник обаче на интереси, които са договорени по някакъв начин зад гърба на вашата политическа сила, без вие да ги знаете изцяло? Мария Капон казва например, че зад всеки министър в това правителство се привижда фигурата на олигарх. Зад вас кой е?


Д-р Петър Москов:Да започнем от там, аз наистина мисля, че има доста малко хора, които могат да поемат върху себе си ролята на последна морална инстанция, на възможността да издават морални присъди – и д-р Франкенщайн, и г-жа Капон, и други хора, според мен, не влиза точно в тази категория – да говорим от последна, морална инстанция. А иначе, може би около състава, начина на формиране на подкрепата, възможността да отстоява реални неща и възможността, за която вие говорите да има друг сговор някъде, може би около всичко това има доза истина. Но това мнозинство, излъчило това правителство вади и формално, и теоретично ДПС от влияние върху управлението.


Водещ:Това ли е...


Д-р Петър Москов:Секунда. Второ...


Водещ:... голямото постижение?


Д-р Петър Москов:Вади от управлението всяка една от политическите партии, които къде по-явно, къде по-скрито стояха зад модела Кой в миналия парламент.


Водещ:Нима?


Д-р Петър Москов:О, да.


Водещ:Сигурен сте в това?


Д-р Петър Москов:Ами, говорим за ДПС, БСП, Атака и ББЦ, нали така.


Водещ:Ако моделът Кой е проникнал вътре при вас?


Д-р Петър Москов:... не на последно място е формирано ...


Водещ:Ако моделът Кой е проникнал?


Д-р Петър Москов:Ще отговоря. И не на последно място, е формирано по точно обратния начин, по който беше формирано миналото мнозинство и миналото правителство – през едни мъчителни, на моменти вероятно, как да кажа, ядосващи и за вас, журналистите, и за зрителите дълги, дълги преговори, които ставаха буквално пред очите на всички. Тоест публичен начин на формиране, ясно гарантирана подкрепа зад ясна програма. А дали това правителство ще се справи и това мнозинство ще удържи, предстои да видим.


Водещ:Чакайте. Предстои да видим това, което вие си разменихте като реплики в парламента вчера, знакови реплики. Не ща президента Плевнелиев.


Д-р Петър Москов:С него не съм.


Водещ:Ето тук.


АРХИВ:


Д-р Петър Москов:Смисълът да има ясно мнозинство, обединено около ясна програма, секунда, г-жо председателя, обединена около ясна програма е да насочи прожекторите върху прозрачността на начина на взимане на решения. Защото плаващите мнозинства всъщност са мнозинства на сенките. А сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски? И да, ДПС е проклятието на България, не защото обединява някакъв етнос, а защото държи един етнос в буквално феодални условия, за да може върхушката му да управлява.


Лютви Местан: Що се отнася до г-н Москов. И той беше екзактен. Така без маски стоите много по-добре, г-н Москов. Благодаря. В истинската си същност, без маската на моралния цензор, стоите много по-добре. Струи омраза от вас. Ама истинска, неподправена. А твърдят, че омразата и интелектът не се срещат. Не знам как ще управлявате като министър една сфера, която би трябвало да не познава омразата, а хуманността. Благодаря.


Водещ:Ето сега, вижте за какво става дума. Думата чудовище се появява като лайт мотив, не само в моите проповеди. Сенките, които раждат чудовища, нали, г-н Пеевски? Защо го отправихте този въпрос към г-н Пеевски?


Д-р Петър Москов:Да приемем, че в този момент е бил пред погледа ми. А нали сенките раждат чудовища, нали е така? Нали смисълът на прозрачността в начина на взимане на решения е точно вие да нямате причина да задавате въпроса – има ли нещо отзад. Ами, този път всичко беше наяве, на показ. Дали, пак казвам, дали това е нещото, което задоволява много хора, не зная. Това беше възможното случващо се на показ мнозинство и управление. Аз знам, че с решенията, които взехме през последната седмица вероятно, ако говоря за РБ, за другите партии, които участват в мнозинството не знам, но вероятно в партиен план РБ губи. Вероятно ще бъде ударен от част от твърдите си привърженици, които виждат в това нещо невъзможни съюзи. Знам само, че когато сложихме на масата възможността да изпълняваме основните приоритети от програмата си и възможността да стоим до край и единствени, както беше там, морални ментори или как го каза г-н Местан цензори – ние избрахме възможността, пак казвам, защото това все още е възможност, а не е реална реализация да направим промените в правосъдието, в администрацията, в образованието, в здравеопазването – все сфери, от които моят, вашият, на децата ни и на близките ни живот би трябвало да се промени. А това, че като партийна подкрепа ние, в РБ ще носим тежестта на този избор, ние го знаем и сме го направили.


Водещ:Добре...


Д-р Петър Москов:Съзнавате ли, че това е тежко решение?


Водещ:А вие съзнавате ли, че ние съзнаваме, г-н Москов?


Д-р Петър Москов:След като съзнавате – за мен това е достатъчно.


Водещ:Съзнавате ли, че ние съзнаваме, че има една граница на компромиса, която човек като я прекрачи, независимо дали е в името на много прагматични и добри цели, може да се самоубие? Вие съзнавате ли го това?


Д-р Петър Москов:Абсолютно го съзнавам. И нека да кажа, няма нито една граница, свързана с реализацията на основните предизборни цели на блока, която да е подложена на компромис в момента. Подложени са, на компромис са подложени политически тези за политическо позициониране на блока като възможност за наистина нова реформаторска единствена вълна. На изборите това не се случи. Блока има малко под 9%. С малко под 9% блока в момента е в готовност и беше активна част от формирането на стабилна парламентарна конструкция, която да застане зад реформи. Това е ... дали е добро или лошо, нека зрителите да преценят.


Водещ:Излъчвате ли омраза, както ви обвини г-н Местан?


Д-р Петър Москов:Аз вчера на вашите колеги в парламента казах, че в очите ми има по-скоро тъга, малко умора. Но най-вече тъга. Защото знам цялата тежест на това, което ми предстои и в парламента, и в МС. А иначе, аз изпитвам доста студено отношение към модела Кой, клинично студено. Знам, че това е тумор и той трябва да бъде рязан. Това не е омраза. Не може да изпитваш чувство към тумор.


Водещ:Говорите като хирург. Хирургията обаче не винаги е подходяща методика в българската политика. Кажете ми само, наистина ли, гневът на г-н Местан – истински ли беше, автентичен ли беше?


Д-р Петър Москов:Не само на г-н Местан. Гневът на г-н Местан, гневът на, както ги нарече и Радан съветското крило на ДПС – Атака, гневът на Миков и г-жа Манолова – всичкото това беше съвсем автентично. Защото, вижте, наистина успяхме да създадем разделителна линия. Дали тя ще бъде прекрачена от някаква част от новоформираното мнозинство в парламента в посока мафията предстои да разберем. Но в момента тя е ясна.


Водещ:Вие все още се осмелявате да произнасяте думата мафия, при цялата предпазливост и както всички ви предупреждават крехкост на това примирие. Кога ще разберете, ако разберете, че не участвате в отбор за битка с мафията и какво ще направите?


Д-р Петър Москов:Участието на отбора, формирането на отбора и целта битка с мафията минава не през разговор за това аз колко не харесвам мафията, защото и г-н Местан ще го каже сигурно...


Водещ:Със сигурност. И по-красиво от вас ще го каже.


Д-р Петър Москов:Не ви разбрах.


Водещ:Със сигурност ще го каже, и по-красиво от вас ще го каже.


Д-р Петър Москов:Абе, дали по-красиво може да го каже, не знам. Аз просто нямам толкова време за губене като г-н Местан да се изразявам така дълго с прилагателни. Но борбата с мафията става през реална законодателна промяна и реални промени във важните сектори, за които говорих.


Водещ:...


Д-р Петър Москов:Тези неща са разписани в програмната декларация, която всъщност сформира това мнозинство за мандата на ...


Водещ:В програмната декларация...


Д-р Петър Москов:... това ще бъде лакмусът за борбата с мафията – случват ли се тези неща или това мнозинство може да бъде от някъде пробито. До тук аз нямам сигнал за това, че тази програмна декларация няма да бъде изпълнявана.


Водещ:Добре.


Д-р Петър Москов:А това е начинът да се промени България.


Водещ:Добре, добре. А трябва ли да се тревожим от съобщението вчера, че Лев Инс – организацията, която неофициално, неофициално повтарям се свързва с г-н Алексей Петров, един от най-известните подсъдими, не осъдени все още в държавата, вижте колко се презастраховам, и все пак Лев Инс е подала много бързо молба да купи и да оздрави банка Виктория, част от вече обявената в несъстоятелност КТБ – сценарият, за което как е протичал отзад ние все още не знам. Трябва ли да се тревожим от този знак...


Д-р Петър Москов:Нека да кажа следното...


Водещ:..., че има невидими движещи сили ...


Д-р Петър Москов:... това възможността за формиране на това мнозинство и това правителство беше на ръба не вчера, беше в началото на миналата седмица, когато всъщност се внесе докладът на БНБ за КТБ. Имаше възможност да има приет от парламента сценарий за това как с нашите пари, с парите от нашите данъци ще бъдат плащани зулумите в КТБ. Това тогава не се състоя. За мен, като част от това политическо мнозинство, е важно, че този парламент и това мнозинство не взе решение с нашите пари да се прикриват кражбите. Защото това би означавало потвърждение на вашите притеснения за задкулисен план, свързани с модела Кой. Когато ние сме чисти пред това, че нашите пари няма да бъдат използвани за оздравяване, всъщност за плащане на кражбите в КТБ, тогава всяко едно пазарно решение, дали идващи от Лев Инс или от Инс Лев вероятно трябва да се разглежда на ниво експертиза, и ако то е достатъчно сериозно, да му бъде даден ход.


Водещ:Пазарно решение означава да има още три предложения за това.


Д-р Петър Москов:Не, моята работа, работата на мнозинството е ние да не допуснем с публични средства да се краде, нали така?


Водещ:Също така ...


Д-р Петър Москов:А какви пари има г-н Алексей Петров, от къде идват те ...


Водещ:Не, аз говоря за Лев Инс...


Д-р Петър Москов:... и защо иска да си купува банка Виктория, това си е негова работа.


Водещ:Нима, негова работа ли е?


Д-р Петър Москов:Негова, наистина. Ако тези пари са с ясен произход, ако зад това стои сериозно предложение, а не като част от тези омански фондове и т.н.


Водещ:Давайте, г-н Москов, не искам да спорим.


Д-р Петър Москов:... нека това да бъде. Важното е, че тук публичният интерес отново беше отстоян. С пари наши, от данъците ни няма да бъдат плащани кражбите в КТБ.


Водещ:Г-н Москов, не искам да си навличам излишно количество ненавист от хора, от чиято ненавист аз се страхувам. Само искам да кажа, че Лев Инс неофициално се свързва с г-н Алексей Петров, както вашият модел Кой неофициално се свързва с толкова много собствености, които не могат да бъдат доказани, които обаче образуват зависимости, тези, за които вие сте писали във вашата програмна декларация, за срастванията между ...


Д-р Петър Москов:Ако говорим за решението за КТБ...


Водещ:... за политическа, икономическа и съдебна власт.


Д-р Петър Москов:И медийна.


Водещ:И медийна. Затова аз казвам, с риск да си навлека ненавист, не ме притеснява това кой стои отпред и иска да оздравява парчето от една фалирала банка, сценарият за който фалит ние все още не познаваме, а ме притесняват неясните собствености, неясните собственици, тези сценки зад прекрасната фасада.


Д-р Петър Москов:Това нещо има ясен институционален отговор – няма никакъв начин икономически субект, дали е този, за който говорите или друг, с неясна собственост да може да придобие българска банка, ако БНБ си е на мястото.


Водещ:Не, не, ясна ...


Д-р Петър Москов:Не, не, чакайте.


Водещ:Не, чакайте вие.


Д-р Петър Москов:Ако говорим за неясна собственост...


Водещ:Собствеността е ясна.


Д-р Петър Москов:Лев Инс има официални собственици.


Водещ:Но отзад неофициални контрольори. Не само Лев Инс.


Д-р Петър Москов:Вижте, това, което е важно в случая КТБ е да излезем от възможността банка Виктория да бъде купена или не, защото банка Виктория е една много малка банка.


Водещ:Разбира се, това е просто една схема.


Д-р Петър Москов:Да кажем така ...


Водещ:Давам ви пример за видимо и невидимо.


Д-р Петър Москов:... важното в случая с КТБ е как това да не се повтаря. Това не се повтаря през ново ръководство на националната банка и през ясно членство на България в банковия съюз и в еврозоната.


Водещ:Разбрах. Прав сте.


Д-р Петър Москов:И през международна разследваща компания, която да покаже потока на парите и да разкаже по ясен, счетоводен начин, защото тези хора правят това, и го направиха в Кипър. Нека да ви кажа – 20 хил. банкови досиета за два месеца. Тук са 150 в тази банка.


Водещ:Така е.


Д-р Петър Москов:Даваме на една такава фирма възможността да го направи и чудовищата излизат от мрака, нали така? Когато е слънчево, те не са страшни, г-жо Кулезич.


Водещ:Аз много се осланям на вашата увереност, искам да ви кажа.


Д-р Петър Москов:Нямам увереност, имам надежди.


Водещ:Добре, на вашите надежди. Аз също имам надежди. Затова ви питам и ви давам такива примери, в които се оглежда цялото, срещу което вие казвате, че имате пълната решимост да се борите. Въпросът е ...


Д-р Петър Москов:Вие нали не се съмнявате в това?


Водещ:Аз не се съмнявам във вашата решимост...


Д-р Петър Москов:Благодаря ви.


Водещ:... лично в персоналната ви решимост пък хич не се съмнявам.


Д-р Петър Москов:И на блока, вярвайте ми.


Водещ:Съмнявам се, за блока ви и за това кой с какви амбиции е вътре, ще говорим тепърва. Съмнявам се обаче в това, че вашият радикален характер, радикален изказ, прямотата ви, която не съвпада с нравите в българската политика могат да се срещнат със съпротива до страшното министерство, което вие поемате. Здравеопазването е бездна. Ставате заложник. Кое ще е първото, което ще направите, така че тази бездна да не ви схруска и да не ви изхвърли?


Д-р Петър Москов:Първото нещо вече е направено, и то е постигането на мнозинство, което да застане зад определени стъпки на екипа на министерството, и на целия МС, разбира се. Това беше една от причините, поради които много качествени хора, как го казахте станаха заложници и жертви на една нереформирана система и на нежеланието, политическото нежелание вътре в парламента това да се ... Ние имаме разписани ясни стъпки, които трябва да се направят.


Водещ:Коя е първата?


Д-р Петър Москов:Първата стъпка е въвеждането на електронното здравеопазване. Това означава изваждане отново от сенките, на показ – къде отиват нашите пари, по какъв начин ...


Водещ:Кога ще въведете електронното здравеопазване?


Д-р Петър Москов:Техническа готовност за това има. В рамките на шест месеца. Би могло да бъде удължено с още няколко месеца. Но при всички положения в рамките на 2015 г., заради процедури по търгове, ЗОП-ове и т.н.


Водещ:Кое би могло да ...


Д-р Петър Москов:Тоест това означава, че мой наистина сериозен ангажимент е края на 2015 г. вие, като български гражданин да имате своята индивидуална електронна здравна карта, своята възможност за електронна рецепта и своето електронно досие. И по този начин пък екипът на министерството дали към този момент водено от мен или някой друг да може да знае какво се случва с вашите пари, като данъкоплатец.


Водещ:Кое би могло да ви провали, да бъде капанът за вас? Защото вие имате два избора – единият е наистина да направите нещо забележително в тази невероятно продънена система и тогава вие ставате политик с легитимност; другото е много бързо да ви скроят шапката.


Д-р Петър Москов:Със сигурност ще има координирани опити да се случи второто. Също така със сигурност има важни неща, които могат да бъдат направени, от които хората да почувстват промяната, да почувстват различния подход, да почувстват наистина, че разделителната линия между крадците и хората, които искат публичните средства да бъдат добре изразходвани, да е ясна. Ако мнозинството продължава да стои зад такъв подход, аз ще бъда спокоен. Не за себе си, за възможността системата да бъде реформирана.


Водещ:Между другото, в своето правителство Борисов...


Д-р Петър Москов:Аз за себе си съм направил избор и той наистина е тежък.


Водещ:Да, тежък е. Много тежък е изборът. Борисов смени трима здравни министри. Сега между другото във вашата програмни и коалиционни споразумения написано ли е кой ще взема решенията – дали политическата сила, за уволнение и освобождение, дали политическата сила, която ви е издигнала или министър-председателят? Знаете ли от къде може да ви дойде така да се каже наказанието, ако не се справите?


Д-р Петър Москов:Разбира се, че назначаване и уволнение на един или друг министър произтича от волята на министър-председателя. Аз, когато съм приемал този пост, съм го направил с ясното съзнание, че това е така. Тук вече опираме до въпроса какво означава справяне с нещо, какво означава следване на обща програма и какво означава несправяне. Ако който и да е от министрите в този кабинет, или пък министър-председателят не следват програмата, се отклонят видимо от нея, блокират възможността тя да се реализира, тогава може би няма смисъл не от конкретен министър, а от цялото правителство. Но ние твърдо сме застанали с подписите си, дайте си сметка, всяка една от тези три, плюс АБВ по един по-специфичен начин политически сили, сме всъщност взаимно обвързани с успеха на това мнозинство. Ако това мнозинство не успее, цената, която политически ще плати всяка една от тези партии – ГЕРБ, ние и Патриотичния фронт е висока, а цената, която ще плати обществото за провала на това мнозинство ще бъде непоносима, защото другото чака. Сенките.


Водещ:Така е напълно.


Д-р Петър Москов:Сенките чакат, г-жо Кулезич.


Водещ:Така е. Усещаме ги, дори тук. Кажете ми само едно прагматично нещо в случая - ще вдигате ли здравните вноски?


Д-р Петър Москов:Не.


Водещ:Засега?


Д-р Петър Москов:Не.


Водещ:Не. Няма да вдигате здравните вноски?


Д-р Петър Москов:Не.


Водещ:Петър Москов, който умее да казва не. Може би това го прави търсен събеседник в нашето предаване. Дано да бъде харесан и от здравно осигурените и неосигурени българи.

 

Сподели в: