Върни се горе

Водещ: Добро утро и от мен Биляна Гавазова. Днес в рубриката „Чети етикета” за първи път и в детайли ще ви разкажем какви ще бъдат ограничителните мерки за пушенето на наргиле. Само след минути наш гост в студиото ще бъде заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, която ще обобщи резултатите от работната група, която заседаваше и търсеше решение на проблема повече от месец. Накратко, пушенето на наргиле, което е хит сред младежите, ще бъде забранено в заведенията на закрито, както има забрана и за цигарите и тютюневия дим. Предстоят и законодателни промени, разбира се. За тях след малко в детайли. Ще чуете и реакцията на бизнеса, който като че ли остана изненадан от решението за пълна забрана. Ана Мария Конова ще ни срещне с ученици, които признават, че след пушене на наргиле дори са припадали. А ето и още за вредата от пушенето на наргиле. Какво представлява всъщност наргилето, вероятно голяма част от вас са виждали и пушели. Това е една колба, пълна с течност с чашка, на която има тютюн вътре в самата чашка, след което в самата тръбичка, която виждате, се смесват изпаренията от тютюна, който се слага в чашката, а при пушенето на наргиле обемът от дим, който се поглъща, казват експертите, включително пулмолозите, е сто пъти повече, отколкото при пушенето на цигари, за толкова сериозна вреда говорят експертите. Освен това, тъй като трудно се почиства, наргилето много често може да доведе и до различен тип инфекции, включително и до туберкулоза. И още, освен познатите болести, които знаем, които причиняват тютюнопушенето като рак, различни сърдечни проблеми, включително много сериозни заболявания и щети върху белия ни дроб, пушенето на наргиле води и до пристрастяване. Сега ще погледнем и данните на Световната здравна организация /СЗО/, ще направим едно сравнение за това колко вреди наргилето и колко вредят цигарите, тъй като говорим за това, че разликите са много големи. По тази тема ще говорим заедно със заместник-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова, която вече е при нас, заповядайте. На графика ви каня да дойдете при нас, добро утро.
Светлана Йорданова: Добро утро. 
Водещ: Защото това са здравните аспекти на проблема и виждаме, че чрез пушенето и на цигарите и на наргилето в човешкия организъм влизат катран, никотин, въглероден окис и още други вещества, които причиняват вреда на нашето здраве...арсен, хром и олово още...
Светлана Йорданова: Бих искала да направя само едно уточнение, че не само никотинът се пуши във водната лула или наргиле, а тук трябва да се има предвид, че масово са разпространени растителните смеси, които включват други различни билки, сухи плодове, като ябълки, круши, които на пръв поглед изглеждат много безобидни, от там идват и високите нива на катран, които са при вдишването на тази смес, която се подгрява с въглените...
Водещ: Точно така, с въглените, които се намират при самата чашка на наргилето...
Светлана Йорданова: ...това трябва задължително да се има предвид. Това е основната разлика и основната причина на толкова високите нива на катрана...
Водещ: Да видим колко високи са те, тъй като ние даваме и детайлна разбивка на това, което поемаме... Сега ще видят нашите зрители на следващата графика разликата между цигарите и наргилето и количеството на въпросните вещества, които се поемат. Може би вие трябва да разтълкувате по-добре тези данни, но аз виждам, че има фрапиращи различия в обема на тези вещества. С червено е наргилето, със синьо са цигарите.
Светлана Йорданова: Точно така, предвид това, че на водната лула растителната смес се нагрява с въглени, от там идват толкова високи нива на катран, които се поемат от белите дробове и същевременно при положение, че масово в много малки количества се използва никотин, като смея да твърдя, че имаме заведения, които изобщо не предлагат никотин в смесите за наргиле, от тук вече нивата на никотин в тези смеси са много по-големи. Но тук трябва да се обърне внимание на...
Водещ: Да видим отново и на тежките метали нивата, това, за което говорим
Светлана Йорданова: ...както и въглеродният окис, който постъпвайки в дихателните пътища, знаете, че въглеродният окис, както и диоксид, той измества, пречи на кислорода да влиза в кръвоносната система, което причинява вече сърдечносъдови проблеми.
Водещ: И припадъците, за които разказват младежите. 
Светлана Йорданова: Това е поради високите нива на въглеродния окис. Ние преди половин година още имахме случай от една много близка до София община, когато имахме сигнали от самата община, че имаме няколко деца, които са приети в спешната помощ и това се дължи точно на тези високи нива на въглероден оксид или окис, децата бяха в границата между 10 и 12-годишна възраст, което слава Богу се размина...
Водещ: Да видим и следващите стойности, за които говорихме преди малко на общата графика на тежките метали, за които казваме, че също имат сериозно притеснение около тях – арсен, хром и олово. Аз обръщам внимание на оловото, наистина изключително голяма разлика в нивата и количествата между цигарите и наргилето.
Светлана Йорданова: Нивата се дължат на това, че растителните смеси допълнително се обработват с химически смеси и елементи, за да може да се засили техният мирис и вкус. При изпарението вече, при въздействието на въглените върху тази смес, се получават толкова високи нива на тежки метали. 
Водещ: Да кажем пак, в червения цвят е наргилето, в синия цвят са цигарите, той почти не присъства тук, защото има по-сериозно присъствие при наргилето...
Светлана Йорданова: Като трябва да се отбележи, че тук не правим реклама на пушенето на цигари....
Водещ: В никакъв случай, но тъй като говорим за много сериозна разлика и казват пулмолозите – пушенето на едно наргиле се равнява като обем поет дим на пушенето на сто цигари, като обем, пак казвам, поет дим, който по някакъв начин причинява огромни вреди за здравето. 
Светлана Йорданова: 2014 година Международната агенция за изследване на рака излезе с много тревожно становище, че пушенето на наргилета предизвиква левкемия, така че това е още едно заболяване, което се добавя...
Водещ: Нито цигарите, нито наргилето са за препоръчване, при всички положения и двете нанасят сериозни щети на здравето ни, можем да обобщим. Сега обаче към важните промени, да кажем в резюме, след това ще дискутираме с нашите събеседници, които анонсирахме. Какво реши работната група, новините?
Светлана Йорданова: Точно така. На 30 август ние направихме първа работна среща, която беше точно в това - да очертаем периметъра на работата на Междуведомствена работна група. Поканихме всички заинтересовани ведомства – министерство на икономиката, вътрешните работи, образованието и науката, тъй като става въпрос за деца...
Водещ: ...и Митниците...
Светлана Йорданова: ...Имахме и представители на Митниците, неправителствени организации, както и представители на местната власт. В крайна сметка стигнахме до разбирателство, че необходимите промени трябва да се осъществят в четири закона, като на първо място е Законът за здравето, където в този регламент за забрана на тютюнопушенето в затворени помещения трябва да се добави – никотин и растителни смеси водна лула и наргилета...
Водещ: Да кажем ясно за зрителите – налагате пълна забрана на пушенето на наргиле в затворени помещения, така, както е за цигарите...
Светлана Йорданова: Така, както е за цигарите, но имаме и няколко допълнения, като тук въвеждаме и ще се постараем да разширим кръга от контролните органи, които ще осъществяват контрол на тази забрана и ще засилим отговорността, като включим и собствениците на заведения, които да носят заедно с тези, които нарушават разпоредбите, да носят отговорност. 
Водещ: Ще ги чуем само след минути, но първо обещания репортаж на Ана Мария Конова, която се срещна с децата, които пушат наргиле, срещна се с родителите, срещна се и с бизнеса под някаква форма, нека да видим: 
Ученик: Те казват, че просто им харесва и че няма някаква определена причина...
Ученик: Почнах да пуша наргиле, защото беше модерно и беше готино. Първият път, в който пуших наргиле, ми стана толкова лошо, че излязох отвън от кафето и припаднах отпред.
Ученик: Брат ми пуши много наргиле, той е малолетен...
Репортер: А родителите ти знаят ли, че той пуши наргиле?
Ученик: Нямат против това нещо, много родители нямат против...
Репортер: Всички те са ученици, опитвали са поне веднъж от ароматния дим и признават, че 90 процента от съучениците им пушат наргиле всеки ден, защото е модерно. 
Таня Йончева, родител: Знам, че е мода, слушам тийнейджърите, че там се правят срещи, там се обсъждат...като място за най-шикозна среща, да избягат от час и да се напушат на съмнителни обстановки и субстанции...
Репортер: Удоволствието струва между 15 и 30 лева, на практика контрол няма, защото към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство. 
Ученик: Навсякъде около нас има нещо вредно и вреди на нас, не мисля, че малко дим от наргилето може да ни направи кой знае какво. 
Репортер: Според експертите обаче опасната мода крие рискове за здравето на децата, а институциите са категорични – пушенето на наргиле от непълнолетни трябва да се забрани, затова от прокуратурата започват масови проверки на местата, където се предлагат. 
Биляна Манчева, родител: До вчера е било разрешено, сега възрастният свят казва, че е вредно. Децата нямат ориентир на кого да вярват, обществото страшно закъсня с реакцията си и е безумие всички да си затварят очите. Мои приятелски деца ме питат – какво толкова? Те вече редовно пушат и не виждат нещо нередно. 
Репортер: А докато държавата търси решение на проблема, изкушенията и опасностите за учениците дебнат отвсякъде. Само на няколко крачки от повечето столични училища има магазинчета, като това, в което се продават алкохол, цигари и други вредни храни и напитки за учениците.
Биляна Манчева, родител: Няма човек, който би казал, че е нормално на 20 метра от входа на училището да се продават енергийни напитки и алкохол. 
Репортер: Затова под прицел на проверките освен наргиле баровете ще попаднат и малките търговски обекти в близост до учебните заведения. 
Рени Тодорова, продавач: Децата си намират всякакви начини, за да се сдобиват с тези неща. Тя идва с майка си, която ѝ купува цигари, при условие че по-големите ученици им купуват цигари... Аз, каквото мога контролирам, но начините се намират винаги. 
Репортер: И докато тийнейджърите се бунтуват срещу предстоящите забрани, според родителите те са задължителни. Дали ще са достатъчно ефективни, за да прекратят опасната мода сред децата, все още не е ясно. 
Водещ: Един много допълващ към темата репортаж, който очертава проблемите – децата пушат наргилета, купуват си ги, включително тютюна и цигарите близо до училищата. Към темата – Мария Маринова – родител, за качествена и иновативна образователна система, добро утро. Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и заместник-министър на здравеопазването Светлана Йорданова е с нас. Първо към господин Димитров. Как приемате тази крайна мярка за тотална забрана за пушене на наргиле в заведенията на закрито?
Атанас Димитров: Първо искам да отбележа, че преди всичко съм и родител и мисля, че това нещо като мода излезе извън контрол вече. Няколко са опорните пункта, които трябва да отбележим тук и първият е контролът върху вноса на такъв тип продукти.
Водещ: В какъв смисъл? 
Атанас Димитров: Той се продава навсякъде, може да се купи свободно от всеки и не се знае откъде идва. 
Водещ: В заведенията има ли контрол, тъй като знаем, че включително и във вашето заведение се...
Атанас Димитров: Имам предвид, че не се знае откъде се внася този продукт. Тази нишка мисля, че е от приоритет на държавата да бъде проследена. Тука нямаме компания, фирма, която официално да внася този продукт под контрола на държавата. Всеки може нещо да направи, да го сложи в един плик и да го продаде за нещо. 
Водещ: Съгласна съм, но вие например като собственик на заведение в такова качество, откъде се снабдявате с тези съставки?
Атанас Димитров: Те нещата са там...има разни арабски улици, ходят наляво-надясно. Моето снабдяване има си хора, които го правят, но има магазини, които продават официално кутиите... Примерно на „Цар Симеон” по тези улички, продава се...
Водещ: Сигурен ли сте в качеството и безопасността на продукта, който предлагате тогава, когато предлагате пушене на наргиле във вашето заведение?
Атанас Димитров: Трябва да ви кажа, че...няма сигурност никаква, аз това анонсирам от самото начало, че когато този продукт е под контрола на държавата, както примерно е при тютюнопушенето, човек знае откъде е произходът, кой го предлага, как го предлага, защо го предлага... От самото начало ви казвам, тази мода излиза извън контрол, особено сред младите, тези, които са подрастващи...
Водещ: Като казвате младите, преди да дам думата на Мария, която е родител, в качеството си на родител. Излиза извън контрол казвате, от ваши лични впечатления...
Атанас Димитров: Примерно в частност има колеги, които категорично забраняват под 18 години да се пуши наргиле. Разбира се, че навсякъде има хора, които нарушават закона, тези хора трябва да бъдат санкционирани.
Водещ: Мария, с предприетите мерки, които сега виждаме от страна на Министерство на здравеопазването и бизнеса от друга страна, ще се справим ли с този проблем?
Мария Маринова: Искрено се надявам най-накрая да има някакъв резултат, защото до момента моите лични наблюдения и на повечето родители са, че всеки свободно може да влезе и да запали цигара в заведение.
Водещ: Тоест, досега действащата забрана, и сега действащата забрана не дава резултат, така ли?
Мария Маринова: Аз съм живото доказателство, аз непрекъснато ходя с телефон в ръка и снимам.
Водещ: Какво виждате?
Мария Маринова: Виждам посред бял ден заведения, в които най-необезпокоявано може да влезеш, да запалиш цигара, при което аз отправям въпрос към управителя – какво се случва със забраната в крайна сметка?
Водещ: Какво се случва със забраната? – ето, заместник-министърът на здравеопазването. Как да приемем, че това, което правите в момента, ще има ефект при положение, че тютюнопушенето се случва навсякъде, безразборно?
Светлана Йорданова: Първо, по отношение на вашето предложение на Асоциацията на ресторантьорите, че всъщност няма проследяване по отношение на растителните смеси това, което се слага да се пуши в наргилета, Законът за акцизите и данъчните складове, той вече върви за обществено обсъждане, думите „тютюневи изделия” се разширяват и се добавят „смесите за пушене с наргиле водна лула”, което ще означава, че тези растителни смеси ще попадат в обсега на акцизни стоки, което означава, че задължително ще трябва да се удостоверява какъв е произходът, какво е качеството и какъв е съставът на тези растителни смеси. Това, което споменахме преди няколко минути буквално, че да, за нас, ние сме напълно наясно, че контролът върху спазването на тази наредба за пушенето в затворени помещения трябва задължително да се затегне, затова преразглеждаме въпроса с нивата и обсега на контролните органи, за да можем да включим всички, тези контролни органи, които влизат в заведение, да имат възможност да проверяват и във връзка с тази наредба. 
Водещ: Кажете конкретно – масови проверки, повече проверки, повече институции ли ще включите, какво ще направите?
Светлана Йорданова: Повече институции и както по-високо ниво на отговорност на собствениците на заведения...
Водещ: Господин Димитров, ето, той е собственик на заведение. 
Атанас Димитров: Тука вече ще репликирам...
Водещ: Добре, заповядайте. 
Атанас Димитров: Тъй като наистина ние сме заинтересована страна, трябва да ви кажа, че напоследък общо взето санкциите, контролът, глобите, самият натиск са изцяло върху бизнеса, а трябва да ви кажа, че не трябвало да бъде така. Отговорността да пушиш на забранено място трябва да бъде лична. Да ви дам един пример. Когато шофирате моторно превозно средство дори като служител на определена компания, ако шофьорът направи определено закононарушение, носи лична отговорност за това нещо, не носи собственикът на компанията. Тя му е предоставила моторно превозно средство в изряден вид, ако той нарушава закона... Анонсирам тук, че трябва да се разшири обсегът на санкциите върху тези, които злоупотребяват. Тоест, вие влизате в едно заведение, сядате, изваждате една цигара или нещо друго и собственикът на заведение няма правомощие нито да ви глоби, нито да ви изхвърли, не може с пръст да ви пипне, изведнъж обаче той се оказва потърпевш. Защо?
Водещ: Защото се случва на неговата територия. Мария, родителите каква отговорност носят в тази ситуация?
Мария Маринова: Със сигурност носят отговорност. Това, което мен повече ме притеснява, е липсата на някаква реакция на околните. Има едно такова спотаяване, тихо цъкане с език, как може при положение, че видимо някой нарушава обществения ред. Искам да обърна внимание върху това, редно е всички да реагират, редно е да покажат, че това е неприемливо. Да, то подлежи на глоба, но ние не трябва по никакъв начин да стимулираме това продължаване да пушат малки деца и хора, които нямат 18 годишна възраст, независимо дали наргилета или цигари. Но, наистина, реакцията я няма, аз се чувствам абсолютно самотна в това да ходя и да се боря срещу този или онзи, който нарушава дадена забрана. 
Водещ: Ето, че институциите дават заявка, включително и бизнесът да затегнат контрола. Благодаря ви за това участие. От тук нататък проследяваме как този процес ще се случва на терен. А иначе вие ни пишете и ни сигнализирайте за нарушенията, които виждате.

Сподели в: