Върни се горе

Водещ: Петър Москов – здравният министър в оставка. Добро утро и добре дошли.

Д-р Петър Москов: Добро утро.

Водещ: И добавяме едно, обвиняемият Петър Москов, към днешна дата. Това как ви звучи? Ужасно ли, кошмарно ли или логично?

Д-р Петър Москов: За мен е обидно, но вярвам, че всичко това ще завърши с ясното разкриване на истината.

Водещ: Обидно, защо обидно?

Д-р Петър Москов: Ами вижте, аз не мога да влизам в детайли за това какви са, какво е предмет на досъдебното производство. Но усилието на правителството, в частност на Министерството на здравеопазването, всъщност е било достигането на една максимална ефективност на публичните пари и прибиране на вересиите. И на тази база обвинения в безстопанственост ми звучи обидно персонално, но нека да кажем, че вероятно това е пътят, по който човек трябва да мине, за да може да изчисти името си от всякакви лъжи, които вървяха по мой адрес, по адрес на министерството, по адрес на правителството в течение на тези две години.

Водещ: И един по-общ въпрос, какъв отпечатък оставяте, неслучайно използвам тази дума, ще стане дума и конкретно за отпечатъците, но какъв отпечатък смятате, че оставяте – със скандали, с хаос, с катастрофирало желание за реформи, с предателство към партията от чието име влязохте и с другаруване през Борисов, който сега не знам дали от два стола на един не оставате, със съжаление, че въобще сте влезли в политиката, или напротив?

Д-р Петър Москов: Аз ако трябва да отговоря на тези 12 въпроса, може би няма да говорим за друго. Но първо…

Водещ: Аз се опитвам да изброя варианти.

Д-р Петър Москов: Първо, господин Николаев, аз никога не съм бил на два стола, столът ми винаги е бил един в последните две години и той е на човек представляващ позициите и политическата програма на Реформаторския блок. Никога не съм бил нещо различно и няма да бъда нещо различно. Да припомня, че всъщност РБ е осъзнатото усилие на няколко партии, провалили се поотделно, в опит да възвърнат възможността тази част от българския народ да има реално политическо представителство. Когато говорите за цели и предателства, и морал – моралът и ефективността на политиката се измерва именно през ефекта. Разликата между мен и вас или някой от вашите зрители е, че всеки един от нас може да говори колко лоши, неприятни, грозни неща има в здравната система. Но да го говорите от позицията на опозиция или на журналист, това не променя нищо и никога не е променяло – нито в България, нито по света. Въпросът е да поемеш отговорност и да направиш стъпките, за да го промениш. И сега, за да кажа няколко думи за това какво всъщност сме променили, ако ми дадете две минути, възможно ли е да кажа? Няма да давам отчет, това ще направим, разбира се, следващата седмица. Заварихме нещо, което всички говореха, че има болнична система, която се разраства неограничено, не е предмет на каквато и да е разумна държавна политика и там потъват огромно количество пари. Десет години аз слушам това, вие сте ме питал това като кандидат за народен представител. Сега в момента този екип на министерството и на правителството направи Национална здравна карта със задължителен характер, нещо, което десет години беше заявка – сега вече е факт. И това значи, че ново лечебно заведение може да бъде разкривано само тогава, когато отговаря на обективните нужди и потребности. Второ…

Водещ: За да не стане наистина пък като отчет, дайте да караме въпрос-отговор.

Д-р Петър Москов: Не, едно нещо да кажа.

Водещ: Добре, кажете едно, защото трябва да минем и през ваксините, през отпечатъците.

Д-р Петър Москов: О, разбира се. Заварихме липсваща или лоша лекарствена политика. Отново вие сте питал не само мен, всеки един представител на политически сили, а и хората това говорят – касата плаща все повече пари за все по-малко медикаменти. Такава беше целта – все по-малко опаковки можехме да купим с все повече пари, касата да купи с все повечето пари. Какво направихме? Към момента в рамките на първата година на базата на тежка, ежедневна експертна работа, защото лозунгаджийство е едно, това да срещнеш на преговори с многомилиарден фармацевтичен бизнес е друго – това е политика. Другото е политиканстване. Първата година касата взе от дотогава печалбите на фирмите 45 милиона, тази са 90, догодина ще са над 100. С тези пари, за да ви кажа какво представлява, защото да размятаме милиони за хората е все едно, средната цена, която плаща касата за една опаковка лекарство на аптека, ако искаме да си го вземем, е 12 лева. Ако трябва да го взимате по 12 месеца, тези пари, които сме върнали в касата и не са отишли отново като печалба във фармацевтичната индустрия, са лечението на 600 хиляди български граждани. За да правиш стопанство първо трябва да си прибереш вересиите, казваше баща ми, Бог да го прости. И ние сме си прибрали вересиите и за тази цел сега можем да финансираме направленията в доболничната помощ. А от 1 януари всяко едно лекарство за артериална есенциална хипертония ще бъде безплатно за пациентите и това ще бъде плащано от касата, сега касата плаща само 25 процента от това. Тоест това означава да си събереш вересиите и да ги насочиш към здравна политика. Това на хаос ли ви звучи?

Водещ: Добре, оставих възможност да кажете няколко думи. Дайте по същество това, за което ви обвиняват, с въпроси. Защо прословутите турски ваксини, дарихте български за Турция, а взехте турски за България, при положение че е възможно това с европейска държава да се случи и да няма такъв проблем със забранени за използване в ЕС вещества? Беше даден пример с ваксината „Еувакс”, за която се знае, че съдържала тиомерсал – забранено за употреба в ЕС вещество. Защо ви беше турски алъш-вериш да правите?

Д-р Петър Москов: Сега ще обясня. Първо, още веднъж да кажа, защото за мен като здравен министър и като лекар това е важното. Обвиненията към мен са единствено и само във финансовите параметри на взаимното дарение. И за да затворим окончателно този въпрос, вие чухте и от самата прокуратура, че тя никога не е твърдяла, не твърди и няма никакви данни за това, че ваксината „Пентаксим” е некачествена или по някакъв начин вредна. Ваксината „Пентаксим” на френската фирма „Санофи Пастьор”, произведена в заводите на фирмата в Лион и дарена ни от Турция, е същата ваксина „Пентаксим”, която от много години е в българския имунизационен календар. И е със същите свойства и ефективност както всяка ваксина „Пентаксим”, която е прилагана досега или всяка бъдеща ваксина „Пентаксим”, която се прилага в България. Защо не взехме от същата – просто защото представителя за България на тази фирма, не се яви двукратно на обявена процедура. Имаме писмо и то не беше свързано само с…

Водещ: При предишни министри как е ставало без Турция да намесваме?

Д-р Петър Москов: Ами не помните ли служебният министър как трябваше да променя имунизационен календар, как още предишният министър госпожа Андреева трябваше да се справя с този проблем и да бъдат изчерпани всички резерви от налична ваксина.

Водещ: А преди това…В смисъл винаги е имало проблеми и затова…

Д-р Петър Москов: Нека да кажем така – при постъпването ни в длъжност през 2014 година, ние имаме официално писмо от ЕК, което, за да не губя времето на зрителите, гласи – ще има грандиозен проблем с 5-валентните ваксини, главно в третата и петата му компонента заради производствени трудности на двете фирми, които произвеждат това нещо в Европа. И посланието общо взето – оправяйте се сами. Ние сме търсили…

Водещ: А Турция откъде ги има?

Д-р Петър Москов: Ще ви кажа. Има ги от същото място откъдето ние би трябвало да ги имаме.

Водещ: А защо тя си ги е взела преди това и ги е имала да ни дарява на нас, а пък ние ги нямаме, да й дадем на Турция?

Д-р Петър Москов: Това някак си не е въпрос към мен – Турция е голям пазар и вероятно една фармацевтична фирма може да диверсифицира продуктите си към по-големия пазар, защото има по-голяма търговска изгода. Не искам да влизам защо се е стигнало до това, но това беше факт. Имаме няколко становища на Националния съвет по имунопрофилактика и няколко становища на всяка една от дирекциите в министерството, която се занимава с това, че предстои криза и трябва моментално да се вземе решение. Питали сме всяка една европейска държава, могат ли да ни помогнат?

Водещ: И нямат, така ли?

Д-р Петър Москов: Не, нямат. Дори държави около нас, те не можаха да решат своя проблем.

Водещ: Не можеше ли всичко това да се случи, но законно…

Д-р Петър Москов: То е законно.

Водещ: …защото обвинението е, че са потъпкани няколко закона. Или пък примерно, че е имало едно „не” на Изпълнителната агенция по лекарствата, а е трябвало да бъде „да”. И въпреки това „не”…

Д-р Петър Москов: Не е имало никъде и никога „не”. Всичко е по закон, всичко е нещо, върху което са работили огромно количество екипи. Аз пак казвам още веднъж – върху качеството на ваксината „Пентаксим” вече е окончателно ясно, на тези, които говориха други неща, Господ да ги съди, защото спекулираха с чувствата на родителите. От гледна точка на финансовите параметри на цялото това нещо, за което е обвинението, аз продължавам да не разбирам смисъла на обвинението.

Водещ: Имало ли е съгласуване с тази Агенция по лекарствата, тук един документ има, който сигурно е точно от Изпълнителната агенция- по смисъла на чл. 268 и т.н., дарение на лекарствени продукти се извършват само след съгласуване от дарителя с Изпълнителната агенция по лекарствата.

Д-р Петър Москов: Аз не знам какво точно гледате в момента, но ние имаме становище от Изпълнителната агенция по лекарствата. В закона ясно пише по какъв ред, кога, ако една фирма дарява на друга фирма или на българска болница или нещо друго…

Водещ: Би трябвало да е съгласувано с тази агенция?

Д-р Петър Москов: Не, когато това е по силата на международното споразумение, ние имаме ясното писмо на ИАЛ, че те не възразяват за вноса на тези ваксини, защото това е по силата на международно споразумение. Казах защо е трябвало да се случи това. А вие питахте защо трябвало да изнесем и да дарим и защо е трябвало да внесем? Защото единствената причина, поради която ние можахме да осигурим български имунизационен календар беше, че имаме нещо, а именно ваксината БЦЖ, която е монопол на България, което някой друг се интересуваше от него. И това беше начина, през взаимни дарения да гарантираме имунизационния календар.

Водещ: ДДС е плащано, вчера от прокуратурата казаха, че се е облагодетелствало финансово…

Д-р Петър Москов: Аз?

Водещ: Не, не вие, министерството на здравеопазването на Турция по този начин.

Д-р Петър Москов: Не, плащането на ДДС, ние имаме, отново казвам, не мога да влизам в подробности, но ние сме питали Агенция „Митници”, трябва ли да се плаща ДДС за това, трябва ли да се плаща ДДС за другото, защото част от становището на нашите юристи беше, че може и да не се плаща. Имаме ясното становище на Агенция „Митници”, че трябва да се плаща ДДС. Но, за Бога, доколкото пак казвам, обвиненията са единствено и само във финансовите параметри на това нещо, аз продължавам да не разбирам…

Водещ: Е то може да е здравословна и полезна далавера, полезна за здравето, но пак да е далавера, извинявам се за израза.

Д-р Петър Москов: Къде виждате далавера в нещо, което ако България трябваше да продаде БЦЖ ваксината, тези 250 хиляди ампули, тя щеше да вземе сума от порядъка на триста седемдесет и няколко хиляди лева; ако трябваше да закупим тези 100 хиляди дози „Пентаксим”, ние трябваше да платим, ако някой се беше явил на търг тук, ние трябваше да платим 4.8 милиона? Как така ако изнесеш нещо на стойност 370 хиляди лева и ти дарят нещо на стойност 4.8 милиона лева и си ощетил някой, аз не го разбирам. Но убеден съм, че има неясноти и неизяснени неща в разследването и в хода на досъдебното производство те ще бъдат изяснени докрай.

Водещ: Имате ли някакво друго обяснение?

Д-р Петър Москов: За?

Водещ: За повдигнатите обвинения. Ако не намирате логика, здрава логика, имате ли друго обяснение? Ако искате си помислете по този въпрос и кажете ми преди това…

Д-р Петър Москов: Не, няма какво да мисля. Аз знам…

Водещ: Не отговорихме, извинявам се, не отговорихме за нещо важно. Забранено вещество тиомерсал във ваксината „Еувакс” и в един момент сте казали, спокойно, тя ще е за бежанци?

Д-р Петър Москов: Ама аз пак казвам, не става въпрос за спокойствие, ние сме искали от Турция ваксината „Пентаксим”, в която нито се съдържа тиомерсал, нито нещо различно.

Водещ: За „Еувакс” говоря, за другата.

Д-р Петър Москов: Отново да кажа, допълнително Турция ни е предложила допълнителни 100 хиляди бройки от ваксината „Еувакс” – това е ваксина срещу Хепатит Б. Ние нямаме нужда и не сме имали нужда към този момент за ваксина срещу Хепатит Б, защото фирмата, която пък търгува в България тази ваксина, се беше явила на търг и ние бяхме сключили договор. Причината да вземем това допълнително дарение и то да бъде на отговорно пазене в склад на министерството, по контрола на ИАЛ, прокуратурата го е проверявала около десет пъти, броиха всяка ампула дали е там и аз много се надявам, че който и да е мой наследник в министерството, няма да има нужда да прибегне до това да търси разрешение от ИАЛ да използва тази ваксина, между другото това е ваксината, с която ние с вас сме ваксинирани като деца, срещу хепатит да прибегне, защото това ще означава, че в България има бежанска вълна.

Водещ: Това е някакъв дълбок резерв, така да разбирам?

Д-р Петър Москов: Да и никога не е бил насочен към използване на българския пазар.

Водещ: Инжектирана ли е на някой?

Д-р Петър Москов: Не.

Водещ: Запорирана е още в момента, в който възникна скандала?

Д-р Петър Москов: Да и всяка една, аз пак казвам, те ги броиха всеки месец, защото всевъзможни глутници обясняваха как някой прави някакви лоши неща.

Водещ: Ако сте имали добри намерения, оказвате ли се…

Д-р Петър Москов: Не, не съм имал добри намерения, имал съм добра реализация, нека да бъдем наясно. Моето задължение като министър е да гарантирам имунизационния календар на България и аз съм го направил. Намеренията са едно, действията и поемането на отговорност друго.

Водещ: Да, защото обвиненията са за лоша реализация на добри намерения или по-скоро с незаконни средства към…

Д-р Петър Москов: Не, няма нито едно незаконно средство.

Водещ: Тогава се връщаме към въпроса, за който направихте пауза, имате ли друго обяснение, че някой ви отмъщава за нещо, че прокуратурата е използвана за разчистване на сметки? Ще си позволите ли в тази си роля да правите подобен коментар?

Д-р Петър Москов: Би било нелепо. А иначе аз добре знам какви икономически и медийни среди седяха зад публичната атака. Иначе прокуратурата е в правото си да разследва всеки един сигнал и всяко едно съмнение за това, че има нещо нередно.

Водещ: Какви среди стояха зад публичната атака срещу вас?

Д-р Петър Москов: Средите, които доведоха българското здравеопазване до дереджето, в които го заварихме.

Водещ: Кои са тези среди?

Д-р Петър Москов: Същите тези, които управляваха българското здравеопазване в течение на двадесет години.

Водещ: И те имат връзка с медийната атака?

Д-р Петър Москов: Да.

Водещ: Каква?

Д-р Петър Москов: Пряка.

Водещ: Не искате да кажете повече?

Д-р Петър Москов: Не, няма нужда. Аз, за мен е важно и в крайна сметка вашите зрители и българските граждани разбраха, ваксината е такава каквато винаги е била използвана в България и ние сме решили въпроса. През какви трудности е трябвало да минем, през какви иглени уши е трябвало да се провираме, какви спешни действия е трябвало да се случват, това нека си остане за мен.

Водещ: Съжалявате ли, че на всяка цена останахте министър и като казвам на всяка цена имам предвид развода с политическата ви майка Демократи за силна България (ДСБ), на който станахме свидетел и в момента, в който Радан Кънев и ДСБ казаха: „ние нямаме министри, наш министър там вече нямаме, политическия гръб на господин Москов се казва Бойко Борисов”, съжалявате ли за тази ситуация? Вие нямате гръб в момента, така изглежда – нито политически, нито никакъв.

Д-р Петър Москов: Вижте, аз съм министър излъчен от РБ. Това, че политическата сила на която аз съм член ме е изоставила в момент на изключително тежки реформи.

Водещ: Да не е обратното?

Д-р Петър Москов: Не, не е обратното, защото пак ви казвам, ефективността и смисъла да бъдеш политик се определя по реализираните цели. Морала на политика може да бъде оценяван по това дали това, което е заложил като обещание пред вас, за да гласувате за него, се е изпълнило. Аз мога с чисто сърце…

Водещ: Ама на каква цена ще е това, с какви средства няма ли значение?

Д-р Петър Москов: Няма значение, въпроса е че сте го изпълнили. Въпроса е че в момента НЗОК разполага с тези ресурси, въпроса е че вие ще можете да ползвате лекарства безплатно или по-евтино, въпроса е че българските граждани в момента могат да ползват апаратура, за която ходеха в Турция и то съвсем безплатно.

Водещ: Вие говорите, че целта оправдава средствата, изпълнението на целта оправдава средствата?

Д-р Петър Москов: Вижте, аз знам как това ще ви звучи това, но дълбоко вярвам и така съм учен – морала в политиката се измерва с ефективността на действията ти. Моите действия са били максимално ефективни.

Водещ: Добре де, но то тогава и правителство на Саддам Хюсеин, ако направи едно правителство, може да влезете, за да осигурите ваксини и за иракските деца и целта ще е изпълнена.

Д-р Петър Москов: Това, което казвате не е сериозно нали? Казвам следното, това правителство…

Водещ: Поставя под въпрос дали средствата са…

Д-р Петър Москов: …това правителство беше и е възможното усилие за реформи в България. Вие правилно казахте и аз наистина благодаря, всъщност за подкрепата, която съм имал в изминалите, последната година най-вече, всъщност на моите колеги в правителството и на премиера. И заради тази подкрепа, заради енергията на екипа на министерството, тези неща, за които ви казвам като промени, като прибиране на вересиите и всъщност другата дума е защита на интересите на държавата и на публичните пари, се случиха.

Водещ: Не бяхте ли употребен? Имаше период, в който…

Д-р Петър Москов: От кого?

Водещ: …в който съм бил свидетел на разговори, в които се сравняват лидерските качества на Петър Москов с тези дори на Радан Кънев, кой е по-големия лидер от лидер, да стигнете до обвиняем и то без защитата на партията, която ви придърпа към екипа си, ГЕРБ имам предвид. От два стола на един, накрая излизате…

Д-р Петър Москов: Не, аз не съм бил, вижте, аз не съм бил придърпан към ничий екип, аз съм бил част от екипа на правителството от момента, в който РБ е взел решение за участие в управлението, подписване на коалиционно споразумение за изпълнение на програма – аз съм бил последователен във всеки един ден от живота си.

Водещ: В момента, в който казаха, че ДСБ е опозиционна партия, вие останахте в управлението?

Д-р Петър Москов: Това не е игра на семки и бонбонки.

Водещ: Може би е морал или той не е ефективен този морал?

Д-р Петър Москов: Ако е морал и този морал като политическо поведение всъщност води до това, че в днешния ден вие ще имате разговори вероятно след мен за това, че политическата алтернатива са БСП и ДПС, благодаря за този морал. Много е морално.

Водещ: Една реплика, не, ставаше въпрос за вашата теза…

Д-р Петър Москов: Аз знам за какво става въпрос.

Водещ: …че ефективността може да зачеркне всякакви морални въпроси. Ефективността е важна, а пък как е постигната няма значение – може пък да е така, не знам.

Д-р Петър Москов: Сигурно ви звучи цинично, само ще кажа следното, отново ще кажа, разликата между това да си говорим с вас в студиото за проблеми и да ги крещим от трибуната на парламента или пък да седим и да протестираме, е между това, че от това не следва нищо. От това би следвало нещо, ако вие излъчите собствени представители и те участват в управлението и променят държавата. Как, защо, колко успешно – това е съвсем отделен въпрос.

Водещ: Една реплика, много напред във времето, Атанас Атанасов – знаете какво е казал в нашето студио и за зрителите, които са пропуснали, че..…

Д-р Петър Москов: Не.

Водещ: Ами да го чуем.

Д-р Петър Москов: Ами добре.

Атанас Атанасов: Трима от нашите четирима министри предварително, еднолично се бяха договорили с Бойко Борисов да станат министри в това правителство и те…

Водещ: Кои са тези министри и как така са се договорили?

Атанас Атанасов: Не, няма да им изреждам имената, трима от четиримата.

Водещ: Е не, не, кажете, това са сериозни неща. Трима от четиримата министри са се договорили?

Атанас Атанасов: Кунева, Лукарски и Москов предварително се бяха договорили да станат министри в правителството на Борисов.

Водещ: С кого?

Атанас Атанасов: С Борисов лично.

Водещ: С Борисов. Срещу какво?

Атанас Атанасов: Е срещу това да получат министерски пост. Впоследствие когато ние взехме решение да оттеглим подкрепата си, ДСБ и гражданския съвет да оттеглим подкрепата си за правителството, това беше и една от причините, че Борисов на практика взе при себе си заложници от РБ в правителството – те се превърнаха в негови наемници там вътре, за да използват политическата сила за едноличната му власт.

Д-р Петър Москов: Може ли да кажа две думи? Това, което казва господин Атанасов, с който сме прекарали сигурно 14 години заедно, е долна лъжа. Аз съм участвал в преговорите по формиране на коалиция и съставяне на правителство до момента, в който се обсъждаше политическата програма – каква е програмата на блока, каква е програмата на ГЕРБ, те съвместими ли са, кои точки са съвместими и как може да изглежда обща управленска програма. Ако си спомняте тогава след тези разговори, които завършиха с уклончив успех, обвинението към мен беше, че аз съм бил недиалогичен спрямо ГЕРБ и съм защитавал много твърдо политическите позиции на Реформаторския блок. Помните ли това, господин Николаев?

Водещ: Помня реплика, защото ме питате, помня реплика ваша, в която, даже имаше и заглавие – Москов скача на Лукарски и Кунева, че искат Борисов за премиер. Към онзи момент. Москов обаче става също министър.

Д-р Петър Москов: Москов е скачал в защита на политическите позиции записани в програмата, предизборната програма на РБ и съм ги отстоявал, като пак казвам, цялата тази либерална общност, която в момента се чуди къде да сипе, ме обвиняваше, че аз съм бил прекалено твърд и защо блока бил изпратил мен на преговори, защото аз съм бил крайно недиалогичен човек. Оттам нататък …

Водещ: Все пак за конкретното твърдение, защото звучи много..

Д-р Петър Москов: …аз не съм бил и за секунда част от официални, неофициални разговори за персоналния състав на правителството. Тези разговори се водеха от председателите на политическите партии. Предишния ви, знаете ли какъв съвет ще ви дам, защото от тези лъжи ми омръзна, аз с Борисов не съм се договарял. Ние с Борисов сме подписали коалиционно споразумение и аз съм седял зад него и изпълнението му. Тук няма задкулисие, няма договорка. И той е седял зад него.

Водещ: Разговор с Борисов имали ли сте, ако ДСБ подкрепи заедно с РБ, ти пиле шарено ще бъдеш министър.

Д-р Петър Москов: Не, никога. Аз, господин Николаев, не бях в списъка предложен от РБ за министри. Недейте да мислите, че житейската ми мечта е да се занимавам с това, с което се занимавах две години или сега да отговарям, защото аз знам и знаех в каква сфера влизам, какви са проблемите и срещу какви милионни и милиардни интереси се изправям. Но нека да ви посъветвам за следното, защото тези лъжи трябва да спрат и ми омръзнаха. Не знам, може би Атанас Атанасов разчита на това, че няма да падна до това ниво – поканете предишния си събеседник Харизанов.

Водещ: Георги Харизанов, така?

Д-р Петър Москов: Попитайте го как са вървели преговорите за правителството и кой е участвал в тях. Моля ви, направете го.

Водещ: Какво казвате с този съвет?

Д-р Петър Москов: Моля ви направете го. Той ще ви каже.

Водещ: Може да не каже това, което вие очаквате.

Д-р Петър Москов: Какво очаквам няма значение, но го поканете, ако ви е интересна тази тема и го попитайте кой е участвал и кой е водил преговорите за съставяне на правителство.

Водещ: Понеже това е подхвърлен намек и не мога да разбера…

Д-р Петър Москов: Не, това не е подхвърлен намек, това е нещо, което аз дълбоко знам.

Водещ: …до какво ще доведе поставения въпрос.

Д-р Петър Москов: Ще доведе до яснотата кои са били хората, които са договаряли правителството и това не съм бил аз.

Водещ: Добре, към финала сме. Няколко думи занапред – какво ще правите, оставате ли в ДСБ, тази опозиционна формация или друга партия се създава в момента…

Д-р Петър Москов: Може ли да кажа няколко неща…

Водещ: …какво ще работите?

Д-р Петър Москов: Може ли да кажа първо едно нещо и то е свързано с разказа за това какво било направило правителството или какво било направило МЗ през тези години и слушам някакви големи хора, които обясняват за хаос, безредици и чудеса.

Водещ: Ами и до момента хората не знаят сега отпечатък тази сутрин да дават ли да не дават ли, след като съдът го е отменил? Пък вие казвате, не ме интересува съда.

Д-р Петър Москов: Не, аз не казвам такова нещо и никога не съм го твърдял, господин Николаев. Някога да сте ме чул да коментирам каквото и да било решение на съда било в полза на решение на министерството или на определен нормативен акт, нали така?

Водещ: Важат ли отпечатъците в момента?

Д-р Петър Москов: Сега ще обясня какво важи. И какво значат отпечатъците. Електронния идентификатор беше обществено усилие и е обществено усилие – в него участвахте и вие като търсихте, говорихте, откривахте слабости в системата и така нататък. Резултата, защото вие търсите пипаем резултат, резултата за първите петнадесет дни, моля вашите зрители да чуят, от въвеждането, задължителното въвеждане на електронната идентификация в болниците, тоест от 1 ноември до 15 ноември, е близо 15 милиона по-малък разход за касата в сравнение с първата петнадесетдневка на октомври, тоест на предишния месец и с първата петнадесетдневка на миналата година. Това значи по милион на ден. Вие търсихте доказателство, това правителство едно от нещата, които оставя е това, тези петнадесет дни от ноември, които са доказателство за това…

Водещ: Добре.

Д-р Петър Москов: …чуйте ме, за това, че когато имаш политическа воля можеш да наложиш ефективен механизъм за контрол.

Водещ: Говорите за ефективен финансов механизъм за контрол, който е дал резултат. Кажете за хората, които практично се интересуват, не от големия и общия резултат, а сега ако влязат в болница какво ще им се случи, трябва ли да дават или да не дават идентификатор?

Д-р Петър Москов: Първо, ние, разбира се, ще обжалваме на първа инстанция решение на административния съд в момента. Някои болници вероятно ще продължат да правят това, някои не, защото това е удобство и за самите болници, нека така да кажа. Но извън това, пак казвам, вие имате пипаемото доказателство за реална и работеща система за контрол.

Водещ: Питам ви практично за хората тази сутрин?

Д-р Петър Москов: След 15-ти, на базата на това имаше изявление на БСП, които казаха, ние ще го отменим. За съжаление има решение на съда, тоест цялото това усилие, защото то не е само устройството, това е начина му на обслужване, това е мотивацията на екипите на касата и на министерството, мотивацията на екипите на болниците да работят с това, това в момента е под въпрос и влошаването на резултатите или липсата на контрол няма да закъснее.

Водещ: Господин Москов, какво казвате на пациентите, просто това исках, това изречение ми трябва?

Д-р Петър Москов: Казах, че идентификатора ще продължи да работи в болниците, за съжаление той няма да има тази ефективност. Това, което трябва да чуят вашите зрители е, че те трябва да изискват, ако те в момента от това, което казах, са получили финално доказателство за това, че политическата воля може да доведе до ефективен контрол над техните пари в касата, те трябва да изискват от мен, от съда, от парламента, от бъдещите си народни представители да поддържат, да въвеждат и да правят прозрачни механизми, какъвто е идентификатора.

Водещ: Финално изречение.

Д-р Петър Москов: Господин Николаев – 15 милиона за 15 дни.

Водещ: Чухме го това.

Д-р Петър Москов: Ако сте го чули, това означава следното, че въвеждането трайното, смисленото, с ясна политическа воля и натиск върху системата, защото тя не е много убедена, че го иска, означава, че всъщност всякакви лимити в болниците могат да бъдат отменени.

Водещ: Чу се това, господин Москов. Какво ще работите след края на мандата, предсрочно приключен?

Д-р Петър Москов: Аз винаги съм работел едно и също нещо като лекар. Иначе усилието, което и за това моля за извинение, наистина го отчитам като вина, аз ще работя за силен Реформаторски блок в следващите няколко месеца на изборите – с ясна, консервативна, патриотична програма и насочена към ефективност на публичните финанси. Това означава точно това, което казвам. Алтернативата …

Водещ: Няма да имате общо с този нов проект, който бе обявен?

Д-р Петър Москов: Не, аз в проекти съм се уморил да участвам. Аз участвам в реализирана политическа формация и знам, че ако тя е в парламента, достатъчно силна е, това може да бъде фронта РБ и ГЕРБ срещу така наречената алтернатива БСП и ДПС.

Водещ: Добре, благодаря ви. Петър Москов, министъра на здравеопазването в оставка беше наш гост.

Д-р Петър Москов: Аз ви благодаря.

 

Сподели в: