Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - Нова телевизия, „Здравей, България”


Водещ: Добро утро в „Здравей, България”. Петър Москов ни е на гости. Ще говорим в общи линии по две теми. Едната е политическата – ще минете ли в опозиция, какво се случва, подкрепят ли ви ДПС за кандидат кмет на София.

Петър Москов: Моля?

Водещ: Ще го изчистим това. И другата, голямата тема, по-важната е какво се случва с вашата реформа. Имаше изразени коментари от Цветан Цветанов, много сме притеснени. По места пламнаха протести заради закриването на онкологични и други центрове. Тоест и политика, и здравеопазване. 

Петър Москов: Можем ли да започнем със здравеопазването? Няма да избягам от нито един от политическите ви въпроси. 

Водещ: Искаме да пуснем обаче Лютви Местан с едно изказване от вчерашния ден, което също ще коментираме във втората част на интервюто с вас. Няма да пренебрегнем здравните теми. Първо Лютви Местан – какво каза вчера по различни теми в Кърджали.

Видео: Лютви Местан, лидер на ДПС:
Искам да припомня, че още преди 8 месеца по време на предизборната кампания за 43-то Народно събрание, парламентарната група на Движението за права и свободи точно тук, от юга, от Хасково, представи категорична позиция за необходимостта цялата истина за КТБ, под „цялата истина” ние разбираме цялата истина, не редактираната, до дъно и за вложителите, и за кухи фирми да излезе на бял свят. Тогава още казахме, че по темата с КТБ най-заинтересовани от пълната истина сме точно ние от ДПС. Доколкото митът за КТБ като за банката на ДПС, е един от най-устойчивите митове, с които определени политически сили се опитват да изграждат негативен медиен образ на Движението за права и свободи като символ на най-голямото зло. Съзнателно ще делегираме авторските права за политическата теза да се разкрие пълната истина за КТБ, в това число и за кухите фирми, точно на Реформаторския блок. Нека да е тяхно авторското право след осем месеца. И ще застанем на позиция категорично да ги подкрепим. Представете си – подкрепяме безусловно тезата, изказана от представители на Реформаторския блок за  необходимостта цялата истина за КТБ да се разкрие. Освен за вложителите, така и за кухите фирми. Бих искал обаче тях да ги питам защо едва са толкова усърдни по тази тема. Защо, след като ние никога не сме поставяли акцент само за истината, свързана с влоговете на публичните фирми, а през цялото време сме искали пълната истина, в това число и за кухите фирми, едва след като доста нелицеприятни истини за влогове на техни ментори, бащици, сега изведнъж се оказаха толкова активни и правят отчаян опит да пренасочат публичния интерес към втория аспект на проблема. Той е не по-малко важен – за кухите фирми.  Точно за това ги подкрепяме. Нека да е тяхно авторското право. Няма ревност. В това число отново ще повторя – за всички кухи фирми. Имам прогноза, че ако и когато цялата истина за КТБ излезе на бял свят, един мит , митът за КТБ като банката на ДПС, вече ще е мъртъв. И тук е лошата новина за Реформаторите. Ще загубят основен източник за изграждане на партийна идентичност.  

Водеща: Министър Петър Москов след малко по здравните въпроси, изключително важни, за тях повече време. Сега за кратко политическия ви коментар като представител на Реформаторския блок за това, което чухте и също подкрепата, каквато ДПС декларира, че ще даде за кандидатурата на Соломон Паси, която пък беше издигната от Меглена Кунева, което пък беше оспорено от Атанас Атанасов. Припомням всичко това за зрителите.

Петър Москов: Ще се опитам наистина да бъда максимално кратък и сбит по политическия въпрос, защото съм дълбоко убеден, че от огромно политиканстване хората едва ли се интересуват. Важно е да има решение на реалните проблеми, част от които и здравеопазването. Ако видите програмата на Реформаторския блок, аз съм бил и във вашето студио, защитавайки тази програма специално по отношение на това какво трябва да се прави в КТБ, вие ще видите много сходни неща. Първо между промените и исканията, които предлагаха и Реформаторският блок, и ГЕРБ, и сега ще ги видите заложени в промените, които Финансово министерство и съответно различните комисии в парламента предлагат. И фирмата за международни разследвания, и желанието максимално бързо да се сложи на т.нар. цедиране т.е. на прикриването на определени кухи истории. И наистина желанието да бъде казана цялата истина за КТБ, защото г-н Местан говори за КТБ като за банка на ДПС. Не е на ДПС. КТБ всъщност е един от дворец за фараони, независимо от това дали са били от ДПС или не. Толкова по въпроса за КТБ. Надявам се, че и мерките на правителството, мерките на парламента, не са закъснели, защото не забравяйте… 

Водещ: Гаргара ли си прави с вас като казва „подкрепям ги за КТБ, подкрепям ги и за Соломон Паси”?

Водеща: Знаейки, че между вас има разрив.  

Петър Москов: Когато има политическо решение на мнозинството, тези неща така или иначе да бъдат направени, да подкрепяш решението на мнозинството, когато има парламентарно мнозинство, всъщност означава да казваш, че подкрепяш това, че слънцето ще изгрее. То така или иначе ще изгрее, така че благодаря на г-н Местан, че всяка една допълнителна подкрепа за действията на мнозинството в посока прозрачност и решение публично на това, което се случва в КТБ. Ако има пълно мнозинство за КТБ, още по-добре всички да решим, че тази практика да бъде прекратена. 

Водеща: Г-н Москов, камъни във вашата градина, много сериозни – депозитът на Иван Костов, бивш лидер на ДСБ. Депозит, който е бил с преференциални условия, рязко става универсален, така че Фондът да изплати парите му. 

Петър Москов: Моля ви, наистина, не ме питайте дали Иван Костов, дали Коста Иванов, или друг човек има депозит в банката. 

Водещ: За Коста Иванов не, но за Иван Костов?

Петър Москов: Каква е разликата? 

Водещ: Че Иван Костов не е Коста Иванов?

Петър Москов: Ама дали Коста Иванов или Иван Костов може да има депозит в банката? Дали е имал, каква е характеристиката на този депозит, при какви условия – моля ви. 

Водеща: Това е бившият лидер на партията, част от която сте и вие. 

Петър Москов: Ама аз също имам депозит в друга банка, не в КТБ. 

Водещ: Става дума за целия възход на това, на което бяхме свитетели. КТБ, Цветан Василев, който мнозина казват започва от времето на Костов, развива се при Бойко Борисов, та да стигне апогея си при Орешарски. 

Водеща: Въпросът е толкова ли лесно ще се разграничите от този възход предвид топлата връзка…

Петър Москов: Аз нито съм се присъединявал, за да се разгранича. Нека да кажем фактите. Възходът на тази банка започва години, след като ОДС е управлявало между 97-ма и 2001-ва година с министър-председател  Иван Костов. Вече отдавна нямат никакво отношение към лостовете на властта. Това е формалният факт. 

Водещ: Етично ли е това, което Костов е направил е въпросът.

Петър Москов: Всеки човек има право да охранява собствените си влогове по начин, по който намери за добре. Колкото е морално и етично да го направи г-н Вежди Рашидов, толкова е морално и етично да го направи и г-н Костов.

Водеща: А морално и етично ли е? 

Петър Москов: Вижте, възможността да имаш различен вид преференция винаги за мене е била странна, но аз не мога да отговарям за конкретните персонални, лични действия за пари, които са чисти, които са с ясен произход по какъв начин ги менажират хората. Дали те са на Борисов, Москов, Костов или Кънев. И ако това е проблем и част от проблемите са свързани с това, че в КТБ се оказа, че няма три милиарда и половина, нека да кажем, че това е проблемът. Но не е това. Проблемът е свързан с начина, по който са били раздавани кредити в тази банка на кухи фирми. И тук аз да кажа, че съм съгласен с г-н Местан. 

Водеща: Само че като казахте Радан Кънев, аз ще го цитирам сега. Той казва: Или здравна реформа, или излизаме в опозиция. Нима и в редиците на ГЕРБ има знаци, че вие няма да бъдете подкрепен, че да се стигне на Цветан Цветанов, който казва: Тревожи на Здравната реформа на д-р Москов. Разказва, че кметовете на Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Шумен и Велико Търново вече са алармирали групата на ГЕРБ за зараждащите се протести в техните общини. Дълъг стана въпросът, но го разбрахте. 

Петър Москов: Да, наистина, и с това да се върнем на полето на решението за здравето на хората, ако сме приключили с г-н Местан. Дължа отговор на г-н Цветан Цветанов. Между другото, ние се чухме през уикенда, много от нещата са изяснени. Нека да кажем  - наистина има напрежение около различни видове реформи, които се водят от правителството. Едната от тях е Здравната. Безспорно всяка реформа, която е сериозна, радикална, променя улегнали, уседнали, ояли се понякога структури и така нататък. Тя е тежка. Събужда съпротива. Това, което прави правителството във всяка една от сферите, включително и в сферата здравеопазването, изпълнява програмата за управление на правителството и поетите ангажименти в договора за партньорство. 

Водеща: Защо Цветан Цветанов се разграничава от вашата реформа? 

Петър Москов: Напротив, г-н Цветан Цветанов е абсолютно прав. Той казва следното. Преди една идея да бъде превърната в законодателен акт, тя трябва да бъде обсъдена. Нека да кажем, че до колкото най-голямата, как да кажа, най-сериозният драматизъм, свързан с медийни изяви и всичко е свързано с предстоящия Закон за лечебни заведения, който е на сайта на министерството и с текстове, залегнали вътре, които гласят, че определени болнични структури трябва да се слеят. 

Водещ: Конкретно, ГЕРБ повече няма да мълчат, а ще задават неудобни въпроси. Това е друга част от изказването на Цветан Цветанов. 

Петър Москов: Г-н Цветанов казва така: Това трябва да бъде предварително обсъдено. Точно това е етапът, на който се случва предварителното обсъждане. Забележете, този законопроект е на фаза предварително публично обсъждане на сайта на министерството. 

Водещ: Протестите започнаха обаче.

Петър Москов: Така, дали протестите са започнали в рамките или протестите са част от обсъждането, това аз не искам да коментирам. Но нека да кажем за какво конкретно става въпрос в този случай. И това нещо, първо, за да изчистим докрай политическата тема. Аз нямам съмнения, че програмата за управление на правителството е подкрепена пълноценно от мнозинството, което се е разписало за изпълнението на тази програма. Нито един от министрите, включително и аз, не правим нищо различно, освен изпълнението на тази програма. 

Водещ: Това, което подпали доста градове в страната. Ние ще видим сега едно доста кратко видео, около минута и малко е. Пише ли в тази програма, че ще се закриват онкодиспансерите? Излязоха заглавия, д-р Москов, че рак ще се лекува само в болница.

Петър Москов: Нито един онкодиспансер. Ама те онкодиспа са бившите онкодиспансери. Половината от тях в момента са специализирани болници, другата половина са комплексни онкологични центрове. Те са болници, разбирате ли ме. Те са болници. Сега, да кажем, че не просто в програмата на правителството, в споразумението за партньорство и в острите препоръки, които всяка година ни дават и Световната банка, която е консултант по тези въпроси на Европейската комисия. Основният проблем, който те казват при здравеопазването на България т.е. пред нас като хора, които ползваме това здравеопазване, е раздутата и фрагментирана, неговореща помежду си болнична система. Това пише. 

Водещ: Защо наричате пациента „малко животно в джунглата сред хищници”?

Петър Москов: Защото е така. Защото комплексният път на пациента за лечението, комплексното лечение на едно заболяване не е осигурен. 

Водещ: Кой е хищникът?

Петър Москов: „Хищникът” са различни части от тази феодализирана система. 

Водещ: Дайте конкретен пример.

Петър Москов: Да започнем от начало. Може ли, опитах се за прегледност да помоля за две таблици. 

Водещ: Донесли сте тук една флашка. Прегледахме съдържанието.

Петър Москов: Тоест, тезата е следната. В Закона за лечебните заведения, ние предвиждаме сливане на бившите диспансери с многопрофилни болници. Целта на това занимание е комплексно, пълноценно лечение на пациента.  

Водещ: Да спестите пари или да лекувате по-добре?

Петър Москов: По този начин няма да бъдат пестени пари, напротив. Нашите пари все повече се увеличават за здравеопазване през годините. Целта е всеки един от нас да може да получи пълноценен комплексен отговор на заболяването си. А не определени структури да са избрали определена част от нашето заболяване. Вижте сега в жълто са структурите и дейностите, които се извършват в многопрофилната болница. В бяло вътре в тях са дейностите, които се препокриват в съседния, често в същата сграда, в същия двор, комплексен онкологичен център.

Водещ: А в жълтите какво казвате? Че препокриват функциите на болницата.

Петър Москов: Препокриват функциите, които има дублирани в болницата. И в момента в болниците дублират се и апаратура, дублират се и много неща. Тоест, всичкото това в жълто го има в болницата, а в бяло допълнително, в същата сграда в двора го има и другото. 

Водеща: Дайте пример с определено заболяване как ще бъдат спестени нерви и време  на един болен, когато…?

Петър Москов: Ако картината в момента е такава, което означава – вие влизате в многопрофилната болница. Там, недай Боже, заради онкологично заболяване. Там ви оперират за съответното заболяване. От там ви изписват с епикриза. Вие отивате в съседния комплексен онкологичен център. Там ви прилагат химиотерапия или лъчетерапия. След което вие излизате от там със съответната епикриза. Връщате се обратно болницата за рехабилитация. Продължавате ли да ме следите г-н Николаев? Недай Боже това да ви се случва на мен и на вас. След това личният ви лекар започва да следи вашето състояние, защото тази система е фрагментирана. Ако така изглежда картината преди промяната, така трябва да изглежда картината след промяната. И това е комплексният подход към лечението на всеки един български пациент. Ето го примера.

Водеща: В стените на една сграда преминава цялото лечение постоперативно, терапевтично. 

Петър Москов: Вижте схемата. Диагностика, консултация, образна диагностика, оперативно лечение, лъчетерапия, нуклеарна медицина, амбулаторна дейност и т.н.

Водещ: Цветни балончета.

Петър Москов: Вижте, дали ще са толкова цветни е отделен въпрос. Това трябва да бъде постигнато по един или друг начин. В текстовете на Закона за лечебните заведения ще бъде заложено, че който има желанието, който е решил да се занимава например с онкология, защото това е зоната, за която говорим, за всички социално значими заболявания, няма да има повече правото да феодализира отделен епизод от вашето лечение. А да не държи сметка за това какво ви се случва преди и след това. Това значи общ алгоритъм. Няма да има лечебно заведение, в което вие да влезете с, недай Боже, онкологично заболяване, което  предварително при постъпването ви интердисциплинарно с всички специалисти, които имат отношение към вашето заболяване да изработят ясен алгоритъм и път, гарантиран път за вашето лечение. Дали вие ще го ползвате си е ваша работа. От-до с ясен график – сега ви се случва операцията, след един месец, или колкото иска медицинската необходимост, е химиотерапията, лъчетерапията, проследяването, рехабилитацията. Тоест, пациентът трябва да престане да бъде футболна топка между различни, отделни, неговорещи помежду си заведения. 

Водещ: Дайте бързо да ги минем. 

Водеща: Ето аргументите, да ги чуем. Минута аргументи на лекари, които работят в т.нар. онкодиспансери.

Петър Москов: Не, те са.

Репортаж:
Репортер: Пловдивският онкодиспансер е най-големият в България. Годишно тук се лекуват 60 хиляди пациенти. А новината за обединението му с друга болница ги притеснява. Жена, болна от онкозаболяване: „От шест години се боря с коварното заболяване. И ако не са лекарите и онкоцентровете в България, ние умираме”.  Мъж, болен онкозаболяване: „Някой да помисли какво ще е за тези хора. Това, ако го направят да го закрият, сумати народ ще измре”. Репортер: Недоволните медици са категорични, че реформата се прави, не за да се спасят разходи, а за да се налеят пари в губещи лечебни заведения. Лекар: „Не можем да сложим кръст на онкодиспансерите, защото тук се получава едно комплексно лечение”. Репортер: В Русе лекари и пациенти също недоволстват. В защита на онкоцентъра започнаха и подписка. Мъж: „Болници, които са добре, ще загазят. Които са зле – хептем ще затънат в земята”. Лекар: „В целия проект е, как да го кажа, като въшка на чело на един лев. Все едно на луксозен ягуар да сложиш едно бурканче от кисело мляко, боядисано в черно, и да кажеш, че това е линейка”.

Петър Москов: Започвам отзад напред, защото говорим с конкретика. Многопрофилната болница в Русе и комплексния онкологичен център в Русе са на 40 метра една от друга в двора на болницата. Дублиращите структури сега аз ги показах. Мисля, че това беше снимка между другото, графика на русенския… Да кажа, че има разлики. Всичкото това, за което ви говорих, е характеристика на начина, по който един пациент, влязъл в русенското здравеопазване, би бил третиран. Влиза и излиза от едната и другата болница. Нещо повече – до началото на тази година многопрофилната болница в Русе е била принудена да сключи договор с онколози от Шумен, защото бившият директор на онкоцентъра в Русе е отказвал консултации и онкокомитет с лекари, които са негови. Разбирате ли? За тази цел, понеже е по-лесно за болните от Русе, които сега са изправени пред заплахата „някой ще ни закрива” и естествено – ако ми кажете, че ще закриете болницата и лекаря, на който вярвам, аз ще бъда притеснен. Само че не става въпрос за това. Та, част от пациентите от Русе, защото е по-удобно и защото някой си е решил, че онкоцентърът е негов и, че той може да предлага само една услуга, примерно да прави терапия със скъпи лекарства или нещо останало. Но като цяло процесът по лечението и алгоритъма на лечението него не го интересува. Та, част от тези пациенти са били консултирани от лекари в Шумен, за което болницата в Русе е плащала от нашите пари. 

Водещ: С каква цел се прави това?

Петър Москов: А, вие питате с каква цел. И аз питам с каква цел се прави това. Прави се с цел нелечението на пациента. Извинете, каква може да бъде причината онкологичният център в Русе, който в двора на многопрофилната болница в Русе, да откаже на многопрофилната болница консултации и комитет за негови специалисти. Това в полза на пациентите ли е или е в полза на това „това си е наше, това не си е наше”.

Водеща: Каква е причината? Наистина не разбирам. 

Петър Москов: То не е драстично. Повикайте директора на Русенската болница. Той ще… Правено е точно, защото в годините не е имало обща национална политика спрямо този въпрос. Има феодализация на епизоди от лечението ви. На едното място ви оперират. Само това. На другото място някой друг си е направил нещо, което му е удобно или пък печелившо или пък ще прави само това. Тоест резултатът по един или друг начин, дали така ще изглеждат текстовете в Закона за лечебните заведения  или по съвсем различен начин. Защо другият ми пример – онкодиспансерът в Пловдив – той е различен. Там наистина има различна локация на онкодиспансера и те до голяма степен са успели да затворят такава една относително пълноценна верига за лечение на тези лекари. 

Водеща: Какво притеснява тези лекари, та да заблуждават и пациентите, че са застрашени?

Петър Москов: Ако на някои от лекарите или пациентите е съобщено, че тези структури се закриват, те с право могат да се притесняват. Това, което казваме е, че и и начинът, по който работят онкодиспансерите, и начинът, по който работят многопрофилните болници, с оглед комплексно, пълноценно и гарантирано лечение на тези пациенти, трябва да променят дейността си. Аз не казвам, че има добри болници и лоши диспансери и обратното. Просто казвам, че механизмът на лечение трябва да бъде насочен към комплексен подход на вашето заболяване. 

Водещ: Отговорете на някои твърдения. Безкрайно неудачно ли е да се развие една достатъчно добра работеща структура, след като в Германия и Англия се стремят да въвеждат такива отделни структури, казват лекари. 

Петър Москов: Ефективна ли е структурата, в която вие не получавате цялостния алгоритъм и график за лечението си? Когато вие сте онкопациент, дали това, което ви е нужно не е най-вече  първо спокойствието, че имате ясен, гарантиран план за лечение, дай Боже, защото медицината не винаги…

Водещ: Отделяте ли ги тези структури…?

Петър Москов: Как ще ги отделят, г-н Николаев? Медицината е високо специализирана. Болничната медицина е високоспециализирана, високо технологична, с висока концентрация на специалисти. Ще ви дам друг пример, защото говорим за конкретика. Да кажем Търново. В Търново многопрофилната болница, в т.нар. нова сграда на болницата, бившият онкологичен диспансер е в т.нар. стара сграда на болницата. Онкологичният диспансер дава 400 хиляди за външни консултации. Многопрофилната болница дава 600 хиляди за транспорт на пациенти между едната и другата база. Това за кого е добре, кажете ми. Кажете ми това за кого е добре? За пациента ли е добре? Аз ще приема всеки един аргумент, включително от колегите си, защото аз нито съм тръгнал срещу гилдията, нито имам нещо против смислени аргументи за колегите ми. Ако чуя какъвто и да било смислен аргумент в полза на това, че да се постигне тази цел, отново казвам, комплексно пълноценно лечение с алгоритъм и график. Гарантиран път на този пациент, а не футболна топка между отделните звена, ще го приема веднага. 

Водещ: Логистичен въпрос. Възможно ли е много онкодиспансери били оборудвани с апаратура по европейски програми. Имало клауза, че не трябва да сменят собствеността пет години. 

Петър Москов: Има клауза, свързана с това, че не трябва да се променя предметът на дейност. Никой няма намерение да променя предмета на дейност. Това са масивни инвестиции, които държавата през европейските фондове е направила точно в онкологията. Давате ли си сметка, че и за онкомедикаменти, и за онкоапаратура, и за инфраструктура, държавата, общината, всичко това са огромно количество пари, които… 

Водещ: 100% ли сте убеден в това, което правите в момента? 

Петър Москов: Дали съм 100%, че вие ако недай Боже сте онкопациент трябва да получите от всяка една болница, която черпи публичен ресурс, независимо как се нарича, трябва да получите график и гаранция за пълния алгоритъм на вашия… убеден съм. 

Водещ: Ще се случи ли това? 

Петър Москов: Пациентите са убедени. Защото ако имате близки с онкозаболяване, вие ще чуете цялата драма на тези хора. Феодализация на епизод от лечението ви, защото на някой така му харесва. 

Водещ: То и в болницата става така, а в момента…

Петър Москов: А защо си мислите, че в болницата трябва да остане по същия начин. Аз не казвам, че има добра и лоша структура. 

Водещ: … Ако кажат – твоят диабет е по тази пътека, няма да го лекуваме, ще го изпишем, тогава…

Петър Москов: Тогава нещата не са свързани единствено и само с онкологичните центрове, а с комплексен подход към всяко едно социално значимо заболяване. Защото говорите вече за кардиология. Надявам се, че за онкологията вече стана ясно, че целта на заниманието…Как ще бъде разписано в текстовете ние и с колегите и с хората от парламентарното мнозинство ще решим.Това, от което няма да се откажа е публичен ресурс няма да отива там, където на пациентите не е гарантиран пълния път на лечение и не е осигурен графика на това лечение.

Водеща: Г-н Москов, сигурен ли сте, че вашите партньори от ГЕРБ ви подкрепят, защото пак цитирам Радан Кънев. Той отправя критики към коалиционния си партоньор.

Петър Москов: Само една секунда да отговоря на въпроса на г-н Николаев. Ще ви отговоря. Като говорихте за кардиология, в момента научните дружества по кардиология, кардиохирургия и по инвазивна кардиология изработват алгоритъм за т.нар. „хартим”, където специалисти от предишните кардиологични специалности всъщност ще консултират вашето състояние, а не както е в момента. Защото така е в момента, уважаеми зрители. Като ви хване някъде инвазивен кардиолог, той ви прави инвазивно изследване. Има цели села, на които са правени по ЕГН инвазивни изследвания. Това са парите от нашите здравни осигуровки. 

Водещ: Ако не ви подкрепят, в опозиция ли минавате?

Петър Москов: Аз не мисля, че има каквато и да било причина или реален сигнал за това, че около програмата за управление на правителството има разклащане… Ако комфорта на нечия местна власт, независимо от кого е излъчена, се поставя на кантар пред комфорта, удобството и пълноценното лечение на пациентите, в случая за онкозаболявания, но говорим за всички, тогава аз не участвам в този разговор. 

Водещ: В този кабинет или в този разговор?

Петър Москов: В този разговор. Не мисля, че кабинетът има каквато и било идея за това да се отклонява от програмата си. Нека всички да се успокоим и да знаем, че ако има ценност в това мнозинство е, че то върви по определена програма. Тази програма е функция. 

Водещ: Като има непопулярни мерки, всеки иска да се отдръпне.

Петър Москов: Кажете ми моля, защо, за 15 път ще покажа това нещо. За кой от пациентите е непопулярно това нещо? Мислите, че има лични интереси на лекари и пациенти?

Водещ: Идват избори, а като се подпалят в протеста десет града онкодиспансерите, в един момент някой ще трябва политическата цена да я плати.

Петър Москов: Аз съм тук в качеството си на министър на здравеопазването. Мога да аргументирам всяка една стъпка от това действие. Ако вие казвате, че комплексното, пълноценно лечение и спокойствието на пациентите, още повече онкологичните пациенти, може да бъде жертва, но в името на някакви предизборни идеи, то аз наистина не участвам в този разговор. Ясно ще го заявя. 

Водеща: Последен въпрос, опитвам се да го задам. Затварят ли си очите вашите партньори от ГЕРБ за атаките на ДПС срещу Здравната ви реформа? Цитирах почти на 100% Радан Кънев. 

Петър Москов: Не, и да кажем следното. Степента на реакция на мнозинството трябва да бъде наистина много премерена, защото целта на ДПС не е здравният министър и не е Здравната реформа. Целта на ДПС е разрушаване на коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок. Всякакво усилие в тази посока за ДПС е допустимо. Дали е езуитско, дали е ориенталско, дали директна атака и така нататък – всичко това те правят. Мисля, че и в ГЕРБ, и в Реформаторския блок, и в Патриотите, и в АБВ има достатъчно… 

Водещ: Министърът на здравеопазването. Не ни стигна времето.

Петър Москов: Ами няма да ни стигне, защото коментираме Местан, а не проблемите на… 

Водещ: Пак ще ви поканим съвсем скоро, защото са се натрупали страшно много въпроси от зрителите. 

Петър Москов: Искате ли да кажа още нещо? Само едно изречение. Защото като говорим за това смяна на директори. Знаете ли, новият директор на Русенската болница за един месец успява за консумативи от миналия месец при същото количество болни, в единия случай болницата харчи предишния месец при старото ръководство 400 хиляди, при новото 100 хиляди. За медикаменти от 200 хиляди при 100 хиляди при същото качество и количество на лечението. Благодаря. И ще сменям всеки един директор на болница, докато не се постигне този резултат, защото там изтичат нашите пари за здраве.

 

Сподели в: