Върни се горе

Водещ: След десетилетия на очакване служебното правителство избра терен в „Горна баня“ за строеж на Националната детска болница. Сега репортерът ни Юлиян Стоянов е на място. Това ли е теренът, където ще бъде построена Националната детска болница?

Репортер: Намирам се точно на мястото, където би трябвало да бъде модерната европейска детска болница – такава, каквато всички български деца, които имат нужда от лечение, заслужават. Така че това е теренът – около 40 дка. Амбицията на служебното правителство е освен да има детска болница тук да има и рехабилитационен център, и хотел за родители, които да има къде да отседнат, когато децата им са тук на лечение. В момента все още тук всичко е на ниво идея. Виждате какъв е и пътят дотук – все още е черен път, но кметът на района казва, че все пак този проект ще облагороди малко терена. Но хубавото е, че има и достъп до метро. Проверих преди да дойдем – тук наблизо е метростанция „Горна баня“, на около 7 минути пеша. Също така до тук идва и автобус 111. Все пак в социалните мрежи се разрази и спор дали тук е правилното място, дали е достатъчно комуникативно мястото да има такава болница, дали има нужната инфраструктура. Но поне това, което можем да видим засега, е, че е достъпно за родителите, които някой ден ще могат да идват тук, на място. Целият проект ще бъде обявен за приоритетен, от национално значение, за да се ускори процедурата му. Служебното правителство направи избор между пет терена и се спря на този. Единственото, което знаем, е, че по средата на терена е имало частен имот, но все пак са се разбрали със собственика да му бъде дадено друго място, в края на терена, за да може да се построи тази болница. Но все пак, пак казвам, че и друг път е имало такива процедури – да се намери мястото на болницата, винаги е имало някакви пречки, но сега вече е направено това решение. Така че наистина да се надяваме, че най-накрая ще има детска болница. От десетилетия наистина вече се мисли да се направи детска болница у нас. Говорихме си, Ани, с теб по-рано сутринта, че два политически режима са мислели да направят такава болница, но както казах, всичко е на ниво план. Едно е да се построи, а друго е да се намерят и докторите, които да лекуват децата, които имат нужда от лечение.

Водещ: Благодаря ти. Какво следва сега оттук нататък? Преди време граждански организации и лекари настояха Националната детска болница да бъде готова за четири години. Реалистичен ли е обаче този срок? Колко ще струва това? Очакваме отговорите сега от доц. Момчил Мавров, който е началник на кабинета на здравния министър. Добро утро.

Момчил Мавров: Добро утро.

Водещ: Терен има. Кога ще има болница?

Момчил Мавров: Терен има и всичко, което каза колегата Ви, е точно така. В най-добрия вариант наистина срокът е четири години. Но ако трябва да бъдем точни, този срок може да продължи и пет, и шест години.

Водещ: След като драмата е започнала преди 40…

Момчил Мавров: След като драмата е започнала преди 40 години, може би трябва да се радваме, ако наистина имаме детска болница след четири години. Това е дълъг процес. Предстои изработката на Подробен устройствен план, в това число за регулации и застрояване, който трябва да влезе в сила. След това предстои, разбира се, изработката и на техническо задание за проектиране, предстоят обществени поръчки, които трябва да бъдат проведени. Както знаете, това са административни процедури, които по една или друга причина могат да бъдат забавени.

Водещ: Кой ще строи болницата, доц. Мавров?

Момчил Мавров: Кой ще строи болницата? Ами някой от следващите кабинети може би ще строи болницата, тъй като в рамките на мандата на служебното правителство това няма как да се случи.

Водещ: Въпросът е държавата ли ще строи или ще предоставите това на частна фирма?

Момчил Мавров: Самият изпълнител може и да е частна фирма, най-вероятно ще бъде частна фирма, избрана по Закона за обществените поръчки. Бъдещето ще определи начина на изпълнение на самото строителство. Нека да стигнем до там. Предстои ни един дълъг процес на изработка на едно много внимателно техническо задание за проектиране. Самото проектиране трябва да завърши – говорим за инвестиционното проектиране, става въпрос за изработката на техническите и работни проекти, които трябва да бъдат приети от възложителите и всички заинтересовани лица в този процес без забележки.

Водещ: Здравният министър каза, че ще се черпи чуждият опит, че ще се пътува до други държави, за да се види как се строи детска болница ли?

Момчил Мавров: Да, има такива идеи. Не как се строи детска болница, а по-скоро да почерпим идеи за това как са устроени детските болници на други места.

Водещ: Каква е идеята към момента? Как да бъде устроена?

Момчил Мавров: Няма идея за самото устройство на детската болница, въпреки че е възложена изработката на структурата на детската болница във вид на специалности, дейности, високоспециализирани дейности, диагностично-лечебни структури, обслужващи звена на тази болница, в това число, както каза вашият репортер, пансион, хотелска част.

Водещ: За родители евентуално.

Момчил Мавров: Да. Значи има идея какво да съдържа детската болница. Тази структура е изработена от екипа, управляващият екип на настоящата Специализирана болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“...

Водещ: А какво ще почерпите от чужбина?

Момчил Мавров: … и екипът на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“, която е създадена – тя е дъщерно дружество на Министерството на здравеопазването и е създадена точно с тази цел. В „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ работят експерти, които се занимават точно с това.

Водещ: Да, въпросът е от чужбина какво ще почерпите, какво Ви е нужно, какво липсва?

Момчил Мавров: Идеи, идеи и опит за устройството. В чужбина има готови болници, които функционират. Това, което може да се види на място, е най-полезният съветник

Водещ: Четох вчера много мнения на хора под тази новина. Някои казват, че е много отдалечено мястото, чак в „Овча купел“. Други казват: добре, болница ще има сега след четири или след колко години, предстои да видим, ама ще има ли лекари, които ще лекуват там? Защото няма педиатри.

Момчил Мавров: Първо искам да кажа, че мястото нито е отдалечено, нито е в центъра на София. Мястото е изключително подходящо заради изключително добрата комуникация и местоположение. Има много критерии, на които трябваше да отговаря този имот, които се покриват изцяло. В това число, ако искате и чистият въздух, който дава този район на София. Не трябва да се подценяват никакви възможности за този имот, като най-важно за избора на един такъв имот са възможностите за осъществяване на повече пътнотранспортни входно-изходни точки, включително и за пешеходци, за служебни автомобили, за граждански автомобили и т.н. И най-вече възможността да се разгърне и развие един болничен комплекс и за в бъдеще на едно такова място. Неслучайно този имот е толкова голям.

Водещ: Педиатри ще се намерят ли обаче?

Момчил Мавров: Педиатри…

Водещ: Защото те липсват.

Момчил Мавров: Тъй като изграждането на болницата е дълъг процес, тук е мястото вече на държавата и на държавната политика в здравеопазването да прави всичко възможно и да стимулира създаването на такива кадри. Има достатъчно време до създаването, до изграждането, до завършването на детската болница.

Водещ: Но трябва да се започне сега.

Момчил Мавров: Трябваше да се започне отдавна. Това, което не е направено, вече се прави. Така че аз съм оптимист и по отношение на това, че ще бъдат създадени достатъчно специалисти, които да работят в бъдещата Национална детска болница.

Водещ: Но към момента няма такива.

Момчил Мавров: Към момента има специалисти, но дали са достатъчно – не смея да бъда категоричен.

Водещ: А имаше проект, частен, за Национална детска болница. Какво ще стане с него? Вие затова ли избързахте с тази новина за този терен?

Момчил Мавров: Не, ние просто си вършим работата. Темата придоби отзвук в публичното пространство в момента, в който една частна компания, „Търговска лига“, подаде заявление за създаване на частна детска болница. 

Водещ: Да.

Момчил Мавров: В този момент някак си всички се раздвижиха, точно в този момент.

Водещ: Включително и служебното здравно министерство.

Момчил Мавров: Не, напротив. От първия ден, в който служебното здравно министерство е на мястото си, то работи по темата. Заявлението беше подадено, мисля, около преди месец, но и работата по едно такова заявление, пак казвам – то е свързано с административни компетенции, правомощия и със срокове, които са разписани в закона, и това е един дълъг процес.

Водещ: Ще има ли и частна Национална детска болница?

Момчил Мавров: Няма как да знаем. Казвам, това е един дълъг процес, който зависи не само от Министерството на здравеопазването, зависи и от комплексната оценка на потребностите, зависи и от самия заявител, от неговите проекти, зависи от становищата, които ще дадат Български лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и други институции.

Водещ: Но си стои идеята и проектът го има?

Момчил Мавров: Факт. Всеки може да внесе проект за частна детска болница.

Водещ: Накрая ще се озовем и с Национална детска болница, която да е държавна, и с частна Национална детска болница.

Момчил Мавров: С няколко детски болници в различни градове може да се озовем.

Водещ: Това проблем ли би било?

Момчил Мавров: Не би било проблем, напротив.

Водещ: Какво ще стане със стария корпус в двора на „Александровска болница“, където имаше идея всъщност да бъде построена детската болница?

Момчил Мавров: Не знам, не мога да Ви кажа.

Водещ: Няма идея за това място?

Момчил Мавров: За него няма идея, да.

Водещ: Всъщност идеята на една Национална детска болница е да слага стандартите в детското здравеопазване. Смятате ли, че този център ще успее да направи това?

Момчил Мавров: Този център, който ще създаде държавата в лицето на Министерството на здравеопазването и „Здравната инвестиционна компания за детска болница“, със сигурност ще създаде един съвременен модерен болничен комплекс с национално значение и национална роля. В това съм убеден. Дали другите проекти за детски болници ще покриват изисквания с национален обхват и значение, не мога да кажа. По-скоро не. Но този, който ще бъде създаден от Министерството на здравеопазването – да.

Водещ: Благодаря Ви. Това е доц. Момчил Мавров.

Сподели в: